
Economische bedrijvigheid eurozone sterkst gegroeid in 21 jaar
LONDEN (ANP) - De economische bedrijvigheid in de eurozone groeit in juli in het sterkste tempo in 21 jaar, door het herstel van de coronacrisis en de verdere versoepeling van de coronamaatregelen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Britse marktonderzoeker Markit. Wel nemen de zorgen in het bedrijfsleven over de Delta-variant toe.
De samengestelde inkoopmanagersindex van Markit, die de economische bedrijvigheid in de industrie en dienstensector weerspiegelt, steeg naar een stand van 60,6. Dat is het hoogste niveau sinds juli 2000. Een stand van 50 of meer duidt op groei, daaronder op krimp.
Met name in de dienstensector, met onder meer horeca, detailhandel en toerisme, gaan de zaken steeds beter nu economieën verder worden heropend. Mensen geven daardoor weer meer uit in de detailhandel en horeca en gaan ook weer meer reizen.
Zomergroeispurt
De groei in de industrie van het eurogebied zwakte wel wat af in vergelijking met juni. Dat komt vooral door de problemen in de toeleveringsketen, waardoor de productie wordt geremd. Verder hebben industriebedrijven moeite om aan de sterke vraag te voldoen.
"De eurozone maakt een zomergroeispurt door dankzij het versoepelen van de coronamaatregelen", zei Markit-hoofdeconoom Chris Williamson. Hij gaf wel aan dat de Delta-variant voor risico's zorgt, want door nieuwe uitbraken kunnen de leveringsproblemen nog verder worden verergerd, met dus nog hogere prijzen.
Hogere consumentenprijzen
Door de tekorten aan onderdelen en hogere grondstofprijzen worden de kosten in het bedrijfsleven aangejaagd. Deze kosten worden vervolgens doorberekend aan klanten, wat weer zorgt voor hogere consumentenprijzen. Die hogere inflatie kan de Europese Centrale Bank (ECB) bewegen om sneller zijn steunpakketten tegen de coronacrisis af te bouwen en de rente eerder te gaan verhogen. De ECB hintte donderdag bij zijn rentebesluit op een langdurigere steun om het herstel uit de crisis te stutten. De centrale bankiers benadrukken namelijk dat ze het oké vinden als de inflatie tijdelijk wat hoger uitkomt voordat ze hun steun gaan afbouwen.
De groei van de economische activiteit in het Verenigd Koninkrijk zwakte in juli juist af vergeleken met een maand eerder, als gevolg van tekorten aan personeel en grondstoffen, aldus Markit.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP) - De handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten in Genève zijn hun tweede dag ingegaan, melden Zwitserse media. Persbureau Reuters schrijft ook dat onderhandelaars zondagochtend weer bijeen zijn gekomen.
18 minuten geledenDHARAN (ANP/BLOOMBERG) - Saudi Aramco heeft in de eerste drie maanden van het jaar een lagere winst geboekt dan een jaar eerder. Het energieconcern verkocht meer olie en gas, maar lagere prijzen voor die brandstoffen zaten 's werelds grootste verkoper van olie dwars. Het Saudische staatsbedrijf keert ook minder winst uit, wat een tegenvaller is voor de overheidsfinanciën. Kroonprins Mohammed bin Salman wil juist fors investeren in de modernisering van de economie van Saudi-Arabië.
1 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
14 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
14 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.
19 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.
21 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.
1 dag geleden