Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Een thuis terwijl je op een huis wacht

Een thuis terwijl je op een huis wacht

‘Wanneer mensen met elkaar in contact komen, verdwijnt angst en ontstaat er wederzijds begrip.’ Dit is een van de redenen dat organisatie Takecarebnb statushouders (vluchtelingen die in Nederland mogen blijven) in contact brengt met gastgezinnen. Het contact wordt gelegd door een matchmaker, deze zoekt statushouders bij gastgezinnen die hun huis willen openstellen voor een periode van drie maanden. In gesprek met matchmaker, gastgezin en gast. Ahmed: ,,Hier wonen met Eva en Maarten voelde als een zucht van verlichting. Ze zijn mijn familie in Nederland.’’ 

Jikke Posthuma, matchmaker voor Takecarebnb
,,Op Facebook las ik over Takecarebnb. Ik reis veel, met name in Arabische landen. Tijdens deze reizen heb ik veel mensen ontmoet en afschuwelijke verhalen gehoord van vluchtelingen. Dat greep me zo aan dat ik iets wilde doen. Ik besloot me als host te registreren op de website van Takecarebnb. Later besefte ik dat mijn huis waarschijnlijk niet de meest geschikte plek zou zijn voor de tijdelijke opvang van een statushouder. Toch spraken de matchmaker en ik af, misschien konden we op een andere manier iets voor elkaar betekenen. Tijdens ons gesprek vertelde ze wat matchmaker zijn inhoudt. Als matchmaker kom je op heel veel verschillende plekken en ontmoet interessante mensen. Door haar verhalen werd ik enthousiast. Ik werd geen host maar matchmaker voor de provincie Zeeland. Dat doe ik nu twee jaar op vrijwillige basis.’’,,Als matchmaker koppel ik een gast aan een gastgezin. Op basis van het ingevulde aanmeldingsformulier en ons matchingsysteem organiseer ik een kennismakingsgesprek bij het gastgezin thuis. Daar ben ik bij aanwezig om te zien of de klik op papier er ook in het echt is. Wanneer dat het geval is wordt een weekend afgesproken waarop de gast op proef komt logeren bij het gastgezin. Is het logeren bevallen worden ze aan elkaar gekoppeld voor een periode van in principe maximaal drie maanden. Mocht de gast voor het einde van deze periode een huis toegewezen krijgen eindigt de logeerregeling. De gehele periode blijf ik contact houden met het gezin en gast. Het matchen is ook een gevoel. Tussen Ahmed, Maarten en Eva voelde ik een klik. En dat klopte.’’

Gastgezin Maarten en Eva ‘t Hooft - van Lynden
,,Wij zijn bevoorrecht dat we hier kunnen leven, we helpen graag en we spreken graag mensen uit andere culturen. Ons huis openstellen voor een gast ervaren wij als een verrijking van ons leven.’’Eva: ,,We hadden meteen een klik met Ahmed. Hij is prettig in de omgang, heeft een goed gevoel voor humor, is heel gedreven en tegelijkertijd bescheiden. Zijn gedrevenheid zie je terug hoe snel hij de Nederlandse taal heeft geleerd. Dat vond ik zo positief en goed. Hij was steeds hard aan het werk in zijn gastenverblijf achter de laptop. Soms stuurden we hem naar buiten voor een wandeling, even wat frisse lucht.’’ Maarten: ,,Van Ahmeds gevoel voor humor en taal heb ik genoten. Tijdens een wandeling in het bos hadden we het over spreekwoorden. Ik wees naar de bomen en zei ‘Hoge bomen vangen veel wind’. Ahmed zocht meteen de betekenis op. Of we bespraken de uitdrukking ‘De puntjes op de i zetten’. Zulke kleine gesprekken zijn reuze leuk.’’ Eva: ,,Wij Hollanders zijn in het algemeen meer op onze privacy gesteld dan andere culturen. Dat hebben Maarten en ik duidelijk aangegeven bij Takecarebnb. Onze gast moest weten dat hij of zij niet de hele dag zou worden vermaakt. Die afspraken zijn belangrijk. Soms aten we samen, dronken koffie, gingen wandelen en hadden een praatje, maar we hoefden Ahmed niet bezig te houden.’’ Maarten: ,,Eva en ik zijn gastvrij en doen dit graag maar we zijn ook gesteld op onze privacy. We hebben veel hobby’s, kunnen onszelf goed bezig houden en zitten niet te wachten op iemand die ieder moment bij ons wil zitten. Ahmed had ook behoefte aan zijn eigen plek, dat leverde geen ongemak op. De wederzijdse verwachtingen moeten helder zijn.’’

Gast Ahmed Almalmi
,,Ik ben gevlucht uit Jemen en ben nu in totaal anderhalf jaar in Nederland. Ik ben heel dankbaar dat ik weg kon uit het asielzoekerscentrum en bij Eva en Maarten kon verblijven tot ik een eigen plek kreeg. In het AZC sliep ik op een slaapzaal met acht anderen. Er zijn altijd geluiden, het is er druk... De meeste bewoners leven met hun ziel onder hun arm, ik niet. Ik had het doel om Nederlands te leren en een stichting op te richten. Ik zou graag een traject opzetten dat asielzoekers kunnen doorlopen nog voor de officiële inburgeringscursus. Veel mensen in het AZC willen graag iets doen. Dan zou het waardevol zijn als ze daar zo snel mogelijk leren over Nederland zoals de taal en de gewoontes.’’,,Mijn verblijf bij Eva en Maarten bracht me rust. Na het proef logeren ben ik meteen gebleven. In het gastverblijf van Eva en Maarten kon ik me concentreren. Ik ben doorgegaan met het leren van de Nederlandse taal en voorzichtig plannen gaan maken voor de toekomst. Mijn vrouw, dochter van 9 en zoon van 14 zitten nu nog in Turkije. Ik hoop dat ze snel naar Nederland kunnen komen. Dat mijn vrouw er nu alleen voor staat vind ik moeilijk. Opvoeden via whatsapp werkt niet. Ik heb ongeveer vier maanden bij Eva en Maarten gewoond. Inmiddels woon ik in een van de tijdelijke woningen bij Het Zwin in Middelburg. Het is een eigen plek, dat is fijn. ?Het wonen bij Eva en Maarten voelde als een zucht van verlichting. Het zijn heel beleefde en aardige mensen. Het klikt tussen ons, Jikke heeft ons goed gematcht. Eva en Maarten zijn mijn familie in Nederland.’’

Op dit moment wachten duizenden vluchtelingen met een verblijfsvergunning in asielzoekerscentra op een woning. Voor gastgezinnen is de logeerperiode een bijzondere ervaring. De gastgezinnen geven hun gast een warm welkom en positieve start in Nederland. En ze zijn hard nodig. Voor meer informatie: www.takecarebnb.org.

Meer uit Middelburg

Auto komt onderaan talud tot stilstand na eenzijdig ongeluk op de A58

MIDDELBURG - Een personenauto is in de nacht van zaterdag op zondag van de weg geraakt bij een eenzijdig ongeluk op de A58 bij Middelburg. De auto kwam daarbij onderaan het talud tot stilstand. De bestuurder kwam met de schrik vrij.

8 uur geleden
Persoon mishandeld tijdens Koningsdagfestiviteiten in Middelburg

MIDDELBURG - Een persoon is zaterdagavond gewond geraakt bij een geweldsincident tijdens Koningsdagfestiviteiten in de omgeving van de Markt in Middelburg. Een ambulance kwam ter plaatse en ontfermde zich over het slachtoffer.

9 uur geleden
Twee voertuigen door onbekende oorzaak met elkaar in botsing op de Lepelstraat

VROUWENPOLDER- Op de Lepelstraat heeft zaterdagmiddag een incident plaatsgevonden. Op de kruising met de Huismanweg kwamen twee voertuigen, door onbekende oorzaak, met elkaar in botsing. Eén persoon werd ter plaatse medisch onderzocht door het ambulancepersoneel maar hoefde niet naar het ziekenhuis vervoerd te worden.

1 dag geleden
Aan de keukentafel met Nhung Pham

MIDDELBURG- Ze horen er steeds meer bij als het gaat om uiterlijke verzorging: nagels. In haar salon 'The Nail Boutique' in Middelburg zorgt nagelstyliste Nhung Pham voor mooie en verzorgde handen. Is dat nou leuk, de hele dag die nagels? ,,Jazeker, ik maak mensen blij."

1 dag geleden
Brand bij viswinkel op de Markt: Veel rook- en waterschade

MIDDELBURG- Bij een viswinkel op de Markt is in de nacht van vrijdag op zaterdag brand uitgebroken. De brand woedde in de aanbouw achter de winkel. De brandweer heeft de brand geblust en het pand geventileerd. Door de brand liep het pand flink wat rook- en waterschade op. De politie zette een deel van de Markt af. 

1 dag geleden
Fietsster en automobilist komen met elkaar in botsing op de Poeledaeleweg

MIDDELBURG- Bij een incident op de Poeledaeleweg, op de kruising met de Ruyterstraat, zijn vrijdagmiddag een fietsster en een automobilist met elkaar in botsing gekomen. De fietsster is onderzocht door het ambulancepersoneel en naar het ziekenhuis overgebracht. De oorzaak van het incident is onbekend. 

1 dag geleden
Zes Koninklijke onderscheidingen tijdens lintjesregen in Middelburg

MIDDELBURG - Vandaag hebben in de gemeente Middelburg zes mensen een Koninklijke onderscheidingen ontvangen uit handen van de waarnemend burgemeester van Middelburg, Marcel Fränzel. Zij werden allen Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Een van de decorandi ontving de onderscheiding op afstand, via een videoverbinding.

2 dagen geleden