Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

El Salvador maakt bitcoin als eerste land wettig betaalmiddel

El Salvador maakt bitcoin als eerste land wettig betaalmiddel

SAN SALVADOR (ANP/RTR/BLOOMBERG) - El Salvador is het eerste land ter wereld waar cryptomunt bitcoin wordt geaccepteerd als een wettig betaalmiddel. Iedere inwoner die een rekening opent in de bitcoin-portemonnee Chivo van de overheid krijgt 30 dollar aan bitcoin cadeau. Het Centraal-Amerikaanse land heeft de afgelopen tijd 400 bitcoins ingekocht. Die hebben momenteel een waarde van zo'n 17,5 miljoen euro.

Het tot wettig betaalmiddel maken van bitcoin ging op de eerste dag gepaard met problemen. Zo was de digitale portemonnee Chivo een tijd lang niet te gebruiken vanwege serverproblemen. "Het systeem is offline terwijl de capaciteit van de servers wordt vergroot", twitterde president Nayib Bukele.

Bitcoin een wettig betaalmiddel maken naast de Amerikaanse dollar was een plan van Bukele. Hij hoopt ook dat meer mensen zo gebruik kunnen maken van het financiële systeem. Uit peilingen zou blijken dat Salvadoranen sceptisch zijn over het gebruik van de bitcoin, onder meer doordat de waarde flink kan schommelen. Critici wijzen erop dat het de risico's voor financiële instellingen groter zou kunnen maken. Ook zouden cryptomunten zoals bitcoin het witwassen van geld vergemakkelijken.

Goedkoper

Met bitcoins wordt het voor inwoners van El Salvador die in het buitenland werken, meestal in de Verenigde Staten, goedkoper om geld te sturen naar hun familie. Dat kost Salvadoranen nu jaarlijks honderden miljoenen dollars aan commissies. Bedrijven in het land zullen de digitale munt moeten accepteren in ruil voor goederen en diensten. De overheid gaat bitcoins ook accepteren voor het betalen van belastingen.

El Salvador is van plan nog veel meer bitcoins te kopen, zei president Nayib Bukele eerder op Twitter. Het kleine land had in 2020 een bruto binnenlands product van ruim 24 miljard dollar. Volgens de meest recente cijfers van de Wereldbank leeft 29 procent van de bevolking onder de armoedegrens. Zij verdienen minder dan 5,50 dollar per dag.

Een bitcoin was dinsdagmiddag rond 14.30 Nederlandse tijd bijna 51.000 dollar waard (zo'n 43.000 euro). De cryptomunt is bezig aan een flinke opmars. De afgelopen zeven dagen won de bitcoin ruim 11 procent aan waarde. Die komt inmiddels weer dichter in de buurt van het recordniveau van 64.895 dollar dat in april werd bereikt.

Meer uit Financieel

FT: ConocoPhillips wil voor miljarden Marathon Oil overnemen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Amerikaanse olie- en gasconcern ConocoPhillips is in vergevorderde gesprekken over een overname van de kleinere branchegenoot Marathon Oil. Dat meldt zakenkrant Financial Times op basis van bronnen. Met die overname zou een bedrag van meer dan 15 miljard dollar gemoeid zijn.

38 minuten geleden
Shell bij sterkste stijgers op afwachtend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Shell behoorde woensdag tot de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak. Het olie- en gasconcern profiteerde van de recente sterke stijging van de olieprijzen en overnamespeculatie in de sector. De Britse zakenkrant Financial Times meldde dat het Amerikaanse ConocoPhillips gesprekken voert om branchegenoot Marathon Oil over te nemen. Het aandeel Shell steeg 1,2 procent in Amsterdam.

40 minuten geleden
Nieuwe game Dungeon & Fighter Mobile kaskraker voor Tencent

SHENZEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent heeft met zijn nieuwe game Dungeon & Fighter Mobile in de eerste week in China meer dan 140 miljoen dollar verdiend. Daarmee is het een van de succesvolste game-introducties op de Chinese markt.

52 minuten geleden
Douglas merkt aanhoudende vraag naar zijn parfums en make-up

DÜSSELDORF (ANP) - Klanten van Douglas hebben de winkels en webshop van de cosmetica- en parfumerieketen het afgelopen kwartaal flink bezocht. Daardoor zag het Duitse bedrijf, dat eerder dit jaar zijn beursgang maakte, zijn omzet stijgen. De Nederlandse topman Sander van der Laan spreekt van een "sterk tweede kwartaal en goede prestaties in alle segmenten".

1 uur geleden
IMF verhoogt groeiverwachting voor economie China

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verhoogt zijn verwachting voor de groei van de Chinese economie, na een sterk eerste kwartaal. Volgens het IMF zal de tweede economie van de wereld dit jaar met 5 procent groeien. Eerder werd op 4,6 procent gerekend door het instituut uit Washington.

1 uur geleden
Dsm-firmenich centraal op beurs na toelating methaanremmer in VS

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar dsm-firmenich. Het voedings- en gezondheidsbedrijf heeft toestemming gekregen van de Amerikaanse toezichthouder FDA om Bovaer in de Verenigde Staten op de markt te brengen. Bovaer is een door het bedrijf ontwikkeld voedingssupplement dat ervoor zorgt dat koeien minder methaan produceren bij het verteren van voedsel.

1 uur geleden
Rusland wil inkomstenbelasting voor rijken verhogen

MOSKOU (ANP/DPA) - Het Russische ministerie van Financiën wil zowel de belastingen voor mensen met een hoog inkomen als de belastingtarieven op bedrijfswinsten verhogen. Met de maatregelen wil Moskou de staatskas versterken. Die is door de langdurige oorlog van Rusland tegen Oekraïne aanzienlijk gekrompen.

1 uur geleden