Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Een opknapbeurt voor de Jodengang in Middelburg

Een opknapbeurt voor de Jodengang in Middelburg

MIDDELBURG - De Jodengang is een bekende straatnaam in Middelburg. Het smalle straatje in de buurt van de Seissingel waar een van de twee Joodse begraafplaatsen van Middelburg ligt, is een straat met veel geschiedenis. En kuilen. Daarom was het de hoogte tijd voor een opknapbeurt van de Jodengang. Leermeester Simon Sijbrands (52) vertelt over het project en de leerlingenploeg.  

DOOR ANNEMARIE VAN DE VREUGDE

Simon: “De straat lag heel slecht. Door de kuilen was er geluidsoverlast. Wanneer er auto’s door de straat reden gaf dit harde klappen die omwonenden zelfs binnen goed konden horen. De herbestrating is echt nodig.” De opdracht wordt uitgevoerd door leerlingen van het Scalda in opdracht van de Gemeente Middelburg. Simon: “De gemeente heeft een budget beschikbaar voor het opleiden van jongeren. Wij voeren elk jaar met de leerlingenploeg een klus voor de Gemeente Middelburg uit. Het mooie van deze projecten is dat er minder druk achter zit, daardoor hebben de leerlingen de tijd het vak te leren. Dat is ook in het voordeel van de Gemeente Middelburg. Want hoe beter de jongens worden opgeleid, hoe beter de stratenmakers en de straten in de toekomst zijn.”

Zeilschip
Bij deze klus komt alles letterlijk onder de hamer. Simon: “Omdat het allemaal oude stenen zijn is geen enkele steen maatvast. Het is het toepassen van het oude ambacht in een oud straatje. Dat komt niet meer zo vaak voor, dat maakt deze opdracht zo leerzaam. En een stuk uitdagender dan een recht-toe-recht-aan een paadje tegelen.” De Gemeente Middelburg heeft ook de opdracht gegeven voor het instraten van een symbool in de Jodengang. Simon: “Op deze Joodse begraafplaats liggen Sefardische Joden begraven, dit zijn Joden van Spaans-Portugese afkomst. Daarom heeft de gemeente een symbool aangeleverd in de vorm van een Portugees zeilschip. Wij gaan dit symbool instraten ter hoogte van de ingang van de Joodse begraafplaats.”

Te weinig leerlingen
Simon is leermeester. Hij is opgeleid om leerlingen op te leiden en te begeleiden. En dat is meer dan alleen het werk zelf. Simon: “Als leermeester laat je zien hoe een werkdag eruit ziet, breng je de leerlingen regelmaat bij. Maar ook hoe ze  bijvoorbeeld met bewoners om moeten gaan. Niet iedereen vindt het even leuk dat de straat overhoop ligt, het kan overlast geven. Wanneer omwonden boos zijn moet je correct blijven.”  Wat Simon mooi vindt om te zien is hoe de ploeg samenwerkt, “Ze helpen en leren van elkaar. Het is een divers gezelschap. De ploeg bestaat uit een Syrische vluchteling, een Turkse jongen die voor de liefde naar Nederland is gekomen en een Nederlandse jongen. De communicatie gaat met handen en voeten, toch klikt het goed tussen de jongens.” Simon zou graag een stuk meer jongeren op de opleiding zien: “Maandag sta ik bij Scalda voor de klas om theorielessen te geven. Er zitten negentien leerlingen in de klas. Dat is te weinig. Er is een groot tekort aan stratenmakers. Helaas is het beroep van stratenmaker niet erg in trek. Veel jongens lijkt het lichamelijk te zwaar. Het is, ondanks de machines die we tegenwoordig kunnen gebruiken, ook zwaar. Het blijft fysiek werk. Maar daar staat tegenover dat je als stratenmaker zoveel eer van het werk hebt. Daarom is dit zo een mooie klus, de jongens zien de straat echt opknappen.”

Simon verwacht dat de herbestrating van de Jodengang begin december af is.

Meer uit Middelburg

5 mei Middelburg Boekenstad 2024

MIDDELBURG - Op 5 mei 2024 is wordt Middelburg Boekenstad weer georganiseerd: de grootste en gezelligste boekenmarkt van Zuidwest-Nederland. Het is alweer de 24e editie.

21 uur geleden
Terugblik kleedjesmarkt Abdijplein Middelburg

MIDDELBURG -  De kinderkleedjesmarkt op het Abdijplein was dit jaar weer druk bezocht. Veel kinderen hadden een kleedje neergelegd om een zakcentje te verdienen door oude spulletjes te verkopen, een voorstelling te geven of muziek te maken. Speuren naar een mooie knuffel of luisteren naar mooie muziek: het was een mooi middag op het Abdijplein. Een korte terugblik. 

21 uur geleden
Meedenken over de Noordwestroute

Er speelt veel rond verkeersstructuur in het noordwesten van Walcheren, oftewel de Noordwestroute. De leefbaarheid in de dorpen staat onder druk door overlast van doorgaand verkeer. Op dagen dat er veel toeristen komen, is dit nog erger. Er is geen simpele oplossing voor handen. Het oplossen van een probleem in het ene dorp kan zorgen voor extra overlast in een ander dorp. 

1 dag geleden
Traumahelikopter ingezet bij botsing tussen twee fietsers in Veere

VEERE - Bij een aanrijding op een fietspad in Veere is zaterdag aan het einde van de ochtend een traumahelikopter ingezet. Hierbij raakte zeker één persoon gewond.

1 dag geleden
Dronken Middelburger met rijverbod weer gepakt op scooter

MIDDELBURG - Een dronken Middelburger (36) is vrijdagmorgen vroeg aangehouden voor rijden op zijn scooter, terwijl hij een rijverbod heeft. Hij werd gepakt op de Beenhouwerssingel in zijn woonplaats.

2 dagen geleden
Activiteiten tijdens Dag van Europa in de ZB

Op donderdag 9 mei 2024 (Hemelvaartsdag) wordt de Dag van Europa gevierd, het feest van vrede en eenheid in Europa. De ZB viert dit op woensdagmiddag 8 mei 2024, van 13.00 tot 16.45 uur, met diverse activiteiten voor jong en oud. De Dag van Europa wordt dit jaar gekoppeld aan het Eurovisiesongfestival.  

2 dagen geleden
Dodenherdenking gemeente Veere

DOMBURG - Op 4 mei staat de gemeente Veere stil bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog of in latere oorlogssituaties is omgekomen. De gemeente Veere faciliteert en ondersteunt de dodenherdenking op verschillende locaties. De programma's van de 4 mei herdenkingen per kern zijn te vinden op de website van de gemeente Veere.  

2 dagen geleden