
Economische activiteit Duitsland krimpt nog sterker
LONDEN (ANP) - De economische bedrijvigheid in Duitsland is deze maand nog sterker gekrompen onder druk van de energiecrisis, de hoge inflatie en economische onzekerheid. Volgens cijfers van marktonderzoeker S&P Global zakte de inkoopmanagersindex, die de activiteit in de industrie en dienstensector weergeeft, zelfs naar het laagste niveau sinds mei 2020, toen de coronacrisis was uitgebroken. Ook voor de gehele eurozone werd een verdere economische neergang gemeten.
Die samengestelde index voor Duitsland daalde in september volgens een voorlopig cijfer naar een stand van 45,9, van 46,9 in augustus. Een stand van 50 of meer duidt op groei, daaronder op krimp. Die index laat nu al drie maanden op rij krimp zien van de bedrijvigheid in Duitsland, de grootste economie van Europa en de belangrijkste handelspartner van Nederland.
Zowel in de omvangrijke Duitse industrie als in de dienstensector, met bijvoorbeeld horeca, toerisme en detailhandel, was krimp te zien. Volgens S&P Global is er een sterkere daling van de vraag naar goederen en diensten. Vanwege de hoge inflatie en zorgen over de economie houden consumenten en bedrijven de hand steeds meer op de knip.
Vooruitzichten
Een econoom van S&P Global zegt in een toelichting dat de Duitse economie in het derde kwartaal waarschijnlijk zal krimpen en dat de vooruitzichten voor het vierde kwartaal er ook niet goed uitzien.
De index voor de eurozone is deze maand gedaald naar een stand van 48,2, tegen 48,9 een maand eerder. Dat is eveneens de derde maand met krimp op rij en de laagste meting sinds januari 2021. "Een recessie in de eurozone lijkt er aan te komen nu bedrijven melding maken van verslechterende zakelijke omstandigheden en toenemende prijsdruk door de scherp oplopende energiekosten", aldus S&P Global.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag iets hoger geëindigd, nadat de hoofdgraadmeter op het Damrak donderdag voor het eerst sinds begin april weer boven de 900 punten uitkwam. Beleggers hebben hoop geput uit de handelsovereenkomst die de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk donderdag bekendmaakten. President Donald Trump zei dat "meerdere deals" zullen volgen.
16 minuten geledenVELSEN (ANP) - Vakbond FNV overlegt maandag met het personeel van Tata Steel over een mogelijke staking op het hoogovencomplex bij IJmuiden. Omdat de directie van het staalconcern blijft vasthouden aan het schrappen van 1600 arbeidsplaatsen, bereiden de werknemers en bonden zich voor op acties.
1 uur geledenMENAAM (ANP) - De koper van tien vakantieparken van Peter Gillis zoekt naar overeenstemming met de realityster om de koop toch te laten plaatsvinden. Daarmee is er sprake van een koerswijziging. Eerst weigerde koper Taeke Dijkstra te betalen door de problemen van Gillis met de Belastingdienst, maar zijn nieuwe advocaat Oscar van Oorschot overtuigde hem toch weer in gesprek te gaan. Dat bevestigt Van Oorschot na berichtgeving van Omroep Brabant.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag licht omhoog. Beleggers wachten vooral op de gesprekken tussen de Verenigde Staten en China komend weekend. De delegaties van beide landen ontmoeten elkaar zaterdag in het Zwitserse Genève. Het zijn de eerste gesprekken tussen China en de VS sinds president Donald Trump zijn handelstarieven onthulde. Trump sloot donderdag al een handelsdeal met het Verenigd Koninkrijk en gaf aan dat de torenhoge importheffingen op Chinese goederen verlaagd kunnen worden als de onderhandelingen goed verlopen.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP/DPA) - De nieuwe bondskanselier van Duitsland, Friedrich Merz, wil dat de Europese Unie helemaal afziet van regels die grote bedrijven verplichten misstanden bij leveranciers tegen te gaan. "We zullen de nationale wet in Duitsland intrekken. Ik verwacht ook van de Europese Unie dat ze deze stap volgt en deze richtlijn daadwerkelijk opheft", zei de CDU-politicus over de zogeheten antiwegkijkwet. Hij zei dit in een persconferentie die hij samen met Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gaf.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP) - "Een importtarief van 80 procent op Chinese goederen lijkt me goed", laat de Amerikaanse president Donald Trump weten via zijn socialemediaplatform Truth Social. "Maar het is nu aan Scott B", verwijst Trump naar zijn minister van Financiën Scott Bessent, die zaterdag de eerste gesprekken met China voert sinds het invoeren van de handelstarieven.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei vrijdag pas naar Washington te willen reizen als het gaat over "een oplossing" voor de Amerikaanse handelstarieven. Daarmee reageerde ze op het feit dat de Amerikaanse president Donald Trump haar eerder "een fantastisch mens" had genoemd.
4 uur geleden