
Econoom: heffing VS raakt Nederlandse economie, meer onzekerheid
DEN HAAG (ANP) - De heffing van 30 procent die de Amerikaanse president Donald Trump wil invoeren op de import van goederen uit de Europese Unie remt naar verwachting de groei van de Nederlandse economie. Dat laat ING-econoom Bert Colijn weten aan het ANP. Naast het directe effect op de economie kunnen vooral de onzekerheden die met de heffingen gepaard gaan gevolgen hebben voor Nederland.
De zaterdag door Trump aangekondigde heffing is hoger dan het tarief van 20 procent dat in april werd aangekondigd, wat later werd beperkt tot een "basistarief" van 10 procent. Het verschil van 10 naar 30 procent zou volgens Colijn een extra negatief effect van 0,2 procent voor de Nederlandse economie kunnen opleveren. "Dat is niet gigantisch hoog", licht de econoom toe.
Colijn voegt daaraan toe dat de heffing daarnaast voor extra onzekerheid zorgt bij Nederlandse bedrijven. Dat kan ertoe leiden dat investeringen worden uitgesteld.
Moeizame onderhandelingen
"Het gekmakende voor het Nederlandse bedrijfsleven is dat het op deze manier heel moeilijk is om beslissingen te nemen over wat voor werk je met de Verenigde Staten doet", legt de econoom uit. Hij benadrukt dat deze situatie al maandenlang voortduurt. "En we weten nog niet zeker wat er op 1 augustus gaat gebeuren."
De EU en de VS proberen al langere tijd tot een handelsovereenkomst te komen, maar die onderhandelingen verlopen moeizaam. In mei dreigde Trump nog met een heffing van 50 procent voor het landenblok. De Europese Commissie heeft altijd benadrukt tot een deal te willen komen met de VS. De gevolgen voor Nederland van de importheffingen zijn volgens Colijn dan ook afhankelijk van hoe de handelsrelatie tussen de twee partijen zich nu verder ontwikkelt. "Het blijft moeilijk in te schatten."
Tegenmaatregelen
De econoom stipt ook aan dat de kans groot is dat de EU tegenmaatregelen neemt. Dat kan volgens hem gevolgen hebben voor Nederlandse consumenten, omdat producten uit de VS hierdoor mogelijk duurder worden.
Meer uit Financieel
TARTOUS (ANP/RTR) - De Syrische havenautoriteit heeft een deal gesloten ter waarde van 800 miljoen dollar (ruim 684 miljoen euro) met DP World, een van de grootste havenexploitanten ter wereld. Met de overeenkomst moeten de infrastructuur en logistieke diensten van Syrische havens worden versterkt, meldt het Syrische staatspersbureau SANA.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR/AFP) - De pauze die de Europese Unie eerder heeft ingesteld op tegenmaatregelen voor de Verenigde Staten wordt tot begin augustus verlengd. Dat heeft Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, zondag gezegd.
2 uur geledenMÜNCHEN (ANP/RTR) - De Europese Unie moet "doortastende" maatregelen nemen tegen de Verenigde Staten als de onderhandelingen over een handelsakkoord op niets uitlopen. Dat heeft de Duitse minister van Financiën Lars Klingbeil gezegd, die tegelijkertijd benadrukt dat het tariefconflict beëindigd moet worden.
4 uur geledenNEW YORK (ANP) - Ruimtebedrijf SpaceX van techondernemer Elon Musk heeft toegezegd om 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro) te investeren in xAI, het bedrijf voor kunstmatige intelligentie (AI) van de miljardair. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Dit zou de banden versterken tussen de ondernemingen van Musk en xAI moet daardoor beter kunnen concurreren met OpenAI, het bedrijf achter de bekende chatbot ChatGPT.
8 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om per 1 augustus 30 procent invoerrechten op te leggen aan de Europese Unie veroordeeld. Hij riep de EU op "de Europese belangen resoluut te verdedigen".
22 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De aanstaande importheffingen van 30 procent van de Amerikaanse president Donald Trump op EU-import zullen schadelijk zijn voor zowel Europa als de Verenigde Staten. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken, Katherina Reiche, in een eerste reactie op de aankondiging. Ze riep op tot een pragmatische oplossing voor de escalerende handelsoorlog.
22 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De onlangs aangenomen uitgavenwet van president Donald Trump, bekend als 'one big beautiful bill', omvat forse verhogingen van de visumkosten voor niet-immigranten die volgend jaar ingaan. Dat is net het jaar dat de Verenigde Staten buitenlandse supporters hopen te lokken voor het WK voetbal in eigen land, schrijft zakenblad Forbes.
23 uur geleden