
Econoom: verlenging lockdown brengt economie grote schade toe
AMSTERDAM (ANP) - Een verlenging van de lockdown brengt de economie nog grotere schade toe, terwijl de effecten verwaarloosbaar zijn. Dit heeft hoogleraar economie Bas Jacobs van de Erasmus Universiteit Rotterdam gezegd in een interview met Het Parool. Volgens hem is het tijd voor een nieuwe aanpak.
"De gevolgen van de huidige lockdown waren al erg negatief", zegt Jacobs tegen de krant. "Verlengen vergroot de problemen alleen maar. Hoe langer de maatregelen duren, des te groter de economische schade wordt." De econoom spreekt van "jojobeleid". "Als het goed gaat in de zorg, verminderen we de maatregelen, gaat het slecht, dan knellen we economie en samenleving weer af. Dat is het slechtste van alle werelden."
Volgens hem heeft het kabinet geen duidelijke coronastrategie, anders dan het controleren van problemen in ziekenhuizen. "In de politiek is een steeds exclusievere focus op de zorg ontstaan. Het kabinet lijkt zich vooral bezig te houden met logistieke kwesties - mondkapjes, testen, ic-capaciteit, vaccins - maar inhoudelijke afwegingen over de gevolgen van het coronabeleid worden niet gemaakt", is de indruk van de econoom.
Stilleggen van de economie
In het interview wijst de hoogleraar er ook op dat het stilleggen van de economie steeds minder goed werkt. "Het aantal besmettingen gaat niet significant omlaag terwijl deze lockdown strenger is dan tijdens de eerste piek. We zitten lang niet op belasting van de zorg zoals toen. Op de ic’s is de bezetting ongeveer 60 procent."
Een betere strategie in zijn ogen is om kwetsbaren die grotere kans hebben om ziek te worden, meer te beschermen en niet-kwetsbaren meer vrijheid te gunnen en zo immuniteit op te bouwen. "Stel winkels een paar uur exclusief open voor kwetsbaren. Of maak huisvesting elders mogelijk voor mensen die kleinbehuisd zijn en geïnfecteerd zijn geraakt, zodat ze niet hun hele gezin besmetten", oppert Jacobs tegen Het Parool. "Waarom niet met sneltesten scholen, restaurants en theaters openen? Dan kunnen we de samenleving veel sneller herstarten, met beperkte risico’s op de volksgezondheid."
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Wall Street ging maandag twijfelend van start, maar eindigde stevig in de plus. Beleggers beschouwden de Iraanse vergeldingsaanval op een Amerikaanse basis in Qatar als beperkt van aard en economisch irrelevant. De koersen gingen omhoog nadat Qatar had gemeld dat het de Iraanse aanvallen had onderschept zonder slachtoffers. Hierdoor gingen de olieprijzen, die de laatste tijd hard opliepen, scherp omlaag.
4 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - KLM hoeft geen extra vluchten te annuleren door de luchtruimen die maandag in het Midden-Oosten zijn gesloten. "We hebben de afgelopen week al voorzorgsmaatregelen genomen", zegt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij.
4 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - KLM doet een "klemmend beroep" op de vakbonden om weer terug aan de onderhandelingstafel te komen en niet te gaan staken. Hierover heeft de luchtvaartmaatschappij een brief gestuurd aan FNV en CNV.
4 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Meerdere luchtvaartmaatschappijen gaan hun vliegschema's aanpassen of hebben dat al gedaan, aldus een woordvoerder van Schiphol. Ze doen dit nu de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Bahrein hun luchtruim hebben gesloten. Het gaat om KLM, Qatar Airways, Emirates en Etihad Airways. Ook Koeweit en Irak hebben hun luchtruim gesloten.
6 uur geledenBASRA (ANP/RTR) - De grote oliebedrijven Eni, BP en TotalEnergies, die olievelden exploiteren in Irak, hebben een aantal van hun buitenlandse medewerkers geëvacueerd. Dat meldt het door de Iraakse staat geleide Basra Oil Company maandag.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX, de index van de 25 meest verhandelde aandelen in Amsterdam, is maandag flink hoger geëindigd, ondanks de toegenomen spanningen in het Midden-Oosten. Beleggers voelden zich vooral gesterkt door hogere standen op de koersborden op Wall Street.
8 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Het strafrechtelijk onderzoek naar onder meer omkoping en witwassen heeft een "enorme impact" op voormalig Jumbo-topman Frits van Eerd. "Ik heb 25 jaar een van de grootste ondernemingen van Nederland aangestuurd en van de ene op de andere dag lag ik eruit omdat ik van mijn bed werd gelicht. Tot op de dag van vandaag begrijp ik er niks van dat ik in deze zaak zit", zei Van Eerd geëmotioneerd aan het einde van de eerste dag van de rechtszaak in Groningen.
9 uur geleden