Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste strafeis in hoger beroep diamantroof Schiphol

Eerste strafeis in hoger beroep diamantroof Schiphol

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam is maandag begonnen met het hoger beroep in de zaak van de diamantroof op Schiphol in 2005. Het OM eiste op de eerste van de zeven zittingsdagen een celstraf van achttien maanden tegen de ex-vrouw van de overleden hoofdverdachte August B. voor witwassen.

Bij de spectaculaire roof werd 72 miljoen dollar aan diamanten buitgemaakt. De roof geldt daarmee als een van de grootste overvallen uit de Nederlandse geschiedenis. Een groot deel van de buit is spoorloos gebleven.

De roof vond plaats op een platform van de luchthaven. De daders sloegen toe op het moment dat de kostbare lading in een startklaar vliegtuig naar Antwerpen werd gezet. Twee gemaskerde mannen reden in een gestolen KLM-busje naar het toestel en dwongen het personeel onder bedreiging van vuurwapens de vracht af te geven. Korte tijd later gingen ze er in het busje vandoor.

Undercover

Pas twaalf jaar later pakte de politie verdachten op, na onder meer een langdurige undercoveroperatie. De rechtbank veroordeelde de verdachten in januari 2019 tot jarenlange gevangenisstraffen. De hoogste straf (zeven jaar) kreeg Errol H.V. Hij was volgens het OM de bestuurder van de geldtransportwagen waarmee de roof werd uitgevoerd. H.V. kwam in maart vorig jaar op vrije voeten. Samen met drie andere verdachten mag hij zijn hoger beroep in vrijheid afwachten.

August B. wordt door het Openbaar Ministerie gezien als het vermoedelijke brein achter de overval. Zijn ex-vrouw Esther S. (54) stond maandag terecht voor het witwassen van in totaal zes ton. Ze investeerde volgens het OM crimineel geld in frietzaken in Amsterdam. "De verdachte is het voorbeeld van een witwassende vriendin of echtgenote. Ze heeft alle signalen genegeerd. Ze profiteert van geld afkomstig uit misdrijf en participeert in mistige constructie. Ik wil geloven dat ze een goed frietje bakte, maar dat deed ze op een locatie die was verbouwd met geld afkomstig uit een misdrijf", zei de advocaat-generaal, de aanklager in hoger beroep.

Friettent

De advocaat van S. ontkent dat zijn cliënt bezig was met witwassen. "Ze heeft altijd geloofd dat B. niet betrokken was bij de diamantroof", aldus de raadsman. "Er is geen geld, contant of crimineel, in de friettent geïnvesteerd." S. zegt de frietzaak te hebben aangekocht met een lening.

De zittingen duren tot en met 15 november. Het hof doet op 18 december uitspraak.

Meer uit Binnenland

President Suriname voor medisch onderzoek naar Nederland

PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi reist zaterdag naar Nederland voor medisch onderzoek. Hij doet dat op advies van zijn medisch team van Surinaamse en buitenlandse artsen, meldt zijn kantoor.

44 minuten geleden
Oppositie ziet onmacht kabinet; 'kabinetscrisis onafwendbaar'

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen reageren uitermate kritisch op de brief en de toelichting daarop van het kabinet over de aanpak van grote dossiers, zoals de stikstofcrisis. GroenLinks-voorman Jesse Klaver ziet "totale onmacht" bij het kabinet. Volgens PVV-leider Geert Wilders is een kabinetscrisis onafwendbaar. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas riep CDA-leider Wopke Hoekstra op nu al een streep in het zand te zetten door 2030 uit het coalitieakkoord te halen, en niet te wachten op de plannen van provincies.

51 minuten geleden
CDA kan niet meer leven met stikstofaanpak in coalitieakkoord

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij CDA kan niet meer leven met de stikstofparagraaf die in het coalitieakkoord staat, zei vicepremier en CDA-leider Wopke Hoekstra vrijdag. Hij wil dat er opnieuw over de paragraaf wordt onderhandeld door de vier coalitiepartijen, "specifiek over 2030".

2 uur geleden
Agractie: berichten uit Den Haag komen over als totale chaos

DEN HAAG (ANP) - Agractie spreekt van "totale chaos" over de boodschap die het kabinet vrijdagavond heeft afgegeven over de stikstofaanpak. Premier Mark Rutte zei na urenlang kabinetsberaad "versnelling aan te brengen" in het terugbrengen van de uitstoot van stikstof. Concreet werd Rutte niet.

2 uur geleden
Rutte na overleg: kabinet gaat stikstofaanpak versnellen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft na urenlang beraad afgesproken "versnelling aan te brengen" in het terugbrengen van de stikstofuitstoot. Dat zei premier Mark Rutte vrijdagavond na afloop van het derde overleg in een week tijd over de verkiezingsuitslag in de provincies.

3 uur geleden
Gegevens klagende omwonenden Tata Steel niet goed beschermd

VELSEN (ANP) - De persoonlijke gegevens van klagende omwonenden van staalfabriek Tata Steel zijn niet goed beveiligd geweest. Een ethisch hacker ontdekte dat hij voor- en achternamen, adressen, telefoonnummers en mailadressen van de klagers kon zien. Hij meldde dat vervolgens bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die toezicht houdt op Tata Steel.

5 uur geleden
Kabinet overvallen door stikstofbrief EU, geschrokken van inhoud

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is deze week overvallen door de brief van Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius, waarin hij waarschuwt dat het stikstofbeleid eerder steviger moet dan dat het een tandje minder kan. Zowel natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal als haar landbouwcollega Piet Adema liet vrijdag optekenen "geschrokken" te zijn, niet alleen van het lekken van de brief maar ook van de toon en inhoud.

6 uur geleden