Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Een muur van grond is misschien wel sterker dan beton’

‘Een muur van grond is misschien wel sterker dan beton’

EVERSDIJK - Kun je dijken versterken met stenen gemaakt van bagger? Waterschap Scheldestromen probeert dit vanaf juli uit met een stuk dijk bij Hansweert. “Voor zover bekend is het wereldwijd voor het eerst dat bagger wordt toegepast om zetstenen te maken”, zei bestuurder Philipp Keller van waterschap Scheldestromen bij de demonstratie op het baggerslibdepot in de Willem Annapolder (foto).

De langwerpige gele pers is speciaal ontworpen voor de proef met stenen uit bagger voor dijkbekleding. In de Willem Annapolder maakt de pers stenen van lokale bagger uit bijvoorbeeld sloten en andere waterlopen. Er wordt de komende maanden flink geëxperimenteerd, omdat er onder meer strenge eisen zijn voor de waterveiligheid van dijken. “Dit is een prachtig idee, want we zijn allemaal op zoek naar duurzame oplossingen voor de toekomst”, aldus Keller, die hiermee onder meer refereerde aan de zeespiegelstijging en het aanpassen van de dijken daarop. 

Alleen al Nederland heeft vele kilometers dijk, maar voorlopig zullen nog niet overal baggerstenen opduiken. Slaagt de proef - eind dit jaar is daarover meer duidelijk - dan moet worden onderzocht hoe de productie van de zetstenen vergroot kan worden. “Dit is een belangrijk experiment, want bagger is altijd lokaal beschikbaar. Daardoor is er minder transport nodig en komt er minder CO2 vrij. Daarnaast kost het maken van betonblokken veel energie. In plaats daarvan bagger, gemengd met enkele toeslagmaterialen, zoals grind, samen persen is duurzamer. Bovendien is de verwachting dat dijkbekleding van bagger beter is voor de planten en dieren in de omgeving dan betonbekleding, omdat bagger natuurlijk materiaal is.”

‘Blok van Hansweert’

Hugo Ekkelenkamp van Netics, het bedrijf dat de pers vervaardigde, sprak bij de demonstratie de hoop uit dat het ‘blok van Hansweert’, zoals hij het noemt, straks zelfs sterker dan beton blijkt te zijn. “We zetten zonne-energie om in perskracht om van de bagger een blok te maken. Zo’n muur van grond wordt misschien wel beter dan beton. En je kunt er van alles mee maken, zoals ook een geluidswal.”

Meer uit Reimerswaal

Sportraad Kapelle zoekt nieuwe leden

KAPELLE- De gemeente Kapelle is op zoek naar nieuwe leden voor de Sportraad. Die adviseert de gemeente op het gebied van sport, spel en bewegen, om ervoor te zorgen dat kinderen en volwassenen actief blijven. 

1 uur geleden
Recordaantal bedrijven op banenmarkt 'Werken in Zeeland'

GOES - Donderdag 30 maart van 10.00 tot 15.00 uur wordt de banenmarkt ‘Werken in Zeeland’ gehouden in theater de Mythe in Goes. Het doel van de banenmarkt is om werkgevers en werkzoekenden op een laagdrempelige manier met elkaar in contact brengen om te kijken wat ze voor elkaar kunnen betekenen.

4 uur geleden
Vermoedelijke inbreker aangehouden in Kapelle

KAPELLE - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een vermoedelijke inbreker aangehouden aan de Postweg. De man zit vast en zal zondag worden verhoord. 

2 dagen geleden
Grote controle op bedrijventerrein Olzendepolder Yerseke

YERSEKE - Ruim twintig bedrijven in de Olzendepolder bij Yerseke zijn donderdag doorgelicht tijdens een grote controle van verschillende instanties. Daarbij zijn overtredingen geconstateerd op het gebied van brandveiligheid en arbeidsomstandigheden. Ook is een ondernemer beboet voor het gebruik van rode diesel. 

4 dagen geleden
MEC de Bevelanden maakt mensen bewust van de natuur

KAPELLE - Het afgelopen weekend staken veel mensen vrijwillig hun handen uit de mouwen tijdens NLdoet en de gezamenlijke opruimactie van Schoon Zeeland: Schone Schelde. Onder meer op en om de dijk bij het praathuisje in Schore werd door een twintigtal vrijwilligers een ochtend lang zoveel mogelijk vuilnis opgeruimd. 

5 dagen geleden
Auto in sloot bij Schoorse Zeedijk, bestuurder aangehouden

SCHORE - De politie heeft een automobilist aangehouden nadat hij woensdagavond met zijn auto in de sloot was beland langs de Schoorse Zeedijk bij Schore. Hij raakte niet gewond.

5 dagen geleden
BBB grootste in Zeeland, dit stemmen Kapelle en Reimerswaal

KRUININGEN/KAPELLE - De BBB (Boer Burger Beweging) is in de voorlopige verkiezingsuitslag de grote winnaar in Zeeland. Ook in de meeste andere provincies lijkt de winst voor deze nieuwkomer. In Kapelle kreeg de BBB ook de meeste stemmen. In Reimerswaal stemden de meeste inwoners op de SGP.

5 dagen geleden