
'Een breed beeld van de samenleving tijdens coronacrisis'
MIDDELBURG - Het Zeeuws Archief heeft al tientallen items van particulieren ontvangen over de coronacrisis in Zeeland. Deze periode heeft een grote impact op de samenleving. Het Zeeuws Archief denkt dan ook dat het goed is om er zo veel mogelijk over te bewaren.
In ieder geval de meest opmerkelijke zaken. Het Zeeuws Archief heeft de coronacrisis aangeduid als een hotspot. “Dat doe je als iets veel reuring veroorzaakt en grote invloed heeft op de samenleving”, zegt Kees de Ridder van de instelling. Hij heeft alle gemeenten en andere overheden in Zeeland gevraagd om hun besluiten en documenten over de uitbraak van het coronavirus en alle gevolgen te bewaren. “Kijk bijvoorbeeld naar de opening van de Stationsbrug in Middelburg van een paar weken geleden. Daar werd een speciale noodverordening voor gemaakt, omdat mensen niet mochten komen kijken. Dat zijn zaken, die je niet vaak ziet.”
Gedicht
Het Zeeuws Archief heeft ook een oproep gedaan aan particulieren om materiaal in te sturen. “We hebben tot nu toe vooral veel foto’s van lege straten en kinderen die thuis aan het werk zijn gehad, maar ook filmpjes, een gedicht en een soort dagboek van iemand. Het geeft een breed beeld van de samenleving.”
Getouwtrek
Voor De Ridder en zijn collega’s zijn hotspots een nieuw begrip. De coronacrisis bijt logischerwijs het spits af. Als hotspots al langer hadden bestaan in de wereld van de archieven, zouden volgens De Ridder dossiers als de Hedwigepolder en het bestuurlijke getouwtrek rondom de marinierskazerne zeker in aanmerking zijn gekomen. “Het zijn gebeurtenissen die vaak lang spelen en veel impact hebben op de samenleving, regionaal of lokaal. Deze crisis heeft zeker invloed op het dagelijkse leven.”
Expositie
Mensen kunnen nog materiaal insturen. Ook - of juist - nu de overheden zijn begonnen met het versoepelen van de maatregelen. De Ridder en zijn collega’s zullen na verloop van tijd materiaal gaan selecteren, het beschrijven en vervolgens archiveren. “We kunnen niet alles bewaren”, zegt hij. In de toekomst gaat het Zeeuws Archief er ongetwijfeld iets mee doen, bijvoorbeeld in de vorm van een expositie.
Impact
De informatiebeheerder weet niet of de coronacrisis over twintig jaar in het collectieve geheugen van de Zeeuwen staat gegrift. “Als het over twee maanden voorbij is, de economische impact meevalt en zich de komende twee decennia nog twee grote crises voordoen, dan weet ik niet of we ons dit herinneren als een belangrijke gebeurtenis. Als het echter lang gaat duren, mensen ziek blijven worden en velen hun baan verliezen, dan kijken we er waarschijnlijk anders op terug.”
Materiaal kan via het formulier op de website van het Zeeuws Archief worden ingestuurd. Zie: www.zeeuwsarchief.nl.
Meer uit Reimerswaal
YERSEKE - Bij de opening van de jachthaven viel een bijzondere band binnen het aannemersbedrijf op: de jongste en oudste medewerker zijn familie. Tom Klop, achttien jaar, is sinds vorig jaar actief betrokken bij de werkzaamheden aan de haven, terwijl zijn opa, Teus Klop, ook nog steeds af en toe meedraait bij het bedrijf.
15 uur geledenYERSEKE - Tijdens de feestelijke opening is ook een bijzonder monument onthuld ter ere van de 313 schippers en redders die tijdens de Watersnoodramp met gevaar voor eigen leven vele mensen wisten te redden. Het monument is een initiatief van Anneke Jumelet-Vette, die met haar boek 'Het water is kwaad' het verhaal van deze helden verzamelde en een blijvende herinnering wilde creëren.
18 uur geledenYERSEKE - Na jaren van plannen, ontwerpen en bouwen is de vernieuwde jachthaven van Yerseke officieel geopend. Op vrijdag 27 juni werd het project feestelijk afgerond en werd de haven geopend vanaf een boot, door wethouder Martien van Overloop en Jan Huijbers van aannemer Van den Herik-Sliedrecht.
20 uur geledenDe dag dat ik voor het eerst naar school ging, herinner ik me nog als dedag van gisteren. Samen met mijn moeder wandelde ik naar het gebouwtjeaan de Tulpstraat in Goes.Amper een kilometer van ons huis, maar voor een ventje van vier wasdat een hele tippel.Ik was zenuwachtig en het viel mijn moeder zwaar om afscheid te nemenvan haar kind, ook al was dat maar voor een halve dag.Zo bleef ze nog minutenlang voor het raam staan, om te kijkenof ik in het lokaal mijn plaats aan een tafeltje had gevonden.Het eerste jaar kreeg ik les van juffrouw Boonman, een vriendelijk mensbij wie ik me gelijk op mijn gemak voelde. Haar collega, zuster Manja,was echter uit heel ander hout gesneden. Die beschikte over een kortlontje, voor haar kwamen orde en discipline op de eerste plaats, en wienaast de pot pieste hoefde op geen enkel mededogen te rekenen.Ik herinner me nog die ene keer toen ze razend en tierend terugkwam uithet jongenstoilet, waar ze een plasje naast de pot had ontdekt en vanons wilde weten wie dat op zijn geweten had. Omdat een reactie uitbleef,gooide ze het over een andere boeg. Wij werden één voor één uit hetlokaal gehaald en naar de plek des onheils geleid. Toen het mijn beurt was, deed ik het bijna in mijn broek van angst. In het toiletaangekomen, trok ze aan mijn oor en vroeg, met de vinger gericht op hetplasje, of ik 'dat had gedaan'. Onschuldig, maar verlamd door angst gafik maar toe dat ik de dader was.Misschien heeft deze schuldbekentenis me voor verder onheil bespaard. Ikkwam er in elk geval met een lichte straf van af. Er volgde geenpublieke veroordeling, zoals ik wel eens had meegemaakt toen een andereovertreder gedwongen werd zijn schuld te bekennen ten overstaan van dehele klas. Mijn 'zaak' werd, zogezegd, in de doofpot gestopt.Een vervelend incident weliswaar, toch had ik zeker geen hekel aanschool. Thuis was alles natuurlijk leuker. Daar kon je tenslotte vrijwelalles doen waar je zin in had. Zoals op zolder spelen met de velespeelgoedautootjes van Matchbox en Dinky Toys. Of zo maar lekkerravotten in de tuin.
1 dag geledenKAPELLE - Op woensdag 9 juli 2025 organiseert Bibliotheek Kapelle een leuke bordspellenmiddag voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Tussen 14.00 en 17.00 uur kunnen ze gratis meedoen aan allerlei leuke spellen.
1 dag geledenREIMERSWAAL - De gemeenteraad van Reimerswaal heeft de Kadernota goedgekeurd voor de komende jaren. In 2026 en 2027 lijkt de gemeente het financieel goed te doen: er blijft dan geld over. Maar vanaf 2028 krijgt Reimerswaal minder geld van de overheid. Dat betekent dat er daarna waarschijnlijk bezuinigd moet worden.
2 dagen geledenREIMERSWAAL - De gemeenteraad van Reimerswaal heeft de Kadernota goedgekeurd voor de komende jaren. In 2026 en 2027 lijkt de gemeente het financieel goed te doen: er blijft dan geld over. Maar vanaf 2028 krijgt Reimerswaal minder geld van de overheid. Dat betekent dat er daarna waarschijnlijk bezuinigd moet worden.
2 dagen geleden