Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Economisch instituut wijst op haperende arbeidsmarkt Duitsland

Economisch instituut wijst op haperende arbeidsmarkt Duitsland

BERLIJN (ANP) - Duitse werkgevers nemen minder nieuw personeel aan. Met name de maakindustrie van de grootste economie van de Europese Unie kampt met een afname van de orders. Daarom treffen meer ondernemingen voorbereidingen om met minder werknemers verder te gaan, concludeert het economische onderzoeksinstituut Ifo.

"De sterke expansie van de werkgelegenheid komt hiermee tot stilstand", stelt Klaus Wohlrabe, hoofd onderzoek bij Ifo. De goed aangeschreven onderzoeksorganisatie wijst erop dat werkgevers minder vaak vervangers zoeken voor personeel dat is vertrokken.

De graadmeter die Ifo bijhoudt voor de toestand op de Duitse arbeidsmarkt daalde deze maand ruim een punt tot een stand van 95,9 punten. Dat is de laagste stand sinds februari 2021, toen de coronacrisis nog voor veel onzekerheid binnen het bedrijfsleven zorgde.

Energiecrisis

Duitse bedrijven hadden het onder andere zwaar door de energiecrisis na de Russische inval in Oekraïne, die voor torenhoge gas- en elektriciteitsprijzen zorgde. De op export gerichte industrie voelt daarnaast de wereldwijde afkoeling van de economische groei. Ifo ziet ook in de dienstensector het enthousiasme om nieuw personeel te werven wat afnemen.

Economen, gepeild door persbureau Bloomberg, rekenen in doorsnee op economische krimp dit jaar in Duitsland, de belangrijkste handelspartner van Nederland. Tot nu toe hebben de tegenslagen voor slechts een kleine toename van de werkloosheid gezorgd. Onderzoekers van Ifo verwachten dat de vraag naar nieuw personeel weer aantrekt als de Duitse economie aantrekt. Daarnaast zorgt de vergrijzing voor krapte op de arbeidsmarkt. "Op de middellange termijn halen demografische ontwikkelingen meer en meer werknemers van de arbeidsmarkt af."

Meer uit Financieel

Bijna 4 op 5 mensen shoppen online, vooral twintigers en dertigers

DEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van dit jaar heeft 78 procent van de Nederlanders iets online gekocht. Dat is 4 procent meer dan een jaar geleden, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de 25- tot 35-jarigen shopt 93 procent online.

36 minuten geleden
Cryptobedrijven en Spotify omhoog op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Wall Street is maandag onder druk van winstnemingen lager geëindigd. Beleggers deden het voorzichtig aan in afwachting van een belangrijk banenrapport later deze week. Muziekstreamingdienst Spotify maakte wel een koerssprong van 7,5 procent. Het bedrijf kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken.

2 uur geleden
EU-landen eisen dat Polen eind maakt aan blokkade trucks Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Nederland en andere EU-landen hebben Polen aangesproken op de grensblokkades voor Oekraïense vrachtwagenchauffeurs. Die moeten "zo snel mogelijk" uit de weg, vinden demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) en "een groot aantal" medestanders.

3 uur geleden
Zwitserse bank Pictet biecht hulp bij belastingontduiking in VS op

NEW YORK (ANP) - De Zwitserse vermogensbeheerder Pictet heeft toegegeven dat het Amerikaanse belastingbetalers heeft geholpen om meer dan 5,6 miljard dollar, bijna 5,2 miljard euro, te verbergen voor de federale belastingdienst in de Verenigde Staten, de IRS. De bank heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse ministerie van Justitie om de kwestie af te sluiten, schrijft persbureau Reuters.

5 uur geleden
Chipbedrijven omlaag na lange winstreeks, AEX doet stapje terug

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters in Amsterdam zijn maandag lager geëindigd, mede door een negatieve start van de aandelenhandel op Wall Street. Vooral chipaandelen, die de laatste maanden flink omhooggingen, werden lager gezet. Zo verloor ASMI 6,4 procent en Besi 3,4 procent. Toch hebben beleggers niets te klagen, de aandelenkoers van ASMI is sinds de start van het jaar nog altijd bijna verdubbeld. Het aandeel Besi is ruim twee keer zoveel waard geworden.

6 uur geleden
OPEC-chef: in de grond houden van olie leidt tot 'energiechaos'

DUBAI (ANP/RTR) - Mensen die beweren dat het in de grond houden van olie goed is voor de energietransitie zitten ernaast, stelt secretaris-generaal Haitham Al Ghais van de OPEC. Dit zal eerder leiden tot "energiechaos", zei hij maandag tijdens een paneldiscussie op de klimaattop in Dubai.

8 uur geleden
Spotify schiet omhoog op Wall Street na banenverlies

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify stond maandag in de belangstelling van beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Spotify kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken. Het aandeel ging in de vroege handel op Wall Street bijna 11 procent omhoog.

8 uur geleden