
'Een breed beeld van de samenleving tijdens coronacrisis'
MIDDELBURG - Het Zeeuws Archief heeft al tientallen items van particulieren ontvangen over de coronacrisis in Zeeland. Deze periode heeft een grote impact op de samenleving. Het Zeeuws Archief denkt dan ook dat het goed is om er zo veel mogelijk over te bewaren.
In ieder geval de meest opmerkelijke zaken. Het Zeeuws Archief heeft de coronacrisis aangeduid als een hotspot. “Dat doe je als iets veel reuring veroorzaakt en grote invloed heeft op de samenleving”, zegt Kees de Ridder van de instelling. Hij heeft alle gemeenten en andere overheden in Zeeland gevraagd om hun besluiten en documenten over de uitbraak van het coronavirus en alle gevolgen te bewaren. “Kijk bijvoorbeeld naar de opening van de Stationsbrug in Middelburg van een paar weken geleden. Daar werd een speciale noodverordening voor gemaakt, omdat mensen niet mochten komen kijken. Dat zijn zaken, die je niet vaak ziet.”
Gedicht
Het Zeeuws Archief heeft ook een oproep gedaan aan particulieren om materiaal in te sturen. “We hebben tot nu toe vooral veel foto’s van lege straten en kinderen die thuis aan het werk zijn gehad, maar ook filmpjes, een gedicht en een soort dagboek van iemand. Het geeft een breed beeld van de samenleving.”
Getouwtrek
Voor De Ridder en zijn collega’s zijn hotspots een nieuw begrip. De coronacrisis bijt logischerwijs het spits af. Als hotspots al langer hadden bestaan in de wereld van de archieven, zouden volgens De Ridder dossiers als de Hedwigepolder en het bestuurlijke getouwtrek rondom de marinierskazerne zeker in aanmerking zijn gekomen. “Het zijn gebeurtenissen die vaak lang spelen en veel impact hebben op de samenleving, regionaal of lokaal. Deze crisis heeft zeker invloed op het dagelijkse leven.”
Expositie
Mensen kunnen nog materiaal insturen. Ook - of juist - nu de overheden zijn begonnen met het versoepelen van de maatregelen. De Ridder en zijn collega’s zullen na verloop van tijd materiaal gaan selecteren, het beschrijven en vervolgens archiveren. “We kunnen niet alles bewaren”, zegt hij. In de toekomst gaat het Zeeuws Archief er ongetwijfeld iets mee doen, bijvoorbeeld in de vorm van een expositie.
Impact
De informatiebeheerder weet niet of de coronacrisis over twintig jaar in het collectieve geheugen van de Zeeuwen staat gegrift. “Als het over twee maanden voorbij is, de economische impact meevalt en zich de komende twee decennia nog twee grote crises voordoen, dan weet ik niet of we ons dit herinneren als een belangrijke gebeurtenis. Als het echter lang gaat duren, mensen ziek blijven worden en velen hun baan verliezen, dan kijken we er waarschijnlijk anders op terug.”
Materiaal kan via het formulier op de website van het Zeeuws Archief worden ingestuurd. Zie: www.zeeuwsarchief.nl.
Meer uit Middelburg
VEERE - Dini Helmers uit Veere doet sinds haar jeugd vrijwilligerswerk. Ze heeft al veel verschillende dingen gedaan en rolt, zoals ze zelf zegt, 'van het een in het ander'. Zo kwam zij bij toeval via haar roofvogelonderzoek in contact met de krant Zeeuws Weerzien, waarvoor zij nu actief is als vrijwilliger.
3 uur geledenMIDDELBURG - Van 29 augustus tot en met 6 september presenteert Theaterproductiehuis Zeeland een nieuwe editie van het Zeeland Nazomerfestival. Dit jaar staat één grote locatievoorstelling centraal: 'Dit is mijn hof'. Deze theatervoorstelling komt tot leven op een bijzondere plek in Zeeuws-Vlaanderen, waar landschap en verhaal naadloos samenvallen, aldus de organisatie. 'De exacte locatie blijft nog even geheim.'
9 uur geledenOOSTKAPELLE - Op de kruising tussen de Munnikweg en Dunoweg bij Oostkapelle is een monument onthuld voor twee piloten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.
11 uur geledenMIDDELBURG - Sinds 2003 heeft Middelburg een stadsdichter. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Middelburg benoemt deze persoon. De Kunst- en Cultuurroute Middelburg is verantwoordelijk voor de werving en de selectie. 'Voor 2026 zijn we op zoek naar een nieuwe stadsdichter', laat de organisatie weten.
1 dag geledenAls nieuwe bewoner van Middelburg ervaar ik dagelijks nieuwe indrukken in en rond de stad. Zo ook weer deze afgelopen weken. Dit keer is het niet zomaar een interessante wetenswaardigheid maar een heus mysterie. Het mysterie rond De Oostkerk. Zo'n 100 deurmatten werden 's nachts in een aantal straten voor iedere deur neergelegd. Iedereen heeft of had het erover, in de kranten, op tv en online, maar niemand schijnt er iets over te weten. Waar komt deze actie vandaan? Wat is de boodschap? En waarom?
1 dag geledenMIDDELBURG - Burgemeester Yvonne van Mastrigt van de gemeente Middelburg heeft zondag een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Gert-Jan de Rooij. Hij is verrast met het lintje tijdens het 25-jarig jubileum van de jaarlijkse boekenmarkt op de Markt in Middelburg.
1 dag geledenMIDDELBURG - In de Nieuwe Kerk in Middelburg is zaterdag het Verdrag van Middelburg ondertekend. Bij deze slotbijeenkomst van de Internationale Jongeren Vrijheidsconferentie, georganiseerd in het kader van tachtig jaar vrijheid, waren jonge mensen uit de hele wereld aanwezig. Ook onder meer minister van Defensie Ruben Brekelmans en voormalig minister-president Jan Peter Balkenende woonden de bijeenkomst bij.
1 dag geleden