Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eikenprocessierups ontwikkelt sneller brandharen door warme weer

Eikenprocessierups ontwikkelt sneller brandharen door warme weer

WAGENINGEN (ANP) - Door het warme weer van de afgelopen dagen is de ontwikkeling van de eikenprocessierups versneld, stelt het Kenniscentrum Eikenprocessierups. Uit een eigen inventarisatie komt naar voren dat zo’n 15 procent van de rupsen het vierde larvenstadium heeft bereikt. Dit is het stadium waarin zij brandharen ontwikkelen, die voor gezondheidsklachten kunnen zorgen. De eerste nesten van de eikenprocessierups zijn vanaf volgende week te zien, verwacht het centrum.

Kenniscentrum Eikenprocessierups, dat kennis over de door velen gevreesde rups verzamelt en beschikbaar stelt, verwacht dat de piekperiode in juli plaatsvindt. Dit is drie weken later dan in de afgelopen jaren. Dat is het gevolg van het koudere lenteweer van afgelopen weken. De warmtepiek eind maart en de koude periode hierna hebben voor een spreiding in de ontwikkeling van de eikenprocessierupsen gezorgd, waardoor een gedeelte nog minder ver ontwikkeld is. Door het warme weer zullen ook deze eikenprocessierupsen versneld in het brandharenstadium komen.

Gemeenten zetten zich in om overlast van de eikenprocessierups te voorkomen, omdat de brandharen gezondheidsklachten kunnen veroorzaken zoals jeuk, koorts en duizeligheid. Ook nu moeten gemeenten alert zijn, stelt het centrum: "Bij gemeenten zou het idee kunnen ontstaan dat het allemaal meevalt, doordat er op dit moment van het jaar nog geen nesten zijn. Dat is echter nog te vroeg om te zeggen. Pas de komende weken gaan de nesten ontstaan, dus dan wordt pas zichtbaar hoe groot de eventuele plaagdruk kan zijn."

Meer uit Binnenland

MOB eist dat provincies vergunningen 40 'piekbelasters' intrekken

NIJMEGEN (ANP) - Provincies moeten de vergunningen intrekken van veertig veehouderijen waarvan duidelijk is dat ze veel stikstof uitstoten die in natuurgebieden terechtkomt, eist milieuorganisatie MOB. De organisatie heeft de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Limburg daar dinsdag over aangeschreven, bevestigt raadsman Valentijn Wösten na berichtgeving door NRC. Dit is de eerste stap in een juridische procedure.

1 uur geleden
Verdachten doden hulpverlener Emmen ook verdacht van overval

ASSEN (ANP) - De drie jeugdige verdachten van de fatale steekpartij in jeugdzorginstelling Yorneo in Emmen in januari, worden ook verdacht van andere incidenten. Dit meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Zo worden twee van hen verdacht van een gewelddadige overval op de McDonald's in Emmen eerder die maand. Het drietal blijft langer vastzitten.

2 uur geleden
Jumbo roept stollen terug vanwege verkeerd etiket

VEGHEL (ANP) - Jumbo roept per direct een bepaald soort stol terug omdat op dat product een verkeerd etiket zit. Daarop staat niet vermeld dat in de stol de allergenen ei, melk en noten zitten. Dit kan een gevaar opleveren voor mensen die allergisch zijn voor ei, melk en/of noten.

2 uur geleden
Gemeente Amsterdam gaat TikTok weren op werktelefoons

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil apps als TikTok weren van werktelefoons van ambtenaren. Dat schrijft verantwoordelijk wethouder Touria Meliani in een brief aan de gemeenteraad.

2 uur geleden
Gemeente Amsterdam wil af van overlast toeristen: 'Stay Away'

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil af van de overlast van toeristen en begint daarom een campagne: Stay Away. De ontmoedigingscampagne maakt deel uit van het maatregelenpakket dat de gemeenteraad in december aannam.

3 uur geleden
Kinderen vinden cocaïne bij basisschool en proeven ervan

TEGELEN (ANP) - Vier kinderen van een basisschool in Tegelen, gemeente Venlo, hebben vorige week een zakje met restjes cocaïne gevonden en er vervolgens van geproefd. Volgens een woordvoerster van de politie vonden ze het zakje met de restjes coke in de struiken net buiten de school. Op school zag een surveillerende medewerker de kinderen ervan proeven, greep in en haalde de politie erbij. De kinderen werden naar het ziekenhuis gebracht en konden niet veel later in goede gezondheid weer naar huis, bevestigde de woordvoerster van de politie berichtgeving in De Limburger dinsdag.

4 uur geleden
OM eist 4 jaar cel voor opruiing tegen complotdenker Micha Kat

DEN HAAG (ANP) - Complotdenker Micha Kat (59) hoorde dinsdag in de rechtbank in Den Haag een celstraf van vier jaar tegen zich eisen voor opruiing en bedreiging. In totaal wordt hij verdacht van zes gevallen van opruiing.

5 uur geleden