Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Een feest van en voor het dorp’

‘Een feest van en voor het dorp’

OOST-SOUBURG - De spanning stijgt voor de leden van muziekvereniging Vlijt & Volharding uit Oost-Souburg. Hun driedaagse festival, met als hoogtepunt het muziekspektakel ‘De Slag om Subburgh’, laat op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 juli oude tijden herleven op de Karolingische Burg in het dorpshart. “We willen er een feest van en voor het dorp van maken”, vertelt trompettiste Willemijn Ruissen, die het verhaal voor het muziekstuk bedacht.

Het uitgebreid vieren van het 100-jarig bestaan - in 2021 - liet door de coronapandemie op zich wachten. Voor een concert draaien de ruim vijftig leden van Vlijt & Volharding, dat speelt op het hoogste amateurniveau van Nederland, hun hand niet om. In mei verzorgden ze nog een succesvol galaconcert in CineCity XL in Vlissingen. Dit muziekspektakel is wel andere koek, vertelt Ruissen. "We moesten een projectplan schrijven en fondsen aanvragen”, geeft ze voorbeelden van de organisatie. Maar dat is allemaal gelukt en de voorbereidingen verlopen goed.
De club kwam voor het festival al snel uit bij de Karolingenburg. "Omdat dit zo’n mooie evenementenlocatie is. Het is jammer dat er zo weinig gebeurt. We hopen dat dit festival anderen inspireert om er ook iets te gaan organiseren”, aldus Ruissen, die al 26 jaar lid is van Vlijt & Volharding. Ze woont en werkt inmiddels in Rotterdam, maar komt voor de muziek en gezelligheid nog wekelijks naar Souburg. Ruissen verzorgt de pr voor de vereniging en wilde wel proberen een ‘musical-achtig’ verhaal te schrijven. "Ik heb gesproken met mensen uit de theaterwereld en onder meer hulp gekregen van Rob Maaskant. Voor het verhaal heb ik onderzoek gedaan naar de historie van deze plek. Het was vroeger een verdedigingswerk voor de lokale bevolking om zich te beschermen tegen de Vikingen.” De voorstelling vertelt in muziek, tekst en beeld hoe het dorpje Subburgh in het jaar 880 opgeschrikt wordt door plunderende Vikingen. "Maar het is wel fictie, hoor. Over 880 is niet zoveel informatie te vinden.” Dirigent Albert-John Vervorst schreef de muziek voor de show en Frans Limburg, die al vaker samenwerkte met muziekverenigingen, is de verteller. "Hij hielp ook mijn verhaal uit te werken tot script.” De van oorsprong Souburgse zandtekenares Gerrie Hondius werkt ook mee.

Vikingdorp
Voor het driedaagse festival verandert de burg in een Vikingdorp. ‘De Slag om Subburgh’ is te bezoeken op vrijdagavond, zaterdagavond en zondagmiddag. Daarnaast komt Vikinggroep Scaldingi naar de burg. "Deze gemeenschap simuleert in authentieke Vikingtenten drie dagen lang het leven van toen.” Tijdens hun verblijf beoefenen ze ambachten, zoals spinnen, smeden, kommen snijden, leer bewerken en touw slaan. Bezoekers kunnen hieraan deelnemen en authentieke Vikingspellen doen. Ook bereiden de Vikingen Vikingsoep met oorspronkelijke ingrediënten en bakken Vikingbrood. Op zaterdag 9 juli is er van 10.00 tot 17.00 uur horeca, muziek, zang en dans, met bijdragen van onder andere Dans- en Folkloregroep Medioburgum-Walacra, de jeugd van Vlijt & Volharding en Ensemble Quatorze. Het dagprogramma van 9 juli is gratis toegankelijk. Kaarten voor ‘De Slag om Subburgh’ zijn verkrijgbaar via
vlijt100jaar.com/jubileumspektakel.

Meer uit Vlissingen

Dani Ploeger exposeert aan de Koudekerkseweg

VLISSINGEN - De Vlissingse kunstenaar Dani Ploeger is exposeert in het raam van Sylvia Hubrouck aan de Koudekerkseweg 8. Hubrouck stelt haar raam ter beschikking aan kunstenaars uit protest tegen het verschraalde kunstklimaat in Vlissingen.

1 dag geleden
Vooruitgang in compensatiepakket 'Wind in de Zeilen'

VLISSINGEN - Vorige week donderdag presenteerde uitvoeringsregisseur Siebe Riedstra de achtste voortgangsrapportage van het compensatiepakket 'Wind in de Zeilen'. De eerste helft van 2024 heeft diverse mijlpalen opgeleverd die de regionale ontwikkeling verder stimuleren.

2 dagen geleden
Dorpsraad Souburg wil vinger in de pap bij bouw nieuwe kerncentrales

OOST-SOUBURG - De Dorpsraad Souburg wil betrokken worden bij de plannen voor nieuwbouw van mogelijk twee tot vier nieuwe kerncentrales in Vlissingen-Oost. Omdat de kerncentrales deels op het grondgebied van de gemeente Vlissingen worden gebouwd wil de dorpsraad, net als de gemeente Borsele, ook bij de inspraak betrokken worden. 

5 dagen geleden
Connexxion blijft komende twee jaar openbaar busvervoer in Zeeland verzorgen

MIDDELBURG - Connexxion blijft de komende twee jaar het openbaar busvervoer in Zeeland verzorgen, na een recent besluit van Gedeputeerde Staten van Zeeland om de concessie van het vervoersbedrijf te verlengen. De huidige concessie, die op 15 december 2024 zou aflopen, wordt nu verlengd tot en met 12 december 2026.

6 dagen geleden
Verdwijnt de bus nu echt uit Oost-Souburg?

OOST-SOUBURG - Als het aan de plannen van de provincie Zeeland ligt zal Oost-Souburg het in de toekomst zonder lijn 57 moeten stellen. De reden dat de provincie lijn 57 uit het vervoersplan heeft geschrapt is omdat er te weinig gebruik van de busverbinding wordt gemaakt. Zowel de Partij Souburg-Ritthem als de Dorpsraad Souburg hebben bezwaar aangetekend tegen de voornemen van de provincie.

6 dagen geleden
Vanaf morgen is de kermis in de stad

VLISSINGEN - De jaarlijkse kermis wordt dit jaar gehouden van vrijdag 12 tot en met zaterdag 20 juli. Net als vorig jaar worden de attracties weer opgesteld in de binnenstad, op en rondom het Bellamypark. "We willen graag dat dit evenement met de tijd meegaat, veel mensen aanspreekt en dat het ook blijft passen in onze stad. Om die reden is ervoor gekozen om de Kermis dit jaar weer te organiseren op en rondom het Bellamypark", schrijft de gemeente op haar website.

6 dagen geleden
BTZ-terrein gesloten door burgemeester vanwege drugshandel

VLISSINGEN - Burgemeester Bas van den Tillaar heeft besloten het terrein van Bulk Terminal Zeeland (BTZ) voor twaalf maanden te sluiten. Dit besluit volgt na een langdurig politieonderzoek, waaruit blijkt dat het BTZ-terrein vermoedelijk al lange tijd onderdeel uitmaakt van een georganiseerde, internationale drugshandel. De sluiting gaat in op woensdag 24 juli 2024.

1 week geleden