
Een curiosum in de Kamer: geen steun voor indienen motie
DEN HAAG (ANP) - Het komt bijna nooit voor dat een Kamerlid in de Tweede Kamer geen steun krijgt van andere Kamerleden om een motie in te dienen. Maar donderdagavond gebeurde het wel bij de behandeling van de begroting van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken.
Raymond de Roon (PVV) diende een motie in waarin het kabinet wordt opgeroepen om uit het oprichtingsverdrag van het Internationaal Strafhof (ICC) te stappen. Dat hoofdaanklager Fatou Bensouda heeft verklaard dat ze zich laat leiden door de Islam, is volgens de motie een van de redenen om het verdrag op te zeggen.
Dat laatste schoot de rest van de Kamer in het verkeerde keelgat. SP'er Sadet Karabulut vroeg De Roon direct om de motie terug te nemen. "In deze motie wordt Bensouda weggezet alleen maar omdat ze moslim is, dat kan niet. Dat kan ik niet ondersteunen met een goed geweten", zei Sven Koopmans van de VVD.
Om een motie in te dienen moet een Kamerlid ondersteuning krijgen van vier collega's. En dat gebeurde niet, terwijl het toch vaak een automatisme is voor de Kamerleden. Alleen het CDA en ChristenUnie denken er anders over. Een Kamerlid moet moties kunnen indienen "al zijn de teksten nog zo verschrikkelijk", zei Martijn van Helvert (CDA).
SGP'er Kees van der Staaij (al 22 jaar Kamerlid) kan zich "slechts een enkele keer" herinneren dat het is voorgekomen dat een motie geen steun kreeg van collega's. Het is een "curiosum". In het nieuwe reglement voor de Kamer wordt trouwens voorgesteld om de steunverklaring van vier collega's te schrappen. Het reglement moet nog worden goedgekeurd.
De Roon kan trouwens zijn motie bij een ander debat waarin het onderwerp aan de orde komt gewoon weer indienen. Met de handtekeningen van vier fractiegenoten zal de motie dan alsnog in stemming worden gebracht.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer draait een voorgenomen bezuiniging van bijna 24 miljoen euro op de nationale parken terug. Een wijzigingsvoorstel van Volt-Kamerlid Marieke Koekoek kon op een Kamermeerderheid rekenen.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie die onderwijsminister Eppo Bruins oproept om de bezuiniging op de onderwijskansenregeling te heroverwegen. De NSC-minister moet buiten de onderwijsbegroting naar geld zoeken om de regeling te behouden.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer trekt 75 miljoen euro uit om het cellentekort te verkleinen en betaalt dit uit een geldpotje dat eigenlijk is bedoeld voor de oprichting van een constitutioneel hof. Een meerderheid steunt het wijzigingsvoorstel hierover van D66, waaronder NSC. Op aandringen van NSC is in het coalitieakkoord een hof beloofd dat wetten gaat toetsen aan de grondwet. Maar de toekomst hiervan is onzeker geworden na de val van het kabinet.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC wil meer informatie van minister David van Weel van Asiel en Migratie en premier Dick Schoof over de strafbaarstelling van illegaliteit voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Pas daarna gaat de Tweede Kamerfractie weer in gesprek of ze voor of tegen gaan stemmen.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer moet niet donderdag, maar op een later moment stemmen over de zogeheten Wet versterking regie volkshuisvesting. Dat stelt woningcorporatiekoepel Aedes, in navolging van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) die woensdag met een soortgelijke oproep kwam. Volgens de branchevereniging van woningcorporaties moet de Raad van State eerst beoordelen wat de gevolgen zijn van een wijzigingsvoorstel over statushouders dat dinsdag werd aangenomen.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De stemming over de strenge asielwetten is uitgesteld van donderdagmiddag naar de late avond. Dat komt doordat SP'er Michiel van Nispen heeft aangevraagd om hier hoofdelijk over te stemmen, bevestigt hij na berichtgeving van RTL Nieuws. Het Kamerlid vindt het passend dat voor zulke ingrijpende wetten elk Kamerlid zich voor of tegen uitspreekt, in plaats van per partij te stemmen.
19 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Tientallen organisaties roepen de Tweede Kamer in een paginagrote advertentie in NRC op tegen de asielnoodmaatregelenwet te stemmen. Onder meer vakbond FNV, Vluchtelingenwerk Nederland, Amnesty International, de Landelijke Studentenvakbond, Dokters van de Wereld en religieuze organisaties hebben de oproep ondertekend.
23 uur geleden