Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Een muur van grond is misschien wel sterker dan beton’

‘Een muur van grond is misschien wel sterker dan beton’

EVERSDIJK - Kun je dijken versterken met stenen gemaakt van bagger? Waterschap Scheldestromen probeert dit vanaf juli uit met een stuk dijk bij Hansweert. “Voor zover bekend is het wereldwijd voor het eerst dat bagger wordt toegepast om zetstenen te maken”, zei bestuurder Philipp Keller van waterschap Scheldestromen bij de demonstratie op het baggerslibdepot in de Willem Annapolder (foto).

De langwerpige gele pers is speciaal ontworpen voor de proef met stenen uit bagger voor dijkbekleding. In de Willem Annapolder maakt de pers stenen van lokale bagger uit bijvoorbeeld sloten en andere waterlopen. Er wordt de komende maanden flink geëxperimenteerd, omdat er onder meer strenge eisen zijn voor de waterveiligheid van dijken. “Dit is een prachtig idee, want we zijn allemaal op zoek naar duurzame oplossingen voor de toekomst”, aldus Keller, die hiermee onder meer refereerde aan de zeespiegelstijging en het aanpassen van de dijken daarop. 

Alleen al Nederland heeft vele kilometers dijk, maar voorlopig zullen nog niet overal baggerstenen opduiken. Slaagt de proef - eind dit jaar is daarover meer duidelijk - dan moet worden onderzocht hoe de productie van de zetstenen vergroot kan worden. “Dit is een belangrijk experiment, want bagger is altijd lokaal beschikbaar. Daardoor is er minder transport nodig en komt er minder CO2 vrij. Daarnaast kost het maken van betonblokken veel energie. In plaats daarvan bagger, gemengd met enkele toeslagmaterialen, zoals grind, samen persen is duurzamer. Bovendien is de verwachting dat dijkbekleding van bagger beter is voor de planten en dieren in de omgeving dan betonbekleding, omdat bagger natuurlijk materiaal is.”

‘Blok van Hansweert’

Hugo Ekkelenkamp van Netics, het bedrijf dat de pers vervaardigde, sprak bij de demonstratie de hoop uit dat het ‘blok van Hansweert’, zoals hij het noemt, straks zelfs sterker dan beton blijkt te zijn. “We zetten zonne-energie om in perskracht om van de bagger een blok te maken. Zo’n muur van grond wordt misschien wel beter dan beton. En je kunt er van alles mee maken, zoals ook een geluidswal.”

Meer uit Reimerswaal

Doortrapdag Wemeldinge: lang en veilig blijven fietsen

WEMELDINGE - Op woensdag 29 mei organiseert de gemeente Kapelle een doortrapdag in Wemeldinge. 'Deze dag organiseren we voor ouderen om zo lang en veilig mogelijk te kunnen blijven fietsen', laat de gemeente weten. 'De Doortrapdag vindt plaats in Gasterij Schoudee in Wemeldinge van 9.45 tot 15.00 uur. U kunt gratis meedoen. Het is belangrijk dat u uw eigen fiets meeneemt.'

2 uur geleden
Groot herbestratingsproject in Wemeldinge Noord

WEMELDINGE - Dinsdag begint de herbestrating in het noordelijk deel van Wemeldinge. De komende maanden gaan in fases verschillende straten op de schop.

1 dag geleden
Molentocht op Eerste Pinksterdag: 'Passie voor rijdend erfgoed leeft in Zeeland'

GOES - Al meer dan 34 jaar wordt op de derde zondag van mei de Molentocht gereden waarbij 300 oldtimers de mooiste routes van Zeeland verkennen. Dit jaar vindt het evenement plaats op eerste Pinksterdag. Gestart wordt vanaf Vliegveld Midden Zeeland en de finish is op de Grote Markt in Goes. Onderweg is er altijd een aantal tussenstops, dit jaar bij Rijtuig- en Meubelstoffeerderij C.J. Brouwer in 's-Heer Hendrikskinderen.

2 dagen geleden
Kunstmarkt en Schildersdag in kerktuin Kapelle

KAPELLE - Kapelle Cultureel sluit vandaag traditiegetrouw het evenementenseizoen af met de jaarlijkse Kunstmarkt & Schildersdag.

2 dagen geleden
Toujours Kapelle: Drukke en gezellige zaterdag voor de boeg

KAPELLE - Deze week is het Toujours Kapelle, met herdenkingen, maar ook feestelijke activiteiten. Deze meeste activiteiten vinden deze zaterdag plaats. 

2 dagen geleden
Waterschap begint met jaarlijks onderhoud aan wegen door heel Zeeland

KRUININGEN/KAPELLE - Waterschap Scheldestromen is begonnen met het jaarlijkse groot onderhoud aan waterschapswegen op diverse locaties in Zeeland. 'Sommige wegen worden slechts enkele uren afgesloten, bij andere wegen kan de afsluiting oplopen tot enkele dagen of weken', laat het waterschap weten. 

2 dagen geleden
Drie dagen Kunst- en Natuurroute door Wemeldinge

WEMELDINGE - Kunst- en Natuurroute Wemeldinge viert het 25-jarig jubileum dit pinksterweekeinde. 

3 dagen geleden