Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Een veiling voor een nieuwe vleugel

Een veiling voor een nieuwe vleugel

MIDDELBURG - De Zeeuwse Concertzaal in Middelburg heeft dringend een nieuwe vleugel nodig. Na jaren van trouwe dienst begint het instrument zoveel mankementen te vertonen dat het niet meer de kwaliteit levert die het zou moeten. Reparatie blijkt niet mogelijk en huur is geen optie omdat er intensief gebruik wordt gemaakt van het instrument. Het kan wel eens zijn dat in de nabije toekomst toppianisten niet op deze vleugel willen spelen. 

DOOR LINEKE BROOS

Dit moet anders, dachten de Vrienden van de concertzaal. Daarom organiseren zij op vrijdag 7 oktober vanaf 19.30 uur een veiling om geld voor een nieuwe vleugel binnen te halen. Er zijn veertig unieke en bijzondere kavels. De avond wordt feestelijk omlijst met een mini-concert door het combo van Han Polman, commissaris van de koning (aan de vleugel), toppianist Feico Deutekom (Ludovico Einaudi en  Philip Glass) en een exclusief optreden van koor A 58. Er kan onder meer geboden worden op  een originele houtskooltekening van Reimond Kimpe en op de mogelijkheid een portret te laten maken door Daan van Doorn. Noemenswaardig zijn ook het schilderij van W.A. Knip uit 1900 (Larense school), de volledig verzorgde vijfdaagse Bach muziekreis naar Thuringen en een exclusief verblijf in een appartement op Mallorca. Ook bevat de veiling uitstapjes dichter bij huis, zoals een muzikale rondvaart en een etentje met de burgemeester.

Een gemiste kans
Leo Hannewijk, directeur van Zeeuwse Concertzaal is ontzettend blij met deze Vriendenactie. “De vleugel is het centrum van onze concertzaal. Haar klankkleuren en dynamische bereik zijn niet meer wat het zouden moeten zijn. De concertzaal, uniek in Zeeland met haar geweldige akoestiek, verdient een top vleugel. Het zou een gemiste kans zijn wanneer topmusici uit binnen- en buitenland onze provincie overslaan. Maar aan een nieuwe vleugel hangt een prijskaartje. Ik ben daarom onze Vrienden meer dan dankbaar dat ze op eigen initiatief deze veiling hebben georganiseerd en proberen binnen een jaar een ton binnen te halen voor een nieuwe vleugel”, aldus Hannewijk.

De oude vleugel
De oude vleugel verdwijnt overigens niet, maar zal worden ingezet om jong talent zich te laten ontwikkelen en hun concertervaring te geven. Hannewijk: “Zo investeert de Concertzaal met de nieuwe vleugel ook in de toekomst en kunnen toppianisten de unieke akoestiek in de zaal tot leven brengen.”

Hartverwarmend
Els Bus, één van de organiserende Vrienden van Zeeuwse Concertzaal, heeft zichtbaar plezier in de organisatie van de veiling. “Het is een hele klus, maar de reacties zijn fantastisch. We hebben prachtige kavels ontvangen die meer dan de moeite waard zijn om te veilen. Naast de veiling is er ook een loting van mooie prijzen die allemaal beschikbaar zijn gesteld door Middelburgse ondernemers. Hartverwarmend. Als dit een voorbode is, dan gaat die nieuwe vleugel er gewoon komen”, lacht ze.

“De volledige opbrengst van zowel de veiling als van de entreegelden gaat naar de nieuwe vleugel”.

Meer informatie
Meer informatie over de veiling vind je op www.zeeuwseconcertzaal.nl.

Meer uit Middelburg

Kunstenaar Zeus Hoenderop geeft signaal af met performance 'Met pek en veren'

MIDDELBURG - Op donderdagmiddag 18 april 2024 vond op het Abdijplein in Middelburg, voor het provinciehuis, de performance 'Met pek en veren' plaats van kunstenaar Zeus Hoenderop. Met deze performance wilde Hoenderop een signaal afgeven aan het provinciaal cultuurbeleid en hoe de effecten daarvan doorwerken op de individuele kunstenaar en bij kunstinstellingen.

10 uur geleden
Middelburger Johan Murre voltooit zijn Lexicon Bijbels Hebreeuws

MIDDELBURG - De Bijbel, het Oude Testament, lezen in de oorspronkelijke taal? In Zeeland gebeurt dit volop. Veel Zeeuwen willen weten wat er echt in de Bijbel staat. Middelburger Johan Murre stond aan de wieg van veel cursussen Bijbels Hebreeuws. Hij gaf ze jarenlang zelf; inmiddels doen zijn gevorderde leerlingen dit. Op het Middelburgse Bijbelevent op 31 mei verschijnt zijn Lexicon Bijbels Hebreeuws, het ideale woordenboek voor de bijbelliefhebber. Een eerste exemplaar wordt uitgereikt aan Eduard Smit, wethouder cultuur van Middelburg. Ook de nieuwe Naardense Bijbel wordt gepresenteerd en er is een orgelconcert met koorzang.

12 uur geleden
Vuurwerk aangetroffen in woning Middelburg, EOD ingezet

MIDDELBURG - De politie heeft donderdagmiddag meerdere dozen illegaal vuurwerk aangetroffen in een woning in Middelburg. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) werd ingezet.

15 uur geleden
Oudere man gewond na valpartij in Middelburg

MIDDELBURG - Een oudere man is donderdagmiddag gewond geraakt bij een valpartij in het centrum van Middelburg. De man is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

15 uur geleden
Auto beschadigd bij ongeval N57 Middelburg

MIDDELBURG - Bij een eenzijdig ongeval op de N57 bij Middelburg is donderdagmiddag een personenauto beschadigd geraakt. Eén rijbaan werd afgesloten.

15 uur geleden
Tentoonstellingsproject Jumping Fences komt naar Middelburg

MIDDELBURG - Op uitnodiging van Vleeshal komt Jumping Fences, een tentoonstellingsproject waarin artistieke ontwikkeling en collectief curatorschap centraal staan, naar Middelburg. Jumping Fences is een evoluerend tentoonstellingsproject en is dit jaar bij Het Paviljoen in Gent georganiseerd in samenwerking met studenten van KASK Curatorial Studies. 

16 uur geleden
Een weekend vol evenementen in de Oostkerk

MIDDELBURG - Aankomend weekend is het weer goed vertoeven in de Oostkerk. Met Bird on the wire die Leonard Cohen meest geliefde klassiekers laten horen op vrijdag, op zaterdag de Singer-songwriter die meeschreef aan Rollercoaster van Danny Vera en op zondag kan je lekker wijntjes proeven onder het genot van wijn cabaret door de Aimabele Schoften.

16 uur geleden