Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eigenaar Suezkanaal: wind niet belangrijkste oorzaak blokkade

Eigenaar Suezkanaal: wind niet belangrijkste oorzaak blokkade

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - Harde wind was niet de belangrijkste oorzaak van het vastlopen van het containerschip de Ever Given in het Suezkanaal, zoals eerder werd gemeld. Dat zei de baas van de Suez Canal Authority, het staatsbedrijf dat het kanaal bezit, in een persconferentie.

Mogelijk zijn menselijke fouten de oorzaak geweest dat het 400 meter lange schip diagonaal in het kanaal kwam te liggen en vastliep in de ondiepere zijkanten van de vaarroute. Het onderzoek naar de toedracht van de blokkade begint pas nadat het schip weer is vlotgetrokken, zei voorzitter Osama Rabie van Suez Canal Authority.

Rabie zei dat er vooruitgang is geboekt met een oplossing voor de blokkade, maar het is nog onduidelijk hoe lang het duurt voordat de Ever Given weer is vlotgetrokken. Hij verklaarde dat de scheepsschroeven en het roer na baggerwerkzaamheden vrijdagavond weer konden draaien. De schroeven blokkeerden vervolgens weer door hoogtij.

Het containerschip Ever Given zit al sinds dinsdag vast in de ondiepere zijkanten van het Suezkanaal. Door de ligging van het schip kunnen andere schepen niet meer door het belangrijke kanaal voor het goederenvervoer tussen Azië en Europa. In totaal wachten nu 321 schepen op vrije doorgang door het Suezkanaal.

Op dit moment zijn tien sleepboten bij het blokkeerschip. Het Nederlandse Smit Salvage, dat is gevraagd te helpen bij het vlot trekken van de Ever Given, meldde dat zondagmiddag zwaardere sleepboten arriveren. Die twee schepen met extra trekvermogen zouden op zijn vroegst zondagavond ingezet kunnen worden, aldus een woordvoerder van moederbedrijf Boskalis. Naast baggeren en trekken, treft Smit Salvage ook voorbereidingen om lading van het schip te halen.

Meer uit Financieel

Cisco eindigt hoger na wisselvallige sessie op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn na een wisselvallige sessie met kleine winsten geëindigd. Beleggers verwerkten weer een keur aan kwartaalberichten van grote bedrijven, waarbij de resultaten van Cisco in de smaak vielen. Ook lieten verschillende kopstukken van de Federal Reserve hun licht schijnen over het rentebeleid.

4 uur geleden
Autoshow Genève gaat voor vierde jaar op rij niet door

GENÈVE (ANP/DPA/AFP) - De internationale autoshow van Genève gaat volgend jaar februari voor de vierde keer op rij niet door. De organisatie annuleerde de vorige drie edities vanwege de coronapandemie. Nu zouden autofabrikanten door veel onzekerheid op het vlak van "economie en geopolitiek" niet durven te beloven naar de Zwitserse stad af te reizen. Ook blijft het risico van een opleving van het coronavirus groot.

5 uur geleden
Tesla wil huishoudens elektriciteit verkopen

AUSTIN (ANP) - Tesla is van plan elektriciteit aan huishoudens te verkopen. De eerste stappen op die markt zet de autofabrikant in de Amerikaanse staat Texas, blijkt uit een nieuwe vacature op de site van het bedrijf. Daarin schrijft Tesla op zoek te zijn naar een leidinggevende voor dit nieuwe onderdeel.

5 uur geleden
Prijs voor gas in Europa breekt weer record

AMSTERDAM (ANP) - De prijs voor aardgas in Europa is verder gestegen, nu Rusland de export van de brandstof nog altijd beperkt en er door het warme weer veel energie nodig is voor koeling. Een megawattuur gas kostte bij het slot van de handel op de toonaangevende beurs in Amsterdam 241 euro. Dat is de hoogste slotprijs ooit en bijna elf keer zoveel als het normale niveau in deze tijd van het jaar.

8 uur geleden
Shell verlaagt productie Duitse raffinaderij om lage waterstand

FRANKFURT (ANP/RTR) - Olie- en gasconcern Shell heeft de productie van zijn Rheinland-raffinaderij bij Keulen moeten terugschroeven vanwege de lage waterstand van de Rijn. De Duitse raffinaderij maakt brandstoffen, stookolie en petrochemicaliën.

8 uur geleden
OPEC houdt vast aan oliebondgenoot Rusland

WENEN (ANP) - Het verbond van olieproducerende landen OPEC is niet van plan de samenwerking met Rusland op te zeggen, ondanks de inval in Oekraïne. De onlangs aangetreden secretaris-generaal Haitham Al Ghais noemt het "moeilijk voor te stellen" dat de deal van OPEC-landen met Rusland en andere niet-leden na dit jaar eindigt.

9 uur geleden
Rabobank: gesprek met Remkes was 'superconstructief'

UTRECHT (ANP) - De Rabobank heeft "een superconstructief gesprek" gevoerd met stikstofbemiddelaar Johan Remkes, zegt een woordvoerster van de bank na afloop van de bijeenkomst. "Over en weer is er goed gepraat over het verdienmodel van de boer. Er is ook wel gesproken over het perspectief van de boer, omdat veel klanten van ons nu in onzekerheid zitten", aldus de zegsvrouw.

10 uur geleden