
Eindexamenleerlingen beginnen met laatste herkansingen
DEN HAAG (ANP) - Eindexamenleerlingen die hier recht op hebben kunnen vanaf dinsdag nog een herkansing doen. Dan begint het zogenoemde derde tijdvak. Op donderdag 15 juli horen deze leerlingen of zij ook geslaagd zijn en hebben de laatste eindexamenleerlingen zomervakantie.
Bijna 200.000 middelbare scholieren mochten dit jaar eindexamen doen. De eerste toetsen waren op 17 mei, waarna leerlingen op 10 juni hoorden of ze geslaagd waren. Het tweede tijdvak begon 14 juni. Scholieren mochten dit tijdvak gebruiken om een eindexamen voor het eerst te doen, bijvoorbeeld wanneer zij tijdens het eerste tijdvak in quarantaine moesten. Ook konden leerlingen de vakken herkansen waarvoor ze eerder een onvoldoende hadden. De uitslag van dit tijdvak volgde op 2 juli. Nu vindt dus de derde ronde plaats, waarin scholieren vakken kunnen herkansen uit het tweede tijdvak.
Niet alleen de planning van de eindexamens, maar ook de regels zijn wegens het coronavirus veranderd. Zo hebben leerlingen de mogelijkheid om twee vakken te herkansen, in plaats van één.
Vorig jaar gingen de centrale eindexamens niet door vanwege het coronavirus en werd de examenuitslag alleen bepaald door de uitkomst van het schoolexamen. Toen slaagden volgens het CBS bijna alle leerlingen op het vmbo, havo en vwo. Op het vwo was het slagingspercentage 99 procent, bij havoleerlingen 98 procent en bij vmbo-g-leerlingen 99,5 procent. Dit staat voor 'gemengde leerweg', wat een combinatie tussen theorie en praktijk betekent. Bij de beroepsgerichte opleidingen van het vmbo ligt dit al enkele jaren boven de 95 procent.
Meer uit Binnenland
ASSEN (ANP) - De provincie Drenthe maakt 3,5 miljoen euro vrij om te zorgen dat Herinneringscentrum Kamp Westerbork de vernieuwingsplannen kan realiseren. Provinciale Staten schaarden zich eensgezind achter het voorstel van Bart van Dekken (CDA) om in het jaar dat Nederland 80 jaar vrijheid viert, aandacht te hebben voor lessen rond oorlog en vrede. "Dit is prachtig", zei commissaris van de Koning Jetta Klijnsma.
7 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Animal Rights gaat bezwaar maken tegen de vergunning die de provincie Utrecht wil afgeven voor het afschieten van een wolf die dit voorjaar een vrouw beet. Erwin Vermeulen van de dierrechtenorganisatie noemt afschot van de wolf "buitenproportioneel".
39 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Twee "dansende" satellieten die in Nederland worden ontwikkeld, gaan over enkele jaren een schat aan data leveren over de uitstoot van broeikasgassen. Betrokken bestuurders en wetenschappers, onder meer van ruimtevaartorganisatie ESA, TNO en het KNMI, hebben hoge verwachtingen van het project TANGO.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Dierenwelzijnsorganisaties willen op dierendag een protestmars in Amsterdam houden tegen de vee-industrie. Ze eisen dat dieren buiten kunnen grazen, scharrelen en wroeten en dat staarten en hoorns niet afgeknipt of afgebrand worden. In de herfst moet de Tweede Kamer een beslissing nemen over een wetsvoorstel voor een dierwaardige veehouderij in 2040.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Naar schatting zweeft er 27 miljoen ton aan extreem kleine deeltjes plastic door de Noord-Atlantische Oceaan. Het gaat om nanoplastics, deeltjes die kleiner zijn dan een micrometer en zelfs voor veel typen microscopen onzichtbaar. "We schrokken ervan dat het zoveel is", zegt hoogleraar Helge Niemann, een van de betrokken onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en de Universiteit Utrecht. Hij maakt zich zorgen om de effecten van nanoplastics in zee.
2 uur geledenEPE (ANP) - Het Conferentiehotel Villa Heidebad in Epe heeft spijt van de 'poederbrief' die het aan meerdere gemeenten heeft gestuurd met daarin meel en een recept voor koekjes. De brief zorgde in onder meer het Drentse Tynaarlo voor onrust, omdat niet direct duidelijk was wat de substantie in de brief was. "Het was heel onhandig", zegt Bjarne Pechler, eigenaar van het conferentieoord.
2 uur geledenPARIJS (ANP) - Tijdens een bijeenkomst in Parijs heeft het VN-Werelderfgoedcomité opnieuw zorgen geuit over het behoud van de Waddenzee. Het stuk zee tussen de Waddeneilanden en het vasteland heeft een werelderfgoedstatus van UNESCO, maar het comité ziet risico's voor deze status. Dat komt door gaswinning, infrastructuurprojecten zoals kabels en waterstofleidingen en de gevolgen van klimaatverandering.
2 uur geleden