Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eindelijk een steen voor Amerikaans graf voorvader

Eindelijk een steen voor Amerikaans graf voorvader

COLIJNSPLAAT - Dat hun voorouder Anthonij van der Weele begraven ligt in de Verenigde Staten, wisten Anton van der Weele uit Colijnsplaat en zijn zoon Pieter al langer. Zijn graf vonden ze echter pas in 2003, toen de twee naar Amerika reisden voor een zoektocht. Volgende maand keren ze terug om een herdenkingssteen op het graf te plaatsen.Anton van der Weele is geboeid door geschiedenis, en daarmee ook door genealogie. “Vroeger woonde er een man op het dorp die als hobby stambomen uitzocht”, vertelt Van der Weele. Dat leverde volgens hem een letterlijke papierrol aan familiehistorie op die niet eens kan worden uitgerold in de plaatselijke kerk. “Het gangpad was te kort.”

Landbouwgrond
Op die rol staat ook de naam van zijn betovergrootvader Anthonij - roepnaam Anton - van der Weele. “Hij is geboren in 1841 en in 1888 naar Wisconsin geëmigreerd.” Als reden hiervoor staat er ‘zucht naar bestaansverbetering’ in de archiefstukken die Anton en zijn zoon Pieter hebben nageplozen samen met bevriend historicus Johan Sturm. “Door de armoede emigreerden meer Zeeuwen naar Amerika”, weet Van der Weele. “Velen van hen gingen naar Michigan, en ook Wisconsin, omdat deze staten bekend stonden om hun landbouwgrond. Er was veel vruchtbaar, onontgonnen land beschikbaar en hij werkte in Zeeland ook al in de landbouw. Door de aanwezigheid van veel andere Zeeuwen kon hij daar waarschijnlijk gewoon Zeeuws blijven praten.”

Bezoek
Toen Anton en Pieter in 2003 Amerika bezochten, namen ze een kijkje op de begraafplaats van Cedar Grove in Wisconsin. “De man die onze stamboom heeft uitgezocht, wist te vertellen dat mijn betovergrootvader in Cedar Grove heeft gewoond.” Helaas vonden ze op de begraafplaats geen graf met de naam Van der Weele.
Een tripje naar het onderzoekscentrum van de verderop gelegen, grotere plaats Sheboygan leverde wel wat op. “Hier kwamen we erachter dat hij begraven ligt op de Wildwood Cemetery in Sheboygan.” Ze hebben het graf bezocht en gaan nu, zestien jaar later, terug om er een herdenkingssteen te plaatsen. Het petekind van Johan Sturm, Doeta, gaat mee om een documentaire te maken als afstudeeropdracht voor haar opleiding ‘Media, Informatie en Communicatie’.

Namen
Anthonij van der Weele noemde twee zoons Pieter (zijn eerste zoon stierf al heel jong), en op de herdenkingssteen is te lezen dat deze traditie na zijn overlijden is voortgezet. “Mijn zoon van acht heet ook Anthonie”, vertelt Pieter. “Hij wil zijn zoon ook graag Pieter noemen, maar hij weet niet of zíjn zoon dan ook weer voor Anton kiest. Dus we praten er al wel over”, lacht hij.

Brieven
Met het plaatsen van de steen stopt de zoektocht niet. Vader en zoon willen graag nog meer weten over het emigratieproces en het leven daarna in Amerika. “We weten dat zijn oom Pieter van der Weele destijds ook naar Wisconsin is geëmigreerd. Maar of hij dicht bij hem in de buurt woonde?” Je staat bij een verhuizing naar de andere kant van de wereld niet onaangekondigd met je koffer bij iemand aan de deur. “Er moeten talloze brieven over en weer zijn gegaan tussen Zeeuwse gezinnen en hun familieleden in Amerika. We hopen met mensen in contact te komen die nog correspondentie hebben.”

Dochters
Anthonij van der Weele is in 1841 geboren in Kortgene en later verhuisd naar Colijnsplaat. “Hij trouwde in 1865 met Anna Jozina Heijstek.” Ze kregen vier zonen en twee dochters: Catharina, Pieter, Jacobus, Pieter, Jan en Jannetje. “Zijn beide dochters zijn hem met hun gezinnen achterna gegaan naar Wisconsin. Ze heetten na hun huwelijk De Back en Van der Moere.” Anna Heijstek overleed al jong, in 1870. Haar man is gestorven in 1906 en heeft daarmee achttien jaar in Amerika gewoond.

Oproep
“We kijken in Amerika weer verder in de archieven, maar doen nu ook een oproep aan particulieren.” Het gaat om Zeeuwse families met voorouders die aan het einde van de negentiende eeuw of aan het begin van de twintigste eeuw naar de Verenigde Staten zijn verhuisd, en in het bijzonder naar Wisconsin en Michigan. Extra belangstelling hebben ze voor families met de namen Van der Weele, Verhulst (de moeder van Anthonij heette Lena Verhulst), De Back en Van der Moere. Wie correspondentie of andere informatie heeft, kan mailen naar [email protected].

Meer uit Beveland

Schrijfsel burgemeester Dijksterhuis: Zomer

Als burgemeester draag ik vaak een pak. Soms met en soms zonder stropdas, dat hoort er nu eenmaal bij. Meestal vind ik dat helemaal niet erg. Ik hoef 's ochtends nooit lang na te denken over wat ik aan moet en het staat netjes. Maar nu de zomer (eindelijk!) is begonnen, is het toch best warm.

12 uur geleden
Auto belandt in sloot bij eenzijdig ongeval op A58 bij Goes: Eén persoon gewond

GOES- Bij een eenzijdig ongeval op de A58 tussen Goes en 's-Heer Arendskerke is zondagmorgen een personenauto in de sloot beland. De auto raakte van de weg tussen de oprit bij knooppunt De Poel en het viaduct bij de Sinoutskerkseweg. Eén persoon raakte gewond en is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. 

14 uur geleden
Rubriek Albert Kort: Bevelandse jongens in dienst voor Napoleon

Wat zal er door de hoofden van al die Bevelandse jongens zijn gegaan toen ze in 1811 hoorden dat ze het leger van Napoleon in moesten? Was de Franse bezetting nog voor veel mensen een ver-van-hun-bed-show, met de invoering van de dienstplicht drong de 'grote' politiek je persoonlijk leven binnen. Iedere jongeman in 1788 geboren, moest zich bij de burgemeester melden. Niet iedereen moest in dienst. Napoleon had slechts een beperkt aantal jongens uit iedere streek nodig en wie dat waren, werd door het lot bepaald. De loting vond plaats in de dorpsherberg. Degenen die een laag nummer trokken waren de pineut. Tenzij ze werden afgekeurd, of een remplaçant vonden: een persoon die tegen betaling hun plaats wilde innemen. Of ze stonden te popelen om in 1812 met het leger naar Moskou te trekken, weten we niet. Sommigen zullen het als avontuur hebben gezien, maar er waren er ook, zoals Jan de Ruiter in zijn boek Geloot voor Napoleon schreef, die klachten simuleerden om maar uit dienst te blijven. Zoals twee jongens uit Krabbendijke en Yerseke, die zich zwakzinnig voordeden. Kennelijk met succes, want achter hun namen staat 'extreme debiliteit' vermeld. Zij hadden geluk, want we weten dat de oorlog in Rusland een regelrechte hel was. Met zware bepakking moesten de soldaten ruim 2500 kilometer afleggen. Zelden was er genoeg voedsel en door uitdroging was men vaak gedwongen de eigen urine op te drinken! En dan hebben we het nog niet eens gehad over de bloedige gevechten onderweg met de vijand. Slagvelden die na afloop vergeven waren van verminkte lijken met uitpuilende ingewanden en afgehakte ledematen. Zwaar gewonde soldaten die om hulp schreeuwden of om een genadeschot smeekten. Gewonden die zich onder de paarden probeerden uit te worstelen, maar die vaak door de paarden werden vermorzeld.

15 uur geleden
35e Zeeuwse fietsvierdaagse trapt dinsdag 23 juli af

GOES - Hij gaat door: eind juli vindt de, inmiddels 35e, Zeeuwse Fietsvierdaagse plaats vanuit Goes.

1 dag geleden
Hulpdiensten bevrijden automobilist na ongeval op Europaweg Zuid

NIEUWDORP - Een automobilist kwam zaterdagochtend vast te zitten in zijn auto na een eenzijdig ongeluk op de Europaweg Zuid. Na een uur wisten de hulpdiensten het slachtoffer uit de auto te bevrijden. Daarna is hij met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

1 dag geleden
Activiteiten voor kids tijdens het Vakantiefestival van Bibliotheek Oosterschelde

GOES - In de zomervakantie is er weer van alles te beleven in de Bibliotheek Oosterschelde. In verschillende vestigingen worden er leuke activiteiten georganiseerd voor kinderen tussen de 2 en 14 jaar. Van uitdagende workshops tot gezellige voorleesfeestjes: er is van alles te ontdekken.

1 dag geleden
Rubriek Goes Gezien: Waar kijkt zij naar?

Komende weken zijn weer volop evenementen bij te wonen rond de Goese beschermheilige Maria Magdalena. Kijk op mariamagdalenagoes.nl voor het volledige programma. Ondertussen beschouwen wij deze Maria Magdalena. Zij staat niet bepaald op gelijke voet met ons, maar op zo'n zeven meter hoogte tegen de Heilige Maria Magdalenakerk aan, boven de ingang. Dus, voorbijlopers: kijk 's omhoog, want het is een fraai beeld. Het is van gietijzer, omstreeks 1890 gegoten in Noord-Frankrijk, naar een model van de Parijse beeldhouwer Thenon-Meunier. Het staat sinds 1908, toen deze kerk werd gewijd, op deze verheven plek. Eerder stond het in de kleine voorloper van deze kerk, op dezelfde plek. 

2 dagen geleden