Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Édouard Philippe boekt verkiezingszege in Le Havre

Édouard Philippe boekt verkiezingszege in Le Havre

LE HAVRE (ANP/AFP/RTR) - De Franse premier Édouard Philippe is de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Le Havre. Volgens de zender TF1 heeft hij zondag in de beslissende tweede ronde 58,8 procent van de stemmen gekregen en wordt hij opnieuw burgemeester van de havenstad.

President Emmanuel Macron feliciteerde Philippe onmiddellijk met dat succes. "Een prachtige overwinning", noemde hij het. Macron en Philippe, geen partijgenoten, spreken elkaar maandag onder vier ogen, liet het Elysée weten. De verwachting is dat de Franse regering een reorganisatie ondergaat als de resultaten voor La République en marche! (LREM) tegenvallen. De beweging van Macron is relatief nieuw en mist in veel steden een basis.

Parijs blijft het domein van Anne Hidalgo. De exitpolls voorspellen dat de socialistische kandidate een nieuwe termijn krijgt als burgemeester van de hoofdstad. De marge (49,3 à 50,2 procent) is ruim vergeleken met de vertegenwoordigster van centrum-rechts, Rachida Dati. Macrons pion Agnès Buzyn is op afstand derde.

Controle

De Groenen krijgen met hun bondgenoten de controle over Lyon. Volgens de prognoses komen ze uit op 50,2 procent van de stemmen. Links krijgt het ook in Bordeaux en Marseille voor het zeggen, is de voorspelling.

In Perpignan geven de exitpolls een zege aan voor extreem-rechts. Het zou de eerste Franse stad met meer dan 100.000 inwoners zijn waar Ressemblement national, de partij van Marine Le Pen, de macht grijpt. In Bruay-la-Buissière, in het Noord-Franse departement Pas-de-Calais waar Le Pen haar thuisbasis heeft, werd de RN-kandidaat ook nummer 1.

Meer uit Buitenland

Trump: wrede vervolging is een aanfluiting van gerechtigheid

COLUMBUS (ANP/RTR) - Bij zijn eerste publieke optreden nadat hij werd aangeklaagd voor tientallen misdrijven, haalde voormalig president Donald Trump uit naar president Joe Biden en het Amerikaanse ministerie van Justitie. Op de Republikeinse staatsconventie in de staat Georgia zei hij dat de "wrede vervolging een aanfluiting is van gerechtigheid".

20 minuten geleden
Macron vraagt Iran onmiddellijk te stoppen met steun aan Rusland

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron heeft gebeld met zijn Iraanse ambtgenoot Ebrahim Raisi met de vraag "een onmiddellijk einde te maken" aan de militaire steun die het land biedt aan Rusland in de strijd tegen Kyiv. Macron benadrukte de "humanitaire gevolgen" van de aanvallen die in Oekraïne plaatsvinden met Iraanse drones.

2 uur geleden
Na vertrek Johnson stappen nog twee Britse parlementsleden op

LONDEN (ANP/RTR) - Nadat de voormalige Britse premier Boris Johnson vrijdag is opgestapt als lid van het Britse Lagerhuis, hebben nog twee vertrouwelingen van hem zijn voorbeeld gevolgd. Vrijdag gaf Nadine Dorries aan te vertrekken en zaterdag kondigde ook Nigel Adams aan op te stappen. Beiden waren minister in de regering van Johnson.

4 uur geleden
Veertien lichamen aangetroffen na bosbranden in Kazachstan

ASTANA (ANP/RTR) - In het noordoosten van Kazachstan zijn in de nasleep van grote bosbranden zeker veertien lichamen aangetroffen. Dat meldt de overheid van het Centraal-Aziatische land. Die had eerder aangekondigd dat reddingswerkers op zoek gingen naar opzichters van het bos die door het vuur vastzaten.

5 uur geleden
Witte neushoorn doet na zeventien jaar herintrede in Congo

KINSHASA (ANP/AFP) - Zestien exemplaren van de zeldzame witte neushoorn zijn overgebracht van een privépark in Zuid-Afrika naar het Garamba Nationaal Park in Congo. Daarmee leven er voor het eerst sinds 2006 weer witte neushoorns in het Centraal-Afrikaanse land.

5 uur geleden
Zelensky: tegenaanvallen tegen Russische troepen zijn bezig

KYIV (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zaterdag gezegd dat er een Oekraïens tegenoffensief gaande is tegen de Russische troepen. Hij weigerde details te geven.

7 uur geleden
Trudeau belooft meer Canadese steun voor Kyiv tijdens bezoek

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Canada gaat deelnemen aan de internationale coalitie om Oekraïense gevechtspiloten op te leiden. Ook maakt het land 500 miljoen Canadese dollar (omgerekend bijna 350 miljoen euro) aan militaire hulp beschikbaar voor Oekraïne, zei premier Justin Trudeau tijdens een verrassingsbezoek aan Kyiv.

7 uur geleden