Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Eldorado aan kennis in verdronken dorpen'

'Eldorado aan kennis in verdronken dorpen'

YERSEKE - De verdronken dorpen in de Oosterschelde en Westerschelde zijn eeuwenoud en kunnen ons nog veel leren, vertelt archeologisch adviseur van de gemeente Reimerswaal Karel-Jan Kerckhaert. Daarom is hij blij dat er onderzoek naar verdronken dorp Tolsende, dat in de Oosterschelde tussen Yerseke en Krabbendijke ligt, op stapel staat. “De stormvloeden van 1530 en 1532 vaagden een heel dorp in één keer weg, maar je ziet het nog wel liggen. Dat is bijna onvoorstelbaar.”

Archeologen van Erfgoed Zeeland hebben het onderzoek bij Tolsende voor dit jaar op de planning staan. Graven doen ze daarbij niet, licht Kerckhaert toe. “Dat kan hier alleen in uitzonderlijke gevallen, wanneer archeologische resten helemaal verloren dreigen te gaan.” De waardevolle tastbare herinneringen aan Tolsende blijven volgens hem goed bewaard in de bodem van de Oosterschelde. “Maar toch zijn er altijd bedreigingen, zoals door het opschonen van de bodem van oesters. Hierbij gaan buitendijkse archeologische resten wel deels verloren. Daarom is het belangrijk om ze nu te documenteren.”

Huizen

Verdronken dorpen herbergen volgens Kerckhaert ‘een eldorado aan kennis’. Dat weten de archeologen, omdat bij laag water historische resten gedeeltelijk bloot komen te liggen. “Je ziet dan de fundamenten van het dorp, met resten van bebouwing, maar ook van aardewerk. De contour van het dorp komt zo in beeld en je krijgt een indicatie van het aantal huizen en hoe de straatjes liepen.”
Hoeveel inwoners Tolsende telde, tot de Sint Felixvloed van 1530 en Allerheiligenvloed van 1532 het dorp overspoelde, zal volgens Kerckhaert schatten blijven. “Daarvoor moet je weten hoeveel mensen er in een huis woonden. Het is wel bekend dat (groot)ouders in die tijd meestal bij hun kinderen en kleinkinderen woonden. Daardoor woonden er meer mensen in een huis dan tegenwoordig.”

Vissen

De restanten vertellen ook dat mensen na de watersnoden in hun levensonderhoud gingen voorzien door te vissen, verwacht Kerckhaert. Vorig jaar is het onderzoek voor verdronken dorp Oud-Rilland, in de Westerschelde bij Bath, voltooid en daar stuitten de archeologen op sporen van visweren.

Ze vonden rijen houten paaltjes en stokjes in de klei. Die vormen bij afgaand water een steeds smaller wordende fuik waarin de vis gevangen wordt. Deze vismethode - weervissen - gebruiken vissers ook in deze tijd nog, voor kleine vissoorten, zoals ansjovis.

Ontstaan

Kerckhaert hoopt ook meer te ontdekken over het ontstaan van Tolsende. Er is een landkaart van Zuid-Beveland uit de zeventiende eeuw waarop het dorp is afgebeeld. De kracht van het water van de Ooster- en Westerschelde heeft grote invloed gehad op hoe de gemeente Reimerswaal er nu uitziet. “Misschien komen de archeologen ook nog wel vondsten en sporen tegen uit de periode voordat Tolsende hier lag.” In 2017 is er in de grond bij het gemeentehuis in Kruiningen een speld gevonden die dateert uit de negende tot elfde eeuw. “Die vondst toonde aan dat Kruiningen veel ouder is dan tot dan toe gedacht.”

Reconstructie

De huidige Olzendepolder tussen Yerseke en Krabbendijke verwijst in verbasterde vorm naar Tolsende. Ook liggen hier de 1e en 2e Tholseindeweg. De gemeente Reimerswaal hoopt na het archeologische onderzoek meer historische informatie te kunnen tonen aan inwoners en toeristen. Daarom werkt de gemeente mee aan het onderzoek. “Het gebied zelf is beperkt toegankelijk, maar je kunt bijvoorbeeld aan de rand van het verdronken dorp informatiepanelen of doorkijkborden plaatsen. En misschien kan Tolsende met de nieuwe documentatie deels gereconstrueerd worden.”

Meer uit Vlissingen

Fietser gewond bij eenzijdig ongeval op de Rozengracht

VLISSINGEN- Bij een eenzijdig ongeval op de Rozengracht is rond middernacht  een fietser ten val gekomen. De hulpdiensten kwamen met spoed ter plaatse. Medewerkers van de ambulancedienst verleenden eerste hulp. Daarna werd het slachtoffer met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Waardoor de fietser ten val kwam is niet duidelijk. 

10 uur geleden
Twee medewerkers Jumbo Papegaaienburg onwel door lekkage in koeling

VLISSINGEN- Twee medewerkers van de Jumbo aan de Papegaaienburg zijn vrijdagavond onwel geworden tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden. De hulpdiensten kwamen met spoed ter plaatse. De brandweer had de oorzaak snel gevonden. In één van de koelingen was sprake van een lekkage. Hierdoor was een gevaarlijke stof gaan lekken waardoor de medewerkers zich niet goed voelden. Medisch personeel van de ambulancedienst keek beide personen na. Het is niet duidelijk of iemand overgebracht is naar het ziekenhuis. 

11 uur geleden
Deelnemersveld HZ Schaaktoernooi bijna rond

VLISSINGEN - Het deelnemersveld voor het 27e HZ Schaaktoernooi is bijna compleet. 

11 uur geleden
Fans van ringrijden kunnen zaterdag genieten in Ritthem

RITTHEM - In Ritthem vindt zaterdag (5 juli) een wedstrijd ringrijden plaats.

1 dag geleden
Onderzoek: ‘Ruim acht op de tien Zeeuwen gaan op zomervakantie’

VLISSINGEN - Terwijl we massaal klagen over dure boodschappen, hoge energieprijzen en dure benzine gaat bijna 82 procent van de Zeeuwen deze zomer toch 'gewoon' op vakantie. Dat is net iets onder het landelijk gemiddelde. Spanje en Duitsland zijn - naast een trip in eigen land - de populairste bestemmingen. Dat blijkt uit een panelonderzoek van Evisumservice.nl onder 1250 Nederlanders.

1 dag geleden
Wandel mee met De Vrolijke Tippelaars

VLISSINGEN - Op 5 en 19 juli, evenals op 2 en 16 augustus, organiseert wandelvereniging De Vrolijke Tippelaars duin- en strandtochten in en om Vlissingen. 

1 dag geleden
Volop concerten in Sint Jacobskerk Vlissingen

VLISSINGEN - Deze zomer vinden diverse concerten plaats in de Sint Jacobskerk in Vlissingen. Elke vrijdagmiddag om 12.00 uur bespelen organisten uit onder meer Zeeland, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag het Flentroporgel. 

2 dagen geleden