Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerbetoon aan de achttien in ‘de Oost’ gesneuvelde Bevelanders

Eerbetoon aan de achttien in ‘de Oost’ gesneuvelde Bevelanders

Over het conflict tussen Nederland en Indonesië (1945-1949) is er nu een boek met Zeeuwse invalshoek verschenen. In de conflictjaren zijn er in Nederlands Indië/Indonesië 97 Zeeuwse vrijwilligers en dienstplichtigen gesneuveld. Het boek Bevelanders met bestemming ‘Indië’ en Korea draait om de achttien Bevelandse jongens die daar omkwamen. 

Het ‘decor’ daarvan is een internationaal en bloedig conflict, dat in dit boek genuanceerd wordt beschreven, met oog voor de belangen van beide ‘kampen’. 

Tientallen Bevelandse jongens tekenden na de bevrijding in oktober 1944 als oorlogsvrijwilliger om orde op zaken te stellen in ‘ons Indië’. Vanaf 1946 gingen ook weer dienstplichtigen naar ‘de Oost’. Het bleek een vergeefse missie; in december 1949 moest Nederland de onafhankelijkheid van Indonesië erkennen.

Bevelanders met bestemming ‘Indië’ en Korea vertelt hoe in Zeeland, een min of meer op zichzelf gerichte regio, door ontwikkelingen in de nabije en verre buitenwereld veel families betrokken raakten bij een conflict aan de andere kant van de wereldbol, omdat er militairen geleverd moesten worden. Op die manier wordt ‘het kleine’ – het Zeeuwse – verbonden met de grote, brede en moeilijk te stuiten ontwikkelingen in de mondiale geschiedenis. De brieven van ‘onze jongens’ aan het Bevelandse thuisfront, waaruit hier voor het eerst ruim geciteerd wordt, spreken wat dit betreft boekdelen. Ook voor het eerst wordt de (militaire) levensloop van de 18 Bevelanders beschreven, die in Indonesië (1945-1949) en in Korea (1950-1953) het leven lieten. 

‘Verloren oorlog’

Een belangrijk en relatief nieuw aspect van dit boek is dat de Indiëgangers vaak nooit meer losgekomen zijn van hun ervaringen in Indië. Na terugkomst in Nederland waren ze niet in staat hun ervaringen over de ‘verloren oorlog’ met hun familie en bekenden te delen. Zelfs voor hun kinderen is hun verleden in Indië vaak een onbekend en onbegrepen fenomeen gebleven. Er mag wat dat betreft best eens een gordijn worden weggetrokken; dit boek levert daaraan ook een bijdrage. 

De auteur, Chris F. van Fraassen (1945), diende als dienstplichtig militair in Suriname en studeerde Sociologie der Niet-Westerse Volken in Leiden, waarbij hij zich in Indonesië specialiseerde. Van 1977 tot 1993 was hij verbonden aan het sterk op Indonesië gerichte Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde in Leiden. Van Fraassen heeft altijd met zijn gezin in Goes gewoond. Zijn boek is verschenen bij Uitgeverij Paard van Troje in Goes.

Meer uit Beveland

Europa Kinderhulp zoekt vakantieouders in Zeeland

GOES - Europa Kinderhulp biedt vakanties bij vakantiegezinnen aan voor kinderen uit diverse Europese landen. Maar er is ook een groeiende groep kinderen uit Nederland die een onbezorgde vakantie goed kunnen gebruiken. In o.a. Zeeland wordt er daarom nu alvast gezocht naar gezinnen die komende zomer een kind willen uitnodigen.

5 uur geleden
Nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Rilland en Borsele in gebruik, weghalen 104 oude masten begint

BORSSELE/RILLAND - Netbeheerder Tennet heeft de nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland officieel in gebruik genomen. 'De transportcapaciteit van de bestaande 380 kV-verbinding tussen Borssele en Rilland is hiermee meer dan verdubbeld', laat Tennet weten. Nu de nieuwe masten klaar zijn, kan het afbreken van de oude beginnen.

8 uur geleden
Meld je aan als mantelzorger in Borsele

BORSELE - Woon je in de gemeente Borsele en zorg je wekelijks voor een naaste? Dan kun je je inschrijven als mantelzorger bij het Welzijnshuis Borsele. Inschrijven kan al vanaf 6 jaar via www.welzijnshuisborsele.nl.

9 uur geleden
Oproep om jonge ransuilen op te sporen

GOES - Vogelwerkgroep KNNV heeft hulp nodig om roepende jonge ransuilen te inventariseren tijdens de periode dat ze het nest verlaten.  In de maand mei en juni zijn de jonge ransuilen, ook wel 'takkelingen' genoemd, weer te horen. 

1 dag geleden
Noodmaatregel in verdroogd natuurgebied De Poel

SINOUTSKERKE - Natuurmonumenten pompt water in natuurgebied De Poel bij Sinoutskerke. Deze noodmaatregel is hard nodig nu de aanhoudende droogte gevolgen heeft voor de bodem, de planten én de weidevogels in het ganzengebied. Ecoloog Wouter Stempher van Natuurmonumenten luidt daarom de noodklok.

1 dag geleden
Ziekenhuis Adrz beoordeelt röntgenfoto’s botbreuken met kunstmatige intelligentie

GOES - De afdeling radiologie van ziekenhuis Adrz in Goes maakt sinds eind april gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om röntgenfoto's te beoordelen op botbreuken. 'Het gaat om een proef in de weekeinden', laat het ziekenhuis in een persbericht weten.

1 dag geleden
Heel veel waterplezier in haven Kortgene

KORTGENE - Op 10 mei houden Delta Marine en partners een gratis toegankelijke Sail-INN rond de haven te Kortgene. Het thema is "Veiligheid op en aan het water". Dit thema is gekozen omdat het steeds drukker wordt op en aan het water en omdat niet iedere waterrecreant zich bewust is van de veiligheid.

1 dag geleden