Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Effecten klimaatmaatregelen volgens experts lastig te meten

Effecten klimaatmaatregelen volgens experts lastig te meten

WAGENINGEN (ANP) - De effecten van de maatregelen waarmee de mensheid probeert de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken, zijn lastig te meten. Dat komt naar voren uit een grote internationale studie waarin experts een groot aantal wetenschappelijke artikelen analyseerden.

"Uit al deze artikelen maken we op dat er vast veel adaptatiemaatregelen worden genomen, maar dat ze gefragmenteerd, weinig vernieuwend en kleinschalig zijn", concludeert coauteur Robbert Biesbroek, universitair hoofddocent Bestuurskunde bij Wageningen University & Research. "Bovendien zijn de effecten van al die maatregelen niet goed in kaart te brengen."

Bij klimaatadaptatie gaat het om maatregelen om de kwetsbaarheid te verminderen voor de gevolgen van klimaatverandering, zoals hitte, droogte en overstromingen. Biesbroek benadrukt dat de effecten van klimaatmitigatie, de maatregelen tegen klimaatverandering zelf, eenvoudiger zijn te meten aan de hand van de uitstoot van broeikasgassen. "Maar voor adaptatie is er geen eenvoudige meeteenheid."

Biesbroek noemt in een verklaring als voorbeeld het isoleren van een huis om energie te besparen. Dat heeft dan als gunstig bijeffect dat zo'n woning daarna ook beter is geïsoleerd tegen de hitte. "De vraag is: hoe meet je dit effect en hoe tel je het op bij alle andere effecten van klimaatadaptatie?" Het antwoord op die vraag is belangrijk voor beleidsmakers die willen weten welke maatregelen goed werken.

Meer uit Binnenland

Kabinet komt op verzoek informateurs vroeg met voorjaarsnota

DEN HAAG (ANP) - Eerder dan gebruikelijk presenteert het demissionaire kabinet maandag de voorjaarsnota. De informateurs hebben gevraagd de jaarlijkse bijstelling van de rijksbegroting alvast te ontvangen, zodat die betrokken kan worden in de onderhandelingen tussen PVV, VVD, NSC en BBB over de vorming van een nieuw kabinet.

1 uur geleden
Verdachte ongeval met vier doden Oud Gastel voor de rechter

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda behandelt maandag de strafzaak tegen de 28-jarige Omar E., die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval in het Noord-Brabantse Oud Gastel waarbij vier doden vielen.

1 uur geleden
Nationale Bijentelling voor het eerst tien dagen lang

LEIDEN (ANP) - Duizenden vrijwilligers gaan vanaf maandag weer bijen tellen in hun omgeving tijdens de zevende editie van de Nationale Bijentelling. De telling duurt dit jaar voor het eerst tien dagen lang, in plaats van een weekend.

2 uur geleden
Verdachten horen strafeisen in zaak over zelfdodingsmiddel

ARNHEM (ANP) - In de strafzaak over het verstrekken van het zelfdodingsmiddel genaamd 'middel X' krijgen de zeven verdachten, allen 70-plussers, maandag te horen welke straffen het Openbaar Ministerie tegen ze eist. Op de vierde zittingsdag in de rechtbank in Arnhem houden de officieren van justitie hun requisitoir.

2 uur geleden
Schreinemacher weer aan de slag als minister, direct naar Parijs

DEN HAAG (ANP) - Liesje Schreinemacher gaat weer aan de slag als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De VVD'er was sinds begin december afwezig; ze is de allereerste minister die met zwangerschapsverlof is gegaan. Begin januari kreeg ze een zoon.

2 uur geleden
Schorsingen tot 1,5 jaar voor USC-leden die bangalijst maakten

UTRECHT (ANP) - De leden van het Utrechtsch Studenten Corps (USC) die betrokken waren bij het maken van de zogeheten bangalijst, zijn door het bestuur geschorst tot maximaal 1,5 jaar. Ze mogen wel lid blijven van de studentenvereniging.

6 uur geleden
Bruins Slot ontbiedt ambassadeur Iran om aanval op Israël

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot heeft de ambassadeur van Iran ontboden op haar ministerie, zo maakte ze bekend op X. "Ik heb besloten de Iraanse ambassadeur in Den Haag te ontbieden om onze veroordeling over de gevaarlijke Iraanse aanval op Israël afgelopen nacht over te brengen", meldt ze.

10 uur geleden