Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Economische bedrijvigheid eurozone krimpt iets minder sterk

Economische bedrijvigheid eurozone krimpt iets minder sterk

LONDEN (ANP) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in september iets minder sterk gekrompen dan een maand eerder. Dat kwam vooral doordat de activiteit in de dienstensector wat minder sterk afnam. De krimp in de industriesector viel wel iets groter uit dan in augustus, meldde marktonderzoeker S&P Global op basis van voorlopige cijfers. In de industrie gaan de zaken al enige tijd minder goed door dalende orders en een afgenomen productie.

De index van S&P Global die de algehele bedrijvigheid in het eurogebied meet, steeg in september naar een stand van 47,1, van 46,7 een maand eerder. Daarmee is die inkoopmanagersindex, die wordt gezien als een barometer voor de algehele economische situatie, toegenomen tot het hoogste niveau in twee maanden. Een niveau van 50 of meer duidt op groei, daaronder op krimp. De krimp viel ook kleiner uit dan economen hadden verwacht.

Ondanks de wat kleinere krimp geven de cijfers volgens hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank een somber beeld. Hij verwacht dan ook dat de economie van de eurozone in het derde kwartaal met 0,4 procent is gekrompen ten opzichte van het tweede kwartaal. Ook volgens ING-econoom Bert Colijn neemt de kleinere krimp van de bedrijvigheid de zorgen over een mogelijke economische krimp in de tweede jaarhelft niet weg.

Duitsland

De graadmeter voor de industrie kwam uit op 43,4, tegen een niveau van 43,5 een maand eerder. De dienstensector, met bijvoorbeeld horeca, detailhandel en toerisme, liet in september voor de tweede maand op rij een krimp zien. Door de aanhoudende hoge inflatie en de gestegen leenkosten zijn consumenten een stuk voorzichtiger geworden met hun uitgaven. De graadmeter voor de dienstensector bedroeg 48,4, tegen 47,9 in augustus.

In Duitsland, de grootste economie van het eurogebied en de belangrijkste handelspartner van Nederland, viel de krimp van de dienstensector deze maand een stuk lager uit. De Duitse industrie liet opnieuw een stevige krimp zien, maar ook die viel iets minder sterk uit dan in augustus. De Franse economie, de nummer twee in de eurozone, bleef stevig krimpen door een verdere afname van de bedrijvigheid in zowel de dienstensector als de industrie. De Britse economie kromp ook sterker dan verwacht, met name door een terugval in de dienstensector.

Meer uit Financieel

Aantal mensen in de bijstand daalt niet langer

DEN HAAG (ANP) - De daling van het aantal mensen met een bijstandsuitkering is na ruim twee jaar voorbij. Eind september waren er voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2021 meer mensen met een uitkering dan een jaar eerder, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

2 uur geleden
Mogelijke verzekeraarsfusie zorgt voor beroering op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Een mogelijke grote verzekeraarsfusie heeft woensdag voor beroering gezorgd op Wall Street. De grote Amerikaanse zorgverzekeraars Cigna en Humana zijn volgens verschillende Amerikaanse media namelijk in gesprek over een samensmelting. Beleggers denken dat dit slecht is voor de waardering van hun aandelen en zetten beide concerns behoorlijk lager. Cigna leverde ruim 8 procent aan beurswaarde in en Humana meer dan 5 procent.

3 uur geleden
Europese Commissie wil na coronacrisis meer rechten reiziger

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil reizigers beter beschermen tegen een nieuwe pandemie die de reiswereld lamlegt of andere calamiteiten. Zij wil bijvoorbeeld voorkomen dat vakanties en andere reizen, net als tijdens de coronacrisis, worden geannuleerd zonder dat de reiziger zijn geld kan terugkrijgen.

7 uur geleden
ASR trekt honderden miljoenen uit voor vergoeden woekerpolissen

UTRECHT (ANP) - ASR trekt honderden miljoenen euro's uit voor een nieuwe vergoeding van klanten met een woekerpolis of mensen die ooit zo'n beleggingsverzekering hebben gehad. Daarover heeft de verzekeraar een overeenkomst gesloten met claimorganisaties ConsumentenClaim, Woekerpolis.nl, Woekerpolisproces, Wakkerpolis en de Consumentenbond. Zij hebben ASR beloofd om al hun claimprocedures tegen de onderneming stop te zetten.

8 uur geleden
Beleggers schrikken van nieuwe FDA-waarschuwing bij Philips

AMSTERDAM (ANP) - Philips was woensdag een grote verliezer op de beurs in Amsterdam, maar het aanvankelijk forse koersverlies van het zorgtechnologiebedrijf liep in de loop van de handelsdag wel wat terug. De koersval volgde op een nieuwe waarschuwing van de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten. Beleggers schrokken daar erg van, waardoor het aandeel aan het begin van de handelsdag tot ruim 7 procent onderuit ging. Aan het eind van de sessie was het verlies teruggelopen tot een min van 3,7 procent.

8 uur geleden
Basel-comité werkt aan klimaatregels voor banken

BASEL (ANP/AFP) - Banken krijgen waarschijnlijk nieuwe regels opgelegd over de manier waarop ze informatie over klimaatrisico's delen. Het Basel Committee on Banking Supervision, een wereldwijd overlegorgaan voor bankentoezicht, heeft woensdag de eerste aanzet gegeven voor dit soort regels.

8 uur geleden
Automaker GM stijgt op Wall Street na verhoging dividend

NEW YORK (ANP) - General Motors behoorde woensdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De autofabrikant kondigde aan meer dividend te zullen uitkeren en voor 10 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen om aandeelhouders te belonen. Ook gaf GM weer een winstverwachting af voor het hele jaar. In oktober werd die verwachting nog ingetrokken als gevolg van de wekenlange staking bij het bedrijf. Door de kosten van de staking rekent GM nu wel op een wat lagere jaarwinst dan eerder werd voorzien. Het aandeel steeg desondanks zo'n 10 procent.

10 uur geleden