Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

 Een duurzame vakantie vieren in een dijk?

Een duurzame vakantie vieren in een dijk?

De vraag naar bijzondere en duurzame vakantie-accommodaties in Zeeland wordt de laatste jaren steeds groter. Recreatieondernemers bedenken daarom telkens nieuwe woonvormen waar gasten milieuvriendelijk vakantie kunnen vieren. Op Camping de Paardekreek in Kortgene hebben ze nu 'Zeeuwse dijksuites' gebouwd. Niet op de dijk, maar ín de dijk. De woningen zijn ontwikkeld in samenwerking met Impuls Zeeland, HZ University of Applied Sciences en Provincie Zeeland. Het gaat om huisjes die compleet energieneutraal zijn. Bovendien zijn er alleen maar gebruikte of herbruikbare materialen toegepast.

In de dijk
Volgens eigenaren Marijke en Arjen Brinkman zijn de suites niet alleen bijzonder vanwege het feit dat alle materialen gerecycled kunnen worden. De woningen zijn namelijk niet op een dijk, maar in een dijk gebouwd. "Van de 30.000 kubieke meter grond die we over hadden toen we op ons park een kreek groeven, hebben we jaren geleden een dijk gemaakt. En samen met de architect hebben we bedacht dat het leuk zou zijn om de suites in de dijk te realiseren."

Wensen veranderen
Brinkman merkt dat de wensen van de vakantieganger de laatste jaren aan het veranderen zijn. "Veel mensen gaan op zoek naar een andere, nieuwe, bijzondere invulling van hun vakantie. Slapen in een oude vuurtoren of een strandhuis. Duurzaamheid wordt ook steeds belangrijker. Met deze dijksuites komen we dus aan die vraag tegemoet." Brinkman vond het zelf belangrijk dat er alleen maar gebruikte of herbruikbare materialen zouden worden gebruikt. "Het hardhout van de kozijnen is duurzaam, dat hoeft niet te worden geschilderd. Bovenop het dak liggen zonnepanelen die de verwarming, de boiler en de kookplaat voeden. De tafels zijn gemaakt van een oude gymnastiekvloer uit een sporthal in Middelburg. Je ziet de belijning er nog op staan."

Afbreken en weer opbouwen
Er is ook niet geheid in de dijk. De woningen rusten op betonplaten, waardoor de gehele constructie eenvoudig af te breken is wanneer er geen animo meer is voor de suites. "De levensduur van vakantiewoningen is ook tientallen jaren korter dan van een gewoon huis of appartement. Gemiddeld is een vakantiewoning na vijftien tot twintig jaar verouderd." Door deze werkwijze kan Brinkman de huisjes ook makkelijk op een andere plek op de camping neerzetten. Brinkman is tijdens de bouw van de dijksuites ondersteund door Impuls Zeeland, die organisatie probeert al jaren om ondernemers aan te sporen om bouwmateriaal te hergebruiken. Projectmanager Helen Roskam vindt dat het de hoogste tijd is dat ondernemers rekening houden met de toekomst, kijkend naar alle regels en eisen die straks gaan gelden vanuit de overheid.

Vouchers verstrekken
Volgens Roskam kan Impuls Zeeland hierbij een grote rol vervullen. "We kunnen ondernemers op verschillende manieren helpen om het roer om te gooien. We kunnen ons netwerk aanspreken om ondernemers te ondersteunen. Er zijn ook regelmatig inspiratiesessies waar ondernemers aan deel kunnen nemen. We stellen vouchers van 10.000 euro beschikbaar aan ondernemers die willen verduurzamen en externe expertise willen inhuren.

Volgens Roskam is het belang van dit soort projecten voor Zeeland erg groot. "We proberen Zeeuwse ondernemers in de vrijetijdssector echt een boost te geven. En dan moet je niet alleen denken aan materiaalhergebruik, maar juist door ook te kijken naar hoe je het aan de voorkant anders kan inrichten. Bijvoorbeeld door jezelf af te vragen of je die grondstof nodig hebt of wilt gebruiken."

Mooi voorbeeld
Wat er op De Paardekreek is gerealiseerd is volgens Roskam echt een voorbeeld van zo'n samenwerking tussen allerlei partijen, zowel nationaal als internationaal. "Kennis en ervaring zijn gedeeld door enerzijds de ondernemers en anderzijds de kennisinstellingen en overheden. En dan krijg je dit als eindresultaat. En hopelijk kunnen we hier in de toekomst op voortborduren."

Europese subsidie
Brinkman had het geluk dat hij drie ton Europese subsidie kon krijgen via het Interreg 2 Zeeën project FACET . "Daarvoor moet ik wel de opgedane kennis delen met andere ondernemers. Maar dat vind ik totaal geen probleem."

Bron: www.omroepzeeland.nl

Meer uit Zeeland

Zeeuwen werken verst van huis

Nu we de coronamaatregelen achter ons laten, gaan Nederlanders weer steeds vaker naar kantoor. Zeeuwen hebben de meeste baat bij (deels) thuiswerken, omdat zij met gemiddeld 31,8 kilometer de langste reis afleggen. Landelijk gezien reist een werknemer gemiddeld 22 kilometer naar de werkplek. Dit blijkt uit onderzoek van CVster.nl naar woon-werkafstand.  

6 dagen geleden
HOPPAAA! Foodtruckfestival

HOPPAAA! Foodtruckfestival HOPPAAA! tijdens de meivakantie in Burgh Haamstede! Je hoeft drie dagen lang niet te bedenken wat je op het menu zet of waar je met de kids gaat eten. In de meivakantie strijkt namelijk weer het HOPPAAA! foodtruckfestival neer in Burgh Haamstede! Dit festival heeft het karakter van een grote familie reünie en kenmerkt zich door een heerlijk ongedwongen en gezellige sfeer. De leukste foodtrucks presenteren zich, er zijn diverse barretjes, je luistert naar nostalgische hits en voor de kids zijn er volop activiteiten. Het gezinsvriendelijke festival in Burgh Haamstede is van dinsdag 30 april t/m donderdag 2 mei, uiteraard is de toegang gratis. Borrelplanken en smikkelplateaus: Bij de foodtrucks haal je gerechten van over de hele wereld. Van Amerikaanse hotdogs tot Thaise wok gerechten en curry’s. Van loaded nacho’s, Duitse flammkuchen en Mexicaanse taco’s. Oer-Hollandse frietjes, poffertjes en tosti’s tot authentieke Italiaanse pasta’s, pizza’s en heerlijke anti pasti. Veel rijdende keukens bieden het shared dining principe aan door middel van een goed gevulde borrelplank of smikkelplateau. “We zien dat veel vriendenclubjes en gezinnen ervan houden om gerechten met elkaar te delen” aldus Gera van Vliet van evenementenorganisatie Bruisend. Lang tafelen met een drankje erbij en lekkere muziek op de achtergrond. Ondertussen kunnen de kids een sjoel competitie houden, zich laten schminken of een glitter tattoo laten zetten, dat is HOPPAAA!

1 week geleden
Ruim 250 bezoekers maken kennis met het Delta Climate Center

Zeeland en Vlissingen in het bijzonder hebben woensdag 10 april kennisgemaakt met het Delta Climate Center. Met het evenement ‘Maak kennis met het Delta Climate Center’ in de Lasloods in Vlissingen heeft het nieuwe centrum zich voor het eerst aan de buitenwereld gepresenteerd. Het Delta Climate Center wil met onderzoek en onderwijs bijdragen aan een duurzame toekomst voor de Zeeuwse delta en daarmee delta’s over de wereld. Voor ruim 250 bezoekers vertelde wetenschappelijk directeur Albert Klein Tank, samen met een aantal medewerkers, hoe het centrum dit gaat doen. Klein Tank stipte vier punten aan die het centrum uniek maken: de samenwerking tussen mbo, hbo en wo in onderwijs en onderzoek, de thema’s water, energie en voedsel en hoe het hier invulling aan geeft, de innovatieve werkvormen waarmee het centrum haar doelen wil bereiken en dat ze de gehele provincie als een living lab ziet.

2 weken geleden
“Iedereen moet na het werk weer veilig thuis komen”

“We hebben binnen ons bedrijf aandacht voor veiligheid in de breedste zin van het woord. Iedereen moet immers na het werk weer gezond en veilig thuis kunnen komen. Aandacht voor verkeersveiligheid hoort daar zeker bij. Dat betekent voor ons bedrijf dat we alle voertuigen standaard uitrusten met uiteenlopende veiligheidssystemen, dat we mensen aanspreken op verkeersveilig weggedrag, dat we rekening houden met rust- en rijtijden en chauffeurs goed inwerken op een nieuw voertuig.” Ronald Wielemaker is directeur van het gelijknamige familiebedrijf Wielemaker BV. Dit is een Zeeuwse transportonderneming, waar ongeveer 90 medewerkers dagelijks actief zijn met het inzamelen van afvalstoffen. Daarnaast speelt het bedrijf, met het transport van deelstromen, een logistieke rol in de circulaire ontwikkeling van onze regio. Veel van het werk vindt logischerwijs plaats op de weg. Daarvoor beschikt Wielemaker over ongeveer 70 voertuigen, zoals vuilnisauto’s, haakarmauto’s, portaalauto’s en trekker/oplegger combinaties. Ronald vertelt dat bij de aanschaf van nieuwe voertuigen ‘alle vinkjes wat betreft veiligheidssystemen aangaan’. “Natuurlijk! Ik heb het altijd vreemd gevonden dat lichte personenauto’s eerder standaard voorzien werden van airbags dan grote vrachtwagencombinaties. Alle extra veiligheidsmogelijkheden omarmen we, dus zaken als remassistentie, rijbaanassistentie, dodehoeksensoren en camera’s beschouwen wij steevast als standaard.”

2 weken geleden
Kick-off 'Boost the Energy Transition'

Op donderdag 11 april kwamen 18 geselecteerde bedrijven samen voor de kick-off van het opwerkprogramma van de energiechallenge 'Boost the Energy Transition', georganiseerd door Dockwize en Stichting Zeeuwse Publieke Belangen. Dit initiatief heeft als doel om ondernemers, onderzoekers en andere vernieuwers te stimuleren om innovatieve plannen te ontwikkelen voor de energietransitie in Zeeland. Het evenement markeert een belangrijke mijlpaal in de inspanningen om duurzame energieoplossingen te bevorderen, en komt op een cruciaal moment voor de provincie Zeeland, waar de vraag naar dergelijke oplossingen hoog is. Met de helft van de geselecteerde bedrijven uit Zeeland belooft deze challenge een aanzienlijke impact te hebben op het aanpakken van de energie-uitdagingen van de provincie.

2 weken geleden
Zakelijk overnachten met luxe en comfort

Ervaar het gemak van zakelijk overnachten bij Otium Wellness Hotel Roosendaal. Op een centraal gelegen locatie, op slechts 2 autominuten van de A58 en A17 en op een korte 20 minuten rijden van Breda, is dit hotel de perfecte plek voor jouw zakelijke verblijf. De kamers De kamers bieden het comfort en de luxe die je nodig hebt na een lange werkdag. Met een kitchenette voorzien van een spoelbak en magnetron, hoef je niet elke avond uit eten te gaan. En dankzij de gratis wifi kun je ook in het hotel efficiënt werken aan jouw taken.

2 weken geleden
Goed nieuws voor werkend en ondernemend Zeeland

GOES - Goed nieuws voor werkend en ondernemend Zeeland: Uitgeverij de Bode, Zeeuwse Vacaturebank en reclamebureau LMG strategie+creatie bundelen hun krachten en lanceren samen de Zeeuwse Carrièrekrant. De drie partijen zijn, ieder vanuit hun eigen expertise, ervaren in het matchen van werkgevers en werkzoekenden. Jim Goedhart is bekend van de Zeeuwse Vacaturebank en De Zeeuwse Connectie, Perry Kentin van reclamebureau LMG strategie+creatie is bekend van het organiseren van de succesvolle netwerkbeurs Contacta en fysieke banenmarkten en Luuk Roozeboom brengt al vele jaren Weekblad de Bode uit in Zeeland en West-Brabant, inclusief speciale periodieke bijlagen over werk en vacatures.

1 maand geleden