Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

 Een zoet contrast: ICT-er én imker tegelijk

Een zoet contrast: ICT-er én imker tegelijk

Over bloemetjes en bijtjes leerden we vroeger op school al. Toch is Jeffrey Davids hier nog steeds vrijwel dagelijks mee in de weer. Want is hij weliswaar manager ICT & Geo bij de Provincie Zeeland, zijn hart ligt bij zijn twintig bijenvolken. Wie hem de kans geeft, krijgt een inspirerend verhaal over koninginnen, werkbijen, honing en de kracht van apitherapie (de geneeskracht van de honingbij). “Ik ben echt een megafanatieke imker”, concludeert hijzelf. De combinatie van bijen en ICT ligt meer voor de hand dan je aanvankelijk zou denken. Althans, volgens de redenering van Jeffrey zelf. “Ik vind de stilte die nodig is om met bijen te werken een mooie tegenhanger voor het hectische werk in de ICT. Ambachtelijk versus digitaal; dit is voor mij pure ontspanning.” Starten met eigen bijenvolken Dat hij imker zou worden, lag voor een geboren Hagenees niet voor de hand. Maar toen de liefde hem naar Zeeuws-Vlaanderen trok en hij daar verleid werd om mee te gaan naar een voorlichtingsavond was hij in één klap verkocht. “Er gebeurde iets: aan het einde van de avond was ik bezeten.” Jeffrey meldde zich aan, volgde theorielessen, werd gekoppeld aan een ervaren imker en kon van start. “Met onze verhuizing naar Poonhaven bouwden we direct een eerste bijenstal. Ik had de opleiding gevolgd samen met mijn schoonzus en haar partner en we kregen van onze praktijkbegeleider bij de afronding drie bijenvolken. Langzaam is dit aantal uitgegroeid. We hebben nu bijvoorbeeld ook een bijenstal in Terneuzen. Het leuke is dat we ook met onze bijenvolken reizen. Zo gaan we wel eens naar Drachten voor de bevruchting van fruitbomen en op Walcheren zijn we actief bij de bevruchting van bloemen.”

Van bloemen, bijen en honing
De vanzelfsprekendheid waarmee Jeffrey over bijen praat, is voor een leek nauwelijks bij te benen. Dit gaat serieus iets verder dan de bloemetjes en bijtjes van school. “Een koningin verzamelt een volk om haar heen. De werkbijen zweten een soort was uit, waarmee ze honingraten maken. Die vullen ze met nectar en stuifmeel. Dit is een soort provisiekast voor de koningin. Wij kiezen ervoor om nooit alle honing weg te halen, zodat er een wintervoorraadje voor de bijen overblijft.”

Honing slingeren
Die honing slingert Jeffrey twee tot drie keer per jaar uit de raten. Na het centrifugeren en filteren kan de pure, goudgele honing de potjes in. Mierzoet, maar o zo lekker. “De bij is erg bloemvast. Zo ontstaan de verschillende smaken honing. Wij hebben een kast staan bij enkele lindebomen in Terneuzen. Die honing, die smaak, dat is mijn favoriet. Bijzonder is het laagje stuifmeel dat na het slingeren bovenop de honing ligt. Dat geven we aan mensen met hooikoorts. Naarmate je dat meer gebruikt, nemen de hooikoortsklachten af.”

Bijen en sociale contacten
Had Jeffrey al gezegd dat zijn werk als imker dus ook veel sociale contacten met zich meebrengt? Ook dat maakt het zo leuk. “Mensen komen aan de deur honing kopen, maar ik geef ook presentaties en bezoek seminars. Ik blijf leren! Wist je bijvoorbeeld dat er alleen in Zeeland al 350 hommel- en bijensoorten zijn? Geweldig toch? Laat mensen ook nooit nesten vernielen. Bijen zijn zo belangrijk voor bestuiving van tal van producten en insecten maken delen uit van een voedselketen. Ze zijn zó nodig! Bel een imker om ze weg te halen of laat ze gewoon hangen. De meeste bijen doen niets.” 

Blije bij
Wie Jeffrey bij zijn bijenkast ziet, kan bijna niet anders dan een beetje jaloers zijn. Het zoemen van de bijen zorgt voor een aangename ontspanning. Het lijkt of veel zaken er ineens iets minder toedoen. Zijn eindeloze vertrouwen dat de bijen hem niets zullen doen, versterkt dat gevoel. Als hij dan ook nog een honingraat tevoorschijn haalt, een bijenwaszegel verbreekt en je de pure honing proeft, dan begrijp je direct wat hij bedoelt: daar word je blij van!

Meer uit Zeeland

Ook zakelijk rij je ‘MONO’: deze ondernemers bewijzen dat het werkt

Dat het onverstandig is om je berichten te lezen of schrijven via je smartphone terwijl je aan het rijden bent, weet iedereen. Maar hoe zorg je dat al je collega’s daadwerkelijk stil staan bij verkeersveiligheid en ook tijdens zakelijke ritten verantwoord – ofwel ‘MONO – op pad gaan? Twee Zeeuwse ondernemers delen hun succesvolle aanpak. ,,Een schop onder de kont hóeft niet altijd.”   6 november 2023, 13:28 Niets menselijks is ons vreemd: zodra er een bericht binnenkomt op je telefoon, wil je daar van nature meteen op antwoorden. Ook wanneer dat achter het stuur gebeurt. Maar dat die impuls ronduit gevaarlijk is – zeker terwijl je aan het verkeer deelneemt – is ook algemeen bekend. Het is dan ook niet voor niets dat de overheid al jaren bewustzijn rondom dit thema creëert met diverse MONO-campagnes.

2 weken geleden
Stichting Zeeuwse Wensambulance

Onze stichting bestaat sinds november 2022 en bestaat volledig uit Zeeuwse vrijwilligers (bestuur, verplegers, chauffeurs en handlangers). Zeeuwen voor Zeeuwen uit de hele provincie om een laatste wens in vervulling te laten gaan.

2 weken geleden
Bestel je gratis ticket voor Contacta 2023

Vitaliteit als sleutelrol in jouw succes Dit jaar wordt vitaliteit centraal gesteld, en dat is van cruciaal belang voor elk aspect van je leven, zowel op zakelijk als persoonlijk vlak. Ontdek hoe het verbeteren van je welzijn een sleutelrol kan spelen in het bereiken van succes.

1 maand geleden
Opening Contacta op 7 november

Op dinsdag 7 november wordt Contacta GEOPEND! Om 16:00 uur vieren we de 35e editie van Contacta met OESTERS en CHAMPAGNE tijdens de openingsborrel waar jij bij kunt zijn. Na de feestelijke openingsborrel is er genoeg te beleven. Ga langs bij ruim 210 exposanten of ga om 17:00 uurnaar de inspirerende sessie over werken aan vitaliteit en aantrekkelijk ondernemerschap van Van Mossel. Je kunt je voor deze workshop hier aanmelden. 

1 maand geleden
Twee sterke Zeeuwse accountantskantoren worden één

Moore DRV en Rijkse Accountants en Adviseurs smelten per 1 januari 2024 samen. Respectievelijk ruim 100 en 68 jaar geschiedenis en betrokkenheid bij de provincie worden verbonden om in de toekomst nog sterker te zijn als werkgever, dienstverlener in de echte economie en belangenbehartiger voor de provincie. Beide organisaties benadrukken dat de trots op de eigen organisatie, de overeenkomstige culturen en de potentie die zij zien in Zeeland de aanleidingen zijn om de toekomst samen in te gaan. Beide kantoren willen goed gekwalificeerde mensen behouden en werven voor Zeeland, om de ondernemende Zeeuwse bedrijven goed te kunnen blijven ondersteunen. Dat betekent dat er flink wordt geïnvesteerd in de werving van medewerkers, in het bieden van ruime ontwikkelingsmogelijkheden en flexibiliteit in arbeidsuren en –plaatsen, en in goede arbeidsvoorwaarden. Ook het ontwikkelen van nieuwe dienstverlening is belangrijk voor zowel medewerkers als cliënten.

1 maand geleden
Impuls Zeeland organiseert eerste editie Week van de Export

Internationaal zakendoen is de sleutel tot groei en continuïteit voor het bedrijfsleven. Het opent deuren naar nieuwe markten, vergroot de concurrentiekracht en biedt mogelijkheden voor innovatie en samenwerking op wereldwijde schaal. Juist in economisch onzekere tijden is het van groot belang dat bedrijven kansen spreiden over diverse afzetmarkten. Om ondernemers hierbij te helpen en ondersteunen, organiseren wij dit jaar voor het eerst de Week van de Export. Van maandag 9 t/m vrijdag 13 oktober wordt een gevarieerd programma aangeboden. Ondernemers kunnen deelnemen aan masterclasses, interactieve workshops, waardevolle netwerkbijeenkomsten en meer. Zakenpartners in het buitenland, hoe vind je die eigenlijk? Wat als ze niet zo betrouwbaar blijken te zijn als je dacht? Welke landen bieden de grootste kans op exportsucces? Hoe zit het met de per land verschillende wet- en regelgeving? Al deze vragen worden beantwoord tijdens de Week van de Export.

2 maanden geleden
Zeker Zeeuws streekproducenten in de spotlights

Op de leukste, meest duurzame, vriendelijkste of gewoonweg je favoriete Zeeuwse streekproducent kan 27 september tot 10 oktober 2023 een online stem worden uitgebracht. Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct organiseert voor het 4e jaar op rij de onlinepublieksverkiezing ‘Streekproducent van het Jaar’. Meer dan 120 streekproducenten bestaande uit vissers, kwekers, boeren, tuinders, maar ook slagers, bakkers en bierbrouwers, wijnmakers, de zoutzieder en alle anderen met een Zeker Zeeuws gecertificeerd streekproduct dingen dit jaar opnieuw mee voor de eervolle titel ‘Streekproducent van het Jaar 2023’.

2 maanden geleden