Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste strafeis in hoger beroep diamantroof Schiphol

Eerste strafeis in hoger beroep diamantroof Schiphol

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam is maandag begonnen met het hoger beroep in de zaak van de diamantroof op Schiphol in 2005. Het OM eiste op de eerste van de zeven zittingsdagen een celstraf van achttien maanden tegen de ex-vrouw van de overleden hoofdverdachte August B. voor witwassen.

Bij de spectaculaire roof werd 72 miljoen dollar aan diamanten buitgemaakt. De roof geldt daarmee als een van de grootste overvallen uit de Nederlandse geschiedenis. Een groot deel van de buit is spoorloos gebleven.

De roof vond plaats op een platform van de luchthaven. De daders sloegen toe op het moment dat de kostbare lading in een startklaar vliegtuig naar Antwerpen werd gezet. Twee gemaskerde mannen reden in een gestolen KLM-busje naar het toestel en dwongen het personeel onder bedreiging van vuurwapens de vracht af te geven. Korte tijd later gingen ze er in het busje vandoor.

Undercover

Pas twaalf jaar later pakte de politie verdachten op, na onder meer een langdurige undercoveroperatie. De rechtbank veroordeelde de verdachten in januari 2019 tot jarenlange gevangenisstraffen. De hoogste straf (zeven jaar) kreeg Errol H.V. Hij was volgens het OM de bestuurder van de geldtransportwagen waarmee de roof werd uitgevoerd. H.V. kwam in maart vorig jaar op vrije voeten. Samen met drie andere verdachten mag hij zijn hoger beroep in vrijheid afwachten.

August B. wordt door het Openbaar Ministerie gezien als het vermoedelijke brein achter de overval. Zijn ex-vrouw Esther S. (54) stond maandag terecht voor het witwassen van in totaal zes ton. Ze investeerde volgens het OM crimineel geld in frietzaken in Amsterdam. "De verdachte is het voorbeeld van een witwassende vriendin of echtgenote. Ze heeft alle signalen genegeerd. Ze profiteert van geld afkomstig uit misdrijf en participeert in mistige constructie. Ik wil geloven dat ze een goed frietje bakte, maar dat deed ze op een locatie die was verbouwd met geld afkomstig uit een misdrijf", zei de advocaat-generaal, de aanklager in hoger beroep.

Friettent

De advocaat van S. ontkent dat zijn cliënt bezig was met witwassen. "Ze heeft altijd geloofd dat B. niet betrokken was bij de diamantroof", aldus de raadsman. "Er is geen geld, contant of crimineel, in de friettent geïnvesteerd." S. zegt de frietzaak te hebben aangekocht met een lening.

De zittingen duren tot en met 15 november. Het hof doet op 18 december uitspraak.

Meer uit Binnenland

Máxima maakt zich zorgen over jongeren die kopen op krediet

BOGATA (ANP) - Koningin Máxima is bezorgd over het gemak waarmee jongeren aankopen kunnen doen op krediet. "Ik maak me veel zorgen over de vele koop-nu-betaal-later-aanbiedingen die bijvoorbeeld jongeren in Nederland krijgen", zegt de vorstin in een interview met het AD.

2 uur geleden
Nieuwe partijleider Jimmy Dijk spreekt geplaagd SP toe op congres

DEN HAAG (ANP) - Jimmy Dijk staat zaterdag voor het eerst als partijleider op het podium bij het congres van de SP. De leden kunnen wel wat opbeurende woorden gebruiken in het theater 't Spant in Bussum: in november verloor Dijks voorganger Lilian Marijnissen de zevende verkiezingen op rij. Kort daarna besloot ze om uit de politiek te stappen. Bij de partij is sowieso sprake van een grote wisseling van de wacht. Tiny Kox is vorige maand na ruim twintig jaar vertrokken als senator en bovendien kiezen de leden een nieuw bestuur.

3 uur geleden
Winsum neemt afscheid van omgebracht meisje

WINSUM (ANP) - De inwoners van het Groningse dorp Winsum nemen zaterdag afscheid van een 17-jarig meisje, dat vorige week om het leven werd gebracht. Haar ex-vriend van 19 jaar is daarvoor gearresteerd. De uitvaart is in sporthal De Tirrel in het dorp. De begrafenis is in besloten kring.

3 uur geleden
Automobilist omgekomen door aanrijding op A27 bij Almere

ALMERE (ANP) - Een automobilist is vrijdagavond om het leven gekomen door een ongeluk op de A27 ter hoogte van Almere. Het dodelijke ongeval werd voorafgegaan door een aanrijding tussen de auto van het slachtoffer en een vrachtwagen. De automobilist is daarop uitgestapt en werd toen vermoedelijk aangereden door een andere passerende vrachtwagen, meldt de politie.

8 uur geleden
Nederlandse militairen aangehouden door Hezbollah in Beiroet

DEN HAAG (ANP) - Drie leden van het defensieteam dat momenteel de Nederlandse ambassade in Beiroet ondersteunt, zijn aangehouden door de militante beweging Hezbollah. Dat gebeurde in een zuidelijke buitenwijk van de Libanese hoofdstad. De militairen zijn inmiddels via het Libanese leger teruggekeerd op de ambassade en maken het goed.

9 uur geleden
Honderden bij afscheidsdienst doodgeschoten rapper Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Op het afscheid in Amsterdam-Zuidoost van de doodgeschoten rapper Bigidagoe zijn vrijdagavond zes- à zevenhonderd mensen afgekomen. Dat laat de uitvaartplanner en organisator van de afscheidsbijeenkomst weten. "Het was emotioneel en zoals verwacht erg druk."

10 uur geleden
Nog meer gedupeerden melden zich bij meldpunt Babboe-bakfiets

AMSTERDAM (ANP) - Ruim 8500 bezitters van een Babboe-bakfiets hebben zich als gedupeerde gemeld bij de website bakfietsclaim.nl. Dat is zo'n 2200 meer dan afgelopen zondag, toen er nog ongeveer 6300 claims lagen bij het door advocatenkantoor Birkway gelanceerde meldpunt. Birkway heeft inmiddels ook een Engelstalige site gelanceerd voor niet-Nederlandse gedupeerden. Enkele honderden buitenlandse Babboe-bakfietsers hebben zich al gemeld, stelt het advocatenkantoor.

12 uur geleden