Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste editie International Short Film Festival Middelburg

Eerste editie International Short Film Festival Middelburg

MIDDELBURG - Zeeland is een filmfestival rijker. Komend weekend op 6 april start de eerste editie van het International Short Film Festival Middelburg (ISFFM). Als locatie is gekozen voor een van de mooiste gebouwen in de Zeeuwse hoofdstad, de Kloveniersdoelen, waar ook Cinema Middelburg is gevestigd.

Simon Blaas, directeur van Cinema Middelburg, was meteen enthousiast toen initiatiefnemers Lennart Gosman en Ritchie Vermeire ongeveer een jaar geleden bij hem aanklopten. Hij vertelt: "Ja, dit is geweldig om erbij te hebben. Een festival voor de korte film past heel goed bij ons. Wij doen al heel veel met korte films. Zo is er een Open Doek voor Zeeuwse filmmakers, Nacht van de Nacht en The Best of Sundance. Ook ben ik betrokken bij de Kinderkunstweek en het korte-filmonderwijs. Dus een heus filmfestival voor de korte film is een heel mooie en bijzondere aanvulling op ons programma. Ik ben erg blij met deze samenwerking."

Filmfestival

Bij beide festivaldirecteuren Gosman en Vermeire leefde al een tijd de wens dat Zeeland er een filmfestival bij kreeg. De twee kennen elkaar van de filmacademie in Antwerpen. Sinds een jaar of drie bestieren ze samen op een aantal locaties in België korte-filmfestivals, waaronder het succesvolle festival in Kalmthout. Nu komt Middelburg er bij. Gosman: "Kijk, we willen geen concurrent zijn van het Vlissingse festival Film by the Sea. Daar ligt de focus op andere zaken. Wij willen juist aandacht voor de korte film, een podium zijn voor filmmakers van over de hele wereld, maar ook voor de Zeeuwse korte-filmmaker." Vermeire vult aan: "Het festival is bedoeld voor filmliefhebbers en filmmakers. We willen graag dat de drempel laag is, maar de kwaliteit hoog. Je hoeft niet in pak met stropdas te komen, nee kom alsjeblieft als jezelf." De heren hopen op een gemêleerd publiek. Jong, oud, iedereen is welkom. "Het festival biedt de mogelijkheid om te kunnen netwerken. Bekijk elkaars werk, leer en waardeer. Er mag gediscussieerd worden. En dat kan allemaal hier op een prachtige locatie onder het genot van een drankje en een hapje", aldus Gosman.

Programmering

"De programmering is zorgvuldig tot stand gekomen. Er waren meer dan vierhonderd inzendingen waaruit een selectie is gemaakt om een boeiend scala aan verschillende filmverhalen te kunnen bieden", vertelt Vermeire. Het filmfestival begint om 12.30 uur en wordt door de Middelburgse wethouder Carla Doorn officieel geopend. De hele dag door kan het publiek films bekijken in vier grote blokken van negen tot vijftien films per blok. "We starten met het blok Zeeuwse films, daarna volgen nationale films, documentaires en als afsluiter een blok met internationale films. Als je wilt, kun je alle 43 films zien", aldus Gosman. Rond 22.30 uur zal een onafhankelijke jury bestaande uit Peter Alderliesten (master editor), Roos Jeroense (producent) en Bülent Ostürk (regisseur) bekend maken welke films in de prijzen zijn gevallen. "Kom vooral kijken", zegt Lennart Gosman, "want het mooie van korte films kijken is dat je binnen anderhalf uur wel zes verschillende genres kunt zien met compleet verschillende inzichten. Deze films zijn vaak zonder invloed van grote productiebedrijven gemaakt, waardoor ze een eerlijk en authentiek verhaal vertellen."

Meer informatie

Bezoek voor meer informatie over de programmering de website www.isffm.com.

BIJDRAGE BO VAN SCHEYEN

Meer uit Middelburg

Open Boerderijdagen 2024

KOUDEKERKE - De 17e editie van de Campina Open Boerderijdagen vindt plaats op vrijdag 10 en maandag 20 mei. Op deze dagen openen 70 melkveebedrijven verspreid door heel Nederland hun erf voor publiek. Tijdens leuke en leerzame activiteiten op en rond de boerderij kan jong en oud het boerenleven van dichtbij ervaren. 

6 uur geleden
Ook Kunst- en Cultuurroute in teken van Middelburg boekenstad 2024

MIDDELBURG - Op 5 mei vieren we onze vrijheid. Ook de vrijheid om eens lekker in de boeken te duiken. Op de Middelburgse Markt is een grote boekenmarkt, waar je misschien wel dat ene boek vindt dat je al zo lang zoekt. De kunstroute sluit aan met een speciaal boekenprogramma op 10 adressen in de binnenstad en één net daarbuiten.

7 uur geleden
Herdenkingen gemeente Veere 4 mei 2024

DOMBURG - Op 4 mei staan we in het hele land stil bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. We herdenken iedereen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of in latere oorlogssituaties is omgekomen. De Tweede Wereldoorlog staat centraal, vanwege de omvang en impact van deze oorlog op ons land. 

7 uur geleden
Middelburg brengt meeste kunstenaars voort in Zeeland

MIDDELBURG - Geen enkele Zeeuwse gemeente heeft zoveel kunstenaars voortgebracht als Middelburg. Van iedere 10.000 mensen die geboren worden in deze gemeente, worden er 51 kunstenaar. Dit blijkt uit onderzoek van thuisstudieplatform Laudius, dat de kunstenaarsdatabase van het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) onder de loep nam. In totaal werden gegevens van bijna 38.000 Nederlandse kunstenaars geanalyseerd, geboren van 1500 tot en met 2000.

8 uur geleden
Programma dodenherdenking 2024 in Middelburg en Arnemuiden

MIDDELBURG/ARNEMUIDEN - Op zaterdag 4 mei vindt in Middelburg en Arnemuiden de dodenherdenking plaats. In Middelburg op het Abdijplein en in Arnemuiden op de algemene begraafplaats aan de Radermacherstraat.

8 uur geleden
Bouw zes levensloopbestendige woningen Meliskerke van start

MELISKERKE Vorige week is de bouw gestart van zes levensloopbestendige woningen aan de Pauwhoekstraat in Meliskerke. Als alles volgens planning verloopt is de bouw in september 2024 gereed.

1 dag geleden
Leerlingen Herman Faukeliusschool uit Middelburg winnen STEAM Cup challenge met app tegen pesten

MIDDELBURG - Leerlingen van de Herman Faukeliusschool uit Middelburg hebben vorige week de eerste prijs gewonnen van de landelijke finale van de GoIT STEAM CUP challenge. Ze wonnen met het ontwerp van een app tegen pesten. Leuk detail: ze wonnen deze prijs notabene op de landelijke dag tegen pesten.

1 dag geleden