Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Een curiosum in de Kamer: geen steun voor indienen motie

Een curiosum in de Kamer: geen steun voor indienen motie

DEN HAAG (ANP) - Het komt bijna nooit voor dat een Kamerlid in de Tweede Kamer geen steun krijgt van andere Kamerleden om een motie in te dienen. Maar donderdagavond gebeurde het wel bij de behandeling van de begroting van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken.

Raymond de Roon (PVV) diende een motie in waarin het kabinet wordt opgeroepen om uit het oprichtingsverdrag van het Internationaal Strafhof (ICC) te stappen. Dat hoofdaanklager Fatou Bensouda heeft verklaard dat ze zich laat leiden door de Islam, is volgens de motie een van de redenen om het verdrag op te zeggen.

Dat laatste schoot de rest van de Kamer in het verkeerde keelgat. SP'er Sadet Karabulut vroeg De Roon direct om de motie terug te nemen. "In deze motie wordt Bensouda weggezet alleen maar omdat ze moslim is, dat kan niet. Dat kan ik niet ondersteunen met een goed geweten", zei Sven Koopmans van de VVD.

Om een motie in te dienen moet een Kamerlid ondersteuning krijgen van vier collega's. En dat gebeurde niet, terwijl het toch vaak een automatisme is voor de Kamerleden. Alleen het CDA en ChristenUnie denken er anders over. Een Kamerlid moet moties kunnen indienen "al zijn de teksten nog zo verschrikkelijk", zei Martijn van Helvert (CDA).

SGP'er Kees van der Staaij (al 22 jaar Kamerlid) kan zich "slechts een enkele keer" herinneren dat het is voorgekomen dat een motie geen steun kreeg van collega's. Het is een "curiosum". In het nieuwe reglement voor de Kamer wordt trouwens voorgesteld om de steunverklaring van vier collega's te schrappen. Het reglement moet nog worden goedgekeurd.

De Roon kan trouwens zijn motie bij een ander debat waarin het onderwerp aan de orde komt gewoon weer indienen. Met de handtekeningen van vier fractiegenoten zal de motie dan alsnog in stemming worden gebracht.

Meer uit Politiek

Kabinet moet 'onverminderd' door met aanpak migratieproblemen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is gevallen over het inperken van de asielinstroom, maar de Tweede Kamer wil dat het kabinet "onverminderd" blijft werken aan het grip krijgen op asiel-, arbeids- en studiemigratie. Een motie van de VVD en eenpitter Pieter Omtzigt kreeg een ruime Kamermeerderheid achter zich op de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen.

5 uur geleden
Kamer vraagt advies RvS om nieuwe formatiechaos te voorkomen

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State moet met spoed een advies geven, zodat de Tweede Kamer kan voorkomen dat de verkenning na de verkiezingen in november opnieuw in een chaos uitmondt. De vorige verkenning, na de Tweede Kamerverkiezingen in 2021, leidde tot een grote vertrouwenscrisis in de Haagse politiek. Op initiatief van de SGP vraagt de Kamer advies van de Raad van State om daarbij ook "alle mogelijke stabiele varianten" van een verkenning te betrekken.

5 uur geleden
Kamer dwingt kabinet alsnog tot noodplan bij hoge energienota

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet alsnog met een noodplan komen voor het geval de energieprijzen de pan uit rijzen. De Tweede Kamer heeft hiertoe een voorstel van de kersverse DENK-leider Stephan van Baarle aangenomen. Demissionair premier Mark Rutte zag weinig in zo'n voorstel. Consumenten kunnen een vast contract vragen bij hun energieaanbieder om meer zekerheid te krijgen, en er is al een noodfonds in het leven geroepen, benadrukte hij.

5 uur geleden
Bijna helft Kamer wil niet dat koning loonsverhoging krijgt

DEN HAAG (ANP) - Net geen meerderheid, maar toch een flink aantal partijen in de Tweede Kamer wil dat koning Willem-Alexander afziet van zijn loonsverhoging van 55.000 euro per 2024. Een motie die daartoe oproept van PVV-leider Geert Wilders kreeg steun van coalitiepartij D66 en oppositiepartijen SP, Volt, DENK, Partij voor de Dieren, FVD, Groep Van Haga, JA21, BIJ1 en de zelfstandige Kamerleden Pieter Omtzigt en Nilufer Gündoğan. Samen is dat 71 van de 150 zetels.

5 uur geleden
Kamer wil dat kabinet Zuid-Holland juridisch helpt tegen Chemours

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet de provincie Zuid-Holland en eventuele andere overheden "financiële en juridische steun" bieden als zij juridische stappen wil zetten tegen chemiereus Chemours. De fabriek in Dordrecht heeft jarenlang gezorgd voor ernstige vervuiling met PFAS, een groep kankerverwekkende stoffen. De provincie Zuid-Holland overweegt juridische stappen, maar partijen zijn nog huiverig. In de Tweede Kamer willen GroenLinks-PvdA, D66, CDA en ChristenUnie dat het kabinet te hulp schiet.

6 uur geleden
Kamer zoekt zelf meerderheden, verbouwt begroting buiten kabinet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer nam donderdag het heft in eigen handen en vond verschillende meerderheden waarmee plannen zijn aangenomen om de begroting voor volgend jaar voor miljarden te verbouwen. Dit gebeurde buiten het gevallen kabinet om. Demissionair premier Mark Rutte kon de meeste voorstellen zelfs niet beoordelen, omdat de effecten, ook van de samenloop van de nieuwe maatregelen, niet te overzien waren.

7 uur geleden
Adriaansens: wel of niet putten uit Groeifonds 'duivels dilemma'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair economieminister Micky Adriaansens vindt de keuze om wel of niet aanspraak te maken op het Nationaal Groeifonds "een duivels dilemma". De Tweede Kamer wil eventueel uit dit fonds putten om het uitstellen van de accijnsverhoging op benzine en de verlaging op energiebelasting te kunnen betalen.

7 uur geleden