Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Een feest van en voor het dorp’

‘Een feest van en voor het dorp’

OOST-SOUBURG - De spanning stijgt voor de leden van muziekvereniging Vlijt & Volharding uit Oost-Souburg. Hun driedaagse festival, met als hoogtepunt het muziekspektakel ‘De Slag om Subburgh’, laat op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 juli oude tijden herleven op de Karolingische Burg in het dorpshart. “We willen er een feest van en voor het dorp van maken”, vertelt trompettiste Willemijn Ruissen, die het verhaal voor het muziekstuk bedacht.

Het uitgebreid vieren van het 100-jarig bestaan - in 2021 - liet door de coronapandemie op zich wachten. Voor een concert draaien de ruim vijftig leden van Vlijt & Volharding, dat speelt op het hoogste amateurniveau van Nederland, hun hand niet om. In mei verzorgden ze nog een succesvol galaconcert in CineCity XL in Vlissingen. Dit muziekspektakel is wel andere koek, vertelt Ruissen. "We moesten een projectplan schrijven en fondsen aanvragen”, geeft ze voorbeelden van de organisatie. Maar dat is allemaal gelukt en de voorbereidingen verlopen goed.
De club kwam voor het festival al snel uit bij de Karolingenburg. "Omdat dit zo’n mooie evenementenlocatie is. Het is jammer dat er zo weinig gebeurt. We hopen dat dit festival anderen inspireert om er ook iets te gaan organiseren”, aldus Ruissen, die al 26 jaar lid is van Vlijt & Volharding. Ze woont en werkt inmiddels in Rotterdam, maar komt voor de muziek en gezelligheid nog wekelijks naar Souburg. Ruissen verzorgt de pr voor de vereniging en wilde wel proberen een ‘musical-achtig’ verhaal te schrijven. "Ik heb gesproken met mensen uit de theaterwereld en onder meer hulp gekregen van Rob Maaskant. Voor het verhaal heb ik onderzoek gedaan naar de historie van deze plek. Het was vroeger een verdedigingswerk voor de lokale bevolking om zich te beschermen tegen de Vikingen.” De voorstelling vertelt in muziek, tekst en beeld hoe het dorpje Subburgh in het jaar 880 opgeschrikt wordt door plunderende Vikingen. "Maar het is wel fictie, hoor. Over 880 is niet zoveel informatie te vinden.” Dirigent Albert-John Vervorst schreef de muziek voor de show en Frans Limburg, die al vaker samenwerkte met muziekverenigingen, is de verteller. "Hij hielp ook mijn verhaal uit te werken tot script.” De van oorsprong Souburgse zandtekenares Gerrie Hondius werkt ook mee.

Vikingdorp
Voor het driedaagse festival verandert de burg in een Vikingdorp. ‘De Slag om Subburgh’ is te bezoeken op vrijdagavond, zaterdagavond en zondagmiddag. Daarnaast komt Vikinggroep Scaldingi naar de burg. "Deze gemeenschap simuleert in authentieke Vikingtenten drie dagen lang het leven van toen.” Tijdens hun verblijf beoefenen ze ambachten, zoals spinnen, smeden, kommen snijden, leer bewerken en touw slaan. Bezoekers kunnen hieraan deelnemen en authentieke Vikingspellen doen. Ook bereiden de Vikingen Vikingsoep met oorspronkelijke ingrediënten en bakken Vikingbrood. Op zaterdag 9 juli is er van 10.00 tot 17.00 uur horeca, muziek, zang en dans, met bijdragen van onder andere Dans- en Folkloregroep Medioburgum-Walacra, de jeugd van Vlijt & Volharding en Ensemble Quatorze. Het dagprogramma van 9 juli is gratis toegankelijk. Kaarten voor ‘De Slag om Subburgh’ zijn verkrijgbaar via
vlijt100jaar.com/jubileumspektakel.

Meer uit Vlissingen

Letsel bij botsing taxibusje-scooter Vlissingen

VLISSINGEN - Bij een botsing met een taxibusje is vrijdagmiddag in Vlissingen de bestuurder van een snorscooter gewond geraakt. De persoon hoefde niet naar het ziekenhuis te worden gebracht.

20 uur geleden
House of Reggae in De Piek

VLISSINGEN - Zaterdag 23 september staat De Piek in het teken van reggae tijdens House of Reggae 2023. Vanaf 20 uur treden achtereenvolgens JR Kenna, Uwe Banton met de Rude Cut Band en High Tide Sounds op.

1 dag geleden
Speelgoedbank Zeeland kan weer beregoed verder

VLISSINGEN - Op 18 september heeft de Speelgoedbank Zeeland een waardevolle beer cadeau gekregen. De knuffelbeer symboliseert de opbrengst van 12.500 euro, bijeen gefietst tijdens de Benefiet Tour Walcheren op 26 augustus 2023.  

2 dagen geleden
Graffiti, hiphop en rap op nieuw festival Royal Flush

VLISSINGEN - Op 23 september 2023 is Vlissingen de place to be voor liefhebbers van urban cultuur. De allereerste editie van het Urban Culture Festival ‘Royal Flush’ brengt een line-up van getalenteerde hip-hop dansers, Bboys, graffiti artiesten, rappers en meer, allemaal live in actie. De festiviteiten beginnen en om 11.30 uur en duren tot 17 uur. 

2 dagen geleden
Ontwerp omgevingsvisie ter inzage

VLISSINGEN – Het college heeft ingestemd met de ontwerp ‘Omgevingsvisie Vlissingen – Vlissingen in balans’. Dat betekent dat deze visie nu ter inzage wordt gelegd van 21 september tot en met 1 november 2023. Per 1 januari 2024 zal dan eindelijk de Omgevingswet in werking treden.De gemeentelijke omgevingsvisie is het (verplichte) gemeentelijke instrument waarin een gemeente haar visie op de fysieke leefomgeving vastlegt voor de lange termijn. De ‘Omgevingsvisie Vlissingen – Vlissingen in balans’ vervangt de structuurvisie en vormt het geactualiseerde strategische beleid op de fysieke leefomgeving, waarbij de Strategische visie 2040, zoals vastgesteld in 2021, als uitgangspunt dient. ParticipatieMet een uitvoerig participatietraject zijn inwoners, organisaties en ondernemers betrokken bij de totstandkoming van de omgevingsvisie. De omgevingsvisie is ook aan hen een uitnodiging om gezamenlijk de ambities waar te maken. De ontwerp ‘Omgevingsvisie Vlissingen – Vlissingen in balans’ ligt van 21 september tot en met 1 november 2023 ter inzage. Iedereen kan reageren op de ontwerp omgevingsvisie. De ontwerp omgevingsvisie is te vinden op www.vlissingen.nl/inspraak. Daarnaast komt er een publicatie in het gemeenteblad op www.vlissingen.nl/bekendmakingen en via www.ruimtelijkeplannen.nl. Na de ter inzage periode worden alle reacties verzameld en gedeeld met de gemeenteraad. Begin 2024 wordt de omgevingsvisie ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad van Vlissingen. De omgevingsvisie vormt het belangrijkste sturingsinstrument voor de fysieke leefomgeving.

3 dagen geleden
Nieuwe muurschildering siert woning Prinsenstraat

VLISSINGEN - In aanloop naar het Urban Culture Festival Royal Flush is op een gevel aan de Prinsenstraat een nieuwe muurschildering aangebracht. De reusachtige visarend is aangebracht door kunstenaar Joram Roukes.

3 dagen geleden
Burendag bij Museum Scheldewerf

VLISSINGEN - Voor het eerst doet ook Museum Scheldewerf dit jaar mee aan de Burendag. Op zaterdag 23 september van 13 tot 17 uur zijn bewoners van de Rode Buurt en buurten rondom het museum welkom in het museum. Voor kinderen is er een springkussen in de vorm van een boot.

3 dagen geleden