Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Een op acht Zeeuwen had een ernstig juridisch geschil

Een op acht Zeeuwen had een ernstig juridisch geschil

MIDDELBURG - Een op de acht Zeeuwen heeft de afgelopen vier jaar te maken gehad met een ernstig juridisch geschil. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Juridische problemen en geschillen in de regio’ van HZ Kenniscentrum Zeeuwse Samenleving. Het kenniscentrum heeft het onderzoek uitgevoerd in opdracht van de stichting Samen Recht Vinden (SRV), die met een bus door de provincie rijdt en mensen daarin juridisch advies geeft. Ze wil hiermee het recht zo toegankelijk maken.  

Onderzoekers van het kenniscentrum van HZ University of Applied Sciences hebben Zeeuwen gevraagd of zij de afgelopen vier jaar een zodanig ernstig geschil hebben gehad dat ze daarvoor de hulp hebben ingeroepen of hadden moeten inroepen van een juridisch adviseur. In absolute aantallen gaat het om 42.000 personen van zestien jaar en ouder (13%). De meeste geschillen gingen over werk (26%), woonomgeving (18%) en relatie- en familiezaken (17%). In de gemeenten Noord-Beveland, Sluis en Terneuzen hebben de meeste mensen een juridisch geschil. Inwoners van Reimerswaal raken het minst betrokken bij een juridisch conflict. De onderzoekers zeggen dat dit te maken heeft met het protestantse karakter van de gemeente. Protestanten zoeken relatief weinig juridische hulp bij een geschil.  

Kwetsbaarheid
Uit landelijk onderzoek blijkt dat hoe maatschappelijk actiever mensen zijn, hoe meer kans ze hebben om in lastige situaties terecht te komen. Ook gaat het vaak hand in hand met kwetsbaarheid. Zeeland verschilt zeker wat het laatste betreft niet met de rest van Nederland. Mensen met een uitkering, slechte gezondheid en die eenzaam zijn, hebben sneller juridische problemen, vooral als ze meerdere kwetsbaarheden hebben. Mensen met een opeenstapeling van deze problemen wonen relatief veel in Terneuzen. Dit verklaart het hoge percentage inwoners dat daar betrokken raakt bij een juridisch geschil. Een ruime meerderheid (71%) zoekt professionele hulp bij een ernstig geschil. Een derde van de problemen leidt tot bemiddeling of een procedure. Het onderzoek is vorige week door onderzoeker Ruben De Cuyper gepresenteerd tijdens een driedaags congres over de toegang tot recht in Zeeland, een initiatief van SRV. Het vond plaats in het stadhuis op de Markt in Middelburg. Hier spraken wetenschappers, (ervarings-)  deskundigen, bestuurders en politici over het onderwerp.

Meer uit Beveland

Scooterrijdster valt tegen ruit bij voordeur in Goes

GOES - Een scooterrijdster is dinsdagmiddag naar het ziekenhuis gebracht nadat zij tegen een ruit in de voordeur van een woning in Goes was gevallen.

4 uur geleden
Veere legt plan voor Neeltje Jans ter inzage

NEELTJE JANS - Met het oog op de nieuwe Omgevingswet heeft de gemeente Veere dinsdag het plan voor Neeltje Jans zes weken ter inzage gelegd. In deze periode kunnen belanghebbenden het plan inzien en erop reageren.

7 uur geleden
Esprit vraagt faillissement aan voor kledingwinkels in Nederland

GOES - Modeketen Esprit heeft faillissement aangevraagd voor haar Nederlandse activiteiten, inclusief de winkels. 

8 uur geleden
Motorrijder gewond bij ongeluk Assenburgweg Borssele

BORSSELE - Een motorrijder is dinsdagochtend gewond geraakt bij een eenzijdig ongeluk op de Assenburgweg in Borssele. Van ernstig letsel bleek geen sprake te zijn. De motor is weggetakeld.

8 uur geleden
Goes verwelkomt 40.000e inwoner: baby Bobbi

GOES - Burgemeester Cees van den Bos heette maandag de 40.000e inwoner van de gemeente Goes welkom: Bobbi Pahlad van Tiggelhoven. Zij is op 2 juni geboren.

1 dag geleden
Tweede JARO stratenmijl Goes-Zuid vindt plaats op 3 augustus

GOES - Op zaterdag 3 augustus houdt de Goese hardloopliefhebber Jan Roose een hardloopwedstrijd op de skeelerbaan in Goes-Zuid. Deze wedstrijd gaat over 1 Engelse mijl oftewel 1609,35 meter. 'Op deze baan is dat ongeveer 4,5 rondes en aangezien er op asfalt wordt gelopen, is het een wegwedstrijd en kunnen er records verbeterd of gevestigd worden', laat Roose weten.

1 dag geleden
Aan de keukentafel bij Vita Anthonisse: 'Een slechte dag is nog geen slechte week'

GOES - Werken van 9.00 uur 's ochtends tot 3.00 uur 's nachts. Mensen verklaarden Vita Anthonisse voor gek, maar zij kreeg daar juist energie van. Als kroegbaas ging de Goese vroeger ook nooit op vakantie. Nu is ze ouder en moeder en kan ze haar cafés De Snor en La Moustache beter loslaten. "Ik ga lekker op vakantie met Puck."

1 dag geleden