
EIB: bedrijven in EU investeren vaker vanwege klimaat dan in VS
LUXEMBURG (ANP) - Meer Europese dan Amerikaanse bedrijven investeren in maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. Ze steken daar geld in terwijl de gevolgen van klimaatverandering voor hen nog verre van duidelijk zijn, meldt de Europese Investeringsbank (EIB). Tegelijkertijd geven ondernemingen aan dat onzekerheden rond regels en belastingen grote obstakels zijn bij het doen van dergelijke investeringen.
Van alle Europese bedrijven investeerde 45 procent op een of andere manier geld om de gevolgen van klimaatverandering te beperken, bijvoorbeeld door de CO2-uitstoot terug te brengen of te compenseren. In de Verenigde Staten is dat nog geen derde van alle ondernemingen. Noord- en West-Europese bedrijven lopen daarbij voorop. Zo heeft 58 procent van de Nederlandse bedrijven al een investering gedaan vanwege het klimaat. Alleen in Finland is dat percentage nog hoger. In Ierland is het maar 19 procent, in Griekenland 18 procent.
De EIB stelt dat bedrijven twee soorten risico's lopen vanwege klimaatverandering: directe risico's en transitierisico's. Die directe risico's zijn de gevolgen die bedrijven voelen van klimaatverandering, zoals meer kans op overstromingen en bosbranden. De transitierisico's hangen samen met de manieren waarop landen klimaatverandering tegen willen gaan. Daarbij valt te denken aan de beprijzing van CO2-uitstoot, maar ook het omscholen van personeel.
Bijna de helft van de Europese bedrijven stak al geld in het efficiënter omspringen met energie, aanzienlijk meer dan de 37 procent van de vorige meting in 2019. Hier lopen de Amerikaanse bedrijven iets voor. De helft let al op het energieverbruik. De EIB meent dat op dit vlak nog grote sprongen gemaakt kunnen worden. Veel bedrijven kunnen nog aanzienlijk zuiniger met energie omspringen.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
2 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.
7 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.
9 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.
11 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.
15 uur geleden