
Economische bedrijvigheid eurozone sterkst gegroeid in 21 jaar
LONDEN (ANP) - De economische bedrijvigheid in de eurozone groeit in juli in het sterkste tempo in 21 jaar, door het herstel van de coronacrisis en de verdere versoepeling van de coronamaatregelen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Britse marktonderzoeker Markit. Wel nemen de zorgen in het bedrijfsleven over de Delta-variant toe.
De samengestelde inkoopmanagersindex van Markit, die de economische bedrijvigheid in de industrie en dienstensector weerspiegelt, steeg naar een stand van 60,6. Dat is het hoogste niveau sinds juli 2000. Een stand van 50 of meer duidt op groei, daaronder op krimp.
Met name in de dienstensector, met onder meer horeca, detailhandel en toerisme, gaan de zaken steeds beter nu economieën verder worden heropend. Mensen geven daardoor weer meer uit in de detailhandel en horeca en gaan ook weer meer reizen.
Zomergroeispurt
De groei in de industrie van het eurogebied zwakte wel wat af in vergelijking met juni. Dat komt vooral door de problemen in de toeleveringsketen, waardoor de productie wordt geremd. Verder hebben industriebedrijven moeite om aan de sterke vraag te voldoen.
"De eurozone maakt een zomergroeispurt door dankzij het versoepelen van de coronamaatregelen", zei Markit-hoofdeconoom Chris Williamson. Hij gaf wel aan dat de Delta-variant voor risico's zorgt, want door nieuwe uitbraken kunnen de leveringsproblemen nog verder worden verergerd, met dus nog hogere prijzen.
Hogere consumentenprijzen
Door de tekorten aan onderdelen en hogere grondstofprijzen worden de kosten in het bedrijfsleven aangejaagd. Deze kosten worden vervolgens doorberekend aan klanten, wat weer zorgt voor hogere consumentenprijzen. Die hogere inflatie kan de Europese Centrale Bank (ECB) bewegen om sneller zijn steunpakketten tegen de coronacrisis af te bouwen en de rente eerder te gaan verhogen. De ECB hintte donderdag bij zijn rentebesluit op een langdurigere steun om het herstel uit de crisis te stutten. De centrale bankiers benadrukken namelijk dat ze het oké vinden als de inflatie tijdelijk wat hoger uitkomt voordat ze hun steun gaan afbouwen.
De groei van de economische activiteit in het Verenigd Koninkrijk zwakte in juli juist af vergeleken met een maand eerder, als gevolg van tekorten aan personeel en grondstoffen, aldus Markit.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/AFP) - Door een tweedaagse staking van Franse luchtverkeersleiders zijn donderdag en vrijdag ongeveer 1500 vluchten geannuleerd en worden bijna 300.000 passagiers geraakt. De luchtverkeersleiders hebben het werk neergelegd onder meer uit protest tegen personeelstekorten en hoge werkdruk.
10 uur geledenRIJSSEN (ANP) - De Nederlandse activiteiten van bouw- en infrastructuurbedrijf VolkerWessels worden overgenomen door investeerder HAL en baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis. VolkerWessels-eigenaar Reggeborgh heeft daarover in hoofdlijnen overeenstemming bereikt.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Oud-president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een hoge koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn werk als centralebankpresident. Knot is benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd donderdag op de afscheidsreceptie van Knot op het hoofdkantoor van DNB in Amsterdam uitgereikt door minister van Financiën Eelco Heinen.
11 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst gesloten, waarbij de brede S&P 500 en de technologiegraadmeter Nasdaq naar nieuwe recordniveaus stegen. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht. Donderdag werd een halve dag gehandeld in New York en op vrijdag 4 juli zijn de Amerikaanse beurzen de hele dag dicht voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is donderdag met winst gesloten. Europese beleggers verwerkten onder meer een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt dat ook voor plussen op Wall Street zorgde. Ook bleef de aandacht uitgaan naar de ontwikkelingen aan het handelsfront. Volgende week loopt de deadline voor de tijdelijke opschorting van de Amerikaanse importheffingen af.
13 uur geledenAMSTELVEEN (ANP) - KLM spant een kort geding aan om de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde staking van grondpersoneel op Schiphol komende woensdag van 14.00 tot 22.00 uur te voorkomen. De luchtvaartmaatschappij zegt dat de gevolgen daarvan, zeker in de topdrukte van de zomervakantie, onacceptabel zijn vanwege onder meer operationele en veiligheidsrisico's. Bovendien zijn FNV en CNV niet met KLM tot veiligheidsafspraken gekomen over deze aangekondigde actie, aldus de maatschappij.
14 uur geledenFLENSBURG (ANP/DPA) - De verkoop van Tesla in Duitsland is in de eerste helft van dit jaar met bijna 60 procent gedaald vergeleken met vorig jaar. Volgens de Duitse transportautoriteit KBA werden er 8890 Tesla's verkocht. De algehele Duitse markt voor elektrische auto's liet juist wel groei zien, met 35 procent.
14 uur geleden