
Efteling-componist wint zaak over hogere vergoedingen
AMSTERDAM (ANP) - Componist Maarten Hartveldt moet aanvullende vergoedingen krijgen voor de muziek die hij voor onder meer attractiepark de Efteling componeerde. Het gerechtshof in Amsterdam heeft hem gedeeltelijk gelijk gegeven in het geschil dat hij had met auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra.
Volgens het hof had Buma/Stemra Hartveldt niet moeten vergoeden volgens een verdeelsleutel die voor muziekgebruik op radio en tv geldt, maar op basis van het "daadwerkelijk muziekgebruik in de parken". De componist moet daarom aanvullende vergoedingen krijgen voor het gebruik van zijn muziek in de Efteling vanaf 2011 en in Toverland in Sevenum (Limburg) vanaf 2013.
Buma/Stemra zegt verheugd te zijn dat het hof begrijpt dat de organisatie "in het maatschappelijk belang en het belang van onze leden en rechthebbenden handelt". "Buma/Stemra heeft een jaarlijkse omzet van ongeveer 200 miljoen euro. Het gaat om honderdduizenden betalingen over het gebruik van miljoenen liedjes die miljarden keren gestreamd, gespeeld, gedownload en opgevoerd worden", benadrukt de organisatie de complexiteit.
Bedrag
Een woordvoerder zegt niets te mogen zeggen over het bedrag dat Hartveldt nog moet krijgen, omdat het om iemands inkomen gaat. "En het moet nog berekend worden."
Het hof verwierp net als de rechtbank eerder het standpunt van de componist dat hij "andere, hogere, tarieven in rekening moet brengen, die meer recht doen aan het bijzonder belang van de muziek in deze parken". Volgens het hof kan Hartveldt de hoogte van de tarieven niet eenzijdig bepalen, omdat Buma/Stemra wettelijk verplicht is te onderhandelen met de muziekgebruikers.
Hartveldt componeerde naar eigen zeggen in totaal elf nummers voor de Efteling. "40 procent van de muziek in de Efteling is mijn muziek", zei hij eerder. Hij kreeg via Buma/Stemra alleen een jaarlijkse vergoeding van 198 euro voor de muziek die klonk op het looppad van het parkeerterrein naar de ingang van het park.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Demissionair defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) is "heel sceptisch" over de bewering van Spanje dat het de NAVO-doelen ook met minder geld kan halen. Dat land stelt dat een wat lossere formulering ruimte laat om de militaire doelen te halen binnen zelf te bepalen financiële kaders.
28 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens een toespraak in de Tweede Kamer Nederland bedankt als "een van de grootste beschermers van het leven in de wereld". Hij dankte het Nederlandse parlement en het hele volk voor hun steun aan Oekraïne tijdens de oorlog met Rusland.
58 minuten geledenHOUTEN (ANP) - Het is voorlopig verboden om water op te pompen of scheppen uit sloten en singels in delen van de gemeenten De Bilt, Zeist en Utrechtse Heuvelrug. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft daartoe besloten vanwege de droogte. Het oppompen van slootwater voor vee en brandbestrijding is nog wel toegestaan.
58 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De politie neemt de mogelijkheid dat er een directe relatie is met de NAVO-top mee in het onderzoek naar de kapotte stroomkabels rondom Amsterdam. Dat zegt een woordvoerder van demissionair minister David van Weel (Veiligheid en Justitie) over de treinverstoringen van en naar Schiphol. De politie houdt rekening met een misdrijf.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Treinen van DB Cargo, de grootste goederenvervoerder in Europa, kunnen de Rotterdamse haven niet in of uit vanwege een blokkade van de goederensporen. Dat laat een woordvoerder van het concern weten. Activisten van de actiegroep Geef Tegengas zijn sinds dinsdagmiddag op het spoor bij de haven van Rotterdam, waaronder bij Pernis.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelenski is aangekomen in het gebouw van de Tweede Kamer. De delegatie kwam aan de zijkant van het gebouw aan met enkele geblindeerde auto's, waar ze direct naar binnen konden rijden. Bij het gebouw is extra beveiliging te zien.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Internationale tegenstanders van meer bewapening pleiten dinsdag voor meer diplomatieke oplossingen in plaats van meer geld uitgeven aan oorlogsmateriaal. De vrees is dat extra defensie-uitgaven ertoe leiden dat er minder geld is voor zorg, onderwijs en werkgelegenheid.
2 uur geleden