Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Een op acht Zeeuwen had een ernstig juridisch geschil

Een op acht Zeeuwen had een ernstig juridisch geschil

MIDDELBURG - Een op de acht Zeeuwen heeft de afgelopen vier jaar te maken gehad met een ernstig juridisch geschil. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Juridische problemen en geschillen in de regio’ van HZ Kenniscentrum Zeeuwse Samenleving. Het kenniscentrum heeft het onderzoek uitgevoerd in opdracht van de stichting Samen Recht Vinden (SRV), die met een bus door de provincie rijdt en mensen daarin juridisch advies geeft. Ze wil hiermee het recht zo toegankelijk maken.  

Onderzoekers van het kenniscentrum van HZ University of Applied Sciences hebben Zeeuwen gevraagd of zij de afgelopen vier jaar een zodanig ernstig geschil hebben gehad dat ze daarvoor de hulp hebben ingeroepen of hadden moeten inroepen van een juridisch adviseur. In absolute aantallen gaat het om 42.000 personen van zestien jaar en ouder (13%). De meeste geschillen gingen over werk (26%), woonomgeving (18%) en relatie- en familiezaken (17%). In de gemeenten Noord-Beveland, Sluis en Terneuzen hebben de meeste mensen een juridisch geschil. Inwoners van Reimerswaal raken het minst betrokken bij een juridisch conflict. De onderzoekers zeggen dat dit te maken heeft met het protestantse karakter van de gemeente. Protestanten zoeken relatief weinig juridische hulp bij een geschil.  

Kwetsbaarheid
Uit landelijk onderzoek blijkt dat hoe maatschappelijk actiever mensen zijn, hoe meer kans ze hebben om in lastige situaties terecht te komen. Ook gaat het vaak hand in hand met kwetsbaarheid. Zeeland verschilt zeker wat het laatste betreft niet met de rest van Nederland. Mensen met een uitkering, slechte gezondheid en die eenzaam zijn, hebben sneller juridische problemen, vooral als ze meerdere kwetsbaarheden hebben. Mensen met een opeenstapeling van deze problemen wonen relatief veel in Terneuzen. Dit verklaart het hoge percentage inwoners dat daar betrokken raakt bij een juridisch geschil. Een ruime meerderheid (71%) zoekt professionele hulp bij een ernstig geschil. Een derde van de problemen leidt tot bemiddeling of een procedure. Het onderzoek is vorige week door onderzoeker Ruben De Cuyper gepresenteerd tijdens een driedaags congres over de toegang tot recht in Zeeland, een initiatief van SRV. Het vond plaats in het stadhuis op de Markt in Middelburg. Hier spraken wetenschappers, (ervarings-)  deskundigen, bestuurders en politici over het onderwerp.

Meer uit Beveland

Najaarsnota Provincie Zeeland: extra geld voor erfgoed, mobiliteit, landelijk gebied en innovatie

MIDDELBURG - Twee miljoen euro extra voor de instandhouding van Zeeuws erfgoed, ruim een miljoen voor de uitvoering van milieutaken, een kleine miljoen euro extra voor een uitvoeringsorganisatie voor het landelijk gebied en veel geld naar innovatie op het gebied van onder meer economie en landbouw. Dat is in een notendop de najaarsnota van de Provincie Zeeland, waarbij Zeeland nadrukkelijk naar het Rijk kijkt om zaken voor elkaar te krijgen.

1 dag geleden
Een lesje ganzenverzorging: 'Ik kan een gans maar één keer vangen met een net'

GOES - De ene Goesenaar zou er graag meer zien, de andere juist minder, maar de gans hoort bij Goes, vindt Ruben van Maaren. Hij verzorgt de ongeveer 23 exemplaren die in drie groepen bij de Westwal, Oostwal en het hertenkamp leven.

1 dag geleden
Goes voorziet zwarte cijfers voor 2024, maar rode voor jaren daarna

GOES – De Goese wethouder van financiën, Stan Meulblok, is blij dat de gemeente voor 2024 een sluitende begroting kan presenteren. “We hebben al jaren een stabiel financieel beleid en voorzien voor 2024 een positief saldo van 1,7 miljoen euro.” De jaren daarna ziet hij minder rooskleurig in.

1 dag geleden
Studenten van Scalda presenteren 'Zeeuwse ICT-contexten van de toekomst' in Amsterdam

In een tijdperk van razendsnelle technologische vooruitgang worden de mogelijkheden van de digitale wereld steeds breder en gevarieerder. Afgelopen dinsdag presenteerden de studenten van Scalda, samen met docent Steef van de Gruiter, tijdens de Katapultdag in Amsterdam hun project: ‘Zeeuwse ICTcontexten van de toekomst’. In dit project hebben ze samengewerkt met bedrijven om innovatieve woningen te creëren, voorzien van technologieën zoals glasvezelinternet, thuiszorgsensoren en verlichting. Het biedt studenten een unieke leerervaring in een contextrijke omgeving om hun vaardigheden te ontwikkelen.

2 dagen geleden
Plan om komende vijf jaar maximaal 450 asielzoekers in Hotel Goes onder te brengen

GOES - Als de gemeenteraad van Goes ermee instemt, wordt Hotel Goes aan de Anthony Fokkerstraat ingericht voor de opvang van maximaal 450 asielzoekers voor vijf jaar. “Dan kan de noodopvang in de Zeelandhallen, die toch een droevige voorziening is, sluiten”, aldus waarnemend burgemeester Marcel Fränzel van de gemeente Goes. Daarnaast trekken er twintig alleenreizende minderjarige vluchtelingen die in Nederland mogen blijven in de oude, leegstaande autismekliniek van Emergis in Kloetinge. 

2 dagen geleden
Noord-Beveland lanceert project Eindeloos Gezond

KAMPERLAND - Op Nationale Kraanwaterdag woensdag is het Noord-Bevelandse project Eindeloos Gezond officieel geopend op basisschool De Kamperschouw in Kamperland.

3 dagen geleden
Koninklijke Visio houdt zaterdag open dag in Goes

GOES - Koninklijke Visio in Goes heeft een speciale open dag op zaterdag 30 september van 10.00 tot 16.00 uur. Tijdens de open dag krijgt jong en oud de kans om te ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn en om te ontdekken welke mogelijkheden Visio biedt om hiermee om te gaan.

3 dagen geleden