Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eis OM: weer 13 jaar cel voor 'spotter' in liquidatiezaak Huizen

Eis OM: weer 13 jaar cel voor 'spotter' in liquidatiezaak Huizen

LEEUWARDEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) eist in hoger beroep een celstraf van dertien jaar tegen Ali M. voor medeplichtigheid aan de moord op spyshopmedewerker Ronald Bakker. De zaak maakt deel uit van het Marengo-proces. Vermeend topcrimineel Ridouan Taghi zou volgens het OM opdracht tot het liquideren van Bakker hebben gegeven.

Bakker (59) werd op 9 september 2015 bij zijn woning in Huizen doodgeschoten. Hij werkte voor de spyshop van zijn zwager. De criminele groepering die er spullen kocht, vermoedde volgens het OM dat er was samengewerkt met de politie. "Er moest een boodschap worden afgegeven", merkte de advocaat-generaal vrijdag tijdens de zitting van het gerechtshof in Leeuwarden op.

M. (33) zou Bakker in juli en augustus 2015 hebben bespioneerd en informatie hebben doorgespeeld naar de schutter. De rechtbank in Lelystad veroordeelde hem in maart vorig jaar tot dertien jaar cel. "Ik heb er absoluut niks en nooit iets mee te maken, met de dood van die man", zei M. vrijdag. Hij ontkende met de bijnaam 'bril' circa zestig verdachte en versleutelde pgp-berichten te hebben verstuurd. M. merkte ook op dat hij zich beperkt voelt in zijn verdediging omdat uitspraken "consequenties" kunnen hebben. "Die wil ik niet aanvaarden. Deze zaak is een tak van het Marengo-proces dat nog in volle gang is." Zijn advocaat pleit voor vrijspraak.

Justitie vermoedt dat Gerel P. de schutter was. Hij werd vorige maand opgepakt in Braziliƫ.

Meer uit Binnenland

Actievoerders voor klimaat voorzien standbeelden van blinddoek

LEIDEN (ANP) - Actievoerders hebben op verschillende plaatsen in het land tientallen standbeelden geblinddoekt. Het gaat bijvoorbeeld om het beeld van Aletta Jacobs in Groningen, koningin Wilhelmina in Utrecht en Apeldoorn en Bonifatius in Dokkum. Ook in andere landen kregen standbeelden een blinddoek voor. Scientist Rebellion, een internationale beweging van wetenschappers en academici die zich zorgen maken over het klimaat, geeft aan verantwoordelijk te zijn voor de actie.

4 minuten geleden
XR geschokt door uitspraken Tata-personeel over demonstratie

IJMUIDEN (ANP) - Extinction Rebellion zegt geschokt te zijn over de uitspraken die medewerkers van Tata Steel hebben gedaan over klimaatactivisten die maandag gaan demonstreren bij de fabriek. Die uitlatingen circuleren in WhatsApp- en Facebookgroepen. Eerder al sprak onder meer de directie van het bedrijf haar afschuw en afkeuring over de uitspraken uit.

21 minuten geleden
ANWB: files zijn dit jaar in alle hevigheid terug

DEN HAAG (ANP) - De files op de Nederlandse wegen zijn dit jaar "in alle hevigheid" teruggekeerd. Dat stelt de ANWB Verkeersinformatie op basis van filecijfers over het eerste kwartaal van dit jaar. Volgens de verkeersdienst staan we bovendien vaker stil dan voor corona. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2019 steeg het aantal opstoppingen met 10 procent.

28 minuten geleden
Vier mannen omgekomen door eenzijdig ongeval in Friese Jirnsum

JIRNSUM (ANP) - Vier mannen zijn zaterdagavond om het leven gekomen door een eenzijdig ongeval in het Friese Jirnsum. Het ongeluk gebeurde aan de Rijksweg, meldt de politie.

1 uur geleden
Nieuwe Waterweg opnieuw open voor scheepvaart

ROTTERDAM (ANP) - De Nieuwe Waterweg in de Rotterdamse haven is opnieuw opengesteld voor de scheepvaart nadat geplande werkzaamheden waren uitgelopen, meldt Rijkswaterstaat.

6 uur geleden
Tata Steel veroordeelt uitspraken personeel over klimaatactivisten

IJMUIDEN (ANP) - De directie en de centrale ondernemingsraad van Tata Steel zeggen "met afschuw" kennis te hebben genomen van uitspraken die medewerkers hebben gedaan in WhatsApp- en Facebookgroepen over een demonstratie die maandag wordt gehouden door klimaatactivisten bij de fabriek in IJmuiden.

13 uur geleden
Man verdacht van schieten op Apache-helikopter weer vrij

APELDOORN (ANP) - De 52-jarige man uit Uddel die donderdag was aangehouden omdat hij met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter zou hebben geschoten is weer vrij. De Koninklijke Marechaussee meldt dat de man wel verdachte blijft van het in gevaar brengen van een luchtvaartuig en van bedreiging. Het onderzoek wordt voortgezet.

13 uur geleden