Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Eerste handelsoverleg VS en China sinds vertrek Trump nabij'

'Eerste handelsoverleg VS en China sinds vertrek Trump nabij'

HONGKONG (ANP) - De Verenigde Staten en China houden binnenkort hun eerste handelsoverleg sinds het aantreden van president Joe Biden. Dat meldt de Hongkongse krant South China Morning Post op basis van ingewijden. De Amerikaanse handelsgezant Katherine Tai zal naar verluidt met vicepremier Liu He van China spreken over het handelsakkoord dat de twee landen begin 2020 ondertekenden.

Bidens voorganger Donald Trump koos in 2018 en 2019 vooral voor harde confrontaties om China tot meer concessies op het vlak van bilaterale handel de dwingen. Hij voerde extra importtarieven in op honderden miljarden dollars aan Chinese handelswaar, waarop de Volksrepubliek met vergelijkbare tegenmaatregelen reageerde.

Die handelsoorlog werd beëindigd met een gedeeltelijke handelsdeal die Trump en Liu in januari 2020 ondertekenden. Daarin spraken ze af dat China voor 200 miljard extra aan Amerikaanse waren zou kopen, waaronder landbouwproducten. In ruil daarvoor zagen de VS af van nieuw strafheffingen en verlaagden ze bepaalde importheffingen.

Onwaarschijnlijk

China wil het liefst dat alle handelsbarrières uit Trumps periode worden opgeheven, maar Tai en andere leden van de regering-Biden noemden dit eerder onwaarschijnlijk. Tai wil in het eerste handelsoverleg sinds augustus vooral horen van China hoeveel is waargemaakt van de belofte om extra uit de VS te importeren. Door de coronapandemie lopen de Chinezen achter op schema.

Handelspolitiek is in de Chinees-Amerikaanse verhoudingen onder Biden een minder urgent probleem dan onder zijn voorganger. De spanningen rond mensenrechtenschendingen, de status van Taiwan en conflicten in de Zuid-Chinese Zee treden meer op de voorgrond. Tai gaf onlangs aan dat haar team nog moet beginnen aan een uitgebreide beoordeling van het Chinese handelsbeleid.

Meer uit Financieel

OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

10 minuten geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

1 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

13 uur geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

15 uur geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

15 uur geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

17 uur geleden
Fed-voorzitter: te vroeg om te speculeren over renteverlaging

ATLANTA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het is nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging door de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Dat heeft Fed-voorzitter Jerome Powell gezegd op een conferentie in Atlanta. Ook gaf hij aan dat de Fed de rente verder kan verhogen als dat nodig zou zijn om de inflatie verder te laten dalen.

17 uur geleden