Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Effectief middel tegen hiv beschikbaar voor jonge kinderen

Effectief middel tegen hiv beschikbaar voor jonge kinderen

NIJMEGEN (ANP) - Een effectief medicijn dat hiv-infecties afremt, is voortaan ook in een speciaal op kinderen afgestemde dosering beschikbaar. Na onderzoek waar onder meer het Radboudumc aan meewerkte, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de behandelrichtlijnen hierop aangepast. De speciale kindertablet van het middel dolutegravir is volgens de onderzoekers uit Nijmegen veilig en werkzaam.

Voor kinderen met hiv bestond lange tijd geen helder behandeladvies, legt het Radboudumc uit. Een grote internationale studie bracht daar in 2020 verandering in voor iets grotere kinderen, vanaf 20 kilo.

Nu is vervolgonderzoek gedaan waaruit blijkt dat het middel dolutegravir in lage dosering "makkelijk te gebruiken is en veilig voorgeschreven kan worden" aan kinderen vanaf 3 kilo, laat het ziekenhuis in Nijmegen weten. Dat betekent dat pasgeboren baby's die geïnfecteerd zijn met hiv het al kunnen krijgen. Uiteindelijk worden kinderen behandeld met een cocktail van verschillende middelen die het virus onderdrukken.

"Hoe jonger kinderen starten met medicatie tegen hiv, hoe beter", legt onderzoeker Angela Colbers uit. Voor volwassenen wordt vooral dolutegravir gebruikt om het virus te remmen. Voor kinderen waren wel andere behandelingen goedgekeurd, maar dit medicijn werkt beter. "Nu weten we dat de nieuwe kindertablet goed werkt en welke dosering we moeten gebruiken", aldus Colbers in een verklaring. De onderzoeksresultaten werden onlangs gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

Wereldwijd leven 1,8 miljoen kinderen onder de 15 jaar met hiv, becijfert het Radboudumc. Uiteindelijk kan het leiden tot de dodelijke ziekte aids. Hiv valt het immuunsysteem aan, waardoor patiënten steeds slechter bestand zijn tegen allerlei ziekteverwekkers. Genezing van hiv is nog niet mogelijk, maar met medicatie kunnen mensen met hiv tegenwoordig wel lang leven.

Meer uit Gezond

Kinderen krijgen vanaf 2024 vernieuwd vaccin tegen pneumokokken

DEN HAAG (ANP) - Kinderen krijgen vanaf komende zomer een vernieuwd en effectiever vaccin tegen pneumokokken toegediend. Daarmee volgt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) een eerder uitgebracht advies op van de Gezondheidsraad, laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
IKNL: ongeveer helft van Nederlanders krijgt diagnose kanker

AMSTERDAM (ANP) - Ongeveer de helft van alle Nederlanders zal ooit te horen krijgen dat ze kanker hebben. Dertig jaar geleden, rond 1990, overkwam dat nog een op de drie Nederlanders. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) concludeert in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat de kans om kanker te krijgen fors is toegenomen.

1 dag geleden
Provincie Friesland wil in gesprek over sluiting ziekenhuizen

LEEUWARDEN (ANP) - De provincie Friesland wil in gesprek met zorgverzekeraars en de ziekenhuizen Tjongerschans in Heerenveen en Antonius in Sneek over de geplande sluiting van die ziekenhuizen en de opening van een nieuw ziekenhuis in Joure. Gedeputeerde Femke Wiersma zei de breedgedragen zorgen van partijen in de Provinciale Staten te delen, ook al heeft de provincie er uiteindelijk niets over te zeggen.

2 dagen geleden
Aantal jongeren met longontsteking neemt snel toe

DEN HAAG (ANP) - Relatief veel kinderen en jongeren hebben last van longontsteking. In de afgelopen week bezochten meer dan 20 op elke 100.000 jongeren van 15 tot en met 24 de huisarts met een ontsteking aan de longen. Dat zijn er meer dan twee keer zo veel als in de twee voorgaande jaren.

2 dagen geleden
Helder: snel uitsluitsel over taakstrafverbod bij geweld in zorg

DEN HAAG (ANP) - Er komt binnenkort uitsluitsel of het mogelijk en wenselijk is om een taakstrafverbod in te voeren bij geweld plegen tegen mensen in de zorg of tegen hulpverleners, zei demissionair minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid, die daarover gaat, komt hierover "op korte termijn met uitsluitsel", zei Helder.

2 dagen geleden
Chemours/DuPont aansprakelijk voor PFAS-schade eind vorige eeuw

ROTTERDAM (ANP) - Chemiebedrijf Chemours (en voorheen DuPont) in Dordrecht is aansprakelijk voor schade door PFAS-uitstoot tussen 1 juli 1984 en 1 maart 1998. De rechtbank in Rotterdam oordeelde woensdag dat DuPont voor juli 1984 nog handelde volgens de vergunning. Na die tijd veranderde dat en had DuPont en vervolgens Chemours de gemeenten in de omgeving beter moeten inlichten.

2 dagen geleden
FNV krijgt 'verontrustende signalen' na openen covidregeling

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV krijgt "verontrustende signalen" nu de regeling voor zorgmedewerkers met langdurige covid is geopend. Zo zouden sommige artsen geen verklaring willen afgeven, omdat langdurige covid volgens hen "niet te constateren" is. Ook heeft de UWV-keuring bij sommige gedupeerden nog niet plaatsgevonden, waardoor ze dreigen buiten de boot te vallen.

2 dagen geleden