Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

 Een duurzame vakantie vieren in een dijk?

Een duurzame vakantie vieren in een dijk?

De vraag naar bijzondere en duurzame vakantie-accommodaties in Zeeland wordt de laatste jaren steeds groter. Recreatieondernemers bedenken daarom telkens nieuwe woonvormen waar gasten milieuvriendelijk vakantie kunnen vieren. Op Camping de Paardekreek in Kortgene hebben ze nu 'Zeeuwse dijksuites' gebouwd. Niet op de dijk, maar ín de dijk. De woningen zijn ontwikkeld in samenwerking met Impuls Zeeland, HZ University of Applied Sciences en Provincie Zeeland. Het gaat om huisjes die compleet energieneutraal zijn. Bovendien zijn er alleen maar gebruikte of herbruikbare materialen toegepast.

In de dijk
Volgens eigenaren Marijke en Arjen Brinkman zijn de suites niet alleen bijzonder vanwege het feit dat alle materialen gerecycled kunnen worden. De woningen zijn namelijk niet op een dijk, maar in een dijk gebouwd. "Van de 30.000 kubieke meter grond die we over hadden toen we op ons park een kreek groeven, hebben we jaren geleden een dijk gemaakt. En samen met de architect hebben we bedacht dat het leuk zou zijn om de suites in de dijk te realiseren."

Wensen veranderen
Brinkman merkt dat de wensen van de vakantieganger de laatste jaren aan het veranderen zijn. "Veel mensen gaan op zoek naar een andere, nieuwe, bijzondere invulling van hun vakantie. Slapen in een oude vuurtoren of een strandhuis. Duurzaamheid wordt ook steeds belangrijker. Met deze dijksuites komen we dus aan die vraag tegemoet." Brinkman vond het zelf belangrijk dat er alleen maar gebruikte of herbruikbare materialen zouden worden gebruikt. "Het hardhout van de kozijnen is duurzaam, dat hoeft niet te worden geschilderd. Bovenop het dak liggen zonnepanelen die de verwarming, de boiler en de kookplaat voeden. De tafels zijn gemaakt van een oude gymnastiekvloer uit een sporthal in Middelburg. Je ziet de belijning er nog op staan."

Afbreken en weer opbouwen
Er is ook niet geheid in de dijk. De woningen rusten op betonplaten, waardoor de gehele constructie eenvoudig af te breken is wanneer er geen animo meer is voor de suites. "De levensduur van vakantiewoningen is ook tientallen jaren korter dan van een gewoon huis of appartement. Gemiddeld is een vakantiewoning na vijftien tot twintig jaar verouderd." Door deze werkwijze kan Brinkman de huisjes ook makkelijk op een andere plek op de camping neerzetten. Brinkman is tijdens de bouw van de dijksuites ondersteund door Impuls Zeeland, die organisatie probeert al jaren om ondernemers aan te sporen om bouwmateriaal te hergebruiken. Projectmanager Helen Roskam vindt dat het de hoogste tijd is dat ondernemers rekening houden met de toekomst, kijkend naar alle regels en eisen die straks gaan gelden vanuit de overheid.

Vouchers verstrekken
Volgens Roskam kan Impuls Zeeland hierbij een grote rol vervullen. "We kunnen ondernemers op verschillende manieren helpen om het roer om te gooien. We kunnen ons netwerk aanspreken om ondernemers te ondersteunen. Er zijn ook regelmatig inspiratiesessies waar ondernemers aan deel kunnen nemen. We stellen vouchers van 10.000 euro beschikbaar aan ondernemers die willen verduurzamen en externe expertise willen inhuren.

Volgens Roskam is het belang van dit soort projecten voor Zeeland erg groot. "We proberen Zeeuwse ondernemers in de vrijetijdssector echt een boost te geven. En dan moet je niet alleen denken aan materiaalhergebruik, maar juist door ook te kijken naar hoe je het aan de voorkant anders kan inrichten. Bijvoorbeeld door jezelf af te vragen of je die grondstof nodig hebt of wilt gebruiken."

Mooi voorbeeld
Wat er op De Paardekreek is gerealiseerd is volgens Roskam echt een voorbeeld van zo'n samenwerking tussen allerlei partijen, zowel nationaal als internationaal. "Kennis en ervaring zijn gedeeld door enerzijds de ondernemers en anderzijds de kennisinstellingen en overheden. En dan krijg je dit als eindresultaat. En hopelijk kunnen we hier in de toekomst op voortborduren."

Europese subsidie
Brinkman had het geluk dat hij drie ton Europese subsidie kon krijgen via het Interreg 2 Zeeën project FACET . "Daarvoor moet ik wel de opgedane kennis delen met andere ondernemers. Maar dat vind ik totaal geen probleem."

Bron: www.omroepzeeland.nl

Meer uit Zeeland

Impuls Zeeland organiseert eerste editie Week van de Export

Internationaal zakendoen is de sleutel tot groei en continuïteit voor het bedrijfsleven. Het opent deuren naar nieuwe markten, vergroot de concurrentiekracht en biedt mogelijkheden voor innovatie en samenwerking op wereldwijde schaal. Juist in economisch onzekere tijden is het van groot belang dat bedrijven kansen spreiden over diverse afzetmarkten. Om ondernemers hierbij te helpen en ondersteunen, organiseren wij dit jaar voor het eerst de Week van de Export. Van maandag 9 t/m vrijdag 13 oktober wordt een gevarieerd programma aangeboden. Ondernemers kunnen deelnemen aan masterclasses, interactieve workshops, waardevolle netwerkbijeenkomsten en meer. Zakenpartners in het buitenland, hoe vind je die eigenlijk? Wat als ze niet zo betrouwbaar blijken te zijn als je dacht? Welke landen bieden de grootste kans op exportsucces? Hoe zit het met de per land verschillende wet- en regelgeving? Al deze vragen worden beantwoord tijdens de Week van de Export.

4 dagen geleden
Zeker Zeeuws streekproducenten in de spotlights

Op de leukste, meest duurzame, vriendelijkste of gewoonweg je favoriete Zeeuwse streekproducent kan 27 september tot 10 oktober 2023 een online stem worden uitgebracht. Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct organiseert voor het 4e jaar op rij de onlinepublieksverkiezing ‘Streekproducent van het Jaar’. Meer dan 120 streekproducenten bestaande uit vissers, kwekers, boeren, tuinders, maar ook slagers, bakkers en bierbrouwers, wijnmakers, de zoutzieder en alle anderen met een Zeker Zeeuws gecertificeerd streekproduct dingen dit jaar opnieuw mee voor de eervolle titel ‘Streekproducent van het Jaar 2023’.

4 dagen geleden
Houd in het verkeer een beetje rekening met elkaar

Wie zaait… moet oogsten. Onder deze noemer voert het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) een oogstcampagne uit om zowel agrariërs, loonwerkers als alle andere weggebruikers bewust te maken van een veilige verkeersdeelname. Dat dat nodig is, merkt ook Jeroen Boonman. Hij heeft samen met zijn ouders een agrarisch bedrijf in Heinkenszand. “Ik zie regelmatig verkeersituaties waarvan ik denk: dat is niet veilig.”Op het bedrijf van Jeroen worden hoofdzakelijk pootaardappelen, uien, suikerbieten en tarwe geteeld. Daarnaast telen ze snijbloemen. Naast het agrarisch bedrijf is Jeroen actief in de jongerenraad van Cosun en bestuurslid bij ZLTO, afdeling Borsele. “ROVZ benaderde onze ZLTO-afdeling met de vraag of we iemand kenden, die zou willen meewerken aan de campagne. Daardoor sta ik, als één van de deelnemende agrariërs, op de posters die bij deze campagne horen.”

2 weken geleden
Inloopmiddagen Leven Lang Ontwikkelen

Voor iedereen die toe is aan een volgende carrièrestap of van baan wil veranderen maar nog niet weet wat, zijn er vanaf maandag 18 september inloopmiddagen door heel Zeeland. Daar zitten specialisten klaar van het Zeeuwse team Leven Lang Ontwikkelen (LLO). Zij helpen belangstellenden met antwoorden op loopbaanvragen. Het team LLO is dit jaar gestart vanuit de samenwerking ‘Aan de slag in Zeeland’ en heeft als doel mensen te stimuleren zich blijvend te ontwikkelen.

2 weken geleden
Dormio opent luxe resort in Nieuwvliet-Bad

Het nieuwste Dormio Resort Nieuwvliet-Bad in Zeeuws-Vlaanderen heeft recent haar eerste gasten verwelkomd. Het luxe resort, gelegen aan de Zeeuwse kust, is ontwikkeld door het Arnhemse Dormio Group en bestaat uit 124 vakantiewoningen en diverse faciliteiten. Met woningen speciaal ontworpen voor vakantiegangers die op zoek zijn naar luxe en voor bezoekers met huisdieren, kinderen en grote groepen, speelt Dormio met de opening van het resort in op de groeiende vraag vanuit de vakantiemarkt.   CEO van Dormio Group, Don van Schaik, is trots dat Dormio de hoge ambities op het gebied van innovatie, variatie en duurzaamheid waarmaakt: “We creëren resorts die inspelen op de hedendaagse behoeften van vakantiegangers, waarbij het belang van duurzaamheid groter wordt en de vraag naar luxe groeit. Voor Dormio Resort Nieuwvliet-Bad geldt dat de woningen gasvrij zijn en voorzien zijn van zonnepanelen en laadpalen voor elektrische auto’s. Zo sluit het resort met zijn milieuvriendelijke aard feilloos aan bij de huidige tijd.”   De lokale beleving De architectuur van de accommodaties op het resort is geïnspireerd op traditionele Zeeuwse boerderijen en visserswoningen. In deze lijn werkte Dormio samen met een interieurontwerper voor de inrichting van de woningen. De bouw van de vakantiewoningen is in handen van ADS Groep en het bedrijf Sagro is verantwoordelijk voor de weg-, groen- en civiele werkzaamheden. “Bij Dormio hechten we veel waarde aan de verbinding van elk resort of hotel met de omgeving”, stelt Van Schaik. “De mooie kustlijn van Zeeuws-Vlaanderen, natuurpark het Zwin en de sfeervolle, Belgische steden bevinden zich in de nabije omgeving van het resort. Ook het fijne zandstrand van Nieuwvliet-Bad is op loopafstand. Het resort heeft de sfeer van een traditioneel duindorp, waarbij de gemoedelijke sfeer en de natuurrijke uitstraling van Zeeuws-Vlaanderen wordt gecombineerd met een luxueus verblijf.”   Innovatieve verblijven Behalve het duurzame karakter van Dormio Resort Nieuwvliet-Bad, beschikt het resort over een selectie unieke accommodaties voor twee tot twintig personen, waaronder wellnesswoningen met privé wellnessfaciliteiten, poolwoningen met een verwarmd binnenzwembad en woningen direct aan water. Geschikt voor families, biedt het resort speciale kindvriendelijke vakantiewoningen, omringd met een speelveld en huisdiervriendelijke accommodaties met een omheinde tuin, voerbak en hondendouche. Op het resort zijn faciliteiten zoals een minimarkt, een binnen- en buitenzwembad, een kids club, diverse speelplekken, een hondenspeeltuin en een speelstrand. Bij restaurant Zeeuws Proeven kunnen gasten terecht voor hapjes, drankjes en uitgebreide gerechten. De keuken maakt zoveel mogelijk gebruik van streekproducten afkomstig van de plaatselijke wijnhandel, visboer en groenteboer. Van Schaik: “We hebben speciale aandacht besteed aan het creëren van een ontspannen en kindvriendelijke omgeving, waar onze gasten zich thuis kunnen voelen. We streven naar een zorgeloos verblijf voor iedereen die samen met hun dierbaren wil genieten van de natuur in de omgeving.”   Dormio Resort Nieuwvliet-Bad is nu te boeken via deze link   Over Dormio Group Dormio Group ontwikkelt sinds 2001 luxe vakantieresorts en hotels op toeristische toplocaties. Dormio Group is als projectontwikkelaar en bemiddelaar verantwoordelijk voor de verkoop, verhuur en het beheer van de vakantiewoningen, appartementen en/of hotelkamers op deze resorts en hotels. Alle drie de faseringen worden in-house opgepakt: ontwikkeling (Dormio Leisure Development), sales/makelaardij (Dormio Investments) en management, exploitatie en verhuur (Dormio Resorts & Hotels, Summio). Door Dormio’s marktkennis, betrokkenheid en liefde voor het leisure-vak, die je terugziet in de resorts en hotels, worden zowel de klanten als gasten volledig ontzorgd. Bij Dormio Group werken dagelijks zo’n 600 medewerkers in de verschillende landen, waarvan 115 op het hoofdkantoor in het centrum van Arnhem. Het portfolio bestaat momenteel uit 42 locaties in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Spanje. Voor meer informatie, bekijk de website: www.dormiogroup.com

2 maanden geleden
Zeeuws bedrijfsleven bezorgd over stroomstop

Eric de Ruijsscher, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Zeeland, spreekt zijn zorg uit over de aangekondigde stop op nieuwe of zwaardere zakelijke aansluitingen op het Zeeuwse elektriciteitsnet. De stop vormt een grote belemmering voor de doorontwikkeling van het Zeeuwse bedrijfsleven, zeker voor de industrie en voor middelgrote maakbedrijven. Verduurzaming, groei en vernieuwing van het Zeeuwse bedrijfsleven komen hierdoor in veel gevallen in de knel en vertroebelen zo de toekomstplannen. Deze ontwikkeling zet het vestigingsklimaat van Zeeland onder druk. 

2 maanden geleden
Onderbetaalde IT-branche

Een onmisbare tool voor groeiende IT-bedrijven In een arbeidsmarkt die schreeuwt om IT-professionals, lanceert Mettom, een vooraanstaande payrolldienstverlener uit Eindhoven, een unieke, gratis werkgeverswijzer. Deze wijzer biedt kleine en middelgrote IT-bedrijven een cruciaal concurrentievoordeel door inzicht te bieden in marktconforme arbeidsvoorwaarden, een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien.

2 maanden geleden