'Eén op de zeven Nederlandse jongeren heeft depressieve klachten'
AMSTERDAM (ANP) - Eén op de zeven Nederlandse jongeren ervaart depressieve klachten die gepaard gaan met paniekaanvallen, slaapproblemen en mindere (school)prestaties. Daarbij geeft één op de twaalf aan dat ze door hun psychische klachten worden beperkt in hun dagelijks leven. Dat maakte het Amsterdam UMC bekend op basis van onderzoek in opdracht van twintig gezondheidsfondsen.
De organisaties zeggen zich zorgen te maken over het gebrek aan aandacht voor de mentale gezondheid van jongeren en het stigma dat rust op psychische klachten. Volgens hen hebben veel jongeren moeite met de prestatiesamenleving waarin ze opgroeien en de stress die ze door druk op school ervaren. Daarbij komt dat de hulp op het gebied van geestelijke gezondheid voor deze groep onvoldoende is.
Zo zijn de wachtlijsten in de jeugd-ggz veel te lang. "We kunnen niet aan de zijlijn blijven staan en het probleem groter en groter laten worden. Jongeren mogen hier niet de dupe van worden", zegt Merel Heimens Visser, directeur van de Hersenstichting. Volgens de onderzoekers vinden veel jongeren het moeilijk om open te zijn over hun mentale gezondheid. "Maar liefst 34 procent van de jongeren denken vaak onterecht dat mensen met psychische problemen een gevaar zijn voor de samenleving."
Alliantie
Om "psychisch leed een halt toe te roepen en Nederlandse jongeren te helpen om mentaal gezond te zijn", starten de gezondheidsorganisaties de Alliantie voor een Mentaal Gezonde Generatie. De alliantie overhandigt dinsdag een manifest aan de Tweede Kamer waarin ze de politiek oproept om tot een 'Preventieakkoord Mentale Gezondheid' te komen.
Het onderzoek van het Amsterdam UMC is uitgevoerd onder ruim 2100 jongeren uit verschillende groepen, in de leeftijd van 15 tot en met 25 jaar.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - De investeringen in vastgoed, IT en duurzaamheid blijven achter waar het de ouderenzorg betreft, zegt accountantsorganisatie BDO in haar jaarlijkse 'benchmark'. Dit is "ondanks de goede financiële resultaten in 2023". De investeringen waren afgelopen jaar met 4,2 procent niet heel veel meer dan de afschrijvingen (3,6 procent).
26 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna de helft van de bevolking vanaf 12 jaar, namelijk 42 procent, heeft vorig jaar angst- of depressiegevoelens gehad in de maand voordat statistiekbureau CBS ze daarover bevraagde. "Dat is een daling ten opzichte van 2022, maar nog altijd hoger dan in de jaren voor corona", aldus het CBS. In 2021 en 2022 lag het aantal mensen met dergelijke klachten op 44 procent.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie geeft dinsdag het startschot voor een 2 miljoen euro kostend project met concrete acties om langdurige covid aan te pakken. Een van de onderdelen van het project is het ondersteunen van getroffen patiënten en verzorgers en het beoordelen van de sociale en economische gevolgen van langdurige covid.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) trekt 3 miljoen euro uit voor vaccinaties tegen mpox in Afrika. Het geld is nodig om bijvoorbeeld vaccins naar het rampgebied in Centraal-Afrika te brengen en inenters en voorlichters op te leiden, meldt de PVV-minister. En er is haast geboden: "het mpox-virus grijpt steeds sneller om zich heen in Afrika".
17 uur geledenLEIDSCHENDAM (ANP) - De apotheken in Nederland vragen de overheid om extra geld, zodat ze in staat zijn de salarissen van hun medewerkers te verhogen. Die dreigen te staken, eerst regionaal en daarna landelijk. Twee organisaties van werkgevers, de Associatie van Ketenapotheken (ASKA) en de Werkgeversvereniging Zelfstandige Openbare Apothekers (WZOA), zeggen dat ze begrip hebben voor de acties en spreken van een noodsignaal.
20 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het aantal mensen dat zelf een afspraak heeft gemaakt voor een nieuwe vaccinatie tegen het coronavirus, is opgelopen tot 45.000. Ruim een week geleden stond de teller bij GGD GHOR Nederland op 13.000. Volgende week begint de najaarsprikronde.
22 uur geledenHAARLEM (ANP) - Bijna driekwart van de schoolpleinen, 73 procent, biedt onvoldoende schaduw aan de gebruikers. Dat zegt het Nationaal Huidfonds na een enquête onder 1018 scholen. De resultaten onderstrepen volgens het fonds de noodzaak van verdere maatregelen ter bescherming van kinderen tegen schadelijke uv-straling.
23 uur geleden