Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Een Alma avond met Willem Vos over de bevlogen Victor de Stuers

Een Alma avond met Willem Vos over de bevlogen Victor de Stuers

VEERE – Op donderdagavond 16 februari 2023 is in Museum Veere de tweede inmiddels welbekende Alma avond van 2023. Victor de Stuers staat deze avond centraal. Wie wasdeze Victor de Stuers? Hij was een van de personen die in de 19e eeuw een belangrijke rolheeft gespeeld in het behoud van monumenten. Zo heeft hij een van de gebouwen van Museum Veere, het Lammetje, gered van de sloop en een belangrijk rol gespeeld bij het behoud van de Grote Kerk.

Willem Vos (1998), een masterstudent Architectuurgeschiedenis en Monumentenzorg aande Universiteit van Utrecht, heeft stage gelopen bij de Stichting Monumentenbezit enonderzoek gedaan naar de verwervingen van monumenten door het Rijk ten tijde van DeStuers. In zijn lezing zal Willem Vos ingaan op de bevlogenheid van Victor De Stuers die zich in een spraakmakend artikel in 1873 druk maakte over het verdwijnen van iconische gebouwen en voorwerpen.

Grote invloed
Binnen twee jaren was De Stuers gepromoveerd naar de functie van referendaris van de wetenschap en kunsten binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hierbinnen heeft hij als belangrijkste ambtenaar op dit gebied duidelijk zijn stem kunnen laten gelden. Hij speelt een grote rol bij het oprichten van het Nederlandse nationale museum, ook wel bekend als het Rijksmuseum. Hij heeft ook een grote invloed op het begin van de monumentenzorg en het verstrekken van de eerste subsidies voor restauraties vanuit het ministerie. Soms ging het ministerie zelf zo ver dat ze een monument kochten of overnamen om deze te beschermen.

Willem Vos gaat in zijn lezing in op de keuzes die gemaakt werden bij de aankoop van monumentale objecten en gebouwen door het Rijk. Daarbij gaat hij in op de tweemonumenten in Veere en de bijzondere relatie die De Stuers had met het behoud van historisch Veere.

Aanvang: 20.00 uur
Locatie: De beeldenzaal van de Schotse Huizen, Kaai 25 te Veere
Toegangsprijs: € 12,00
Opgeven bij Harry Buiter, tel.no. 0118-506025 of per email: [email protected]

Meer uit Middelburg

Gratis Kinderkunstatelier in ZB Middelburg op 22 maart

MIDDELBURG - Doe tijdens de Kinderkunstweek mee aan het 30 minuten durende Kinderkunstatelier Golven. In dit tijdelijk grafisch atelier van Virusgrafiek in de ZB (speciaal voor de Kinderkunstweek ingericht) ga je aan de slag met verschillende druktechnieken rond het thema Golven: ‘Hoog, Hoger, Hoogst ‘.

1 dag geleden
SGP wil kleine kernenfonds

MIDDELBURG - De SGP in Zeeland maakt zich zorgen om het steeds meer verdwijnen van voorzieningen uit kleine kernen, zoals een buurtsuper, (hulp)postkantoor, ontmoetingscentrum, dorpshuis of een spreekuur voor medische zorg. Daarom pleit de fractie voor een KLEINE KERNENfonds om deze voorzieningen mede in stand te houden én hulp van professionals.  

1 dag geleden
Brassband Crescendo Oostkapelle bestaat 125 jaar

OOSTKAPELLE - Brassband Crescendo uit Oostkapelle bestaat in 2023 125 jaar. Voor de vereniging is dat natuurlijk een bijzondere reden om van de jaarlijkse uitvoering een muzikaal feestje te maken. 

1 dag geleden
39-jarige man uit gemeente Veere komt om bij ongeval Grijpskerke

GRIJPSKERKE - Op de Hondegemsweg bij Grijpskerke heeft maandagmiddag een dodelijk ongeluk plaatsgevonden. Hierbij zijn zowel een vrachtwagen als een personenauto in een sloot beland. Het slachtoffer is een 39-jarige man uit gemeente Veere. 

1 dag geleden
C&A sluit Middelburgse vestiging na bijna 45 jaar

MIDDELBURG - De Middelburgse vestiging van het kledingconcern C&A wordt gesloten in juli van dit jaar. Dat heeft het bedrijf vandaag bevestigd tegenover Omroep Zeeland. De winkel aan de Lange Delft heeft bijna 45 jaar bestaan. De zaak werd in augustus 1978 geopend.

1 dag geleden
Hulpdiensten rukken massaal uit voor verward persoon in woning Middelburg-Zuid

MIDDELBURG - De hulpdiensten proberen op dit moment in Middelburg-Zuid een verward persoon uit een woning te praten. Verschillende hulpdiensten zijn in groten getale ter plekke.

1 dag geleden
Sint Laurens koestert Pannenkoekdag

SINT LAURENS -De Nationale Pannenkoekdag, die afgelopen vrijdag voor de zestiende keer werd georganiseerd, heeft een commerciële achtergrond (het is een initiatief van Tefal en Koopmans) maar dat maakt de dag niet minder sympathiek en populair. Zo’n 75.000 leerlingen van basisscholen in heel Nederland bakten dit jaar pannenkoeken. Voor zichzelf, maar ook voor ouderen in de buurt. Want dat is het idee van de actie: opa’s, oma’s en ouderen uit de buurt worden op deze dag in het zonnetje gezet door de kinderen.

1 dag geleden