Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Een Zeeuws kookboek dat anders is dan andere

Een Zeeuws kookboek dat anders is dan andere

GOES - Wat is het favoriete gerecht van Bart van der Weide van Racoon? En hoe eet profrenner Antwan Tolhoek uit Yerseke zijn mosselen het liefste? Je leest dat en heel veel andere dingen in het boek 'Leuk Zeeuws koken' van Franca de Winter-Houterman.

De Goese is eigenaar van Leuk Zeeuws, een bedrijf dat Zeeuwse lifestyle-artikelen verkoopt. Het leek haar leuk om in haar assortiment ook een kookboek te hebben. Vorig jaar zei Franca de Winter-Houterman dat tegen uitgever Anthoni Fierloos van Het Paard van Troje die enthousiast reageerde. “Ik wilde graag een kookboek maken, maar dan moest het wel anders dan andere zijn. Ik wilde niet het zoveelste boek maken met een kok die zijn recepten deelt.”

Succesvol

In ‘Leuk Zeeuws koken’ staan wel recepten, heel veel zelfs. De Winter-Houterman heeft een aantal restaurants gevraagd om een voor-, hoofd- en nagerecht te delen met de lezers. “Het zijn bedrijven die succesvol zijn in de provincie, maar ook daarbuiten en iets unieks leveren. Met andere woorden: bedrijven waar we trots op mogen zijn”, schrijft ze in haar voorwoord. Er staan gerechten in van bijvoorbeeld Oase in Domburg, De Gespleten Arent in Middelburg en het nieuwe Cristó in Zierikzee.

Q-Music

Het grootste deel van het boek bestaat uit de favoriete gerechten van bekende en bijzondere Zeeuwen. Het is opgedeeld in favoriete voor-, hoofd- en nagerechten. Bart van der Weide, zanger van Racoon, vertelt bijvoorbeeld hoe hij kabeljauw met appel uit de oven maakt. Radio-dj Kai Merckx van Q-Music, die is opgegroeid in Sint Jansteen, houdt meer van een Zeeuws lamsrack met asperges en oud-politicus en financieel directeur van KPN Jan Kees de Jager blijkt een liefhebber van een tarte tatin met Zeeuwse peer, die bij voorkeur is geteeld in zijn geboorteplaats Kapelle.

Buurtzorgpensions

Ellen Smaardijk-Jobse heeft korte verhalen over de Zeeuwen geschreven. Ze heeft hen naar hun herinneringen over Zeeland gevraagd en beschrijft wat hen met de provincie bindt. “Ik wilde mensen uit alle takken van de Zeeuwse samenleving en niet alleen maar inwoners die bekend zijn”, zegt De Winter-Houterman. “Ik vind het bijvoorbeeld leuk dat een talent als mode-ontwerper David Laport in het boek staat, maar ben ook heel erg blij met Annie Joosse. Zij is de initiatiefnemer van buurtzorgpensions.”

Kroketten

Zelf houdt de maker van het boek van garnalenkroketten. “Niet bijzonder, maar wel heel erg lekker.”

Ze heeft de kroketten van Miranda Slabber, voormalig Miss Nederland, en trompettist Rik Mol dan ook al gemaakt. Iedereen kan het, zegt ze. “In het boek staan makkelijke, maar ook moeilijke gerechten. Ik wilde het voor een zo breed mogelijk publiek maken.”

Jeugdfonds

Alle gerechten zijn gefotografeerd door Scarlett Kwekkeboom-Janse. Zij heeft belangeloos meegewerkt aan het boek, maar wilde dan wel dat een deel van de opbrengst naar het Jeugdfonds Sport en Cultuur zou gaan. “Ik heb heel veel goede reacties gehad op het boek”, zegt De Winter-Houterman. De vraag of er een vervolg komt is dan ook een logische. “Nog niet”, lacht ze. “Het was een heel leuk, maar ook een intensief project. Ik ga er nog even over nadenken.”

‘Leuk Zeeuws koken’ van Franca de Winter-Houterman is een uitgave van Het Paard van Troje. Het is te koop in alle Zeeuwse boekhandels.

Meer uit Beveland

Burgemeester Dijksterhuis neemt Jaarboek Beveland 2023 in ontvangst

HEINKENSZAND - Burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele heeft uit handen van Robert Odekerken van Uitgeverij De Bode het Jaarboek Beveland 2023 in ontvangst genomen. 

8 uur geleden
Man gewond aan hoofd na ongeval Oosterschelde

COLIJNSPLAAT - Bij een ongeval op de Oosterschelde bij Colijnsplaat is zaterdagmiddag een man gewond geraakt aan het hoofd. De KNRM en de Kustwacht werden ingezet.

2 dagen geleden
Kapelse bigband 'The Evergreens' gaat terug in de tijd in Wilhelminadorp

WILHELMINADORP - Op zaterdag 9 maart geeft bigband The Evergreens uit Kapelle een echte dansavond voor de liefhebbers van het stijldansen.

2 dagen geleden
Kunstenaar Dani Ploeger: 'Mijn werk gaat over de wereld waarin we leven'

VLISSINGEN - Bij de Souburgse fanfare leerde hij dat er meer mogelijk is dan 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'. Die les heeft Dani Ploeger ter harte genomen. Als kunstenaar zoekt hij de verbinding tussen de plek waar hij opgroeide en de kunstwereld. "Die mensen vinden me een rare, maar ik ben óók nog steeds iemand van het dorp."

2 dagen geleden
Auto belandt in sloot in buitengebied Borssele: Inzittenden naar het ziekenhuis

BORSSELE - In het buitengebied van Borssele is vrijdagavond een personenauto op zijn kop in een vrijwel droge sloot beland. Zeker twee personen raakten gewond.

2 dagen geleden
Hele gebied Omnium en Hollandsche Hoeve in Goes voortaan rookvrij

GOES - Binnen mocht al niet meer gerookt worden, maar voortaan is het hele terrein van het Omnium en de Hollandsche Hoeve in Goes een rookvrije zone. 'Hier komen veel kinderen en we willen het goede voorbeeld geven', aldus de partijen in het gebied die hiervoor samenwerken.

3 dagen geleden
Goes vernieuwt centrum-zuid, inwoners kunnen meedenken

GOES - De gemeente Goes presenteert een conceptplan voor de toekomst van het gebied centrum-zuid. Voordat de gemeenteraad hierover definitief besluit, kunnen inwoners tot maandag 1 april online meedenken en suggesties geven. Ook is er op maandag 18 maart een inloopavond over de nieuwe visie in buurthuis de Pit in Goes.

3 dagen geleden