Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eeuwenoud orgel redden van ontmanteling

Eeuwenoud orgel redden van ontmanteling

MIDDELBURG – Stichting De Rijckere Orgel 1776 doet er alles aan om het ‘kleine’ De Rijckere orgel uit Beek aan te kopen. Het orgel is een rijksmonument van bijna 250 jaar oud en klinkt nog verrassend fraai. De klankkleur is veelzijdig, maar zal niet meer klinken als het orgel geen nieuwe bestemming krijgt. De kerk in Beek is namelijk verkocht en zal in 2024 een andere bestemming krijgen. “We willen het orgel naar Middelburg halen, op loopafstand van zijn ‘grote broer’.”

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Het orgel uit Beek is door de gebroeders De Rijckere in 1776 gebouwd. De Vlaamse orgelbouwers maakten het instrument voor de Hervormde kerk in Axel. In 1924 werd het instrument door firma A.S.J. Dekker uit Goes overgeplaatst naar de Protestantse Kerk in het Limburgse Beek. “Er zijn nog twee De Rijckere orgels over,” vertelt Bram de Wolf, secretaris van Stichting De Rijckere Orgel 1776. “Het ene werd gebouwd voor de Oostkerk en is daar nog altijd te horen. Het andere is een kleiner orgel en staat nu in Beek. We willen het naar de oud-katholieke Sint Augustinuskerk halen, want er is daar ruimte en de akoestiek is erg goed.” Dit orgel is uniek in zijn soort. Het is het enige eenklaviers orgel van de gebroeders De Rijckere dat vrijwel compleet bewaard is gebleven. In de loop der jaren hebben wel wat herstelwerkzaamheden aan het orgel plaatsgevonden.

Grote broer
Begin twintigste eeuw, nog in de Axelse periode, werden onder andere spaanbalgen vervangen door magazijnbalg, werd het handklavier vernieuwd, kreeg het orgel nieuwe ventielveren en enkele nieuwe pijpen en werden twee registers vervangen. Vanwege de kerkrestauratie in Beek werd het orgel in 1965 geheel gedemonteerd en voor een lange tijd opgeslagen. Een kleine twintig jaar later werd het orgel met zorg gerestaureerd en weer in elkaar gezet en weer klaar gemaakt om bespeeld te kunnen worden. “Dit orgel is heel geschikt voor muziek uit de 16de, 17de en 18de eeuw. Als het orgel naar Middelburg komt, is het op loopafstand van zijn ‘grote broer’, wat voor liefhebbers geweldig is. We willen masterclasses organiseren, aan educatie doen en concerten gaan geven, om een breder publiek te laten genieten van dit unieke instrument”. In 2020 en 2021 verzorgde de stichting al verschillende activiteiten om geld in te zamelen, waaronder het Sweelinck-weekend, diverse masterclasses en benefietconcerten.

Speciale wijn
De kerk in Beek is verkocht en zal in 2024 een andere bestemming krijgen. Het zou mooi zijn als het orgel weer terug naar Zeeland kan komen en kan blijven klinken. Wanneer het niet lukt om voldoende fondsen te werven zal het orgel ontmanteld en goed geconditioneerd opgeslagen moeten worden. Stichting De Rijckere Orgel 1776 heeft al verschillende fondsen bereid gevonden een bijdrage te doen, waarmee de stichting ongeveer de helft van het benodigde bedrag bij elkaar geworven heeft. Het Prins Bernhard Cultuurfonds verdubbelt iedere donatie die de stichting binnen weet te halen. “Particulieren, maar ook bedrijven, kunnen een van de dertien registers adopteren. Er zijn al zes registers geadopteerd en we hopen dat we voor de andere registers ook liefhebbers weten te vinden.” Voor wie houdt van een lekker wijntje is er speciale De Rijckere wijn. “Met Wijnkoperij & Wijnbar Vliegendt Hert hebben we een Franse rode Merlot en een Franse witte Chardonnay-Viognier uitgezocht. Roos Steger Design heeft er passende etiketten bij ontworpen.” Een vrije donatie is uiteraard ook mogelijk.

Meer informatie
Naast het inzamelen van geld zet de stichting zich actief in om mensen kennis te laten maken met orgelmuziek uit de 16de, 17de en 18de eeuw. Dit doen ze met concerten, masterclasses en informatieve bijeenkomsten. Benieuwd hoe het De Rijckere orgel uit Beek klinkt? Op de website www.derijckereorgel.nl zijn verschillende fragmenten te beluisteren en is meer informatie te vinden over het doneren en adopteren van een register.

Meer uit Middelburg

Nieuwe regels voor toeristische verhuur woning in Middelburg

MIDDELBURG - Vanaf 1 juni 2024 is de eerste wijziging van de huisvestingsverordening van de gemeente Middelburg van kracht. Deze wijziging van de huisvestingsverordening stelt regels met betrekking tot toeristische verhuur van een woonruimte. Voor woningen die onder de huisvestingsverordening vallen geldt vanaf 1 juni een vergunningsplicht voor toeristische verhuur. Dit is om het aantal woningen in de gemeente Middelburg te beschermen tegen andere situaties dan bewoning.

10 uur geleden
Persoon in toren Lange Jan Middelburg overleden

MIDDELBURG - De persoon die vanmiddag werd gereanimeerd in de 90 meter hoge toren Lange Jan in Middelburg, is overleden. Dat heeft de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) bekendgemaakt.Rond 11.40 uur werd een grote hulpverleningsactie op touw gezet nadat was gemeld dat in de Abdijtoren iemand onwel was geworden en moest worden gereanimeerd. Twee ambulanceteams, een traumahelikopter, een groot aantal politie-eenheden en de brandweer werden opgeroepen om te helpen.Ook het hoogtereddingsteam van de Veiligheidsregio kwam met spoed ter plaatse. Het hoogtereddingsteam voert brandweertaken uit op plekken die heel hoog zijn, heel diep zijn of in besloten ruimtes. In Nederland zijn er vier van deze teams, het Zeeuwse team rukt uit vanuit Terneuzen.Het plein bij de Onder den Toren werd vanwege de reddingsactie afgezet met linten. Uiteindelijk bleken alle inspanningen van de hulpdiensten tevergeefs: volgens de Veiligheidsregio is de patiënt in de toren overleden. Het traumateam, dat landde tussen de Zuidsingel en de Korte Noordstraat, steeg rond 13.15 uur weer op.

14 uur geleden
Melding reanimatie Abdijtoren Middelburg

MIDDELBURG - Verschillende hulpdiensten zijn dinsdag aan het einde van de ochtend opgeroepen voor een melding van een mogelijke reanimatie in de Abdijtoren aan de Onder den Toren in Middelburg.De eerste melding van de medische noodsituatie kwam rond 11.40 uur binnen. Naast de ambulancedienst zijn ook een traumahelikopter en de brandweer opgeroepen. Onder meer een hoogtereddingsteam is gealarmeerd.

17 uur geleden
'Glazen huis' op het Helmplein in Middelburg voor onderzoek naar malaria

MIDDELBURG - Van woensdag 29 t/m vrijdag 31 mei staat op het Helmplein in Middelburg een 'glazen huis'.  De landelijke studiekoepel UCSRN organiseert samen met studenten van University College Roosevelt een actie om geld in te zamelen voor het Malaria Consortium. Een goed doel dat zich inzet voor onderzoek naar malaria en een aantal andere tropische ziektes. 

20 uur geleden
Fiets mee met de unieke Inspiratie Fietstocht door Zeeland

MIDDELBURG/DOMBURG - Op 31 mei organiseert Cycling 4 Climate een Inspiratie Fietstocht door Zeeland. Tijdens de fietstocht bezoek je lokale initiatieven op het gebied van duurzaamheid. De organisatie heeft twee routes uitgezet: de Walcherenroute van 62 kilometer en de Bikkelroute van 135 kilometer. Inschrijven kan op Inspiratietochten - Cycling 4 Climate.

1 dag geleden
Kunst-en cultuurroute Middelburg is 'Vol Kunst'

Tijdens de Kunst- en cultuurroute zondag 2 juni zijn ateliers, galeries en musea in de binnenstad van Middelburg geopend van 13.00 tot 17.00 uur. 

1 dag geleden
Zomerverwachting: warme en wisselvallige zomer

REDACTIE - We moeten ons waarschijnlijk opmaken voor een warme en wisselvallige zomer. Het kletsnatte weer van deze lente zet niet door, maar wel blijft het wisselvallig en warm. De kans op zomerse warmte is groter dan gebruikelijk, maar ook regen- en onweersbuien zijn vaak van de partij. Dat blijkt uit een blik op de seizoensmodellen en andere indicatoren voor de komende zomer.

1 dag geleden