Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Édouard Philippe boekt verkiezingszege in Le Havre

Édouard Philippe boekt verkiezingszege in Le Havre

LE HAVRE (ANP/AFP/RTR) - De Franse premier Édouard Philippe is de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Le Havre. Volgens de zender TF1 heeft hij zondag in de beslissende tweede ronde 58,8 procent van de stemmen gekregen en wordt hij opnieuw burgemeester van de havenstad.

President Emmanuel Macron feliciteerde Philippe onmiddellijk met dat succes. "Een prachtige overwinning", noemde hij het. Macron en Philippe, geen partijgenoten, spreken elkaar maandag onder vier ogen, liet het Elysée weten. De verwachting is dat de Franse regering een reorganisatie ondergaat als de resultaten voor La République en marche! (LREM) tegenvallen. De beweging van Macron is relatief nieuw en mist in veel steden een basis.

Parijs blijft het domein van Anne Hidalgo. De exitpolls voorspellen dat de socialistische kandidate een nieuwe termijn krijgt als burgemeester van de hoofdstad. De marge (49,3 à 50,2 procent) is ruim vergeleken met de vertegenwoordigster van centrum-rechts, Rachida Dati. Macrons pion Agnès Buzyn is op afstand derde.

Controle

De Groenen krijgen met hun bondgenoten de controle over Lyon. Volgens de prognoses komen ze uit op 50,2 procent van de stemmen. Links krijgt het ook in Bordeaux en Marseille voor het zeggen, is de voorspelling.

In Perpignan geven de exitpolls een zege aan voor extreem-rechts. Het zou de eerste Franse stad met meer dan 100.000 inwoners zijn waar Ressemblement national, de partij van Marine Le Pen, de macht grijpt. In Bruay-la-Buissière, in het Noord-Franse departement Pas-de-Calais waar Le Pen haar thuisbasis heeft, werd de RN-kandidaat ook nummer 1.

Meer uit Buitenland

Biden tegen aanhangers in Michigan: we gaan winnen

DETROIT (ANP) - Tijdens een bijeenkomst vrijdag in de stad Detroit heeft de Amerikaanse president Joe Biden zijn aanhangers verzekerd dat hij Donald Trump gaat verslaan in de verkiezingen in november. Hij noemde de beoogde Republikeinse presidentskandidaat een "bedreiging voor de natie".

1 uur geleden
Elon Musk doneert aan groep die Trump in het Witte Huis wil

WASHINGTON (ANP) - Miljardair Elon Musk heeft gedoneerd aan een politiek actiecomité (PAC) dat zich inzet voor de herverkiezing van Donald Trump. Dat zeggen bronnen aan persbureau Bloomberg.

3 uur geleden
Rechter verwerpt aanklacht tegen Alec Baldwin rond schietincident

SANTA FE (ANP/RTR/AFP) - Een rechter in New Mexico heeft de aanklacht tegen acteur Alec Baldwin rond het dodelijk schietincident op de set van de film Rust verworpen. Volgens Amerikaanse media eindigt de zaak tegen Baldwin hiermee. Er zou bewijs zijn achtergehouden dat ontlastend zou zijn voor de acteur.

5 uur geleden
Beperkingen voor Trump op Facebook en Instagram verdwijnen

WASHINGTON (ANP) - De beperkingen voor de Instagram- en Facebookaccounts van voormalig president Donald Trump worden binnenkort ingetrokken. Dat meldt het Amerikaanse nieuwsplatform Axios, dat zich baseert op de eigenaar van deze sociale media, het bedrijf Meta.

6 uur geleden
Rechtszaken tegen Giuliani, ex-advocaat Trump, kunnen doorgaan

NEW YORK (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechter heeft een einde gemaakt aan het bankroet van Rudy Giuliani, een voormalig advocaat van ex-president Donald Trump. Daardoor kunnen rechtszaken voor smaad en seksuele intimidatie en andere claims tegen Giuliani worden voortgezet.

8 uur geleden
Vertrekhal luchthaven Charleroi ontruimd om verdachte koffer

CHARLEROI (ANP) - Een terminal van de internationale luchthaven van Charleroi is vrijdagavond ontruimd omdat er een verdachte koffer was aangetroffen. Het bleek loos alarm. Volgens de baas van de ook bij Nederlanders geliefde luchthaven, Philippe Verdonck, waren er geen grote problemen. De evacuatie verliep rustig. Passagiers moesten buiten wachten.

10 uur geleden
Doden door instorten steiger Zwitserland

PRILLY (ANP/DPA/AFP) - Zeker drie arbeiders zijn omgekomen door het instorten van een steiger in het westen van Zwitserland. Volgens de politie raakten nog eens acht mensen gewond bij het incident in Prilly bij Lausanne. Vier van hen zouden er ernstig aan toe zijn.

13 uur geleden