Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eikenprocessierups ontwikkelt sneller brandharen door warme weer

Eikenprocessierups ontwikkelt sneller brandharen door warme weer

WAGENINGEN (ANP) - Door het warme weer van de afgelopen dagen is de ontwikkeling van de eikenprocessierups versneld, stelt het Kenniscentrum Eikenprocessierups. Uit een eigen inventarisatie komt naar voren dat zo’n 15 procent van de rupsen het vierde larvenstadium heeft bereikt. Dit is het stadium waarin zij brandharen ontwikkelen, die voor gezondheidsklachten kunnen zorgen. De eerste nesten van de eikenprocessierups zijn vanaf volgende week te zien, verwacht het centrum.

Kenniscentrum Eikenprocessierups, dat kennis over de door velen gevreesde rups verzamelt en beschikbaar stelt, verwacht dat de piekperiode in juli plaatsvindt. Dit is drie weken later dan in de afgelopen jaren. Dat is het gevolg van het koudere lenteweer van afgelopen weken. De warmtepiek eind maart en de koude periode hierna hebben voor een spreiding in de ontwikkeling van de eikenprocessierupsen gezorgd, waardoor een gedeelte nog minder ver ontwikkeld is. Door het warme weer zullen ook deze eikenprocessierupsen versneld in het brandharenstadium komen.

Gemeenten zetten zich in om overlast van de eikenprocessierups te voorkomen, omdat de brandharen gezondheidsklachten kunnen veroorzaken zoals jeuk, koorts en duizeligheid. Ook nu moeten gemeenten alert zijn, stelt het centrum: "Bij gemeenten zou het idee kunnen ontstaan dat het allemaal meevalt, doordat er op dit moment van het jaar nog geen nesten zijn. Dat is echter nog te vroeg om te zeggen. Pas de komende weken gaan de nesten ontstaan, dus dan wordt pas zichtbaar hoe groot de eventuele plaagdruk kan zijn."

Meer uit Binnenland

Stichting: laat afbouw buitenlandse adopties zorgvuldig verlopen

OUDEWATER (ANP) - De Nederlandse Adoptie Stichting (NAS) wil dat er een "zorgvuldig afbouwscenario" komt voor adopties uit het buitenland. In 2022 plaatste de adoptieorganisatie 24 buitenlandse kinderen in Nederland. Het afbouwplan moet er volgens de organisatie toe leiden dat er adoptieouders beschikbaar blijven voor kinderen die in hun eigen land niet permanent geadopteerd kunnen worden.

20 minuten geleden
Veel interesse voor regeling wolfrasters Gelderland

ARNHEM (ANP) - Dierhouders in de provincie Gelderland hebben dit jaar tot dusver 900.000 euro subsidie aangevraagd om wolfwerende rasters te kunnen plaatsen. De provincie meldt dat er vooral afgelopen maand veel aanvragen zijn binnengekomen. Begin april heeft Gelderland de subsidieregeling uitgebreid tot de hele provincie.

40 minuten geleden
Drie zussen en vader aangehouden om explosie bij woning Helmond

HELMOND (ANP) - Drie zussen van 14, 17 en 19 jaar en hun 44-jarige vader zijn aangehouden als verdachten in de zaak rond een explosie bij een woning in Helmond. Dat meldt de politie woensdag. Tijdens de ontploffing eind vorig jaar was een bewoonster van de woning thuis. Zij had volgens de politie ernstig gewond kunnen raken als zij op een andere plek in het huis was geweest.

42 minuten geleden
Opnieuw forse loonsverhoging voor personeel van Defensie

DEN HAAG (ANP) - Het personeel van Defensie krijgt opnieuw een forse loonsverhoging. Het ministerie en de militaire vakbonden zijn een nieuwe cao overeengekomen. Daarin staat onder meer dat de salarissen met 7 procent stijgen. Ook krijgt het personeel een eenmalige uitkering van 850 euro bruto.

1 uur geleden
EK-koorts laait op in zoekopdrachten Marktplaats

AMSTERDAM (ANP) - Met het EK voetbal in aantocht, neemt de Oranjekoorts toe op Marktplaats. Dat valt op te maken uit het aantal oranjegerelateerde zoekopdrachten op het onlineplatform voor tweedehandsspullen. In de afgelopen maand (van 25 april tot 26 mei) werd meer dan 24.000 keer gezocht op de term oranje. Dit is ruim 50 procent meer dan in de maand voor het WK voetbal in Qatar in 2022, laat een woordvoerster weten.

1 uur geleden
OM onderzoekt of aangifte tegen Booking.com tot rechtszaak leidt

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of het de aangifte tegen Booking.com voor de rechter brengt. Dit meldt een woordvoerster van het Landelijk Parket, dat de aangifte van vier mensenrechtenorganisaties tegen het boekingsplatform heeft ontvangen over het aanbieden van vakantieaccommodaties in door Israël bezette gebieden.

1 uur geleden
Drie vrouwen in beeld in zaak juwelenroof Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - De politie heeft drie nieuwe mensen in beeld die mogelijk een rol hebben gespeeld bij de juwelenroof op de kunstbeurs Tefaf in Maastricht van twee jaar geleden. Het gaat om drie vrouwen. Een van hen wordt gelinkt aan de roof zelf en de twee anderen zijn bij de politie op de radar gekomen toen zij een huurauto terugbrachten die als vluchtwagen werd gebruikt.

2 uur geleden