Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste mast voor nieuwe stroomsnelweg staat

Eerste mast voor nieuwe stroomsnelweg staat

BORSSELE - In het Sloebos bij Borssele is donderdag de eerste mast voor de nieuwe hoogspanningsverbinding van Borssele naar Rilland in elkaar gezet. Het laatste element van de pyloon van de eerste mast is met een enorme kraan op zijn plek gehesen.

De nieuwe stroomsnelweg van Borssele naar Rilland is 48 kilometer lang en wordt in 2023 in gebruik genomen. De verbinding is volgens netbeheerder Tennet nodig voor het transporteren van de elektriciteit van de bestaande en toekomstige windparken op zee die in Borssele aan land komen. ‘De transportcapaciteit van de huidige verbinding wordt volledig benut en onderhoud aan deze verbinding is daardoor niet meer mogelijk’, aldus Tennet. 

De netbeheerder plaatst 207 zogenaamde wintrackmasten (gemaakt van voornamelijk beton) en 2 stalen vakwerkmasten. ‘Wintrackmasten hebben een slank profiel en passen beter in het landschap dan vakwerkmasten. Ook hebben ze kleinere magneetvelden. De 2 vakwerkmasten komen langs het Kanaal door Zuid-Beveland te staan, omdat daar vanwege de scheepvaart hogere masten nodig zijn. 

Windparken

In 2020 zijn de windparken op zee van Ørsted en Blauwwind opgeleverd. De stroom van deze windparken komt aan land bij Borssele. ‘Ze leveren inmiddels voldoende stroom voor het jaarlijks verbruik van 2 miljoen huishoudens. De stroom moet daarom verder worden getransporteerd in het Nederlandse hoogspanningsnet.’

De komende jaren worden er nog meer windparken op zee aangesloten, die bij Borssele aan land komen. ‘Daarom is uitbreiding van de transportcapaciteit noodzakelijk. Daarnaast zijn de nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding en het nieuwe hoogspanningsstation bij Rilland een belangrijke schakel in de verbinding van het hoogspanningsnet met België.’

Afbreken

Tussen Borssele en de Willem-Annapolder, bij Kapelle, combineert Tennet twee verbindingen in één mast. ‘Dit is uniek in Nederland. We combineren daarnaast de nieuwe hoogspanningsverbinding met de bestaande verbindingen in de Zak van Zuid-Beveland en tussen de Willem-Annapolder en Rilland. Dat maakt 42 kilometer van de bestaande verbinding overbodig.’ Die breekt Tennet af na realisatie van de nieuwe verbinding. ‘Het gaat om 131 vakwerkmasten die verdwijnen uit het landschap.’

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Beveland

Roompot biedt nu ook glamping aan

GOES - Roompot voegt 5 pop-up glamping-locaties toe aan haar aanbod van vakantieaccommodaties. Kamperen met glamour kan via het Zeeuwse bedrijf op de Veluwe, in natuurgebied De Maashorst, het Land van Maas en Waal, de Achterhoek en Twente.

25 minuten geleden
Pauline de Bok geeft lezing over haar nieuwe boek

GOES - In het kader van de maand van het natuurboek geeft Pauline de Bok zaterdag 22 mei een lezing over haar nieuwe boek ‘De poel’ in boekhandel De Koperen Tuin in Goes.

6 uur geleden
GR de Bevelanden sluit 2020 af met positieve cijfers

Gemeenschappelijke Regeling (GR) de Bevelanden sluit 2020 af met een positief saldo van 630.000 euro. 

8 uur geleden
Kerk Ovezande krijgt Maria in de tuin

OVEZANDE - “Onvoorstelbaar, Peter! Prachtig!” Ad Schenk van de katholieke parochie in Ovezande is blij met het werk van de Goese kettingzaagkunstenaar Peter Verlaan. Hij vervaardigde uit een stuk stam van een honderdvijftig jaar oude beuk een 2,60 meter hoog Mariabeeld. De boom stond bij de Mariakerk in Ovezande en nu krijgt een deel van het hout daar een tweede leven. Dinsdagavond gaat ‘ze’ op transport van de werkplaats in Lewedorp naar de kerktuin in Ovezande.

11 uur geleden
Graafmachinist rijdt tegen hoogspanningskabel bij ‘s-Heerenhoek

’s-HEERENHOEK - Een graafmachinist is maandag aan het einde van de ochtend bij ’s-Heerenhoek met de kraan tegen een hoogspanningskabel gereden. De man bleef ongedeerd.De bestuurder reed rond 11.30 uur over de Borsselsedijk (N666) tussen ‘s-Heerenhoek en Nieuwdorp toen het misging. Na de melding van het ongeluk is de brandweer opgeroepen. Die kwam met een tankautospuit en  schuimblusvoertuig ter plekke. De chauffeur bleef ongedeerd. Voor de zekerheid hebben hulpverleners van de ambulance de man onderzocht. Hij moest bij de politie een blaastest doen, had geen alcohol gedronken.

1 dag geleden
Zeeuwse wind als voorbeeld voor Europa

De komst van het Kenniscentrum op de Kenniswerf in Vlissingen brengt nieuwe kansen met zich mee voor de Zeeuwse onderwijsinstellingen. Zo ook voor Scalda. Het unieke windproject dat ze zo’n drie jaar geleden leven inbliezen dient inmiddels als voorbeeld voor de rest van de wereld, maar tijd om stil te zitten is er niet.

2 dagen geleden
Man (34) aangehouden na doodsbedreigingen bij bijtincident op Jozef Israelstraat

GOES - De politie heeft vanochtend een 34-jarige man uit Goes aangehouden na bedreigingen eerder deze week. De hond van de verdachte zou een kat hebben gebeten op de Jozef Israelstraat, waarna de gemoederen hoog opliepen.

3 dagen geleden