Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Een op acht Zeeuwen had een ernstig juridisch geschil

Een op acht Zeeuwen had een ernstig juridisch geschil

MIDDELBURG - Een op de acht Zeeuwen heeft de afgelopen vier jaar te maken gehad met een ernstig juridisch geschil. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Juridische problemen en geschillen in de regio’ van HZ Kenniscentrum Zeeuwse Samenleving. Het kenniscentrum heeft het onderzoek uitgevoerd in opdracht van de stichting Samen Recht Vinden (SRV), die met een bus door de provincie rijdt en mensen daarin juridisch advies geeft. Ze wil hiermee het recht zo toegankelijk maken.  

Onderzoekers van het kenniscentrum van HZ University of Applied Sciences hebben Zeeuwen gevraagd of zij de afgelopen vier jaar een zodanig ernstig geschil hebben gehad dat ze daarvoor de hulp hebben ingeroepen of hadden moeten inroepen van een juridisch adviseur. In absolute aantallen gaat het om 42.000 personen van zestien jaar en ouder (13%). De meeste geschillen gingen over werk (26%), woonomgeving (18%) en relatie- en familiezaken (17%). In de gemeenten Noord-Beveland, Sluis en Terneuzen hebben de meeste mensen een juridisch geschil. Inwoners van Reimerswaal raken het minst betrokken bij een juridisch conflict. De onderzoekers zeggen dat dit te maken heeft met het protestantse karakter van de gemeente. Protestanten zoeken relatief weinig juridische hulp bij een geschil.  

Kwetsbaarheid
Uit landelijk onderzoek blijkt dat hoe maatschappelijk actiever mensen zijn, hoe meer kans ze hebben om in lastige situaties terecht te komen. Ook gaat het vaak hand in hand met kwetsbaarheid. Zeeland verschilt zeker wat het laatste betreft niet met de rest van Nederland. Mensen met een uitkering, slechte gezondheid en die eenzaam zijn, hebben sneller juridische problemen, vooral als ze meerdere kwetsbaarheden hebben. Mensen met een opeenstapeling van deze problemen wonen relatief veel in Terneuzen. Dit verklaart het hoge percentage inwoners dat daar betrokken raakt bij een juridisch geschil. Een ruime meerderheid (71%) zoekt professionele hulp bij een ernstig geschil. Een derde van de problemen leidt tot bemiddeling of een procedure. Het onderzoek is vorige week door onderzoeker Ruben De Cuyper gepresenteerd tijdens een driedaags congres over de toegang tot recht in Zeeland, een initiatief van SRV. Het vond plaats in het stadhuis op de Markt in Middelburg. Hier spraken wetenschappers, (ervarings-)  deskundigen, bestuurders en politici over het onderwerp.

Meer uit Beveland

Op zoek naar vrijwilligers voor de erfgoedsector? Lift dan mee met erfgoedvrijwilliger.nl!

MIDDELBURG - Ben je op zoek naar nieuwe vrijwilligers? Plaats dan snel een korte klus op erfgoedvrijwilliger.nl en lift mee op een landelijke wervingscampagne. In september en oktober wordt er vanuit het platform Erfgoedvrijwilliger een online campagne uitgezet om meer mensen te enthousiasmeren voor vrijwilligerswerk in de erfgoedsector.

14 uur geleden
A58 in beide richtingen dicht vanwege persoon op viaduct

KAPELLE - De A58 is vanochtend in beide richtingen afgesloten geweest ter hoogte van Kapelle. De hulpdiensten waren ter plekke bij een suïcidaal persoon.

14 uur geleden
Goes geniet op en top van kermis

GOES - De kermis in Goes is in volle gang.

16 uur geleden
‘Festival haalt kwalitatief beste films naar Zeeland’

VLISSINGEN - Nog een paar weken en dan vormt bioscoop CineCity in Vlissingen opnieuw het decor voor het internationale filmfestival Film by the Sea. Dit jaar beleeft het gerenommeerde filmevenement zijn 24e editie en is met meer dan honderd films weer terug op het niveau van voor de twee coronajaren.Toch is het festivaldirecteur Jan Doense niet te doen om de hoeveelheid films, maar de kwaliteit ervan. “Het is natuurlijk geweldig dat we weer een onbeperkt festival kunnen organiseren, want er is eindelijk weer ruimte voor feesten en livemuziek. Dat hebben we wel gemist de afgelopen twee edities. We hebben de mazzel gehad dat we tussen de lockdowns in toch relatief normale festivals hadden. Er waren weliswaar minder films, maar evenveel vertoningen als de jaren daarvoor. We hadden ook online programma’s, maar het merendeel van de films werd toch in de bioscoop bekeken. De kwaliteit van de films stond en staat ook dit jaar weer bovenaan.”Doense vertelt dat ze voor de komende editie toch ook weer gekozen hebben voor een online programma. “Hybride festivals zijn na corona niet meer weg te denken. We willen mensen in bijvoorbeeld Groningen ook de mogelijkheid bieden het festival mee te maken.”Drive-in

1 dag geleden
Campinggast aangehouden na inbraak in boten

WOLPHAARTSDIJK - Agenten namen maandagochtend de auto van een mogelijke inbreker in beslag om te onderzoeken of goederen die in het voertuig lagen van diefstal afkomstig zijn. Ook de vermoedelijke inbreker zelf werd aangehouden.

1 dag geleden
Mannen aangehouden in haven Nieuwdorp

NIEUWDORP - Door de beveiliging van het haventerrein in Nieuwdorp werd vorige week donderdag (11 augustus 2022), rond 03.30 uur, melding gemaakt van het feit dat er (mogelijk onbevoegde) verdachte personen liepen op het terrein.

1 dag geleden
Prominente clubs maken hun opwachting bij Borsele Sloepoort Cup

NIEUWDORP - Het zal weer druk zijn in de Margrietstraat in Nieuwdorp. Maar liefst 16 prominente Zeeuwse voetbal clubs zullen in de 3e een 4e week van augustus tweemaal acte de préséance geven op het 36e BSC toernooi. De ingrediënten voor een aantrekkelijk BSC toernooi zijn volop aanwezig.

1 dag geleden