Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste editie International Short Film Festival Middelburg

Eerste editie International Short Film Festival Middelburg

MIDDELBURG - Zeeland is een filmfestival rijker. Komend weekend op 6 april start de eerste editie van het International Short Film Festival Middelburg (ISFFM). Als locatie is gekozen voor een van de mooiste gebouwen in de Zeeuwse hoofdstad, de Kloveniersdoelen, waar ook Cinema Middelburg is gevestigd.

Simon Blaas, directeur van Cinema Middelburg, was meteen enthousiast toen initiatiefnemers Lennart Gosman en Ritchie Vermeire ongeveer een jaar geleden bij hem aanklopten. Hij vertelt: "Ja, dit is geweldig om erbij te hebben. Een festival voor de korte film past heel goed bij ons. Wij doen al heel veel met korte films. Zo is er een Open Doek voor Zeeuwse filmmakers, Nacht van de Nacht en The Best of Sundance. Ook ben ik betrokken bij de Kinderkunstweek en het korte-filmonderwijs. Dus een heus filmfestival voor de korte film is een heel mooie en bijzondere aanvulling op ons programma. Ik ben erg blij met deze samenwerking."

Filmfestival

Bij beide festivaldirecteuren Gosman en Vermeire leefde al een tijd de wens dat Zeeland er een filmfestival bij kreeg. De twee kennen elkaar van de filmacademie in Antwerpen. Sinds een jaar of drie bestieren ze samen op een aantal locaties in België korte-filmfestivals, waaronder het succesvolle festival in Kalmthout. Nu komt Middelburg er bij. Gosman: "Kijk, we willen geen concurrent zijn van het Vlissingse festival Film by the Sea. Daar ligt de focus op andere zaken. Wij willen juist aandacht voor de korte film, een podium zijn voor filmmakers van over de hele wereld, maar ook voor de Zeeuwse korte-filmmaker." Vermeire vult aan: "Het festival is bedoeld voor filmliefhebbers en filmmakers. We willen graag dat de drempel laag is, maar de kwaliteit hoog. Je hoeft niet in pak met stropdas te komen, nee kom alsjeblieft als jezelf." De heren hopen op een gemêleerd publiek. Jong, oud, iedereen is welkom. "Het festival biedt de mogelijkheid om te kunnen netwerken. Bekijk elkaars werk, leer en waardeer. Er mag gediscussieerd worden. En dat kan allemaal hier op een prachtige locatie onder het genot van een drankje en een hapje", aldus Gosman.

Programmering

"De programmering is zorgvuldig tot stand gekomen. Er waren meer dan vierhonderd inzendingen waaruit een selectie is gemaakt om een boeiend scala aan verschillende filmverhalen te kunnen bieden", vertelt Vermeire. Het filmfestival begint om 12.30 uur en wordt door de Middelburgse wethouder Carla Doorn officieel geopend. De hele dag door kan het publiek films bekijken in vier grote blokken van negen tot vijftien films per blok. "We starten met het blok Zeeuwse films, daarna volgen nationale films, documentaires en als afsluiter een blok met internationale films. Als je wilt, kun je alle 43 films zien", aldus Gosman. Rond 22.30 uur zal een onafhankelijke jury bestaande uit Peter Alderliesten (master editor), Roos Jeroense (producent) en Bülent Ostürk (regisseur) bekend maken welke films in de prijzen zijn gevallen. "Kom vooral kijken", zegt Lennart Gosman, "want het mooie van korte films kijken is dat je binnen anderhalf uur wel zes verschillende genres kunt zien met compleet verschillende inzichten. Deze films zijn vaak zonder invloed van grote productiebedrijven gemaakt, waardoor ze een eerlijk en authentiek verhaal vertellen."

Meer informatie

Bezoek voor meer informatie over de programmering de website www.isffm.com.

BIJDRAGE BO VAN SCHEYEN

Meer uit Middelburg

Volume veel te hoog: TV wordt ingenomen door politie in Middelburg

MIDDELBURG - De politie heeft vannacht in Middelburg een televisie in beslag genomen. Dit naar aanleiding van geluidsoverlast. Het was namelijk niet de eerste keer dat de politie naar het adres moest.

52 minuten geleden
Koningin Máxima op bezoek bij Middelburgse inspiratiesessie

MIDDELBURG - Koningin Máxima was gisteren, woensdagmiddag 21 februari in Poppodium De Spot in Middelburg aanwezig tijdens de inspiratiesessie 'Méér Kunst en Cultuur in School en Omgeving'. Tijdens deze bijeenkomst bespraken educatie- en cultuurorganisaties uit de provincie Zeeland hoe zij leerlingen gelijke kansen kunnen bieden met behulp van de verlengde schooldag en het integreren van kunst en cultuur in het onderwijs. Koningin Máxima is erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas.

1 dag geleden
Marcel Fränzel waarnemend burgemeester in Middelburg

MIDDELBURG - De commissaris van de Koning in de provincie Zeeland, de heer drs. J.M.M. (Han) Polman, heeft de heer M.A. (Marcel) Fränzel MSc. (1960) benoemd als waarnemend burgemeester van Middelburg. Zijn benoeming gaat in op 13 maart 2024. Dit besluit volgt op de benoeming van de heer mr. H.M. (Harald) Bergmann als burgemeester van de gemeente Schiedam per diezelfde datum.

2 dagen geleden
Oekraïense klanken vanaf de stadhuiscarillon in Veere

VEERE - Het is deze week twee jaar geleden dat het Russische leger Oekraïne binnenviel. Om de Oekraïense vluchtelingen te laten weten dat Nederland meeleeft, laat stadsbeiaardier David van der Vlies op donderdag 22 februari van 12.00 tot 13.00 uur. Oekraïense muziek horen van het carillon in Veere.

2 dagen geleden
Traumahelikopter ingezet voor reanimatie in Middelburg

MIDDELBURG - De Rotterdamse traumahelikopter is woensdagmorgen ingezet voor een reanimatie in Middelburg. De patiënt is per traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.

2 dagen geleden
Sloop en nieuwbouw van 16 eengezinswoningen in de Stromenwijk in Middelburg

MIDDELBURG - Woongoed Middelburg werkt aan de energietransitie van haar woningvoorraad: gasloze en energiezuinige woningen. Voor de 16 woningen in de Oosterscheldestraat Stromenwijk kiest Woongoed voor sloop en nieuwbouw.

3 dagen geleden
Ontmoeting en uitwisseling rondom dementie

MIDDELBURG - Er zijn ruim 260 Alzheimer Cafés en Trefpunten verspreid door het land, georganiseerd door de vrijwilligers van Alzheimer Nederland. Elke bijeenkomst heeft een thema dat door de gespreksleider wordt uitgediept met een (ervarings)deskundige.

3 dagen geleden