Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste reacties op groot zonnepark bij Poortvliet zijn voorzichtig positief

Eerste reacties op groot zonnepark bij Poortvliet zijn voorzichtig positief

POORTVLIET - De eerste reacties op het plan voor een gigantisch zonnepark van 45 hectare in de Weihoek bij Poortvliet, zijn voorzichtig positief. Maar er klinkt ook kritiek, laat projectontwikkelaar Gijs van Heemstra van LC Energy weten. “Iedereen steunt duurzame energie, maar niet iedereen wil het in zijn achtertuin hebben.”

In het uitgestrekte landschap van Poortvliet wordt misschien een nieuw hoofdstuk geschreven in de ontwikkeling van duurzame energie. Het voorstel van LC Energy, een ontwikkelaar van zonneparken, voor een groot zonnepark van 45 hectare in de Weihoek wordt gesteund door de aangrenzende boerderijen. Het gaat om een poldergebied ter grootte van ongeveer 63 voetbalvelden.

Realisatie
Het succes van dit project is volgens Van Heemstra afhankelijk van drie factoren: de gemeente, de omwonenden plus andere belanghebbenden, en het stroomnetwerk. “We staan nu aan het begin van de hele ontwikkeling, bezig met het onderzoeken of er genoeg draagvlak is in de omgeving en hoe mensen tegen de ontwikkeling aankijken. Dat maakt onderdeel uit van de haalbaarheid”, aldus de projectontwikkelaar.

Gesprekken met de gemeente, zoals de wethouder, en enkele van de omwonenden hebben reeds plaatsgevonden. Hoewel er momenteel geen beleid is voor zonneparken, zou het plan als sympathiek worden beschouwd. Het zonnepark kan ruim 17.000 huishoudens van groene stroom voorzien en de omliggende boeren kunnen op dit moment weinig met het gebied. De grond zou namelijk steeds minder geschikt zijn voor landbouw.

Weidezicht
De eerste reacties op het zonnepark zijn voorzichtig positief, laat Van Heemstra weten. Maar niet iedereen staat achter het plan. “Het grootste tegenargument voor sommige omwonenden is het uitzicht. Ze willen genieten van de weiden en niet tegen een zonnepark aan kijken. Andere mensen zijn ook bang dat de waarde van hun woning daalt. We proberen iedereen te helpen waar nodig. Iedereen moet zich gehoord voelen en meegenomen worden in het project.”

De Weihoek ligt enkele meters onder het zeeniveau en is de laagst gelegen polder van het eiland Tholen. Het poldergebied strekt zich uit langs de noordelijke grens van het dorp Poortvliet, waar vroeger veel wateroverlast heerste. De landbouwactiviteiten omvatten nog steeds voornamelijk veeteelt. Het veld bestaat voor een groot deel uit veengrond. Het merendeel deel van de grond is te vochtig voor de meeste soorten landbouwgewassen.

2027
Voor het plan, dat bestaat uit 45 hectare zonnepark en 15 hectare natuur, is nog een lange weg te gaan. Met de landelijke beperking van het stroomnetwerk en de aanvraagprocedures voor vergunningen en financieringen, kan het tot 2027 duren voordat de bouw van het zonnepark kan beginnen. Het poldergebied van ruim 63 voetbalvelden groot moet dus nog even geduld hebben. Van Heemstra: “Het is een kwestie van ergens beginnen. Als je niet begint, kom je nergens.”


Hier moet het zonnepark komen - Google Maps

Meer uit Tholen

Oplichter met babbeltruc actief in Sint-Annaland

SINT-ANNALAND - Afgelopen week is er een poging gedaan tot een babbeltruc bij een woning in Sint Annaland. 

27 minuten geleden
Zomers weer slaat om: Vanavond code geel vanwege onweer en hagel

ZEELAND - Donderdag gaat rustig en zonnig van start, maar vanavond geldt code geel in Zeeland. Het KNMI waarschuwt voor onweersbuien en hagel. De waarschuwing geldt in Zeeland vanaf 21.00 uur. 

4 uur geleden
Woning in Poortvliet gesloten na vondst enorme hoeveelheid drugs

POORTVLIET - Een woning aan het Kerkplein in Poortvliet moet vanwege een drugsvondst zes maanden lang gesloten blijven. Zo heeft burgemeester Marleen Sijbers vandaag besloten. In de woning werd op 22 maart een grote hoeveelheid hard- en softdrugs aangetroffen na een inval van de politie.

21 uur geleden
Programma dodenherdenkingen in Sint Philipsland en Tholen

SINT PHILIPSLAND/THOLEN - Op zaterdag 4 mei worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogs- of vredesoperaties herdacht in Sint Philipsland en Tholen. Alle inwoners van de gemeente Tholen worden uitgenodigd voor deze herdenkingsbijeenkomsten.

22 uur geleden
Nagenieten van Koningsdag in Poortvliet, Smerdiek en Stavenisse met foto's [FOTOALBUM]

POORTVLIET/SINT-MAARTENSDIJK/STAVENISSE - Het is elk jaar weer spannend of Koningsdag droog blijft, maar gelukkig brak na een grijze ochtendlucht in de loop van de dag de zon door. De inwoners van Poortvliet, Smerdiek en Stavenisse genoten afgelopen zaterdag van een gezellig feest, waarbij ze elkaar begroetten met een lach en complimenten geven over elkaars oranje outfits.

1 dag geleden
Hoezo vrij? Nederland gewoon aan het werk tijdens Dag van de Arbeid

THOLEN - Bijna overal ter wereld wordt vandaag de Dag van de Arbeid gevierd en kunnen werknemers genieten van een betaalde feestdag. Nederland vormt hierop een uitzondering: waar bijvoorbeeld onze Belgische en Duitse buren vrij zijn, wordt in Nederland door vrijwel iedereen 'gewoon' gewerkt. Daar is een reden voor.

1 dag geleden
Brandweer blust afvalbrand naast de weg aan rand Stavenisse

STAVENISSE - De brandweer is gisteravond zonder spoed uitgerukt naar een brandje langs de Molendijk in Stavenisse. Een stapel afval stond in de fik. De brandweerlieden hebben het vuur gedoofd. Het is niet duidelijk hoe de brand is ontstaan.

2 dagen geleden