Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Economisch vertrouwen eurozone neemt af

Economisch vertrouwen eurozone neemt af

BRUSSEL (ANP) - Het vertrouwen van ondernemers en consumenten in de economie van de eurozone is in januari afgenomen na een opleving in de maand ervoor. Vooral de problemen in de detailhandel drukten het algehele sentiment, meldt de Europese Commissie op basis van haar vertrouwensindex.

Het vertrouwen in de dienstensector nam net als in de detailhandel af. Dat kwam onder meer door de huidige beperkingen zoals lockdownmaatregelen die in heel veel landen zijn ingesteld. Zo blijft de horeca in veel landen dicht en staat de reissector stil. Daarnaast is de daling van het consumentenvertrouwen ook geen goed nieuws voor de sector.

Dat huishoudens minder positief zijn, kan hen ervan weerhouden grote uitgaven te doen. Daarmee werkt de daling van het consumentengetrouwen door in meerdere segmenten van de economie. Huishoudens zijn in doorsnee ook negatiever over hun financiële omstandigheden in de nabije toekomst

Wel vertrouwen in industrie

Het vertrouwen in de industrie nam wel toe. Dat kwam vooral doordat orderportefeuilles voor de zevende maand op rij een stijging lieten zien. Daarbij wordt door ondernemers met meer vertrouwen naar de exportverwachtingen gekeken. Hun inschatting voor de productie in de nabije toekomst verminderde wel. Verder bleef het geloof in de bouwsector nagenoeg gelijk aan een maand eerder.

Die brede graadmeter die het vertrouwen meet, zakte met 0,9 punten tot een stand van 91,5 punten. De index geeft beneden de 100 punten een negatief vertrouwen aan en is boven de 100 positief. Daarbij zijn de verwachtingen met betrekking tot de werkgelegenheid ook minder dan in december.

In de meeste grote economieën als Frankrijk en Duitsland zakte het vertrouwen. In Spanje en Italië was sprake van een verbetering. Ook in Nederland steeg het vertrouwen licht. In de hele Europese Unie was sprake van een daling met 0,6 punten tot een stand van 91,2.

Meer uit Financieel

Amazon komt met duurder abonnement streamingdienst zonder reclame

SEATTLE (ANP) - Amazon laat sommige mensen met een abonnement op streamingdienst Amazon Prime Video begin volgend jaar extra betalen als zij geen reclame willen zien bij het kijken van een film of serie. Het techconcern meldt dit vrijdag. Een abonnement zonder advertenties zal in de Verenigde Staten 3 dollar per maand meer kosten.

15 minuten geleden
ING en ABN AMRO zakken op beurs na voorstel belastingverhoging

AMSTERDAM (ANP) - De banken ING en ABN AMRO gingen vrijdag omlaag op de Amsterdamse beurs. De koersdaling volgde op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankenbelasting te verhogen. De opbrengst daarvan zal worden gebruikt om huishoudens met lagere inkomens te ondersteunen. ING zakte 4,6 procent en ABN AMRO verloor 3,5 procent. Ook de verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot ruim 2 procent.

23 minuten geleden
Brussel komt alsnog met boete voor Intel om marktmisbruik

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie komt alsnog met een boete van ruim 376 miljoen euro voor chipfabrikant Intel in een slepende zaak rond marktmisbruik.

54 minuten geleden
Economische bedrijvigheid eurozone krimpt iets minder sterk

LONDEN (ANP) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in september iets minder sterk gekrompen dan een maand eerder. Dat kwam vooral doordat de activiteit in de dienstensector wat minder sterk afnam. De krimp in de industriesector viel wel iets groter uit dan in augustus, meldde marktonderzoeker S&P Global op basis van voorlopige cijfers. In de industrie gaan de zaken al enige tijd minder goed door dalende orders en een afgenomen productie.

1 uur geleden
Elektronicaketen BCC failliet verklaard

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft elektronicaketen BCC failliet verklaard, meldt de rechtbank vrijdag. Donderdag vroegen de curatoren het faillissement aan. De keten had al een tijd last van financiële problemen en had eerder uitstel van betaling aangevraagd.

2 uur geleden
Bloomberg: China overweegt versoepeling aandelenbezit buitenland

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China overweegt om de regels te versoepelen die het aandelenbezit van Chinese bedrijven vanuit het buitenland beperken. Dit melden ingewijden. China beperkt het totale aandelenbezit voor mensen uit andere landen in Chinese bedrijven nu tot 30 procent, waarbij één individuele buitenlandse aandeelhouder niet meer dan 10 procent mag houden. Het is nog niet duidelijk wat de nieuwe limieten worden.

3 uur geleden
Techinvesteerder Prosus sterkste stijger in lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is vrijdag verder weggezakt na de recente verliesbeurten. Prosus was de sterkste stijger bij de Amsterdamse hoofdfondsen met een winst van 3,5 procent. De techinvesteerder profiteerde van een koersherstel in de Chinese techsector, waarin het grote belangen heeft. Een dag eerder behoorde Prosus nog tot de grootste dalers.

3 uur geleden