Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste paar honderd prikken gezet van coronavaccin Novavax

Eerste paar honderd prikken gezet van coronavaccin Novavax

UTRECHT (ANP) - Het coronavaccin van Novavax dat sinds kort beschikbaar is in Nederland, is tot nu toe aan 383 mensen toegediend die nog niet waren gevaccineerd tegen het coronavirus. GGD-GHOR Nederland laat dat desgevraagd weten. Voor de komende weken staan nog zo'n achthonderd afspraken in de planning. Daaronder zijn ook tweede prikken, zegt een woordvoerster van de koepel van gezondheidsdiensten.

Het vaccin van Novavax is een zogeheten eiwitvaccin. Die techniek bestaat al geruime tijd. Deskundigen opperden dat het daarom weleens aantrekkelijk kan zijn voor mensen die sceptisch zijn over de zogeheten mRNA-vaccins (van Pfizer/BioNTech en Moderna) of de vectorvaccins (AstraZeneca en Janssen). Voorzitter Ton de Boer van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) merkte eerder op dat mensen die "moeite hebben met nieuwe techniek" hier wellicht wel voor openstaan.

Wie het middel genaamd Nuvaxovid wil, kan daar sinds 11 maart telefonisch een afspraak voor maken bij de GGD. Tussen de twee prikken zit minimaal drie weken. Een boosterprik van dit vaccin is nog niet voorhanden.

Spike-eiwit

Dit coronavaccin is ontwikkeld door het Tsjechische Praha Vaccines, dat in 2020 werd gekocht door het Amerikaanse Novavax en sindsdien Novavax CZ heet. Het gebruikt een klein stukje nagemaakt spike-eiwit om het afweersysteem te leren hoe dat in elkaar zit. De spikes zijn de stekeltjes waarmee het coronavirus cellen binnendringt.

De mRNA-vaccins werken anders. Die gebruiken een stukje genetische code van het coronavirus om het afweersysteem te activeren. Coronavaccins van AstraZeneca en Janssen maken dan weer gebruik van een onschadelijk gemaakt verkoudheidsvirus, dat ook een stukje code bevat om het immuunsysteem te activeren.

Meer uit Gezond

FC Groningen past organisatiemodel aan en promoveert Langeler

GRONINGEN (ANP) - FC Groningen gaat verder zonder technisch directeur. De club uit de Eredivisie heeft het organisatiemodel aangepast en daarin is geen ruimte meer voor een technisch directeur. Die functie was vacant sinds het ontslag begin februari van Mark-Jan Fledderus.

19 uur geleden
Artsen beginnen TikTokaccount tegen vapevideo's

AMSTERDAM (ANP) - Bekende artsen zijn samen een TikTokaccount begonnen, waar ze alarm slaan over vapende jongeren op het sociale medium. Met video's waarin tiktokkers een e-sigaret roken, maken ze reclame voor de tabaksindustrie, waarschuwen de artsen.

23 uur geleden
Extra geld om meer mensen in de wijkverpleging op te leiden

DEN HAAG (ANP) - Om snel meer medewerkers in de wijkverpleging op te leiden en bij te scholen, stelt het kabinet voor de komende drie jaar in totaal 150 miljoen euro beschikbaar. Minister Conny Helder (Langdurige Zorg) heeft daartoe vrijdag een investeringsakkoord ondertekend met verschillende partijen in de zorg. Er is een groeiend tekort aan wijkverpleegkundigen. Als er geen extra maatregelen worden getroffen, loopt dat tekort volgens het ministerie van Volksgezondheid op tot 10.500 in 2027.

3 dagen geleden
Kuipers: afbouwen teststraten bijzonder en historisch

DEN HAAG (ANP) - Na vrijdag verdwijnen ook de laatste coronateststraten van de GGD. Zorgminister Ernst Kuipers spreekt van een "absoluut historische dag". Hij vindt het "een bijzonder moment, ruim drie jaar nadat we de eerste coronapatiënt in Nederland hadden", zegt de bewindsman na de ministerraad op vrijdag.

3 dagen geleden
Minder mensen belanden met corona in ziekenhuis

ZEIST (ANP) - Ziekenhuizen beginnen het langzaam maar zeker iets minder druk te krijgen met de zorg voor coronapatiënten. Het totale aantal daalt en ook de instroom zakt, komt vrijdag naar voren uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De coronagolf in de ziekenhuizen bereikte vorige week het hoogste niveau sinds oktober.

3 dagen geleden
Artsen en apothekers vragen Kamer om actie tegen medicijntekort

UTRECHT (ANP) - Artsen en apothekers vragen de Tweede Kamer om werk te maken van het oplossen van het volgens hen groeiende tekort aan geneesmiddelen in Nederland. Volgende week debatteert de Kamer over het geneesmiddelenbeleid.

3 dagen geleden
Tekort aan diabetesmedicijn dat online rondgaat als afslankmiddel

UTRECHT (ANP) - Wereldwijd is er een tekort aan het diabetesmedicijn Ozempic en dat zal nog de rest van het jaar aanhouden, zo schrijft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het tekort is ontstaan omdat de vraag naar het medicijn snel gestegen is. Het medicijn wordt ook wel gebruikt als afslankmiddel en gaat als zodanig ook rond op sociale media.

3 dagen geleden