Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

 Een zoet contrast: ICT-er én imker tegelijk

Een zoet contrast: ICT-er én imker tegelijk

Over bloemetjes en bijtjes leerden we vroeger op school al. Toch is Jeffrey Davids hier nog steeds vrijwel dagelijks mee in de weer. Want is hij weliswaar manager ICT & Geo bij de Provincie Zeeland, zijn hart ligt bij zijn twintig bijenvolken. Wie hem de kans geeft, krijgt een inspirerend verhaal over koninginnen, werkbijen, honing en de kracht van apitherapie (de geneeskracht van de honingbij). “Ik ben echt een megafanatieke imker”, concludeert hijzelf. De combinatie van bijen en ICT ligt meer voor de hand dan je aanvankelijk zou denken. Althans, volgens de redenering van Jeffrey zelf. “Ik vind de stilte die nodig is om met bijen te werken een mooie tegenhanger voor het hectische werk in de ICT. Ambachtelijk versus digitaal; dit is voor mij pure ontspanning.” Starten met eigen bijenvolken Dat hij imker zou worden, lag voor een geboren Hagenees niet voor de hand. Maar toen de liefde hem naar Zeeuws-Vlaanderen trok en hij daar verleid werd om mee te gaan naar een voorlichtingsavond was hij in één klap verkocht. “Er gebeurde iets: aan het einde van de avond was ik bezeten.” Jeffrey meldde zich aan, volgde theorielessen, werd gekoppeld aan een ervaren imker en kon van start. “Met onze verhuizing naar Poonhaven bouwden we direct een eerste bijenstal. Ik had de opleiding gevolgd samen met mijn schoonzus en haar partner en we kregen van onze praktijkbegeleider bij de afronding drie bijenvolken. Langzaam is dit aantal uitgegroeid. We hebben nu bijvoorbeeld ook een bijenstal in Terneuzen. Het leuke is dat we ook met onze bijenvolken reizen. Zo gaan we wel eens naar Drachten voor de bevruchting van fruitbomen en op Walcheren zijn we actief bij de bevruchting van bloemen.”

Van bloemen, bijen en honing
De vanzelfsprekendheid waarmee Jeffrey over bijen praat, is voor een leek nauwelijks bij te benen. Dit gaat serieus iets verder dan de bloemetjes en bijtjes van school. “Een koningin verzamelt een volk om haar heen. De werkbijen zweten een soort was uit, waarmee ze honingraten maken. Die vullen ze met nectar en stuifmeel. Dit is een soort provisiekast voor de koningin. Wij kiezen ervoor om nooit alle honing weg te halen, zodat er een wintervoorraadje voor de bijen overblijft.”

Honing slingeren
Die honing slingert Jeffrey twee tot drie keer per jaar uit de raten. Na het centrifugeren en filteren kan de pure, goudgele honing de potjes in. Mierzoet, maar o zo lekker. “De bij is erg bloemvast. Zo ontstaan de verschillende smaken honing. Wij hebben een kast staan bij enkele lindebomen in Terneuzen. Die honing, die smaak, dat is mijn favoriet. Bijzonder is het laagje stuifmeel dat na het slingeren bovenop de honing ligt. Dat geven we aan mensen met hooikoorts. Naarmate je dat meer gebruikt, nemen de hooikoortsklachten af.”

Bijen en sociale contacten
Had Jeffrey al gezegd dat zijn werk als imker dus ook veel sociale contacten met zich meebrengt? Ook dat maakt het zo leuk. “Mensen komen aan de deur honing kopen, maar ik geef ook presentaties en bezoek seminars. Ik blijf leren! Wist je bijvoorbeeld dat er alleen in Zeeland al 350 hommel- en bijensoorten zijn? Geweldig toch? Laat mensen ook nooit nesten vernielen. Bijen zijn zo belangrijk voor bestuiving van tal van producten en insecten maken delen uit van een voedselketen. Ze zijn zó nodig! Bel een imker om ze weg te halen of laat ze gewoon hangen. De meeste bijen doen niets.” 

Blije bij
Wie Jeffrey bij zijn bijenkast ziet, kan bijna niet anders dan een beetje jaloers zijn. Het zoemen van de bijen zorgt voor een aangename ontspanning. Het lijkt of veel zaken er ineens iets minder toedoen. Zijn eindeloze vertrouwen dat de bijen hem niets zullen doen, versterkt dat gevoel. Als hij dan ook nog een honingraat tevoorschijn haalt, een bijenwaszegel verbreekt en je de pure honing proeft, dan begrijp je direct wat hij bedoelt: daar word je blij van!

Meer uit Zeeland

Meer dan 8.000 vacatures door heel Zeeland

De allereerste Zeeuwse Carrièrekrant is uit! Met meer dan 8.000 vacatures door heel Zeeland, biedt deze krant een uitgebreid overzicht van kansen en mogelijkheden in de regio.  Van technische tot creatieve functies, van startersposities tot leidinggevende functies, de diversiteit aan vacatures weerspiegelt de dynamiek van de Zeeuwse arbeidsmarkt. Heb je de krant nog niet gelezen? Blader dan hier door de digitale pagina's en ontdek jouw volgende professionele avontuur in het prachtige Zeeland.

1 week geleden
Zeeuwen werken verst van huis

Nu we de coronamaatregelen achter ons laten, gaan Nederlanders weer steeds vaker naar kantoor. Zeeuwen hebben de meeste baat bij (deels) thuiswerken, omdat zij met gemiddeld 31,8 kilometer de langste reis afleggen. Landelijk gezien reist een werknemer gemiddeld 22 kilometer naar de werkplek. Dit blijkt uit onderzoek van CVster.nl naar woon-werkafstand.  

3 weken geleden
HOPPAAA! Foodtruckfestival

HOPPAAA! Foodtruckfestival HOPPAAA! tijdens de meivakantie in Burgh Haamstede! Je hoeft drie dagen lang niet te bedenken wat je op het menu zet of waar je met de kids gaat eten. In de meivakantie strijkt namelijk weer het HOPPAAA! foodtruckfestival neer in Burgh Haamstede! Dit festival heeft het karakter van een grote familie reünie en kenmerkt zich door een heerlijk ongedwongen en gezellige sfeer. De leukste foodtrucks presenteren zich, er zijn diverse barretjes, je luistert naar nostalgische hits en voor de kids zijn er volop activiteiten. Het gezinsvriendelijke festival in Burgh Haamstede is van dinsdag 30 april t/m donderdag 2 mei, uiteraard is de toegang gratis. Borrelplanken en smikkelplateaus: Bij de foodtrucks haal je gerechten van over de hele wereld. Van Amerikaanse hotdogs tot Thaise wok gerechten en curry’s. Van loaded nacho’s, Duitse flammkuchen en Mexicaanse taco’s. Oer-Hollandse frietjes, poffertjes en tosti’s tot authentieke Italiaanse pasta’s, pizza’s en heerlijke anti pasti. Veel rijdende keukens bieden het shared dining principe aan door middel van een goed gevulde borrelplank of smikkelplateau. “We zien dat veel vriendenclubjes en gezinnen ervan houden om gerechten met elkaar te delen” aldus Gera van Vliet van evenementenorganisatie Bruisend. Lang tafelen met een drankje erbij en lekkere muziek op de achtergrond. Ondertussen kunnen de kids een sjoel competitie houden, zich laten schminken of een glitter tattoo laten zetten, dat is HOPPAAA!

4 weken geleden
Ruim 250 bezoekers maken kennis met het Delta Climate Center

Zeeland en Vlissingen in het bijzonder hebben woensdag 10 april kennisgemaakt met het Delta Climate Center. Met het evenement ‘Maak kennis met het Delta Climate Center’ in de Lasloods in Vlissingen heeft het nieuwe centrum zich voor het eerst aan de buitenwereld gepresenteerd. Het Delta Climate Center wil met onderzoek en onderwijs bijdragen aan een duurzame toekomst voor de Zeeuwse delta en daarmee delta’s over de wereld. Voor ruim 250 bezoekers vertelde wetenschappelijk directeur Albert Klein Tank, samen met een aantal medewerkers, hoe het centrum dit gaat doen. Klein Tank stipte vier punten aan die het centrum uniek maken: de samenwerking tussen mbo, hbo en wo in onderwijs en onderzoek, de thema’s water, energie en voedsel en hoe het hier invulling aan geeft, de innovatieve werkvormen waarmee het centrum haar doelen wil bereiken en dat ze de gehele provincie als een living lab ziet.

1 maand geleden
“Iedereen moet na het werk weer veilig thuis komen”

“We hebben binnen ons bedrijf aandacht voor veiligheid in de breedste zin van het woord. Iedereen moet immers na het werk weer gezond en veilig thuis kunnen komen. Aandacht voor verkeersveiligheid hoort daar zeker bij. Dat betekent voor ons bedrijf dat we alle voertuigen standaard uitrusten met uiteenlopende veiligheidssystemen, dat we mensen aanspreken op verkeersveilig weggedrag, dat we rekening houden met rust- en rijtijden en chauffeurs goed inwerken op een nieuw voertuig.” Ronald Wielemaker is directeur van het gelijknamige familiebedrijf Wielemaker BV. Dit is een Zeeuwse transportonderneming, waar ongeveer 90 medewerkers dagelijks actief zijn met het inzamelen van afvalstoffen. Daarnaast speelt het bedrijf, met het transport van deelstromen, een logistieke rol in de circulaire ontwikkeling van onze regio. Veel van het werk vindt logischerwijs plaats op de weg. Daarvoor beschikt Wielemaker over ongeveer 70 voertuigen, zoals vuilnisauto’s, haakarmauto’s, portaalauto’s en trekker/oplegger combinaties. Ronald vertelt dat bij de aanschaf van nieuwe voertuigen ‘alle vinkjes wat betreft veiligheidssystemen aangaan’. “Natuurlijk! Ik heb het altijd vreemd gevonden dat lichte personenauto’s eerder standaard voorzien werden van airbags dan grote vrachtwagencombinaties. Alle extra veiligheidsmogelijkheden omarmen we, dus zaken als remassistentie, rijbaanassistentie, dodehoeksensoren en camera’s beschouwen wij steevast als standaard.”

1 maand geleden
Kick-off 'Boost the Energy Transition'

Op donderdag 11 april kwamen 18 geselecteerde bedrijven samen voor de kick-off van het opwerkprogramma van de energiechallenge 'Boost the Energy Transition', georganiseerd door Dockwize en Stichting Zeeuwse Publieke Belangen. Dit initiatief heeft als doel om ondernemers, onderzoekers en andere vernieuwers te stimuleren om innovatieve plannen te ontwikkelen voor de energietransitie in Zeeland. Het evenement markeert een belangrijke mijlpaal in de inspanningen om duurzame energieoplossingen te bevorderen, en komt op een cruciaal moment voor de provincie Zeeland, waar de vraag naar dergelijke oplossingen hoog is. Met de helft van de geselecteerde bedrijven uit Zeeland belooft deze challenge een aanzienlijke impact te hebben op het aanpakken van de energie-uitdagingen van de provincie.

1 maand geleden
Zakelijk overnachten met luxe en comfort

Ervaar het gemak van zakelijk overnachten bij Otium Wellness Hotel Roosendaal. Op een centraal gelegen locatie, op slechts 2 autominuten van de A58 en A17 en op een korte 20 minuten rijden van Breda, is dit hotel de perfecte plek voor jouw zakelijke verblijf. De kamers De kamers bieden het comfort en de luxe die je nodig hebt na een lange werkdag. Met een kitchenette voorzien van een spoelbak en magnetron, hoef je niet elke avond uit eten te gaan. En dankzij de gratis wifi kun je ook in het hotel efficiënt werken aan jouw taken.

1 maand geleden