
Econoom: Duitse verkiezingen mogelijk gunstig voor onze economie
AMSTERDAM (ANP) - De Duitse verkiezingen kunnen gunstig uitpakken voor de Nederlandse economie. Dat stelt ING-econoom Bert Colijn in een nieuwe analyse. Hij stipt aan dat het de huidige Duitse regering niet is gelukt om de slecht presterende Duitse economie goed aan te jagen. Van een nieuwe regering verwacht hij meer investeringen, wat goed nieuws zou zijn voor Nederlandse exporteurs.
In Duitsland, Nederlands belangrijkste handelspartner, zijn zondag parlementsverkiezingen. Colijn stelt dat de problemen waarmee een nieuwe Duitse regering moet afrekenen niet zomaar op te lossen zijn. "Duitsland is te afhankelijk gebleken van goedkoop gas, een snel veranderende autosector, een verouderende arbeidsmarkt en exporten naar China."
Maar de econoom merkt op dat de partijen die een kans maken in de regering te komen allemaal de loon- en inkomensbelasting lijken te willen verlagen om de economie te ondersteunen. "Wij verwachten dat Duitsland na de verkiezingen een flexibeler begrotingsbeleid zal laten zien. Of dat via een investeringsfonds is of dat de schuldenrem hervormd wordt maakt daarbij voor Nederlandse bedrijven eigenlijk niet zoveel uit." Extra infrastructuuruitgaven in Duitsland zouden voor bedrijven hier direct extra werk kunnen opleveren, voegt hij toe.
Econoom Nicola Mai van 's werelds grootste obligatiebelegger Pimco oogt iets voorzichtiger als het gaat om de vooruitzichten voor de Duitse economie. Hoewel sommige partijen rekenen op een expansiever begrotingsbeleid in Duitsland na de verkiezingen, denkt hij dat eventuele veranderingen eerder stapsgewijs zullen worden ingevoerd dan dat er sprake zal zijn van een snelle ommezwaai.
Colijn erkent ook dat het de vraag blijft hoelang het wachten is op de extra begrotingssteun in Duitsland. "De verwachting is dat dit niet in de eerste helft van 2025 zal zijn, maar dat minder een zuinig beleid eerder later in het jaar of zelfs in 2026 pas echt impact op de economie gaat hebben."
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - UnitedHealth Group is dinsdag flink onderuitgegaan op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse zorgconcern heeft onverwacht topman Andrew Witty vervangen door voormalig topman Stephen Hemsley. UnitedHealth kelderde 17,8 procent.
5 uur geledenMOUNTAIN VIEW (ANP/BLOOMBERG) - Google heeft dinsdag de grootste update van zijn besturingssysteem Android in jaren aangekondigd. Android is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld en zit bijvoorbeeld in smartphones van Samsung, Oppo, Xiaomi en de eigen Pixel-smartphones.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich geen zorgen over de onafhankelijkheid van centrale banken in de eurozone. "In het eurogebied voelen we ons helemaal niet onder druk staan, want ik denk dat we van alle centrale banken wereldwijd waarschijnlijk de sterkste wettelijke onafhankelijkheid hebben die mogelijk is", zei hij dinsdag tijdens een bijeenkomst van de Foreign Bankers' Association (FBA) in Amsterdam.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam sloot dinsdag opnieuw hoger. Beleggers waren wel terughoudender geworden, na de opluchting maandag over de afspraken tussen de Verenigde Staten en China om de importheffingen op elkaars goederen flink te verlagen. Laadpalenmaker Alfen ging fors onderuit bij de kleinere fondsen op het Damrak na tegenvallende resultaten en vooruitzichten. Het bedrijf raakte meer dan een kwart van zijn beurswaarde kwijt.
9 uur geledenREDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Softwareconcern Microsoft gaat duizenden banen schrappen, met name in de hogere managementlagen. Volgens een woordvoerder gaat het om minder dan 3 procent van het totale personeelsbestand. Microsoft had eind juni wereldwijd 228.000 medewerkers in dienst.
10 uur geledenRIYADH (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent stelt dat de Europese Unie mogelijk een "collectief actieprobleem" heeft en dat lidstaten niet op één lijn zitten om deals te sluiten. Dat belemmert de handelsbesprekingen die het landenblok voert met de Verenigde Staten. Dit zei Bessent dinsdag.
10 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Russische economie staat er veel slechter voor dan de Russen zelf zeggen, aldus Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Economie). Onderzoek van het Stockholm Institute of Transition Economics, dat dinsdag is besproken op een vergadering van de EU-ministers van Financiën, wijst dat uit. "Hun analyse benadrukt de onbetrouwbaarheid van Russische statistieken. De Russische economie presteert niet zo goed als de officiële statistieken suggereren", zei Dombrovskis na afloop.
10 uur geleden