Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Een coach voor jongeren én volwassenen

Een coach voor jongeren én volwassenen

MIDDELBURG - Het gaat niet lekker thuis, op werk of school. Je loopt vast. Het is een probleem waar veel jongeren en volwassen mee te maken hebben. Soms lijken problemen zo groot dat je denkt er niet meer uit te kunnen komen. Terwijl je soms alleen iemand nodig hebt die bij schijnt zodat je de boel weer kunt overzien. Dat is precies wat coach Ceriel Antheunisse doet. ,,De belangrijkste voorwaarden om iemand te helpen? Diegene zien en horen.’’

DOOR ANNEMARIE VAN DE VREUGDE

Wat een geweldig huis hier aan de Singel.

“Dank je! Mijn vriendin Karelien en ik wonen hier nu tien maanden. We hebben veel geklust maar we beginnen samen met mijn dochter en de dochter van Karelien, te settelen. Voor we in dit huis konden trekken, woonde ik een aantal maanden bij Karelien in Yerseke. Toen wist ik weer dat een leven zonder Lange Jan in de buurt niets voor mij is. Als ik na mijn werkdag in Middelburg terug naar Yerseke ging had ik gewoon een steen in mijn maag. Ik ben een geboren en getogen Middelburger, die stad is het decor van mijn leven. Na de havo op de CSW ben ik naar Rotterdam gegaan. Mijn broer studeerde daar en dat leek mij ook wel wat. Maar ik had heimwee naar Middelburg en mijn vriendinnetje. Dus ging ik terug naar Zeeland en maakte op de HZ de pabo af.”

Waarom koos je voor het onderwijs?

“Ik kan goed met kinderen overweg. En in groep zes had ik een meester die heel veel indruk op me heeft gemaakt. Hij las de Grote Vriendelijke Reus met zoveel enthousiasme voor, dat heeft me echt geïnspireerd. Na twee jaar werken op de dorpsschool in Grijpskerke werd ik meester op de Vrije School in Middelburg. Dat paste bij me, ik heb zelf op de vrije school gezeten. Toch had ik altijd in mijn achterhoofd dat ik ooit iets anders ging doen. De laatste jaren als docent op de vrije school had ik een klas met uitdagingen. De problemen vond ik niet per se leuk, het vinden van oplossingen wel. En ik begon me af te vragen; waar gaat het nu echt om? Is het wel zinvol wat deze kinderen moeten leren? Het onderwijs voelde als een jas die niet meer lekker zat.”

En toen?

“Vanuit mijn onderwijsachtergrond en passie om anderen te helpen leek de jeugdhulp een logische keuze. Daar kon ik meer betekenen dan taal en rekenen alleen. Zo ben ik bij Educonsult terecht gekomen en later bij Scalda als studentenbegeleider. Daar voelde ik me al snel als een vis in het water. De jeugdhulpverlening stopt als je achttien wordt, terwijl veel van die gasten nog puber zijn en soms echt hulp kunnen gebruiken. Onder beginnende werkende jongeren tussen de 18 en 24 heeft 98% last van stress of burn-out achtige klachten. Voor mij de reden om een opleiding tot jongerencoach te volgen.”

“Naast jongeren zijn er genoeg volwassenen die ook niet weten wat ze later willen worden. Daarom heb ik me verder gespecialiseerd als coach door me te verdiepen in het Talentenpaspoort. Dat is een tool om de bouwstenen van iemands talent in kaart te krijgen. Dankzij deze tool wordt me snel duidelijk wat iemands denkprocessen en drijfveren zijn. Waar ga je van aan, hoe komt het dat je binnen een werk of privé-situatie steeds op hetzelfde punt terechtkomt? Waar zitten je energie-lekken en waar krijg je energie van? Hoe voorkom je een burnout? Ik hoop dat ik als coach mensen kan helpen om ten volle te leven en niet te overleven.”


Wat vind je van de kritiek op het beroep van coach?

“Volgens onderzoek ervaren 89% van de Nederlanders klachten die voortkomen uit stress. Er zijn inderdaad veel coaches maar als je de cijfers hoort snap ik die hulpvraag ook wel. Als je het zo bekijkt zijn er eigenlijk te weinig coaches. Het coach zijn kun je niet leren door middel van opleidingen alleen.”

“Daarom vertrouw ik ook op mijn eigen levenservaring. Ik weet dat ik moet luisteren naar mijn gevoel, dat heeft altijd gelijk. Niet dat ik precies weet hoe het leven in elkaar zit, maar het helpt als je zelf wat meer levenservaring hebt. Die levenservaring heb ik onder andere gekregen door het vaderschap, dat is alles voor mij. Het moment dat ik wist dat ik vader zou worden was het moment om mijn shit op te gaan ruimen en aan mezelf te gaan werken.”


Hoe help jij mensen met het oplossen van hun ‘shit’? 

“Er moet een klik zijn. Gelukkig kan ik goed levelen met mensen en kan dingen zien voor wat ze zijn zonder een oordeel te geven. Humor is ook een kracht die helpt om sommige zaken op een luchtigere manier te bekijken. De belangrijkste voorwaarden voor wat ik doe is iemand zien en horen. Vaak ga ik met iemand wandelen, om zo in beweging te komen.”

“Tijdens zo’n gesprek komen we snel tot mooie inzichten. Wat lukt er al? Wat nog niet? Het gaat om het veranderen van de mindset, de focus verleggen. Ik ga niet vertellen hoe iemand zijn leven in moet richten. Ik ben hier om te helpen, maar hoe ga je het aanpakken als ik weg ben? Wat ik heb geleerd is dat hetgeen dat iemand denkt en zegt een eigen keuze is. Dat ligt niet binnen mijn cirkel van invloed, dat mag ik dus loslaten. Ik wil graag bijschijnen, maar iemand moet het uiteindelijk zelf doen.”


Met wie zou je zelf weleens aan de keukentafel willen zitten?

“Laatst liep ik richting de parkeergarage bij De Tref in Middelburg langs het openbaar toilet. Daar zit altijd een man, de meneer van het Treftoilet. Hij is denk ik de beheerder.

Ik ben nieuwsgierig naar deze man. Wat maakt hij allemaal mee tijdens zijn werk? Wat is zijn verhaal?”

PASPOORT

Naam:
Ceriel Antheunisse

Leeftijd:
41 jaar

Familie:
Dochter Lola (8), vriendin Karelien en haar dochter Suzie (17)

Hobby’s:
Schrijven, plaatjes draaien, muziek en podcasts maken

Werk:
Coach voor jongeren én volwassenen in Middelburg
www.cerielantheunisse.nl

Meer uit Beveland

Hoedekenskerke behoudt haar basisschool, De Regenboog verhuist naar andere onderwijskoepel

HOEDEKENSKERKE - Goed nieuws in Hoedekenskerke. Na zo'n anderhalf jaar van onzekerheid is het definitief: basisschool De Regenboog blijft bestaan. 

15 uur geleden
Informatiebijeenkomsten in Oudelande en Borssele over grote dijkversterking Zak van Zuid-Beveland

OUDELANDE/BORSSELE - Waterschap Scheldestromen houdt deze maand twee informatiebijeenkomsten over de grote dijkversterking langs de Westerschelde in de Zak van Zuid-Beveland. Op donderdag 23 mei vindt de eerste bijeenkomst plaats in dorpshuis D'n Ostpit in Oudelande en op woensdag 29 mei is de tweede, in dorpshuis Vijverzicht in Borssele. 

15 uur geleden
Meisje (14) overleden na ongeluk op A58 bij Goes

GOES - Het 14-jarige meisje dat zondagavond zwaargewond raakte bij een verkeersongeval op de snelweg A58 bij Goes is overleden. Dat maakt de politie dinsdag bekend.

16 uur geleden
Zeeuwen zijn de minst attente Nederlanders

GOES - Een verjaardag is pas echt af met taart, slingers en een berg verjaardagskaarten op de deurmat. Maar vergeten we de jarige een kaartje te sturen, dan knaagt ons schuldgevoel. Zeeuwen zullen zich hier het meeste in herkennen.  Zij sturen naar verhouding namelijk de meeste te-laat-kaarten van heel Nederland, blijkt uit onderzoek. Inwoners van Drenthe en Friesland lopen na de Zeeuwen vol schuldgevoel naar de brievenbus. In Noord-Holland onthouden ze de verjaardagen van hun familie en vrienden juist wel goed. Hier gaan namelijk de minste te-laat-kaarten op de bus. En welke provincie is de pineut als het gaat om het ontvangen van de te-laat-kaarten? Dat is Drenthe. Daar zitten jarigen het vaakst tevergeefs bij de deurmat te wachten.

1 dag geleden
Molenaar Jan Hendrik Guiljam: 'Het is een droom om ooit mijn eigen tarwe te verbouwen'

's-GRAVENPOLDER - Een baan die naast het normale leven nog veel tijd in beslag neemt; molenaar. Vol passie en enthousiasme vertelde de 's-Gravenpolderse molenaar Jan Hendrik Guiljam dit weekeinde tijdens de Nationale Molendagen over de molen van Stichting molen de Korenhalm.

1 dag geleden
Meisje zwaargewond na ongeval bij Goes, bestuurder opgepakt met mogelijk te veel drank op

GOES - Bij een ongeval op de snelweg A58 bij Goes is zondagavond een meisje (12) zwaargewond geraakt. Een 39-jarige automobilist is aangehouden. 'Uit een eerste test blijkt dat hij waarschijnlijk te veel alcohol op had', laat de politie weten. Ze doet verder onderzoek en roept getuigen op zich te melden. 

1 dag geleden
Eenzijdig ongeval: Auto belandt in greppel langs de A58 bij 's-Heer Arendskerke

'S-HEER ARENDSKERKE- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een personenauto in een greppel langs de A58 bij 's-Heer Arendskerke beland. De bestuurder is ter plaatse onderzocht door de ambulancedienst. Het is onduidelijk of vervoer naar het ziekenhuis nodig was.

2 dagen geleden