Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Een feest van en voor het dorp’

‘Een feest van en voor het dorp’

OOST-SOUBURG - De spanning stijgt voor de leden van muziekvereniging Vlijt & Volharding uit Oost-Souburg. Hun driedaagse festival, met als hoogtepunt het muziekspektakel ‘De Slag om Subburgh’, laat op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 juli oude tijden herleven op de Karolingische Burg in het dorpshart. “We willen er een feest van en voor het dorp van maken”, vertelt trompettiste Willemijn Ruissen, die het verhaal voor het muziekstuk bedacht.

Het uitgebreid vieren van het 100-jarig bestaan - in 2021 - liet door de coronapandemie op zich wachten. Voor een concert draaien de ruim vijftig leden van Vlijt & Volharding, dat speelt op het hoogste amateurniveau van Nederland, hun hand niet om. In mei verzorgden ze nog een succesvol galaconcert in CineCity XL in Vlissingen. Dit muziekspektakel is wel andere koek, vertelt Ruissen. "We moesten een projectplan schrijven en fondsen aanvragen”, geeft ze voorbeelden van de organisatie. Maar dat is allemaal gelukt en de voorbereidingen verlopen goed.
De club kwam voor het festival al snel uit bij de Karolingenburg. "Omdat dit zo’n mooie evenementenlocatie is. Het is jammer dat er zo weinig gebeurt. We hopen dat dit festival anderen inspireert om er ook iets te gaan organiseren”, aldus Ruissen, die al 26 jaar lid is van Vlijt & Volharding. Ze woont en werkt inmiddels in Rotterdam, maar komt voor de muziek en gezelligheid nog wekelijks naar Souburg. Ruissen verzorgt de pr voor de vereniging en wilde wel proberen een ‘musical-achtig’ verhaal te schrijven. "Ik heb gesproken met mensen uit de theaterwereld en onder meer hulp gekregen van Rob Maaskant. Voor het verhaal heb ik onderzoek gedaan naar de historie van deze plek. Het was vroeger een verdedigingswerk voor de lokale bevolking om zich te beschermen tegen de Vikingen.” De voorstelling vertelt in muziek, tekst en beeld hoe het dorpje Subburgh in het jaar 880 opgeschrikt wordt door plunderende Vikingen. "Maar het is wel fictie, hoor. Over 880 is niet zoveel informatie te vinden.” Dirigent Albert-John Vervorst schreef de muziek voor de show en Frans Limburg, die al vaker samenwerkte met muziekverenigingen, is de verteller. "Hij hielp ook mijn verhaal uit te werken tot script.” De van oorsprong Souburgse zandtekenares Gerrie Hondius werkt ook mee.

Vikingdorp
Voor het driedaagse festival verandert de burg in een Vikingdorp. ‘De Slag om Subburgh’ is te bezoeken op vrijdagavond, zaterdagavond en zondagmiddag. Daarnaast komt Vikinggroep Scaldingi naar de burg. "Deze gemeenschap simuleert in authentieke Vikingtenten drie dagen lang het leven van toen.” Tijdens hun verblijf beoefenen ze ambachten, zoals spinnen, smeden, kommen snijden, leer bewerken en touw slaan. Bezoekers kunnen hieraan deelnemen en authentieke Vikingspellen doen. Ook bereiden de Vikingen Vikingsoep met oorspronkelijke ingrediënten en bakken Vikingbrood. Op zaterdag 9 juli is er van 10.00 tot 17.00 uur horeca, muziek, zang en dans, met bijdragen van onder andere Dans- en Folkloregroep Medioburgum-Walacra, de jeugd van Vlijt & Volharding en Ensemble Quatorze. Het dagprogramma van 9 juli is gratis toegankelijk. Kaarten voor ‘De Slag om Subburgh’ zijn verkrijgbaar via
vlijt100jaar.com/jubileumspektakel.

Meer uit Vlissingen

MarnixMarkt bij de Marnixkerk

WEST-SOUBURG - Op het terrein van de Marnixkerk in West-Souburg wordt zaterdag 20 april van 9.30 tot 15 uur de MarnixMarkt gehouden. De markt wordt dit jaar gehouden volgens een nieuw concept met activiteiten voor jong en oud. Zo kunnen er zelf t-shirts gemaakt worden die bedrukt kunnen worden en worden er filmpjes gemaakt met behulp van een green screen studio.

11 uur geleden
'Breng veiligheidsrisico's van Evolution Terminals beter in beeld'

VLISSINGEN-OOST - De Commissie voor de milieueffectrapportage wil dat er nog eens beter wordt gekeken naar de milieugevolgen die de bouw van Evolution Terminals in Vlissingen-Oost met zich meebrengt. Evolution Terminals wil een tankterminal realiseren voor de overslag van ammoniak, methanol en biobrandstoffen. De terminal moet een opslagcapaciteit van 850.000 kubieke meter krijgen.

16 uur geleden
Wilfried Boonman (VVD) geïnstalleerd als nieuwe wethouder

VLISSINGEN - Aan het begin van de gemeenteraadsvergadering is vanavond Wilfried Boonman geïnstalleerd als wethouder. Boonman was tot voor kort raadslid in de gemeente Middelburg. Hij volgt Sal Cracau op die in februari zijn functie neerlegde wegens gezondheidsproblemen en een motie van wantrouwen die hij weliswaar ternauwernood overleefde.

1 dag geleden
Blues Stuff en Busted Feet vanavond in de Piek

VLISSINGEN - De Zeeuwse band Blues Stuff is opgericht in 2014 en bestaat uit een viertal doorgewinterde muzikanten met een sterke voorliefde voor de stevige blues. Ze spelen vrijdag 19 april in de Piek in de Hellebardierstraat.

1 dag geleden
Provincie investeert in erfgoed, mobiliteit, wonen, milieu, sport en leefbaarheid

MIDDELBURG - De Provincie Zeeland investeert de komende jaren onder meer in erfgoed, mobiliteit, leefbaarheid, milieu en in de verdere ontwikkeling van het North Sea Port-district. Dat staat in de voorjaarsnota die Gedeputeerde Staten donderdag 18 april naar Provinciale Staten stuurden.

1 dag geleden
Hartstichting en KNVB maken voetbalvelden hartveilig

VLISSINGEN - Iedere dag krijgen 47 mensen een hartstilstand. Het is van levensbelang dat er binnen 6 minuten gereanimeerd wordt. Ook op en rondom voetbalvelden komt het voor dat iemand een hartstilstand krijgt. Daarom gaan de Hartstichting en de KNVB, samen met de Nederlandse Reanimatie Raad, zoveel mogelijk amateurvoetbalclubs helpen hun vereniging hartveilig te maken.    

1 dag geleden
Overleden persoon gevonden in woning Westerzicht

VLISSINGEN - De politie heeft het onderzoek in een woning in Westerzicht in Vlissinen afgerond. In de woning werd een overleden persoon aangetroffen.

1 dag geleden