
Een opknapbeurt voor de Jodengang in Middelburg
MIDDELBURG - De Jodengang is een bekende straatnaam in Middelburg. Het smalle straatje in de buurt van de Seissingel waar een van de twee Joodse begraafplaatsen van Middelburg ligt, is een straat met veel geschiedenis. En kuilen. Daarom was het de hoogte tijd voor een opknapbeurt van de Jodengang. Leermeester Simon Sijbrands (52) vertelt over het project en de leerlingenploeg.
DOOR ANNEMARIE VAN DE VREUGDE
Simon: “De straat lag heel slecht. Door de kuilen was er geluidsoverlast. Wanneer er auto’s door de straat reden gaf dit harde klappen die omwonenden zelfs binnen goed konden horen. De herbestrating is echt nodig.” De opdracht wordt uitgevoerd door leerlingen van het Scalda in opdracht van de Gemeente Middelburg. Simon: “De gemeente heeft een budget beschikbaar voor het opleiden van jongeren. Wij voeren elk jaar met de leerlingenploeg een klus voor de Gemeente Middelburg uit. Het mooie van deze projecten is dat er minder druk achter zit, daardoor hebben de leerlingen de tijd het vak te leren. Dat is ook in het voordeel van de Gemeente Middelburg. Want hoe beter de jongens worden opgeleid, hoe beter de stratenmakers en de straten in de toekomst zijn.”
Zeilschip
Bij deze klus komt alles letterlijk onder de hamer. Simon: “Omdat het allemaal oude stenen zijn is geen enkele steen maatvast. Het is het toepassen van het oude ambacht in een oud straatje. Dat komt niet meer zo vaak voor, dat maakt deze opdracht zo leerzaam. En een stuk uitdagender dan een recht-toe-recht-aan een paadje tegelen.” De Gemeente Middelburg heeft ook de opdracht gegeven voor het instraten van een symbool in de Jodengang. Simon: “Op deze Joodse begraafplaats liggen Sefardische Joden begraven, dit zijn Joden van Spaans-Portugese afkomst. Daarom heeft de gemeente een symbool aangeleverd in de vorm van een Portugees zeilschip. Wij gaan dit symbool instraten ter hoogte van de ingang van de Joodse begraafplaats.”
Te weinig leerlingen
Simon is leermeester. Hij is opgeleid om leerlingen op te leiden en te begeleiden. En dat is meer dan alleen het werk zelf. Simon: “Als leermeester laat je zien hoe een werkdag eruit ziet, breng je de leerlingen regelmaat bij. Maar ook hoe ze bijvoorbeeld met bewoners om moeten gaan. Niet iedereen vindt het even leuk dat de straat overhoop ligt, het kan overlast geven. Wanneer omwonden boos zijn moet je correct blijven.” Wat Simon mooi vindt om te zien is hoe de ploeg samenwerkt, “Ze helpen en leren van elkaar. Het is een divers gezelschap. De ploeg bestaat uit een Syrische vluchteling, een Turkse jongen die voor de liefde naar Nederland is gekomen en een Nederlandse jongen. De communicatie gaat met handen en voeten, toch klikt het goed tussen de jongens.” Simon zou graag een stuk meer jongeren op de opleiding zien: “Maandag sta ik bij Scalda voor de klas om theorielessen te geven. Er zitten negentien leerlingen in de klas. Dat is te weinig. Er is een groot tekort aan stratenmakers. Helaas is het beroep van stratenmaker niet erg in trek. Veel jongens lijkt het lichamelijk te zwaar. Het is, ondanks de machines die we tegenwoordig kunnen gebruiken, ook zwaar. Het blijft fysiek werk. Maar daar staat tegenover dat je als stratenmaker zoveel eer van het werk hebt. Daarom is dit zo een mooie klus, de jongens zien de straat echt opknappen.”
Simon verwacht dat de herbestrating van de Jodengang begin december af is.
Meer uit Middelburg
MIDDELBURG - Sinds 2003 heeft Middelburg een stadsdichter. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Middelburg benoemt deze persoon. De Kunst- en Cultuurroute Middelburg is verantwoordelijk voor de werving en de selectie. 'Voor 2026 zijn we op zoek naar een nieuwe stadsdichter', laat de organisatie weten.
13 uur geledenAls nieuwe bewoner van Middelburg ervaar ik dagelijks nieuwe indrukken in en rond de stad. Zo ook weer deze afgelopen weken. Dit keer is het niet zomaar een interessante wetenswaardigheid maar een heus mysterie. Het mysterie rond De Oostkerk. Zo'n 100 deurmatten werden 's nachts in een aantal straten voor iedere deur neergelegd. Iedereen heeft of had het erover, in de kranten, op tv en online, maar niemand schijnt er iets over te weten. Waar komt deze actie vandaan? Wat is de boodschap? En waarom?
21 uur geledenMIDDELBURG - Burgemeester Yvonne van Mastrigt van de gemeente Middelburg heeft zondag een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Gert-Jan de Rooij. Hij is verrast met het lintje tijdens het 25-jarig jubileum van de jaarlijkse boekenmarkt op de Markt in Middelburg.
1 dag geledenMIDDELBURG - In de Nieuwe Kerk in Middelburg is zaterdag het Verdrag van Middelburg ondertekend. Bij deze slotbijeenkomst van de Internationale Jongeren Vrijheidsconferentie, georganiseerd in het kader van tachtig jaar vrijheid, waren jonge mensen uit de hele wereld aanwezig. Ook onder meer minister van Defensie Ruben Brekelmans en voormalig minister-president Jan Peter Balkenende woonden de bijeenkomst bij.
1 dag geledenGRIJPSKERKE - De 29e editie van het jaarlijkse festival Hrieps zit erop. Op het festivalterrein bij Grijpskerke genoten de duizenden bezoekers vrijdag en zaterdag van optredens van meer dan 50 artiesten op zeven podia. Na een drukke en gezellige editie 2025 kan de organisatie zich opmaken voor de jubileumeditie voor volgend jaar.
1 dag geledenMIDDELBURG/DOMBURG - Zondagavond vonden in de gemeenten Middelburg en Veere meerdere Dodenherdenkingen plaats. Vanwege de zondagsrust is de plechtigheid in sommige dorpen, zoals Arnemuiden, naar zaterdagavond verplaatst. In de gemeente Veere zijn ze allemaal zondag gehouden.
1 dag geledenVEERE - Voor kunstenaars is Veere een bron van inspiratie. Hedendaagse kunstenaars zien Veere als een geliefde woon- en werkplek. Ook buiten het stadje, in de gemeente Veere, wonen en werken kunstenaars die zich graag door de sfeer van hun leefomgeving laten inspireren. Maar wie zijn die kunstenaars? Hanny Mallekote stelt ze aan u voor in een reeks gesprekken speciaal voor De Bode. Deze keer is ze in gesprek met Erna Kooi den Hollander, secretaresse en beeldhouwer bij 'Beeld in Balans'.
1 dag geleden