Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste Kamer stemt in met pandemiewet

Eerste Kamer stemt in met pandemiewet

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer heeft ingestemd met de pandemiewet van zorgminister Ernst Kuipers. Dit betekent dat het kabinet weer een juridische grondslag heeft om bij een (dreigende) pandemie, zoals corona, bijvoorbeeld een mondkapjesplicht in te voeren. Ruim een jaar had het kabinet die niet. De wet is met 49 voor en 24 stemmen tegen aangenomen.

De coalitiepartijen stemden voor, evenals GroenLinks, PvdA en de SP. Onder de tegenstemmers bevonden zich PVV, de Fractie Nanninga, de Partij voor de Dieren en de SGP.

Tijdens het tweedaagse debat vorige week in de senaat over de aanpassing van de Wet publieke gezondheid (Wpg), zoals de pandemiewet officieel heet, tekende zich al een meerderheid af voor het wetsvoorstel. Wel hadden zowel voor- als tegenstanders moeite met de noodbevoegdheid die de minister van Volksgezondheid in deze wet krijgt.

Maatregelen

Met die noodbevoegdheid kan de minister maatregelen nemen, zoals het sluiten van scholen en/of het invoeren van een avondklok, die niet in de wet zijn opgenomen. Nadat de ministerraad met zo'n noodmaatregel heeft ingestemd, kan de Tweede Kamer de invoering ervan alsnog blokkeren. De Eerste Kamer heeft dat blokkeerrecht niet.

De noodmaatregel vervalt acht weken na het instellen ervan. De noodmaatregel kan telkens met acht weken worden verlengd, maar daarvoor moet de Tweede Kamer wel toestemming geven.

Instemming nodig

Bij het nemen van maatregelen die wel in de wet staan, is ook altijd vooraf instemming van de Tweede Kamer nodig.

De tegenstemmers vinden onder meer dat een nieuwe Eerste Kamer over zo'n belangrijke wet, waarin het kabinet vrijheidsbeperkende maatregelen kan opleggen, had moeten stemmen. Die wordt op 30 mei gekozen. Ook vinden de tegenstemmers het onverteerbaar dat de Eerste Kamer buitenspel staat bij het instellen en afschalen van maatregelen.

De voorstanders vinden het belangrijk dat er nu eindelijk een juridische basis is om eventuele maatregelen te nemen.

Meer uit Politiek

Wilders en Van der Plas zwijgen vooral na gesprek met Putters

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders en Caroline van der Plas van BBB hebben na hun gesprek met informateur Kim Putters weinig woorden nodig. "Het was een goed gesprek", zegt Wilders meermaals. De politici zijn beiden voorstander van een coalitie met hun partijen, VVD en NSC. Maar de laatstgenoemde twee partijen denken verschillend over zo'n samenwerking.

16 minuten geleden
Kamer reageert verdeeld op plan Adema over dierenwelzijn in stal

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer reageert verdeeld op het plan van demissionair minister Piet Adema (Landbouw) dat het dierenwelzijn in stallen moet verbeteren. Rechtse partijen zijn hier in een debat veelal positief over, maar de linkse partijen PvdD, GL-PvdA en SP vinden het niet ver genoeg gaan. Dion Graus van de PVV houdt zich op de vlakte omdat hij het voorstel nog met zijn fractie wil bespreken. Daardoor is het nog niet duidelijk of een meerderheid in de Kamer de plannen van de landbouwminister steunt.

3 uur geleden
Heijnen zegt meer onderzoek naar veilig gebruik staalslakken toe

OUWERKERK (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft blijvend onderzoek naar het zo veilig mogelijk toepassen van staalslakken voor kustverdediging toegezegd. Een totaalverbod op het gebruik van staalslakken is nu geen optie.

3 uur geleden
Omtzigt herkent zich niet in beeld over emotionele toestand

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt herkent zich niet in het beeld dat in sommige media van hem wordt geschetst over zijn emotionele toestand aan de formatietafel. Zo meldde De Telegraaf dat er soms sprake zou zijn van stemverheffing, weglopen en huilbuien. "Ik herken me niet in het beeld, maar ik denk ook niet dat het over elkaar roddelen deze formatie heel veel verder gaat helpen", zei Omtzigt na zijn gesprek met VVD-leider Dilan Yeşilgöz bij informateur Kim Putters.

7 uur geleden
Partijleiders PVV, VVD, NSC en BBB in koppels naar informateur

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters praat maandag met de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB. Ze worden in koppeltjes ontvangen, om verder te praten over de mogelijke vorming van een nieuw kabinet.

1 dag geleden
Schmit lijsttrekker sociaaldemocraten bij Europese verkiezingen

ROME (ANP/DPA) - De sociaaldemocraten hebben Nicolas Schmit zaterdag officieel gepresenteerd als hun lijsttrekker voor de Europese verkiezingen in juni. De Luxemburgse EU-commissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Rechten werd zaterdag met grote meerderheid gekozen. Vijf jaar geleden trok PvdA'er Frans Timmermans de linkse kar in de EU.

2 dagen geleden
SP-leider Jimmy Dijk haalt flink uit naar formerende partijen

BUSSUM (ANP) - In zijn eerste congrestoespraak als SP-leider heeft Jimmy Dijk flink uitgehaald naar de vier partijen die al maanden praten over de vorming van een nieuw kabinet. PVV, NSC en BBB hebben hun "sociale maskers" afgeworpen, zei Dijk. Onder invloed van de VVD maken deze drie partijen "terugtrekkende bewegingen" als het gaat om het afschaffen van het eigen risico in de zorg, huurverlaging en verbeteringen voor mensen met een bescheiden inkomen, hield Dijk de SP-leden voor.

2 dagen geleden