Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Een Zeeuws kookboek dat anders is dan andere

Een Zeeuws kookboek dat anders is dan andere

GOES - Wat is het favoriete gerecht van Bart van der Weide van Racoon? En hoe eet profrenner Antwan Tolhoek uit Yerseke zijn mosselen het liefste? Je leest dat en heel veel andere dingen in het boek 'Leuk Zeeuws koken' van Franca de Winter-Houterman.

De Goese is eigenaar van Leuk Zeeuws, een bedrijf dat Zeeuwse lifestyle-artikelen verkoopt. Het leek haar leuk om in haar assortiment ook een kookboek te hebben. Vorig jaar zei Franca de Winter-Houterman dat tegen uitgever Anthoni Fierloos van Het Paard van Troje die enthousiast reageerde. “Ik wilde graag een kookboek maken, maar dan moest het wel anders dan andere zijn. Ik wilde niet het zoveelste boek maken met een kok die zijn recepten deelt.”

Succesvol

In ‘Leuk Zeeuws koken’ staan wel recepten, heel veel zelfs. De Winter-Houterman heeft een aantal restaurants gevraagd om een voor-, hoofd- en nagerecht te delen met de lezers. “Het zijn bedrijven die succesvol zijn in de provincie, maar ook daarbuiten en iets unieks leveren. Met andere woorden: bedrijven waar we trots op mogen zijn”, schrijft ze in haar voorwoord. Er staan gerechten in van bijvoorbeeld Oase in Domburg, De Gespleten Arent in Middelburg en het nieuwe Cristó in Zierikzee.

Q-Music

Het grootste deel van het boek bestaat uit de favoriete gerechten van bekende en bijzondere Zeeuwen. Het is opgedeeld in favoriete voor-, hoofd- en nagerechten. Bart van der Weide, zanger van Racoon, vertelt bijvoorbeeld hoe hij kabeljauw met appel uit de oven maakt. Radio-dj Kai Merckx van Q-Music, die is opgegroeid in Sint Jansteen, houdt meer van een Zeeuws lamsrack met asperges en oud-politicus en financieel directeur van KPN Jan Kees de Jager blijkt een liefhebber van een tarte tatin met Zeeuwse peer, die bij voorkeur is geteeld in zijn geboorteplaats Kapelle.

Buurtzorgpensions

Ellen Smaardijk-Jobse heeft korte verhalen over de Zeeuwen geschreven. Ze heeft hen naar hun herinneringen over Zeeland gevraagd en beschrijft wat hen met de provincie bindt. “Ik wilde mensen uit alle takken van de Zeeuwse samenleving en niet alleen maar inwoners die bekend zijn”, zegt De Winter-Houterman. “Ik vind het bijvoorbeeld leuk dat een talent als mode-ontwerper David Laport in het boek staat, maar ben ook heel erg blij met Annie Joosse. Zij is de initiatiefnemer van buurtzorgpensions.”

Kroketten

Zelf houdt de maker van het boek van garnalenkroketten. “Niet bijzonder, maar wel heel erg lekker.”

Ze heeft de kroketten van Miranda Slabber, voormalig Miss Nederland, en trompettist Rik Mol dan ook al gemaakt. Iedereen kan het, zegt ze. “In het boek staan makkelijke, maar ook moeilijke gerechten. Ik wilde het voor een zo breed mogelijk publiek maken.”

Jeugdfonds

Alle gerechten zijn gefotografeerd door Scarlett Kwekkeboom-Janse. Zij heeft belangeloos meegewerkt aan het boek, maar wilde dan wel dat een deel van de opbrengst naar het Jeugdfonds Sport en Cultuur zou gaan. “Ik heb heel veel goede reacties gehad op het boek”, zegt De Winter-Houterman. De vraag of er een vervolg komt is dan ook een logische. “Nog niet”, lacht ze. “Het was een heel leuk, maar ook een intensief project. Ik ga er nog even over nadenken.”

‘Leuk Zeeuws koken’ van Franca de Winter-Houterman is een uitgave van Het Paard van Troje. Het is te koop in alle Zeeuwse boekhandels.

Meer uit Beveland

Mijlpaal: Sawasdee verscheept 100e container voor ontwikkelingshulp

DRIEWEGEN - De Zeeuwse Stichting Sawasdee heeft maandagochtend vanuit Driewegen haar 99e en 100e zeecontainer verscheept met hulpgoederen voor schoolprojecten in Cambodja. 

20 uur geleden
Extra veel mode en lifestyle in Goes tijdens Vriendinnendag

GOES - Vriendinnendag gaf de koopzondag in Goes zondag extra allure. 

21 uur geleden
Op de werkvloer bij de keurslager: 'Dat je als slager 70, 80 uur werkt, is achterhaald'

GOES - Op de werkvloer van de slagerij vond Cees Mol het als jongen soms maar vies ruiken, herinnert hij zich lachend zijn eerste schreden in de slagerswereld. Al gauw rook hij daardoorheen en raakte in de zaak van zijn ouders gefascineerd door het ambacht. “Het is zó veelzijdig”, verklaart Mol. Sinds zijn zestiende werkt hij in deze branche en nu heeft hij al jaren een eigen keurslagerij. “Ik heb nooit iets anders willen doen.”

1 dag geleden
Gids Dick Houthuijs brengt zijn liefde voor bomen graag over op anderen

GOES - IVN-natuurgids en bomenfanaat Dick Houthuijs geeft al jaren rondleidingen. Hij vertelt zijn toehoorders met liefde en de nodige kwinkslagen over bomen en ander groen. Zoals onlangs, toen hij de deelnemers van de poëziewedstrijd ‘Bomen en natuur in Goes’ meenam voor een rondje over de vest. 

1 dag geleden
Goes Gezien, door Arends oog: Een rondje bier (1)

Zijn rubriek ‘Goes Gezien’ wijdt Arend van der Wel deze keer aan bier:

2 dagen geleden
Zeeland stuurt brandbrief naar minister over zoet water

GOES - De Zeeuwse gemeenten en waterschap Scheldestromen vragen het Rijk in een brandbrief om meer geld om de beschikbaarheid van zoet water te verbeteren. ‘Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat stelt dat acceptatie van verzilting onvermijdelijk is en dat baart Zeeland grote zorgen’, schrijven de overheden vrijdag in hun brief. ‘Verzilting beïnvloedt indirect de leefbaarheid van het Zeeuwse platteland en maakt de toekomst van onze provincie onzeker.’

3 dagen geleden
Kinderkunstweek op Schengehof met kunstenaars uit eigen dorp

‘s-HEER ARENDSKERKE - Leerlingen van basisschool Schengehof in ‘s-Heer Arendskerke doen, in het kader van de Kinderkunstweek, allerlei culturele, educatieve activiteiten. De school deed eerder mee aan de week, bijzonder dit jaar is de samenwerking met kunstenaars uit het dorp. Zo konden leerlingen in het naastgelegen atelier van Barre en Maureen Verkerke onder andere een kaars en glassieraad maken, een workshop fotografie volgen en leren over verschillende schildertechnieken.

3 dagen geleden