Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EIB: bedrijven in EU investeren vaker vanwege klimaat dan in VS

EIB: bedrijven in EU investeren vaker vanwege klimaat dan in VS

LUXEMBURG (ANP) - Meer Europese dan Amerikaanse bedrijven investeren in maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. Ze steken daar geld in terwijl de gevolgen van klimaatverandering voor hen nog verre van duidelijk zijn, meldt de Europese Investeringsbank (EIB). Tegelijkertijd geven ondernemingen aan dat onzekerheden rond regels en belastingen grote obstakels zijn bij het doen van dergelijke investeringen.

Van alle Europese bedrijven investeerde 45 procent op een of andere manier geld om de gevolgen van klimaatverandering te beperken, bijvoorbeeld door de CO2-uitstoot terug te brengen of te compenseren. In de Verenigde Staten is dat nog geen derde van alle ondernemingen. Noord- en West-Europese bedrijven lopen daarbij voorop. Zo heeft 58 procent van de Nederlandse bedrijven al een investering gedaan vanwege het klimaat. Alleen in Finland is dat percentage nog hoger. In Ierland is het maar 19 procent, in Griekenland 18 procent.

De EIB stelt dat bedrijven twee soorten risico's lopen vanwege klimaatverandering: directe risico's en transitierisico's. Die directe risico's zijn de gevolgen die bedrijven voelen van klimaatverandering, zoals meer kans op overstromingen en bosbranden. De transitierisico's hangen samen met de manieren waarop landen klimaatverandering tegen willen gaan. Daarbij valt te denken aan de beprijzing van CO2-uitstoot, maar ook het omscholen van personeel.

Bijna de helft van de Europese bedrijven stak al geld in het efficiënter omspringen met energie, aanzienlijk meer dan de 37 procent van de vorige meting in 2019. Hier lopen de Amerikaanse bedrijven iets voor. De helft let al op het energieverbruik. De EIB meent dat op dit vlak nog grote sprongen gemaakt kunnen worden. Veel bedrijven kunnen nog aanzienlijk zuiniger met energie omspringen.

Meer uit Financieel

Voormalige Martinair-piloten sluiten cao-akkoord met KLM

AMSTERDAM (ANP) - Vakbond AVV en KLM hebben vrijdag een principe-akkoord gesloten voor een nieuwe cao voor de voormalige Martinair-piloten, meldt AVV zaterdagavond. De ongeveer 150 vrachtvliegers zien hun salaris dit jaar met 33 procent stijgen en krijgen een werkgelegenheidsbescherming tot april 2026. De stakingen die sinds 1 februari werden gehouden, zijn beëindigd.

9 uur geleden
Sky News: bedrijf wil mogelijk Britse tak The Body Shop overnemen

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - De Britse kledingverkoper Next heeft de bewindvoerders van de noodlijdende Britse tak van The Body Shop benaderd voor een mogelijke deal om een deel van de cosmeticaketen over te nemen. Dat zegt de Britse nieuwszender Sky News op basis van ingewijden. The Body Shop, bekend om zijn duurzame haar- en huidproducten, kondigde op 14 februari aan financiële experts in te schakelen. Die gaan proberen om delen van de Britse tak van het bedrijf te redden.

13 uur geleden
Eiffeltoren zondag weer open, was dagenlang dicht door staking

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Eiffeltoren gaat zondag weer open, omdat de vakbonden en de exploitant van het Parijse monument tot een akkoord zijn gekomen. Vijf dagen lang was de toeristische trekpleister gesloten door een staking.

15 uur geleden
Ford zet levering elektrische pick-uptrucks stop

DEARBORN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Autofabrikant Ford heeft de levering van zijn elektrische pick-uptruck F-150 Lightning stopgezet om een onbekend probleem met de voertuigen. Dat gebeurt enkele weken nadat het bedrijf had aangekondigd de productie van datzelfde model af te schalen in de Verenigde Staten door afnemende verkopen.

16 uur geleden
Rechter keurt miljardenboete cryptobeurs Binance goed

SEATTLE (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - Binance moet een boete betalen van meer dan 4,3 miljard dollar, omgerekend bijna 4 miljard euro, onder meer voor het overtreden van anti-witwasregels. Dat is het gevolg van de beslissing van een Amerikaanse rechter die een overeenkomst tussen Binance en de federale aanklagers heeft goedgekeurd.

17 uur geleden
Japan steekt nog eens ruim 4 miljard in fabriek chipmaker TSMC

KUMAMOTO (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De Japanse overheid steekt nog eens 732 miljard yen, omgerekend ruim 4 miljard euro, in de uitbreiding van een chipfabriek van TSMC. De Taiwanese chipfabrikant opende zaterdag zijn eerste Japanse fabriek in het zuiden van het land.

18 uur geleden
VAE steken tientallen miljarden in Egyptische toeristenhotspot

RAS AL-HIKMA (ANP/BELGA/BLOOMBERG/RTR) - De Verenigde Arabische Emiraten steken 35 miljard dollar in Egypte, de grootste buitenlandse investering ooit in het land volgens de Egyptische premier Mostafa Madbouly. Omgerekend gaat het om ruim 32 miljard euro. Het geld wordt gestoken in de ontwikkeling van een nieuwe toeristische trekpleister aan de Middellandse Zee.

19 uur geleden