Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

 Een zoet contrast: ICT-er én imker tegelijk

Een zoet contrast: ICT-er én imker tegelijk

Over bloemetjes en bijtjes leerden we vroeger op school al. Toch is Jeffrey Davids hier nog steeds vrijwel dagelijks mee in de weer. Want is hij weliswaar manager ICT & Geo bij de Provincie Zeeland, zijn hart ligt bij zijn twintig bijenvolken. Wie hem de kans geeft, krijgt een inspirerend verhaal over koninginnen, werkbijen, honing en de kracht van apitherapie (de geneeskracht van de honingbij). “Ik ben echt een megafanatieke imker”, concludeert hijzelf. De combinatie van bijen en ICT ligt meer voor de hand dan je aanvankelijk zou denken. Althans, volgens de redenering van Jeffrey zelf. “Ik vind de stilte die nodig is om met bijen te werken een mooie tegenhanger voor het hectische werk in de ICT. Ambachtelijk versus digitaal; dit is voor mij pure ontspanning.” Starten met eigen bijenvolken Dat hij imker zou worden, lag voor een geboren Hagenees niet voor de hand. Maar toen de liefde hem naar Zeeuws-Vlaanderen trok en hij daar verleid werd om mee te gaan naar een voorlichtingsavond was hij in één klap verkocht. “Er gebeurde iets: aan het einde van de avond was ik bezeten.” Jeffrey meldde zich aan, volgde theorielessen, werd gekoppeld aan een ervaren imker en kon van start. “Met onze verhuizing naar Poonhaven bouwden we direct een eerste bijenstal. Ik had de opleiding gevolgd samen met mijn schoonzus en haar partner en we kregen van onze praktijkbegeleider bij de afronding drie bijenvolken. Langzaam is dit aantal uitgegroeid. We hebben nu bijvoorbeeld ook een bijenstal in Terneuzen. Het leuke is dat we ook met onze bijenvolken reizen. Zo gaan we wel eens naar Drachten voor de bevruchting van fruitbomen en op Walcheren zijn we actief bij de bevruchting van bloemen.”

Van bloemen, bijen en honing
De vanzelfsprekendheid waarmee Jeffrey over bijen praat, is voor een leek nauwelijks bij te benen. Dit gaat serieus iets verder dan de bloemetjes en bijtjes van school. “Een koningin verzamelt een volk om haar heen. De werkbijen zweten een soort was uit, waarmee ze honingraten maken. Die vullen ze met nectar en stuifmeel. Dit is een soort provisiekast voor de koningin. Wij kiezen ervoor om nooit alle honing weg te halen, zodat er een wintervoorraadje voor de bijen overblijft.”

Honing slingeren
Die honing slingert Jeffrey twee tot drie keer per jaar uit de raten. Na het centrifugeren en filteren kan de pure, goudgele honing de potjes in. Mierzoet, maar o zo lekker. “De bij is erg bloemvast. Zo ontstaan de verschillende smaken honing. Wij hebben een kast staan bij enkele lindebomen in Terneuzen. Die honing, die smaak, dat is mijn favoriet. Bijzonder is het laagje stuifmeel dat na het slingeren bovenop de honing ligt. Dat geven we aan mensen met hooikoorts. Naarmate je dat meer gebruikt, nemen de hooikoortsklachten af.”

Bijen en sociale contacten
Had Jeffrey al gezegd dat zijn werk als imker dus ook veel sociale contacten met zich meebrengt? Ook dat maakt het zo leuk. “Mensen komen aan de deur honing kopen, maar ik geef ook presentaties en bezoek seminars. Ik blijf leren! Wist je bijvoorbeeld dat er alleen in Zeeland al 350 hommel- en bijensoorten zijn? Geweldig toch? Laat mensen ook nooit nesten vernielen. Bijen zijn zo belangrijk voor bestuiving van tal van producten en insecten maken delen uit van een voedselketen. Ze zijn zó nodig! Bel een imker om ze weg te halen of laat ze gewoon hangen. De meeste bijen doen niets.” 

Blije bij
Wie Jeffrey bij zijn bijenkast ziet, kan bijna niet anders dan een beetje jaloers zijn. Het zoemen van de bijen zorgt voor een aangename ontspanning. Het lijkt of veel zaken er ineens iets minder toedoen. Zijn eindeloze vertrouwen dat de bijen hem niets zullen doen, versterkt dat gevoel. Als hij dan ook nog een honingraat tevoorschijn haalt, een bijenwaszegel verbreekt en je de pure honing proeft, dan begrijp je direct wat hij bedoelt: daar word je blij van!

Meer uit Zeeland

Wie zaait... Moet oogsten

Met de start van de oogst, is ook een nieuwe verkeersveiligheidscampagne gestart met naam ‘Wie zaait.. moet oogsten’. Het doel van de campagne is 100% verkeersveiligheid. De campagne richt zich om die reden zowel op agrariërs en loonwerkers als op alle andere weggebruikers.  Kloosterman B.V. is één van de bedrijven die nadrukkelijk participeren in de campagne. “Het is belangrijk dat we  rekening houden met elkaar”, vindt Leontien Kloosterman. “Ons werkgebied is voor de ander een recreatiegebied. Het is belangrijk dat alle weggebruikers zich daarvan bewust zijn.”De nieuwe oogstcampagne is vanuit de Zeeuwse Coördinatiecommissie Landbouwverkeer ontwikkeld, in samenwerking met het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ), de brancheorganisaties ZLTO en Cumela en enkele Zeeuwse wegbeheerders. De oogstcampagne is over een aantal maanden verspreid en verschillende agrariërs en loonwerkers werken hieraan mee, waaronder Kloosterman B.V. uit Kapelle.

2 weken geleden
Van Anneke en Elian mag Slow Food wat meer op de kaart

Anneke van Hootegem van De Grote Verleiding in Kruiningen en freelance journalist en tekstschrijver Elian van ’t Westeinde zetten samen met andere vrijwilligers de schouders onder de herstart van Slow Food Zeeland. Slow Food is een wereldwijde voedselbeweging die zich inzet voor een goed, duurzaam en eerlijk voedselsysteem. “Zeeland heeft zoveel mooie, lekkere en gezonde producten. Ik wil er graag een steentje aan bijdragen om al dat mooie te behouden en gelijktijdig te streven naar het behoud van biodiversiteit”, aldus Elian. “Daarnaast houd ik van goed eten.”Slow Food beweging De Slow Food beweging is wereldwijd herkenbaar aan de rode slak. Het netwerk is actief in 160 landen en telt in Nederland zestien afdelingen. Daarnaast is er een sterk internationaal jongerennetwerk (SFYN). Het doel van de Slow Food beweging is mensen uit de hele voedselketen samen te brengen: boeren en tuinders, chefs, vissers, wetenschappers, ondernemers en consumenten. Elian: “Iedereen heeft recht op goed voedsel; duurzaam geproduceerd tegen een eerlijke prijs. Slow Food startte in Italië als antwoord op de fast food ketens. Italianen houden van lokaal en seizoensgebonden ingrediënten. Het principe van fast food staat lijnrecht tegenover alles waar de Italiaanse keuken voor staat. En wat mij betreft de Nederlandse keuken ook.”

3 weken geleden
Problematiek met het regelen van douane documenten wordt steeds groter

Vanaf 2023 gaat het nieuwe Douane Management Systeem (DMS) de huidige systemen volledig vervangen. Een grote verandering die impact heeft op alle aangevers in Nederland. Ook kampt de logistieke sector nog steeds, én erger dan ooit, met de gevolgen van personeelstekorten bij logistieke dienstverleners en expediteurs. Er zijn te weinig declaranten, het duurt te lang voor je je documenten hebt en het is te foutgevoelig. Kortom: het wordt een steeds grotere uitdaging om op een goedkope, snelle en foutloze manier je douane documenten te regelen. Tekort aan declarantenJos de Jonge, logistiek expert en medeoprichter van HelloContainer weet er alles over. “Bijna alle bedrijven die goederen exporteren gebruiken tussenpersonen die douane documenten voor ze regelen. Die tussenpersonen komen simpelweg declaranten tekort. Het is een behoorlijk bureaucratisch beroep, je moet heel consistent allerlei papieren invullen, en dat 50 of zelfs 100 keer per dag. Er gaan vaak meerdere mails en telefoontjes heen en weer omdat er gegevens missen, wat veel tijd kost. Ook moet de declarant de informatie heel nauwkeurig overzetten in het douane systeem wat vaak fouten oplevert. Toch is deze persoon wél de meest kostbare resource in het proces.”

3 weken geleden
Dit hebben Zeeuwen over voor een hoger salaris

Krapte op de arbeidsmarkt: dat betekent een betere positie voor werknemers, bijvoorbeeld om een hoger salaris te krijgen. Om meer te verdienen, zijn Zeeuwen met name bereid te onderhandelen (34,1%). Daarnaast overweegt ruim een kwart een andere baan als dit meer geld oplevert. Dit en meer blijkt uit onderzoek onder bijna 1.500 Nederlanders, uitgevoerd door Nationale Vacaturebank in samenwerking met Panel Inzicht. 

4 weken geleden
Contacta beursvloer uitverkocht en eerste keynote sprekers bekend!

Nog nooit eerder was de Zeeuwse netwerkbeurs zo vroeg uitverkocht als deze editie. Bedrijven die toch nog interesse hebben kunnen zich aanmelden om op de optielijst geplaatst te worden. Zodra er ruimte vrij komt wordt men hierover geïnformeerd.    Arjen Lubach geboekt als keynote spreker Bij het grote publiek is Arjen Lubach bekend als televisiemaker, onder andere door het filmpje 'America First, The Netherlands Second' dat met miljoenen views de hele wereld over ging. Momenteel dagelijks met De Avondshow op NPO1, maar de boodschap is nog steeds hetzelfde gebleven: met een beetje logisch nadenken en veel humor is de wereld een stuk draaglijker.  Met de Nipkowschijf, de Televizierring, de Crimezone Debuutprijs, een nominatie voor de Gouden Strop, als ‘vrijdenker van het jaar’ en ‘liberaal van het jaar’ is Lubach een ware generalist en is het altijd maar weer de vraag wat hij verder nog in petto heeft. 

4 weken geleden
Je kunt nog inschrijven! Walk & Dance to Fight Cancer!

Woensdag 27 juli is het zover! In Goes vindt dan Walk & Dance to Fight Cancer plaats. Een wandel en dance-event waarmee geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kanker. Het event is onderdeel van een landelijk initiatief en wordt dit jaar in de regio Goes voor het eerst uitgerold. De wandeltocht eindigt bij Lima Beach aan de Courtinestraat in Goes met een borrel, barbecue en dance-event. Eigenaar Sofyan Azzagari is blij op deze manier hier een bijdrage aan te kunnen leveren: “ik vind het een prachtig initiatief en Reguillo Vandepitte (organisator van Walk & Dance to Fight Cancer) ken ik al heel lang. We zijn beide een voorstander van samenwerken, dus de match was snel gemaakt. We dragen dus als Lima Beach hierin graag ons steentje bij!

4 weken geleden
Ondernemen is complexer geworden

Janine Tazelaar, directeur van De Appelaere BV, geeft de Nederlandse economie een 7. "Hoewel de zaken momenteel goed gaan, maak ik me toch zorgen. Kijk naar de horeca, daar lopen de personeelstekorten zo hoog op, dat sommige bedrijven zelfs hun deuren sluiten. Verder merk ik dat bepaalde grondstoffen alleen met grote vertraging of zelfs helemaal niet geleverd kunnen worden. Ook transportbedrijven kampen met personeelstekorten. En dan is daar nog de oorlog in Oekraïne, die een schaduw werpt op alles wat we hier doen. Het is de vraag wat hiervan de gevolgen gaan zijn op onze economie. Kortom, vrijwel elke sector kampt op tal van fronten met onzekerheden. Dat maakt momenteel het ondernemen een stuk complexer. Uiteindelijk kom ik uit op het cijfer 7."

1 maand geleden