Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Economische bedrijvigheid eurozone sterkst gegroeid in 21 jaar

Economische bedrijvigheid eurozone sterkst gegroeid in 21 jaar

LONDEN (ANP) - De economische bedrijvigheid in de eurozone groeit in juli in het sterkste tempo in 21 jaar, door het herstel van de coronacrisis en de verdere versoepeling van de coronamaatregelen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Britse marktonderzoeker Markit. Wel nemen de zorgen in het bedrijfsleven over de Delta-variant toe.

De samengestelde inkoopmanagersindex van Markit, die de economische bedrijvigheid in de industrie en dienstensector weerspiegelt, steeg naar een stand van 60,6. Dat is het hoogste niveau sinds juli 2000. Een stand van 50 of meer duidt op groei, daaronder op krimp.

Met name in de dienstensector, met onder meer horeca, detailhandel en toerisme, gaan de zaken steeds beter nu economieën verder worden heropend. Mensen geven daardoor weer meer uit in de detailhandel en horeca en gaan ook weer meer reizen.

Zomergroeispurt

De groei in de industrie van het eurogebied zwakte wel wat af in vergelijking met juni. Dat komt vooral door de problemen in de toeleveringsketen, waardoor de productie wordt geremd. Verder hebben industriebedrijven moeite om aan de sterke vraag te voldoen.

"De eurozone maakt een zomergroeispurt door dankzij het versoepelen van de coronamaatregelen", zei Markit-hoofdeconoom Chris Williamson. Hij gaf wel aan dat de Delta-variant voor risico's zorgt, want door nieuwe uitbraken kunnen de leveringsproblemen nog verder worden verergerd, met dus nog hogere prijzen.

Hogere consumentenprijzen

Door de tekorten aan onderdelen en hogere grondstofprijzen worden de kosten in het bedrijfsleven aangejaagd. Deze kosten worden vervolgens doorberekend aan klanten, wat weer zorgt voor hogere consumentenprijzen. Die hogere inflatie kan de Europese Centrale Bank (ECB) bewegen om sneller zijn steunpakketten tegen de coronacrisis af te bouwen en de rente eerder te gaan verhogen. De ECB hintte donderdag bij zijn rentebesluit op een langdurigere steun om het herstel uit de crisis te stutten. De centrale bankiers benadrukken namelijk dat ze het oké vinden als de inflatie tijdelijk wat hoger uitkomt voordat ze hun steun gaan afbouwen.

De groei van de economische activiteit in het Verenigd Koninkrijk zwakte in juli juist af vergeleken met een maand eerder, als gevolg van tekorten aan personeel en grondstoffen, aldus Markit.

Meer uit Financieel

Frankrijk opent gigafabriek voor productie van autobatterijen

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk opent dinsdag de eerste fabriek voor autobatterijen binnen de landsgrenzen. Het opbouwen van een batterij-industrie is een belangrijk onderdeel van het plan van de Franse president Emmanuel Macron om Frankrijk te herindustrialiseren. In het kader daarvan moet er de komende drie jaar een aantal fabrieken in het noorden van Frankrijk worden gebouwd.

27 minuten geleden
FNV: weer staking bij verffabriek PPG in Tiel, dit keer 4 dagen

TIEL (ANP) - Personeel van verffabrikant PPG in Tiel legt vanaf dinsdag vier dagen het werk neer. Het is daarmee voor de tweede keer dat in die fabriek gestaakt wordt, na ook al eerdere stakingen in onder meer Amsterdam en Uithoorn. De staking wordt aangekondigd door FNV, waarmee de vakbond de cao-eis voor een hoger salaris extra kracht bij wil zetten.

43 minuten geleden
Werknemers autofabriek VDL Nedcar gaan opnieuw staken

BORN (ANP) - Werknemers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar leggen dinsdag opnieuw het werk neer. De vakbonden hebben aangekondigd dat de fabriek voor 24 uur plat gaat. Ze vinden het bod voor een sociaal plan dat VDL heeft gedaan te laag. Binnenkort willen ze nogmaals een staking opzetten, heeft FNV-bestuurder Peter Reniers al laten weten.

3 uur geleden
Borussia Dortmund flink onderuit op Duitse beurs na missen titel

FRANKFURT (ANP) - Borussia Dortmund heeft maandag meer dan een kwart van zijn beurswaarde verloren, nadat de voetbalclub de Duitse landstitel afgelopen weekend op het laatste moment aan zich voorbij zag gaan. De koploper wist op de laatste speeldag in eigen stadion niet te winnen van FSV Mainz: 2-2. Rivaal Bayern München versloeg FC Köln (1-2) en slaagde erin om voor de elfde maal op rij de Bundesliga te winnen.

12 uur geleden
Wall Street blijft dicht vanwege Memorial Day

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York blijven maandag gesloten vanwege de viering van Memorial Day in de Verenigde Staten. Op die dag worden gesneuvelde Amerikaanse soldaten herdacht. De handel op Wall Street zal dinsdag worden hervat.

14 uur geleden
Grootste olieconcern India wil miljarden in groene energie steken

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

17 uur geleden
AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

18 uur geleden