Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

 Een zoet contrast: ICT-er én imker tegelijk

Een zoet contrast: ICT-er én imker tegelijk

Over bloemetjes en bijtjes leerden we vroeger op school al. Toch is Jeffrey Davids hier nog steeds vrijwel dagelijks mee in de weer. Want is hij weliswaar manager ICT & Geo bij de Provincie Zeeland, zijn hart ligt bij zijn twintig bijenvolken. Wie hem de kans geeft, krijgt een inspirerend verhaal over koninginnen, werkbijen, honing en de kracht van apitherapie (de geneeskracht van de honingbij). “Ik ben echt een megafanatieke imker”, concludeert hijzelf. De combinatie van bijen en ICT ligt meer voor de hand dan je aanvankelijk zou denken. Althans, volgens de redenering van Jeffrey zelf. “Ik vind de stilte die nodig is om met bijen te werken een mooie tegenhanger voor het hectische werk in de ICT. Ambachtelijk versus digitaal; dit is voor mij pure ontspanning.” Starten met eigen bijenvolken Dat hij imker zou worden, lag voor een geboren Hagenees niet voor de hand. Maar toen de liefde hem naar Zeeuws-Vlaanderen trok en hij daar verleid werd om mee te gaan naar een voorlichtingsavond was hij in één klap verkocht. “Er gebeurde iets: aan het einde van de avond was ik bezeten.” Jeffrey meldde zich aan, volgde theorielessen, werd gekoppeld aan een ervaren imker en kon van start. “Met onze verhuizing naar Poonhaven bouwden we direct een eerste bijenstal. Ik had de opleiding gevolgd samen met mijn schoonzus en haar partner en we kregen van onze praktijkbegeleider bij de afronding drie bijenvolken. Langzaam is dit aantal uitgegroeid. We hebben nu bijvoorbeeld ook een bijenstal in Terneuzen. Het leuke is dat we ook met onze bijenvolken reizen. Zo gaan we wel eens naar Drachten voor de bevruchting van fruitbomen en op Walcheren zijn we actief bij de bevruchting van bloemen.”

Van bloemen, bijen en honing
De vanzelfsprekendheid waarmee Jeffrey over bijen praat, is voor een leek nauwelijks bij te benen. Dit gaat serieus iets verder dan de bloemetjes en bijtjes van school. “Een koningin verzamelt een volk om haar heen. De werkbijen zweten een soort was uit, waarmee ze honingraten maken. Die vullen ze met nectar en stuifmeel. Dit is een soort provisiekast voor de koningin. Wij kiezen ervoor om nooit alle honing weg te halen, zodat er een wintervoorraadje voor de bijen overblijft.”

Honing slingeren
Die honing slingert Jeffrey twee tot drie keer per jaar uit de raten. Na het centrifugeren en filteren kan de pure, goudgele honing de potjes in. Mierzoet, maar o zo lekker. “De bij is erg bloemvast. Zo ontstaan de verschillende smaken honing. Wij hebben een kast staan bij enkele lindebomen in Terneuzen. Die honing, die smaak, dat is mijn favoriet. Bijzonder is het laagje stuifmeel dat na het slingeren bovenop de honing ligt. Dat geven we aan mensen met hooikoorts. Naarmate je dat meer gebruikt, nemen de hooikoortsklachten af.”

Bijen en sociale contacten
Had Jeffrey al gezegd dat zijn werk als imker dus ook veel sociale contacten met zich meebrengt? Ook dat maakt het zo leuk. “Mensen komen aan de deur honing kopen, maar ik geef ook presentaties en bezoek seminars. Ik blijf leren! Wist je bijvoorbeeld dat er alleen in Zeeland al 350 hommel- en bijensoorten zijn? Geweldig toch? Laat mensen ook nooit nesten vernielen. Bijen zijn zo belangrijk voor bestuiving van tal van producten en insecten maken delen uit van een voedselketen. Ze zijn zó nodig! Bel een imker om ze weg te halen of laat ze gewoon hangen. De meeste bijen doen niets.” 

Blije bij
Wie Jeffrey bij zijn bijenkast ziet, kan bijna niet anders dan een beetje jaloers zijn. Het zoemen van de bijen zorgt voor een aangename ontspanning. Het lijkt of veel zaken er ineens iets minder toedoen. Zijn eindeloze vertrouwen dat de bijen hem niets zullen doen, versterkt dat gevoel. Als hij dan ook nog een honingraat tevoorschijn haalt, een bijenwaszegel verbreekt en je de pure honing proeft, dan begrijp je direct wat hij bedoelt: daar word je blij van!

Meer uit Zeeland

Zeeland onderzoekt bedrijfs­kansen bij kernenergieplannen

Om Zeeuwse ondernemers voor te bereiden op de komst van nieuwe kerncentrales laat de Provincie Zeeland een uitgebreid marktonderzoek uitvoeren. Dit gebeurt in samenwerking met Impuls Zeeland en werkgeversorganisatie VNO-NCW Zeeland. Het onderzoek moet duidelijk maken hoe regionale bedrijven kunnen profiteren van de verwachte bouw en welke stappen daarvoor nodig zijn.

3 weken geleden
Helga van Leur spreekt op Contacta 2025

Duurzaamheidsexpert en voormalig RTL-weervrouw Helga van Leur is aangekondigd als spreker tijdens Contacta 2025. Met haar achtergrond in Bodem, Water en Atmosfeer (Wageningen University) en een carrière waarin ze in 1998 werd uitgeroepen tot beste weervrouw ter wereld, staat Van Leur bekend om het vertalen van complexe wetenschap naar toegankelijke inzichten.

1 maand geleden
Genomineerden voor de Zeeuwse Innovatieprijs Emergo 2025

De spanning stijgt voor de Zeeuwse Innovatieprijs Emergo 2025. Gedeputeerde Jo-Annes de Bat maakte vanochtend bij Omroep Zeeland bekend welke vijf bedrijven kans maken op de prestigieuze prijs, die dit jaar voor de 23e keer wordt uitgereikt. De prijs beloont ondernemingen die met innovatieve producten en diensten bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige economie in Zeeland.

1 maand geleden
Familiebedrijf Akkerdaas: meer dan een eeuw in Domburg

Al sinds 1900 maakt de naam Akkerdaas deel uit van het Zeeuwse ondernemerslandschap. Wat begon als een smederij en loodgietersbedrijf groeide in ruim een eeuw tijd uit tot een veelzijdige onderneming met een eigen kadowinkel. De familie Akkerdaas staat inmiddels al vier generaties lang garant voor vakmanschap, ondernemerschap en een scherp oog voor wat klanten zoeken.

1 maand geleden
Zeelandia viert 125 jaar

Zeelandia viert 125 jaar: van Zeeuwse keuken tot wereldspeler in bakkerij-ingrediënten Bij bakkersbedrijf Zeelandia in Zierikzee kunnen de ovens, deegmachines en broodvormen alvast een grondige schoonmaakbeurt krijgen, want op 12 september komt er bijzonder bezoek. Ter gelegenheid van het 125-jarig jubileum brengt Zijne Majesteit de Koning een bezoek aan het familiebedrijf. Wat in 1900 begon met een recept voor beschuitgelei groeide uit tot een internationaal concern met ruim 3.000 medewerkers, actief in meer dan honderd landen.

1 maand geleden
Lennert Steketee: ondernemer en ambassadeur van Yerseke

Ondernemerschap, innovatie en liefde voor zijn dorp: dat typeert Lennert Steketee. Als geboren en getogen Yersekenaar zet hij zich in om het vissersdorp op de kaart te zetten, zowel als ondernemer als in zijn rol als verbinder binnen de gemeenschap.

1 maand geleden
AI drukt stempel op Zeeuwse arbeidsmarkt: stijging WW-uitkeringen

Het aantal mensen met een werkloosheidsuitkering in Zeeland is het afgelopen jaar duidelijk gestegen. Volgens recente cijfers ligt de toename hoger dan het landelijke gemiddelde.

1 maand geleden