
Economie groeit nog maar 0,1 procent door voorzichtige consument
DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar nog maar met 0,1 procent gegroeid. Alleen door hogere uitgaven van de overheid aan zorg- en salariskosten kwam het bruto binnenlands product (bbp) nog nipt hoger uit dan een kwartaal eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Consumenten besteedden minder aan onder meer auto's en voedingsmiddelen, wat volgens CBS-hoofdeconoom Frank Notten past in de wereldwijde economische onzekerheid.
De economische groei is de afgelopen vier kwartalen steeds kleiner geworden, meldt het CBS bij de eerste berekening van het afgelopen kwartaal. In het voorgaande kwartaal was er nog een toename van het bbp van 0,3 procent, naar beneden bijgesteld van eerst 0,4 procent. Over heel 2024 was er een groei van 1 procent.
"De vaart is eruit", zegt Notten. "We rollen nog een beetje door, maar je ziet wel een omslagje. Het zorgelijke vind ik nu dat je op een breed front minnen ziet, niet alleen bij de consumentenbestedingen, maar ook de investeringen en de export. Alles komt nu samen."
Slechts één kwartaal
Aan de andere kant zegt Notten ook dat dit slechts cijfers van één kwartaal zijn. Bij de lagere investeringen in bestelwagens, onderdeel van de categorie vaste activa (min 2,2 procent), valt bijvoorbeeld op te merken dat in het laatste kwartaal van 2024 door gunstigere belastingregels veel meer van deze voertuigen werden verkocht. De machine-industrie kromp ook, net als de chemie, maar komt dan ook uit een heel sterke fase.
Het is volgens Notten nog te vroeg om een concreet effect van de door de Amerikaanse president Donald Trump begonnen handelsoorlog te zien. Wel benoemt de econoom dat er al langer sprake is van een lager consumenten- en producentenvertrouwen. "De dalingen passen wel in een beeld van de steeds onzekerdere wereldhandel, waar Nederland juist zo afhankelijk van is."
Hogere lonen
Het consumentenvertrouwen is al langer laag, maar onder meer door hogere lonen werd er eerst toch meer uitgegeven. In de eerste maanden van dit jaar krompen de bestedingen aan onder meer voedings- en genotmiddelen en transportmiddelen. Consumentenbestedingen vormen met 45 procent de belangrijkste categorie binnen het bbp.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werd eerder deze maand ook somberder over zowel de Nederlandse als de wereldwijde economie door de handelsoorlog. Voor heel 2025 gaat de VN-organisatie voor financiële stabiliteit in Nederland nog wel uit van een groei van 1,4 procent.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De importheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump op 2 april heeft aangekondigd, remmen naar verwachting de economische groei van Nederland. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) op basis van een studie naar de effecten van de handelstarieven. De Nederlandsche Bank (DNB) bracht gelijktijdig een eigen onderzoek naar buiten met min of meer dezelfde conclusies.
1 uur geledenMENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Facebook-moederbedrijf Meta Platforms heeft zijn omzet en winst in het eerste kwartaal opnieuw flink opgevoerd. Dit lijkt een signaal dat de advertentietak van het socialemediaconcern vooralsnog goed standhoudt ondanks de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street trokken zich woensdag op aan een bericht dat de Verenigde Staten proactief contact hebben gezocht met China om te onderhandelen over tariefkwesties. Dat zorgde voor hoop op onderhandelingen en daarmee ook op een de-escalatie van de handelsstrijd tussen de twee grootmachten. Daarmee werden eerdere zorgen van beleggers over de Amerikaanse economie deels weggenomen.
3 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering heeft het handelshof in New York gevraagd een rechtszaak van kleine bedrijven tegen alle heffingen van Donald Trump af te wijzen. De regering stelt dat het US Court of International Trade niet de bevoegdheid heeft om de noodtoestand die de president heeft afgekondigd voor het rechtvaardigen van de heffingen, te beoordelen.
3 uur geledenLONDEN (ANP/RTR) - De Britse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar mogelijke omkoping rond de bouw van een datacenter in Nederland voor technologiegigant Microsoft. De overheidsinstantie voor ernstige fraude, het Serious Fraud Office (SFO), heeft vijf panden doorzocht en drie arrestaties verricht.
5 uur geledenBRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische spoorvakbonden schorten hun stakingsplannen op en gaan onderhandelen met de federale overheid. Sinds begin dit jaar legden ze 23 keer het werk neer uit protest tegen onder meer de pensioenplannen van de regering-De Wever. Die acties zorgden ook voor overlast voor Nederlandse reizigers, bijvoorbeeld doordat tussen Nederland en België minder internationale treinen reden.
5 uur geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Airbus houdt voorlopig vast aan zijn prognoses voor het hele jaar, ondanks onzekerheid over Amerikaanse importheffingen die wereldwijd toeleveringsketens verstoren. Dat betekent dat de Europese vliegtuigbouwer nog steeds verwacht ongeveer 820 toestellen af te leveren, tegen 766 in heel vorig jaar.
6 uur geleden