Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste ronde hoger beroep Marengo afgerond, iedereen blijft vast

Eerste ronde hoger beroep Marengo afgerond, iedereen blijft vast

SCHIPHOL (ANP) - Het eerste zittingsblok in het hoger beroep van het omvangrijke liquidatieproces Marengo is donderdag afgerond. Twee van de veertien verdachten hadden aan de rechter gevraagd of zij uit de cel mochten, maar die verzoeken zijn afgewezen.

Op 8 mei beslist het gerechtshof over verzoeken van de advocaten, onder meer of de voorzitter kan blijven. De advocaten vrezen dat de voorzitter van het hof niet objectief genoeg naar het omvangrijke liquidatieproces kan kijken, omdat hij eerder voorzitter was van een ander megaproces, genaamd Passage. Net als in Passage speelt ook in Marengo een kroongetuige die belastende verklaringen heeft afgelegd een belangrijke rol.

De rechtbank Amsterdam heeft eind februari na zes jaar uitspraak gedaan in het monsterproces. Alle zeventien verdachten werden veroordeeld, drie van hen - Ridouan Taghi, Saïd R. en Mario R. - tot een levenslange gevangenisstraf. Nog geen zes weken later, afgelopen maandag, begon het hoger beroep al met drie dagen voorbereidende zittingen. Hierin is onder meer een voorlopige planning besproken voor het verdere verloop.

Bezwaren

Ook vroegen twee verdachten, Zaki R. en Mohamed M., of hun hechtenis opgeheven kon worden. Zij kregen respectievelijk vijf jaar en acht maanden en vijf en een half jaar celstraf opgelegd. Het hof zei donderdag echter nog genoeg ernstige bezwaren te zien om hen voorlopig nog vast te houden.

De eerste zittingsweek in het hoger beroep verliep rustig. Waar de verhouding tussen Openbaar Ministerie en verdediging bij de rechtbank regelmatig gespannen was, merkte een van de advocaten op dat de sfeer in de zaal de afgelopen dagen prettig was. De voorzitter antwoordde grappend: "Geniet er dan nog maar even van." Een van de advocaten-generaal concludeerde: "We zullen hier niet gearmd de zaal uitlopen, maar we gaan wel op een respectvolle manier met elkaar om."

Meer uit Binnenland

Twee mensen uit een brandende woning gered in het Friese Warns

WARNS (ANP) - In de Friese plaats Warns zijn twee mensen uit een brandende woning gered en met rookproblemen naar het ziekenhuis gebracht. Dat meldt de Friese brandweer op X. De brand brak uit in de nacht van maandag op dinsdag. Hij was snel onder controle, maar er was in de woning nog wel veel rook, aldus de brandweer.

33 minuten geleden
Twee mensen uit een brandende woning gered in het Friese Warns

WARNS (ANP) - In de Friese plaats Warns zijn twee mensen uit een brandende woning gered en met rookproblemen naar het ziekenhuis gebracht. Dat meldt de Friese brandweer op X. De brand brak uit in de nacht van maandag op dinsdag. Hij was snel onder controle, maar er was in de woning nog wel veel rook, aldus de brandweer.

1 uur geleden
Bewoners geëvacueerd bij grote brand in Ede

EDE (ANP) - Bij een grote brand in een appartementencomplex aan de Louise Henriettelaan in het Gelderse Ede zijn bewoners geëvacueerd. Dat meldt de brandweer Gelderland-Midden op X.

1 uur geleden
Aardbeving met een kracht van 1.8 in Groningen

KOMMERZIJL (ANP) - Bij het Groningse Kommerzijl heeft maandagavond tegen 23:00 uur een aardbeving plaatsgevonden. Dat meldt het KNMI in de nacht van maandag op dinsdag op X. Aanvankelijk werd een beving met een kracht van 2.2 gemeld, die werd geregistreerd op een diepte van 8 kilometer. Dat werd bijgesteld naar 1.8, met een diepte van 3 kilometer.

5 uur geleden
Een op de negen jongeren krijgt jeugdzorg

DEN HAAG (ANP) - Bijna een half miljoen jongeren in Nederland krijgen jeugdzorg. Het aantal is in de afgelopen vijf jaar gestegen van zo'n 443.000 tot ongeveer 474.000. Dat is één op de negen jongeren tot 23 jaar, aldus statistiekbureau CBS.

6 uur geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

11 uur geleden
Von der Leyen voor debat uitgescholden als oorlogscrimineel

MAASTRICHT (ANP) - Ursula von der Leyen is bij aankomst in het Theater aan het Vrijthof door een vrouw uit het publiek luidkeels uitgemaakt voor oorlogscrimineel. De huidige EU-commissaris en lijsttrekker voor de EVP bij de verkiezingen voor het Europees Parlement werd meerdere keren in het Engels en Duits naar het hoofd geslingerd dat ze een oorlogscrimineel is. De demonstrant legde daarbij het verband met het optreden van Israël in Gaza, waarbij duizenden kinderen om het leven zijn gekomen, schreeuwde de vrouw.

12 uur geleden