Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste Hongkonger aangeklaagd onder nieuwe veiligheidswet

Eerste Hongkonger aangeklaagd onder nieuwe veiligheidswet

HONGKONG (ANP/RTR) - Een man uit Hongkong die met een motor op de politie inreed terwijl hij een vlag met de tekst 'Bevrijd Hongkong' droeg, is als eerste aangeklaagd onder de nieuwe Chinese veiligheidswet voor Hongkong. De aanklacht is terrorisme en aanzetten tot separatisme. Door de wet kunnen Chinese veiligheidsbeambten openlijk opereren in Hongkong en worden veel vormen van kritiek op de Chinese overheid strafbaar.

Peking nam de wet deze week aan. Volgens critici is de veiligheidswet bedoeld om de prodemocratische protesten waarvan Hongkong sinds vorig jaar geregeld het toneel is, de kop in te drukken.

Volgens de politie verwondde de 23-jarige Tong Ying-kit meerdere agenten toen hij woensdag bij een demonstratie op hen inreed. Op een video is te zien hoe de bestuurder van een motorfiets een aantal agenten omver rijdt in een smalle straat, voordat hij voorover valt en wordt gearresteerd.

Demonstraties

De man, die in het ziekenhuis belandde, is nog in hetzelfde etmaal aangeklaagd waarin de Hongkongse regering de slogan 'Bevrijd Hongkong, revolutie nu' als separatistisch en subversief betitelde. Die leus staat op t-shirts en vlaggen die door veel prodemocratie-demonstranten worden gedragen.

Op Hongkong, een voormalige Britse kroonkolonie, is het principe 'een staat, twee systemen' van toepassing dat door het Verenigd Koninkrijk en China werd overeengekomen in een verdrag omtrent de overdracht, die in 1997 plaatsvond. Daardoor kreeg Hongkong een democratisch gekozen regering, een vrijemarkteconomie en een onafhankelijke rechterlijke macht. Gevreesd wordt dat daar met de Chinese nationale veiligheidswet een einde aan komt.

Bij demonstraties tegen de omstreden wet in Hongkong, woensdag op de 23e verjaardag van de overdracht aan China, arresteerde de politie minstens 370 demonstranten, waarvan tien met een beroep op de nieuwe veiligheidswet.

Meer uit Buitenland

Duitsland haalt familieleden van diplomaten weg uit Iran

TEHERAN (ANP/DPA) - Familieleden van medewerkers van de Duitse ambassade moeten zaterdag nog Iran verlaten, uit angst voor het oplopende conflict tussen Iran en Israël. Dat meldt het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. Later op de dag houdt het ministerie nog crisisberaad over de dreiging in de regio.

49 minuten geleden
Iraanse politie treedt harder op tegen vrouwen zonder hoofddoek

TEHERAN (ANP/AFP) - De Iraanse politie heeft aangekondigd vanaf nu harder op te treden tegen vrouwen die in het openbaar geen hoofddoek dragen. De politie is een nieuwe campagne begonnen om strenger toe te zien op de strikte islamitische kledingvoorschriften.

1 uur geleden
Duitsland stuurt nieuw Patriot-luchtafweersysteem naar Oekraïne

BERLIJN (ANP/AFP) - Duitsland stuurt nog eens een Patriot-luchtafweersysteem naar Oekraïne. Volgens Berlijn kunnen de Oekraïners zich daarmee beter verdedigen tegen "de verdere toename van Russische luchtaanvallen".

2 uur geleden
Krijgsmacht Israël: Iran zal consequenties dragen voor escalatie

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger zegt dat Iran de consequenties zal dragen voor het verder escaleren van de spanningen tussen de twee landen. Daniel Hagari van de krijgsmacht bracht die verklaring naar buiten nadat Iran bekend had gemaakt dat het een vrachtschip heeft gekaapt.

3 uur geleden
Israël beschuldigt Iran van piraterij

JERUZALEM (ANP/RTR) - Iran pleegt piraterij volgens de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz door een schip aan te houden in de Straat van Hormuz. Katz roept "de Europese Unie en de vrije wereld" op het Iraanse Islamitische Korps van de Revolutionaire Garde (IRGC) tot een terroristische organisatie te bestempelen. Hij noemde het regime van ayatollah Khamenei in Teheran "crimineel" en zei dat het "de misdaden van Hamas steunt".

3 uur geleden
Politie Sydney meent dat dader steekpartij geen terrorist was

SYDNEY (ANP) - De politie van Sydney denkt te weten wie de dader was van de steekpartij in een druk winkelcentrum in de stad. Politiechef van New South Wales Karen Webb zei dat het volgens de onderzoekers om een 40-jarige man gaat zonder bepaalde levensovertuiging en daarom sluit de politie terrorisme in deze zaak uit.

4 uur geleden
Iran neemt vrachtschip in om banden met Israël

TEHERAN (ANP/AFP) - Iran heeft op de Straat van Hormuz een vrachtschip ingenomen dat banden zou hebben met Israël. Eerder berichtten maritieme bedrijven al over een kaping op de zeestraat tussen Iran en de Verenigde Arabische Emiraten en nu melden Iraanse staatsmedia dat Teheran verantwoordelijk is.

5 uur geleden