Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste verdachte veiligheidswet Hongkong niet op borgtocht vrij

Eerste verdachte veiligheidswet Hongkong niet op borgtocht vrij

HONGKONG (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De eerste persoon die op grond van de omstreden veiligheidswet in Hongkong wordt vervolgd voor separatisme en terrorisme, komt niet op borgtocht vrij. De politie arresteerde de 23-jarige Tong Ying-kit nadat hij op een motor was ingereden op agenten. Hij had een vlag bij zich met de oproep Hongkong te "bevrijden".

Tong raakte gewond bij het incident en verscheen in een rolstoel voor de rechter. Die verwees naar artikel 42 van de nieuwe veiligheidswet, waar instaat dat vrijlating op borgtocht niet mogelijk is als er reden is om aan te nemen dat de verdachte de nationale veiligheid weer in gevaar kan brengen. De zaak gaat op 6 oktober verder.

De door China ingevoerde wet voorziet in hoge straffen voor misdrijven als separatisme, terrorisme en het samenspannen met buitenlandse mogendheden. Critici denken dat de wetgeving is bedoeld om critici van de communistische machthebbers de mond te kunnen snoeren in Hongkong, dat een speciale status heeft binnen China. De autoriteiten stellen dat de veiligheidswet is bedoeld om een klein groepje "onruststokers" te kunnen aanpakken.

Criticus gearresteerd

De autoriteiten in Peking arresteerden maandag ook een uitgesproken criticus van president Xi Jinping. De politie pakte academicus Xu Zhangrun thuis op, zeggen vrienden en collega's. De 57-jarige Xu had zich onder meer uitgesproken tegen het schrappen van het maximale aantal ambtstermijnen van de Chinese leider, die daardoor langer aan de macht kan blijven.

Een kennis zei dat Xu zich al langer zorgen maakt over de toekomst van China. "Hij had het gevoel dat het de foute kant opging met zijn land en vond dat hij als bekende intellectueel de plicht had zich uit te spreken." Xu zou in januari hebben gezegd dat hij er mentaal op was voorbereid dat hij gestraft zou worden.

Meer uit Buitenland

Media: man dreigt met explosie in consulaat Iran in Parijs

PARIJS (ANP) - Franse media melden dat een man zichzelf dreigt op te blazen in het consulaat van Iran in Parijs. De politie heeft het gebied afgezet en roept mensen op weg te blijven.

13 minuten geleden
EU vaardigt sancties uit tegen kolonisten Westoever

BRUSSEL (ANP/DPA) - De Europese Unie legt voor het eerst sancties op aan Israëlische kolonisten om gewelddadigheden tegen Palestijnen. Dat hebben diplomaten vrijdag bevestigd aan het Duitse persbureau DPA.

52 minuten geleden
Circa dertig gewonden bij botsing veerboot met kade in Napels

NAPELS (ANP) - Bij een botsing van een veerboot uit Capri tegen een kade in het centrum van Napels zijn ongeveer dertig mensen gewond geraakt. De snelle veerboot Isola di Procida ramde de kade door een technische storing of een windvlaag, aldus de autoriteiten.

1 uur geleden
Polen arresteert tweetal voor aanval op bondgenoot Navalny

WARSCHAU (ANP/AFP) - De Poolse autoriteiten hebben twee mannen opgepakt voor een aanval op een bondgenoot van de overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Leonid Volkov werd op 12 maart in Litouwen met een hamer mishandeld. De arrestaties zijn bekendgemaakt door de Litouwse president Gitanas Nausėda.

4 uur geleden
EU-commissievoorzitter roept op tot stoppen vergeldingsacties

BRUSSEL (ANP/AFP) - De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft Israël en Iran opgeroepen verder "geen acties" meer te ondernemen en zich in te houden. "Het is volstrekt noodzakelijk dat de regio stabiel blijft en dat alle betrokken partijen van verdere acties afzien", aldus Von der Leyen.

4 uur geleden
Media: Israël stelde VS op de hoogte van plannen voor aanval Iran

WASHINGTON (ANP/AFP) - Israël had de Verenigde Staten vooraf ingelicht over plannen voor een aanval op Iran, maar de VS steunden de operatie niet en waren er ook geen deel van. Dat melden bronnen, onder wie een Amerikaanse functionaris, aan de zenders NBC en CNN.

6 uur geleden
Iran ontkent aanval raketten, wél drones onderschept

TEHERAN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Iraans luchtafweergeschut in de stad Isfahan heeft meerdere drones neergehaald, maar er is geen sprake van een aanval met raketten. Dat zegt woordvoerder Hossein Dalirian van het Iraanse ruimtevaartagentschap op X.

8 uur geleden