Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eddy van Wessel wint Zilveren Camera met fotoserie in Syrië

Eddy van Wessel wint Zilveren Camera met fotoserie in Syrië

HILVERSUM (ANP) - HILVERSUM (ANP) - Fotograaf Eddy van Wessel heeft de Canon Zilveren Camera 2019 gewonnen voor zijn serie uit het oorlogsgebied in Syrië. Hij fotografeerde hier in maart de val van de laatste nederzetting van Islamitische Staat, Baghuz. Van Wessel sleepte de prestigieuze prijs voor de fotojournalistiek voor de derde keer in de wacht. Eerder won hij de Zilveren Camera in 2012 en 2015. Daarmee treedt hij in de voetsporen van Ben van Meerendonck, die er in 1950, 1958 en 1966 vandoor ging met de prijs.

De jury noemt het werk van Van Wessel "een overweldigende serie met dystopische beelden van een uittocht door een woestijn, waarbij het onderscheid tussen slachtoffer en dader minder voor de hand liggend is dan een simpel goed en kwaad". Volgens juryvoorzitter Marc Prüst draagt elk beeld iets bij aan het geheel. "Het neemt de kijker mee naar een wereld die ver afstaat van de gemiddelde burger in Nederland." De serie raakte bovendien aan de discussie in de Nederlandse samenleving over het al dan niet terughalen van Nederlandse IS-kinderen, zei Prüst.

De Zilveren Camera bestaat 71 jaar. De winnaar krijgt 10.000 euro en een wisseltrofee. Vorig jaar ging Cynthia Boll er met de fotoprijs vandoor voor haar serie Sinking Cities Jakarta.

Eerder werden de winnaars bekend in de verschillende subcategorieën. Zij dongen allemaal mee naar de hoofdprijs. Alle foto's zijn de komende tijd te zien in een rondreizende expositie, die begint in Museum Hilversum. Tien beelden maken nog kans op de Publieksprijs, die later bekend wordt gemaakt.

Verder werd bekend dat Ilvy Njiokiktjien de Prijs voor Storytelling heeft gewonnen voor haar project Born Free. De Paul Peters Fotoprijs voor sociale fotografie ging naar Sabine van Wechum voor de serie In de ban van Hilmano.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden