Eerdere winsten op Wall Street volledig verdampt
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine verliezen de handel uitgegaan, na eerder duidelijk op winst te hebben gestaan. Met name de prijsval van olie drukte het sentiment. Nog altijd hangt de vraag boven de markt of grote olieproducenten Rusland en Saudi-Arabië hun geschil over productiebeperkingen de wereld kunnen bijleggen. De landen startten eerder een prijzenoorlog, die de waarde van olie torpedeerde. Op dinsdag kreeg pessimisme onder beleggers over het al dan niet komen tot een deal de overhand.
De Dow-Jonesindex sloot met een verlies van 0,1 procent op 22.653,86 punten. De brede S&P 500 leverde 0,2 procent in tot 2659,41 punten en techbeurs Nasdaq verloor 0,3 procent tot 7887,26 punten.
De olieprijzen liepen de voorbije dagen op in de hoop dat de strijdende partijen een wapenstilstand sluiten en de productie verlagen. Voor donderdag staat een vergadering van oliekartel OPEC en bondgenoten gepland. Daar moeten de productiebeperkingen vorm krijgen. Een dag later komen de ministers van de G20 bijeen. Ligt het aan Rusland dan schroeven ook de VS hun productie terug.
Olie
Een vat Amerikaanse olie daalde, als gevolg van de twijfels bij beleggers, 7,6 procent in prijs tot 24,10 dollar. Brentolie werd 2,7 procent goedkoper op 32,16 dollar per vat. Olie- en gasconcern ExxonMobil gaf eerder aan het mes te zetten in zijn investeringen door de sterke prijsval van olie de laatste weken. Het aandeel won 1,9 procent. Oliedienstverlener Halliburton (plus 1,6 procent) liet weten dat het salaris van het topmanagement wordt verlaagd en dat banen worden geschrapt.
Levensmiddelenproducent Kraft Heinz won 2,7 procent. Het concern heeft zijn verkopen de laatste tijd stevig opgevoerd dankzij de coronacrisis. Kraft Heinz denkt flink te profiteren van het massale gehamster vanwege de coranapandemie. Chipmaker NXP Semiconductor verloor dik 3 procent. Het Eindhovense bedrijf verlaagde zijn prognoses.
Verizon
Telecomgigant Verizon (plus 0,5 procent) maakte bekend voorlopig vrijwel geen internet meer aan te leggen. Het gaat dan om installaties waarbij een medewerker ter plaatse moet komen. Door de coronacrisis worden ook reparaties bij klanten tot een minimum beperkt.
Verder bleek het vertrouwen van kleine Amerikaanse ondernemers door de pandemie is gekelderd. Ook nam het aantal vacatures af. Door de crisis zijn veel bedrijven gesloten en is er minder vraag naar nieuw personeel.
De euro was 1,0898 dollar waard, tegen 1,0907 dollar eerder op de dag.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP) - Ubisoft verdwijnt binnenkort mogelijk van de beurs in Parijs. Grote aandeelhouders van de Franse uitgever en ontwikkelaar van games kijken volgens financieel persbureau Bloomberg naar hun opties, nadat het bedrijf achter onder meer de populaire Assassin's Creed-spellen dit jaar meer dan de helft van zijn beurswaarde heeft verloren door tegenvallende verkopen.
17 minuten geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De groei van het aantal banen in de Verenigde Staten heeft vorige maand alle verwachtingen van economen overtroffen. Dat zorgde vrijdag bij de opening van de aandelenmarkt op Wall Street voor positieve reacties van beleggers. De werkloosheid daalde onverwacht en de loongroei versnelde, wat de zorgen over een aanzienlijke verslechtering van de arbeidsmarkt wegnam.
1 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - Landen mogen voedselfabrikanten niet zomaar verbieden om vegetarisch eten vlees te noemen. Het Europese Hof van Justitie heeft dat vrijdag bepaald.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie neemt uiterlijk eind dit jaar een beslissing over het wel of niet voor de rechter brengen van voormalig ING-topman Ralph Hamers. Dat werd bekend tijdens een kort geding dat financieel activist Pieter Lakeman had aangespannen tegen de Staat, als vertegenwoordiger van het OM. Lakemans Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) neemt hier geen genoegen mee en wil dat het OM Hamers al sneller dagvaardt, al is de aanvankelijk geëiste deadline van 1 november "niet heilig".
2 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Franse cognacmakers vinden dat ze slachtoffer zijn van de extra importheffingen die de Europese Unie invoert op Chinese elektrische auto's. Een meerderheid van de lidstaten van de Europese Unie is voor de verhoging van die invoerheffingen met soms tientallen procenten, werd vrijdag bekend. China dreigde eerder met vergeldingsmaatregelen tegen Europese cognac.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie blijft de komende tijd onderhandelen met China om alsnog tot een oplossing te komen voor hun dispuut over elektrische auto's. Ook zet de Europese Commissie het onderzoek naar Chinese staatssteun aan producenten van elektrische auto's voort, heeft een woordvoerder van de Commissie in een persconferentie gezegd. Dit is volgens hem mogelijk geworden nu de lidstaten van de Europese Unie daar vrijdag mee akkoord zijn gegaan.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Economieminister Dirk Beljaarts vindt niet dat hij voor zijn beurt heeft gesproken door nu al aan te kondigen dat PostNL wat hem betreft straks een dag langer mag doen over de postbezorging. Hij spreekt van een "tussenstap", waarover hij volgende week in debat gaat met de Tweede Kamer.
3 uur geleden